de vrouw op deze foto gebruik regelmatig een voetreflexmassage

Dit wist je niet: ontdek de wonderen van voetreflexmassage

Wist je dat je voeten de toegangspoort tot het hele lichaam zijn? Je voeten zijn de thuisbasis van meerdere drukpunten, elk ter grootte van een erwt, die verbinding maken met elk belangrijk orgaan en systeem in je lichaam. Het stimuleren van deze voetreflexpunten door middel van massage kan een wereld van holistische genezing ontsluiten. Of je nu te maken hebt met stress, chronische pijn of gewoon op zoek bent naar een luxe verwennerij, de eeuwenoude praktijk van voetreflexmassage is misschien precies wat je nodig hebt. Dus laten we erin duiken en alles ontdekken wat je moet weten over deze aloude praktijk. Aanvullend kom je erachter hoe voetmassage apparaten en voetenbaden kunnen helpen bij voetreflexologie.

Wat is voetreflexmassage

Oorsprong van het verhaal

Ondanks het bescheiden begin in verschillende oude culturen over de hele wereld vele duizenden jaren geleden, is voetreflexmassage al snel uitgegroeid tot een van de meest populaire vormen van alternatieve geneeskunde in onze moderne wereld.

De schema’s en theorieën die tegenwoordig door reflexologiebeoefenaars worden gebruikt, zijn ontwikkeld door Eunice Ingham, een fysiotherapeut, die wordt beschouwd als de moeder van reflexologie. Beïnvloed door Dr. William Fitzgerald’s “Zone Therapy” wijdde ze haar leven aan het helpen van anderen en ontdekte door haar onderzoek dat de organen van het lichaam werden weerspiegeld op reflexpunten op de voeten. Met behulp van deze kennis stelde ze dat het gebruik van massage of acupunctuur om specifieke punten op de voeten te stimuleren een positief effect had op het overeenkomstige lichaamsdeel.

De praktijk van voetreflexmassage – wat kun je verwachten?

Voetreflexmassage is geen gewone voetmassage. Het kan het best worden omschreven als een natuurlijke, niet-invasieve therapie waarbij druk wordt uitgeoefend op specifieke punten op de voeten om genezing te bevorderen en een holistisch evenwicht en integratie te bewerkstelligen.

Het drijvende principe achter voetreflexmassage is dat de voeten kunnen worden opgedeeld in voetreflexzones en elke zone bestaat uit voetreflexpunten die verbonden zijn met specifieke organen en klieren door een netwerk van zowel zenuwen als energiebanen.
Na een gedetailleerde anamnese en aandachtig luisteren naar de gezondheidsproblemen die ertoe hebben geleid dat iemand een behandeling zocht, gebruikt de therapeut een reflexologiekaart (die de zones van het lichaam, drukpunten en bijbehorende organen in kaart brengt) en specifieke technieken (zoals wrijven, kneden, kloppen of druk uitoefenen) om de patiënt verlichting te brengen.

Een gemiddelde sessie voetreflexmassage duurt 30 tot 60 minuten, afhankelijk van de behoeften van de cliënt en kan liggend of comfortabel zittend in een stoel worden uitgevoerd. Tijdens de sessie is er een scala aan “normale” gewaarwordingen – je kunt warmte, druk, tintelingen of zelfs een licht ongemak voelen – dit alles wijst erop dat de reflexpunten worden gestimuleerd. De beoefenaar past de druk en technieken tijdens de voetreflexologiemassage aan op basis van de feedback van de cliënt en het comfortniveau. Al met al zou dit een aangename en ontspannende ervaring moeten zijn.

de vrouw op deze foto geniet van de voordelen een voetreflexmassage
Een voetreflexmassage heeft ook diverse voordelen, waar je hieronder meer over kunt lezen.

Ontdek de voordelen van voetreflexmassage

Naast de voor de hand liggende feel-good effecten van elke (ontspannings)massage, gaat het ware doel van reflexologie behandelingen veel dieper. De voordelen van voetreflexologie massage zijn talrijk en omdat het een genezende reactie in het lichaam opwekt, kan het zelfs de symptomen van enkele veelvoorkomende aandoeningen verlichten.

Het biologische mechanisme achter voetreflexmassage is vrij eenvoudig. Druk uitoefenen op de voeten stimuleert het centrale zenuwstelsel via de zenuwuiteinden daar en stuurt een bericht naar de hersenen om endorfines (een gelukshormoon) vrij te maken en dit helpt het lichaam te ontspannen.

Het is aangetoond dat kalm zijn positieve effecten heeft op je ademhaling, bloedsomloop, immuunrespons en stemming. Ontspanning hierdoor leidt ook tot een betere slaapkwaliteit, wat de cognitieve functie verbetert en de effecten van angst en depressie helpt verlichten.

Het is algemeen bekend dat stress onze gezondheid beïnvloedt, dus actief werken aan het verminderen van stress door middel van reflexologie kan alleen maar een positieve invloed hebben op jouw gezondheid.

Hier zijn enkele van de gezondheidsvoordelen die je kunt genieten van regelmatige voetreflexmassage:

 • Pijnstilling
 • Drukvermindering
 • Ontspanning en kalmte
 • Verbeterd welzijn
 • Minder angst
 • Bevordert een betere slaap
 • Verhoogt het metabolisme en verbetert het energieniveau
 • Elimineert lichaamstoxines
 • Verhoogt de immuniteit
 • Verbetert de spijsvertering en darmgezondheid
 • Verbetert de bloedcirculatie en zuurstofvoorziening
 • Bestrijdt depressie
 • Brengt de hormonen in evenwicht (verlicht menstruatieklachten en PMS-symptomen; verlicht menopauzesymptomen)
 • Verlaagt de bloeddruk
 • Verlicht oedeem (vooral tijdens zwangerschap)
 • Verbetert de hersenfunctie en het geheugen
 • Verlicht hoofdpijn en migraine
 • Verlicht plantaire fasciitispijn
 • Verlicht artritis
 • Revitaliseert de zenuwfunctie
 • Verbetert de blaasfunctie en vermindert de incidentie van urineweginfecties

Ja, dit zijn inderdaad heel veel voordelen, maar ze worden niet gemaakt zonder bewijs. Er zijn veel onderzoeken gedaan naar specifieke voordelen en de resultaten kunnen niet worden ontkend.

Een studie gepubliceerd door Rambod, Pasyar en Shamsadini (2019) in het European Journal of Oncology had tot doel de effectiviteit van reflexologie op vermoeidheid, pijn en slaapkwaliteit bij patiënten met lymfoom te evalueren. Ze vonden een significant positief verschil in de groep die de behandeling kreeg versus de groep die dat niet deed en concludeerden dat reflexologie een effectieve manier was om pijn en vermoeidheid te verminderen en de slaapkwaliteit te verbeteren.

Een andere studie wees uit dat voetreflexmassage zeer effectief was bij het verlichten van stress, vermoeidheid en depressie bij vrouwen na de bevalling.

Dit zijn slechts twee voorbeelden van vele onderzoeken waarvan de bevindingen de gezondheidsvoordelen van voetreflexmassage ondersteunen.

Bijwerkingen van voetreflexmassage

Bijwerkingen zijn zeldzaam en meestal van korte duur. De meest voorkomende zijn een gevoel van verhoogde emotionaliteit, een licht gevoel in het hoofd en tederheid in de voeten na de behandeling.

Over het algemeen is voetreflexmassage een veilige en effectieve manier om de symptomen van veel voorkomende gezondheidsproblemen te bestrijden.

Kunnen massageapparaten en voetbaden een goede voetreflexmassage geven?

Hoewel je een voetreflexmassage door een getrainde professional absoluut niet kunt verslaan, is de realiteit dat regelmatige reflexologiesessies tijdrovend en duur kunnen worden. Het goede nieuws is dat je jezelf een voetreflexmassage kunt leren geven vanuit het comfort van je eigen huis (of beter nog, train je partner om het voor je te doen).

Voetmassage apparaten

Er zijn veel zeer effectieve voetmassage apparaten beschikbaar die kunnen worden gebruikt om voetreflexpunten te stimuleren. Onderzoek toont aan dat als je het zorgvuldig doet, je nog steeds dezelfde voordelen kunt behalen die je zou krijgen van een professionele service.

Uit een onderzoek naar effectieve middelen om de symptomen van het Restless Leg Syndrome te behandelen, bleek dat een massageapparaat samen met warmtetherapie resulteerde in een significante verbetering van de symptomen van de testgroep.

Voetenbaden

Hoewel voetbaden uitermate ontspannend zijn voor een verwensessie en om vermoeide en pijnlijke voeten te kalmeren, beschikken ze niet over de juiste mechanismen om de voetreflexpunten op de juiste manier onder druk te zetten en kunnen ze dus niet worden gebruikt om jezelf een voetreflexmassage te geven. Om echter het maximale uit reflexologie te halen, hebben onderzoeken aangetoond hoe nuttig ze zijn om te gebruiken vóór een voetreflexmassage, omdat ze zo effectief zijn in het ontspannen van de spieren, het stimuleren van de bloedsomloop en het bepalen van de stemming.

Er zijn veel onderzoeken gedaan naar de werkzaamheid van voetbaden voor pijnverlichting bij patiënten die lijden aan diabetische perifere neuropathie en de resultaten zijn bemoedigend. Eén zo’n studie, een gerandomiseerde klinische studie met 60 patiënten, resulteerde in een significante vermindering van pijn in de groep die werd behandeld met een warm zoutwaterbad.

We raden daarom aan om eerst een voetbad te gebruiken om de voeten voor te bereiden en daarna een voetmassage apparaat te gebruiken dat specifiek gericht is op de voetreflexpunten.

Een laatste woord..

Afgezien van de voor de hand liggende voordelen, is het duidelijk dat reflexologie een diep begrip van het menselijk lichaam en de onderlinge verbondenheid van zijn systemen inhoudt.

De meeste mensen melden een algemeen gevoel van welzijn na het ontvangen van een voetreflexmassage en zelfs de grootste sceptici accepteren dat reflexologie de stemming verbetert en stresssymptomen verlicht door ontspanning.

Dus ga door en neem de voetreflexmassage die je op het oog hebt – je hebt niets dan een goede gezondheid te winnen!

Veelgestelde vragen

Mag je een voetreflexmassage als je zwanger bent?

Voetreflexmassage kan tijdens de hele zwangerschap veilig worden gebruikt, zolang er geen risicofactoren zijn tijdens de zwangerschap en de reflexpunten die verbonden zijn met de baarmoeder worden vermeden, omdat deze weeën kunnen veroorzaken. Een zwangere vrouw die regelmatig een voetreflexologiemassage krijgt, heeft mogelijk minder angst en stress en een betere geestelijke gezondheid.

Mag je voetreflexmassage na de bevalling?

Voetreflexmassage kan worden toegepast zodra de moeder zich goed genoeg voelt – er is dan geen wachttijd benodigd. Het kan ongelooflijk opbeurend en herstellend zijn voor een nieuwe moeder door ontspanning te bevorderen. Reflexologie is ook uitstekend voor het bevorderen van de aanvoer van moedermelk en kan zelfs helpen om postnatale depressies te voorkomen.

Kun je jezelf een voetreflexmassage geven?

Absoluut ja! Zodra je de voetreflexpunten kent en weet hoe je de druk moet uitoefenen, kun je vanuit het comfort van joow eigen huis genieten van alle voordelen van voetreflexmassage. Betrek indien mogelijk je partner erbij en masseer elkaar beurtelings voor de meest ontspannende ervaring.

Website | + berichten

Shelley heeft haar Bachelor of Arts in Psychology behaald en deelt op dit moment haar kennis via het internet op websites als Mindsetking. Shelley houdt zich vooral bezig met de categorieën gezondheid, slapen (rust) en massage (rust). Deze onderwerpen gaan haar naar het hart. Op basis van wetenschappelijke content, schrijft zij haar artikelen met passie en met oog voor de lezer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *