Het voorbereiden van een goed voetenbad door het toevoegen van voetbadzout is een eenvoudige manier om je voetgezondheid te ondersteunen en tegelijkertijd een lekkere tijd te hebben om te ontspannen.

Na een lange dag hebben voeten wat tijd nodig om verzorgd te worden, vooral als de voeten veel hard werk hebben gedaan door bijvoorbeeld staand werk.

Er zijn veel verschillende voetenbaden met zout bedenkbaar, elk met zijn eigen voordelen. Hoewel het recept voor voetbadzouten min of meer hetzelfde is, kan het gebruik variëren afhankelijk van de voordelen van een bepaald voetbadzout.

In dit artikel neem ik je mee omtrent deze verschillende varianten en bespreken we voetenbaden met zout in het algemeen zeer uitgebreid.

Hoe gebruik je een voetenbad met zout?

Er komt geen raketwetenschap kijken bij het maken van een aangenaam voetenbad met zout. Het enige wat je nodig hebt, is de wens om een ontspannen tijd te hebben en je voeten te laten ontspannen.

 1. Neem een bad en giet in dit bad warm water. Je kunt het watergehalte bepalen door het beengebied dat moet worden bevochtigd.
 2. Voeg een eetlepel zout of zoutformule toe aan het bad. Dompel de voeten erin onder gedurende 20 tot 25 minuten tot het warme water koud wordt.
 3. Gebruik nu een borstel om al het resterende vuil grondig van je voeten te reinigen.
 4. De duur van het voetenbad met zout is 25 minuten.

Onder welke omstandigheden kun je een voetenbad met zout gebruiken?

Je kunt voetenbad met zout gebruiken voor vele voetklachten zoals:

 • Spierpijn
 • Artritis, ontsteking van de gewrichten, met name van de voeten
 • Opgezwollen of opgeblazen voeten
 • Pijnlijke voeten
 • Vermoeidheid of uitputting na te lang lopen
 • Stress
 • Schimmelinfecties
 • Huid- of dermatologische aandoeningen zoals eczeem of psoriasis
 • Droge voeten

Welke zouten kun je gebruiken in een voetenbad met zout?

Hier zijn de opties die je kunt overwegen voor het hebben van een zout voetenbad:

 • Epsom zout
 • Zee zout
 • Tafelzout
 • Himalaya zout
 • Baking soda

Je kunt het volgende toevoegen aan je voetenbad met zout voor extra voordelen:

 • Honing
 • Oatmeal
 • Essentiële oliën
 • Tea Tree Oils
 • Wijntjes
 • Apple Cider
 • Kokosmelk

Voordelen van vaak gebruikte voetenbaden met zout

Een voetenbad met warm water houdt de voeten warm en zacht. Het verbetert de algehele slaapkwaliteit, volgens onderzoek. Hier zijn enkele van de vaak toegevoegde voetbad zouten en hun voordelen:

Epsom zout

Epsom zout is een anti-ontstekingsmiddel om de aanhoudende ontstekingsreactie in de voeten te verminderen.

Het helpt ook om de erythematous effecten te verminderen, waardoor het rode kleur effect dat na ontsteking wordt geproduceerd, wordt verminderd. Epsom zoutvoetbad is volledig veilig tijdens de zwangerschap, dus je kunt het hebben om de zwelling in je voeten te verminderen tijdens de graviditeit.

De epsom-zoutvoetbadverhouding is 8-10 eetlepels Epsomzout in 3-4 liter, en het voetbad-epsom zoutrecept is bijna hetzelfde als hierboven vermeld. Voeg 8-10 eetlepels epsom zout toe aan een bad met warm water, en jouw Epsom-zoutvoetbad is klaar!

Zee zout

Zee zout toevoegen aan je voetenbad creëert een hypertensief effect dat elke olie- of vuildeeltjes uit de voet zuigt, waardoor een schone voet achterblijft. Het toevoegen van tafelzout aan warm water vermindert pijn bij patiënten met diabetische neuropathie, volgens onderzoek.

Tafelsout en Himalaya zout worden gebruikt als ionische voetenbaden zouten en werken op hetzelfde fenomeen. Tafelzout wordt beweerd effectief te zijn voet detox zout en wordt vaak gebruikt in spas, maar volgens onderzoek, het heeft zeer weinig vermogen om toxines uit het lichaam te verwijderen.

Baking Soda

Baking soda kan ook toegevoegd worden aan je voetenbad en baking soda bevat natriumbicarbonaat. Deze chemische stof heeft een groot basis effect, wat betekent dat het de pH van de voet kan veranderen wanneer het wordt gebruikt als een voetenbadzout.

Baking soda werkt door het vuil te verwijderen en de effecten van eventuele zure gebeurtenissen die zich hebben voorgedaan in de huid van de voeten te verminderen.

Het helpt om dode huid te exfoliëren en de microben die op de huid groeien te doden, waardoor een schone voet achterblijft.

voetbadzout

Andere dingen die je samen met een voetenbadzout kunt toevoegen

Honing

Honing is een natuurlijk ingrediënt dat goede effecten heeft, zowel in het lichaam als buiten de huid. Het toevoegen van honing aan je voetenbad met zout maakt een enorm verschil door vocht toe te voegen aan je stervende cellen en het droge effect te neutraliseren.
Daarnaast vitaliseert honing de huid en geeft het een mooie glans aan de voeten. Honing is het belangrijkste ingrediënt in veel pedicurebehandelingen en dat is dus niet voor niks.

Havermout

Havermout is een ingrediënt dat mensen al eeuwen gebruikten in voetverzorgingsproducten. Je kunt havermout gebruiken in jouw voetenbaden met zout. Havermout toevoegen aan je voetenbad met zout bevat veel gunstige effecten, zoals het vormen van een hydra-laag rond je voeten, die de huid helpt vocht vast te houden en watermoleculen niet gemakkelijk uit de huidcellen laat ontsnappen, waardoor de voeten een langdurig gehydrateerd effect krijgen.

Citroensap

Net als andere huidremedies is citroensap kalmerend en interfereert het met pH-veranderingen. Het is nuttig in voetenbaden, die gericht zijn op het ontspannen van lichaam en geest. Het toevoegen van citroensap helpt hoofdpijn die gepaard gaat met pijnlijke voeten te verminderen.

Tea tree olie

Tea tree olie heeft meerdere gezondheidsvoordelen, wanneer je dit toevoegt aan je voetenbad met zout. Zo heeft tea tree olie een antioxiderende, antibacteriële, schimmelwerende en ontstekingsremmende effecten.

Essentiële oliën

Essentiële oliën zoals rozemarijn, lavendel en pepermuntolie worden samen met het voetenbadzout gebruikt om een frisse tint aan het water te geven, zodat de voeten lekker ruiken na een voetenbad. Je kunt ze iets meer toevoegen aan je voetenbad met zout als de belangrijkste klacht de slechte geur van de voeten is.

Azijn

Azijn heeft zure eigenschappen en het behandelt eventuele aanhoudende kleine infecties, verandert de pH van de huid en laat een zachte, jeukvrije huid achter. Het voorkomt ook dat er bacteriën of schimmels op je huid groeien. Lees meer over voetenbaden met azijn.

Laatste woord om mee naar huis te nemen

Er zijn veel voetbadzouten en je kunt er een kiezen op basis van de behoefte behoefte die je wil vervullen. Hoewel de voordelen van een voetenbad met zout min of meer hetzelfde zijn, verschillen ze in sommige voordelen. Epsom-voetenbad zout helpt de zwelling van je voeten te verminderen, en zuiveringszout is gunstig bij het verwijderen van schimmels die huidinfecties veroorzaken en is één van de populairste opties voor een voetenbad met zout.

Relevante aanvullende artikelen over voetenbaden en middelen:

+ berichten

Asadullah z'n passie is de gezondheid van de mens. Dit heeft hem doen bewegen de studie Bachelor of Medicine & Bachelor of Surgery te starten aan een gerenommeerde universiteit. In z'n vrije tijd verdient hij graag wat bij met het schrijven van artikelen voor websites in de gezondheidsniche. Bij Mindsetking zijn we blij dat we hem konden toevoegen aan ons team!