afbeelding van een vrouw die weet dat bloeddruk meten belangrijk is en de bloeddruk meet bij haar patient

Waarom is het meten van de bloeddruk belangrijk? Een must-read!

Ongeveer 16% van de volwassenen in Nederland heeft een hoge bloeddruk (B). Veel mensen weten dit van zichzelf, maar er zijn ook veel mensen die dit niet weten. Het controleren van je bloeddruk is erg belangrijk. Het laat je namelijk zien of je bloeddruk hoger of lager is dan normaal. Dit is vooral belangrijk voor mensen met hart- en vaatproblemen, zoals hoge bloeddruk, een hartaanval of problemen met de wand tussen de twee hartkamers. Zij moeten hun bloeddruk vaak controleren, omdat veranderingen in hun bloeddruk problemen kunnen veroorzaken. Daarom is het voor meer mensen dan je misschien denkt belangrijk om een goede bloeddrukmeter in huis te hebben.

Waarom bloeddruk meten?

Ik heb talloze gevallen gezien op de spoedeisende hulp van het ziekenhuis waar een patiënt een beroerte of bloeding krijgt. Na onderzoek weten we dat de persoon zich niet bewust is van zijn hypertensie (hoge bloeddruk). Je moet je bloeddruk meten als je je duizelig of misselijk voelt, omdat dit de symptomen zijn van lage bloeddruk en je jouw bloeddruk moet verhogen om te voorkomen dat je flauwvalt. Evenzo kun je een hoge bloeddruk hebben als je prikkende sensaties voelt. Het is belangrijk om de bloeddruk te meten en een arts raadplegen in geval van hoge bloeddruk om elk risico op een beroerte of bloeding te voorkomen.

Waarom is het belangrijk om thuis de bloeddruk te meten?

Door regelmatig de bloeddruk te meten(link: “Hoe meet je de bloeddruk“) krijg je een idee van je gemiddelde bloeddruk. Sommige mensen hebben een aandoening die het wittejassensyndroom wordt genoemd, waarbij hun bloeddruk ten onrechte stijgt bij een bezoek aan een arts (B). Daarom kunt je jouw bloeddrukmeter voor thuis gebruiken om dagelijks uw bloeddruk te meten. De precisie ervan is uitgesloten, omdat we het over cijfers hebben. Als de bloeddrukwaarden buiten het normale bereik liggen, dien je onmiddellijk contact op te nemen met jouw arts.

waarom de bloeddruk meten bij ouderen

Waarom bloeddruk meten bij ouderen?

Het meten van de bloeddruk bij ouderen is belangrijker. Naarmate we ouder worden, begint het hart, net als onze andere menselijke organen, zijn kracht en vermogen om bloed te pompen te verliezen. Bovendien beginnen de bloedvaten hun tonus en elasticiteit te verliezen. Daarom moet het hart het bloed meer kracht pompen en stijgt de bloeddruk.

Senioren zijn vatbaarder voor vaatziekten!

Omdat slagaders met het ouder worden aan elasticiteit verliezen, zijn bloeddrukgerelateerde problemen hoger bij ouderen. Hypertensie bij ouderen heeft een verhoogd risico op het veroorzaken van bloedingen en beroertes. Aan de andere kant kan hypotensie bij ouderen ischemie en syncope veroorzaken, die op hun beurt coma en de dood veroorzaken. Daarom is het essentieel om de bloeddruk bij senioren regelmatig op de aanbevolen tijden te meten. Lees ons artikel voor meer informatie over “Wanneer bloeddruk meten“.

Een aantal redenen om de bloeddruk te meten

Een veel voorkomende vraag is waarom we de bloeddruk moeten controleren. Het regelmatig controleren van de bloeddruk kan:

  • Helpt ons te begrijpen of ons hart goed werkt
  • Helpt ons onze levensstijl te beheersen door ons te vertellen of we hypertensief (verhoogde bloeddruk) of hypotensief (verlaagde bloeddruk) zijn
  • Beoordeeld de werkzaamheid van antihypertensiva
  • Bepaalt het risico van medische procedures
  • Vertelt ons welke externe factoren onze bloeddruk verhogen of verlagen

Voor vroege diagnose van hypertensie (hoge bloeddruk)

Als jij jouw bloeddruk regelmatig controleert, kun je een vroege diagnose van hypertensie stellen en jezelf redden van:

  • Coronaire hartziekte
  • Hartinfarct
  • Eindstadium nierziekte
  • Onbekwaamheid
  • Voor vroege diagnose van hypotensie

Hoewel het niet zo gewoon is als hypertensie, treedt hypotensie op als gevolg van uitdroging, medicatie of brandwonden. Het tijdig diagnosticeren van hypotensie kan levensreddend zijn, want als je de oorzaak niet aanpakt, kan dit leiden tot flauwvallen en kan jouw lichaam in shock raken. De vitale organen van het lichaam krijgen niet meer voldoende bloedtoevoer en zuurstof. Het is hierdoor een medisch noodgeval en een tijdige diagnose van hypotensie is levensreddend.

Is het meten van de bloeddruk gevaarlijk of pijnlijk?

Vaak stellen patiënten mij deze vraag, waarop ik antwoord dat het meten van de bloeddruk niet gevaarlijk of pijnlijk is. Sommige omstandigheden waarin het meten van de bloeddruk echter gevaarlijk kan zijn. Lees ons artikel “Is bloeddruk meten gevaarlijk” voor meer informatie of ons artikel over ”is bloeddruk meten pijnlijk”.

Onthoud goed..

Een (te) hoge bloeddruk is een aandoening die op zijn beurt vele andere aandoeningen veroorzaakt, zoals bloeding, beroerte en glomerulonefritis. Het bijhouden van jouw bloeddruk kan helpen de symptomen van huidige ziekte (indien aanwezig) onder controle te houden en andere ziekten te voorkomen. Daarom moeten we dus regelmatig onze bloeddruk meten. Als je je afvraagt welke monitor het beste bij jou past, lees dan ons artikel, waar we de beste bloeddrukmeters hebben beoordeeld.

+ berichten

Asadullah z'n passie is de gezondheid van de mens. Dit heeft hem doen bewegen de studie Bachelor of Medicine & Bachelor of Surgery te starten aan een gerenommeerde universiteit. In z'n vrije tijd verdient hij graag wat bij met het schrijven van artikelen voor websites in de gezondheidsniche. Bij Mindsetking zijn we blij dat we hem konden toevoegen aan ons team!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *