buikvet verbranden met wandelen

Is wandelen goed voor buikvet verbranden?

Wie wil er nou niet een strakkere buik en die o-zo befaamde six-pack? Zelfs als je niet per se streeft naar en felbegeerde sixpack, geeft een getrainde buik je vaak een zelfverzekerder gevoel over je lichaam en kent het zelfs gezondheidsvoordelen.

Zodoende gaat een strakkere buik dus niet alleen om het uiterlijk. Een sterke core en krachtige buikspieren ondersteunen niet alleen een betere houding, ademhaling en bewegingsefficiëntie, maar dragen ook bij aan betere sportprestaties. Bovendien vermindert het de kans op blessures, ongemakken en spierpijn, vooral wat de rugspieren en de wervelkolom betreft.

Maar is wandelen nou echt een oefening voor het effectief verbranden van buikvet? Is wandelen de sleutel tot een slankere taille en kun je er effectief mee afvallen? In dit artikel gaan we dieper in op de vraag ”Is wandelen goed voor buikvet verbranden” en kom je er dus ook achter hoe effectief je met wandelen gewicht kunt verliezen.

Het effect van wandelen op buikvet

Wanneer we het hebben over buikvet, is er goed nieuws voor wandelliefhebbers onder ons! Wandelen kan wel degelijk een bijdrage leveren aan het effectief verbranden van van dat hardnekkige buikvet. Maar hoe zit dat dan eigenlijk precies?

Een goede wandeling verhoogt je hartslag en stofwisseling, wat leidt tot een verhoogd energieverbruik. Wanneer je meer calorieën verbrandt dan je inneemt, kan je lichaam beginnen met het aanspreken van opgeslagen vetreserves – inclusief die op je buik en dus verbrand je met wandelen buikvet.

Onthoudt wel het volgende even goed: wandelen is erg gezond en je kunt er buikvet mee verbranden, maar het is geen oplossing om puur buikvet te verbranden en daar wil ik even het volgende overzeggen:

Er is geen afvalmethode die enkel en specifiek buikvet wegbrandt

Als het op afvallen aankomt, hopen velen van ons dat er een magische methode is die het overtollige vet specifiek rond onze buik wegneemt, zonder eerst hard te werken voor andere plaatsen waar we vet opslaan. Helaas werkt ons lichaam niet zo en moet je er hard voor werken. Afvallen is namelijk een natuurlijk proces, en hoe ons lichaam vet opslaat en verbrandt is daarnaast voor sommige personen verschillend.

Bij sommige mensen kan het zijn dat ze eerst vet verliezen op de armen, benen of het gezicht voordat ze een duidelijke vermindering in de buikstreek opmerken en dus is soms geduld vereist. Dit komt omdat ons lichaam een eigen volgorde heeft voor het afbreken van vetreserves, en dit is iets dat we niet direct kunnen sturen of beïnvloeden. Over het algemeen verlies je eerst vet op je armen en benen, voordat je buik en gezicht aan de beurt zijn.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat de plekken waar we vet opslaan vaak genetisch bepaald zijn en dat betekent dus, dat terwijl de ene persoon misschien merkt dat ze eerder vet opslaan op de heupen, kan een ander het sneller op de buik of de rug zien.

Ik blijf het herhalen, maar sleutelwoord hierbij is dus geduld. Hoewel we geen directe controle hebben over waar ons lichaam als eerste vet verliest, kunnen we wel blijven werken aan een algehele gezondere levensstijl. Door consistent te zijn in onze inspanningen, zal uiteindelijk ook dat hardnekkige buikvet verminderen met wandelen.

buikvet verliezen door wandelen

Hoe vaak en hoe lang moet je wandelen voor optimale resultaten?

Een gezonde gewoonte begint met consistentie, volharding en ook wel een beetje geduld. Voor de beste resultaten is het aan te raden om dagelijks even te wandelen, voor zo’n 30 tot 60 minuten. Begin met minstens 30 minuten per dag en probeer dit geleidelijk op te bouwen naar een uur, indien je daar de tijd voor hebt.

Loopband wandelen voor de meest intensieve vet verbandings workouts

Onderstaande oefeningen kun je ook bij wandelen in de natuur gebruiken of op elke andere plaats waar je wil gaan wandelen:

Loopbandtrainingen zijn niet alleen perfect om in conditie te blijven; ze kunnen ook een krachtig hulpmiddel zijn in je strijd tegen buikvet, algemeen vetverlies of voor een beter figuur door wandelen. Het geheim hiervan? Variatie en intensiteit! Hier zijn een paar oefeningen die je kunt proberen om je vetverbranding te maximaliseren:

  1. Intervaltraining: Door afwisselend korte periodes van hoge intensiteit met rustigere periodes voor wat herstel te combineren, verhoog je je hartslag en dit heeft een stimulerend effect het verbranden van (buik)vet. Een voorbeeld: probeer 1 minuut te hardlopen gevolgd door 2 minuten wandelen en herhaal dit proces gedurende 20 tot 30 minuten. Het liefst train je altijd langer dan 30 minuten om oudere vetreserver maximaal aan te slaan.
  2. Hellingvariaties: Door de helling van je loopband te verhogen, voeg je een extra uitdaging toe die je beenspieren activeert en je calorieverbranding stimuleert. Start met een matige helling en verhoog deze elke 5 minuten een beetje.
  3. Tempowisselingen: Begin met een warm-up tempo en verhoog vervolgens elke 5 minuten je snelheid, voor optimale buikvetverbranding met wandelen. Dit helpt niet alleen om meer calorieën te verbranden op de loopband, maar ook om je uithoudingsvermogen te verbeteren.
  4. Lange, gestage sessies: Hoewel ze misschien niet zo intens zijn als sommige andere workouts, kunnen lange loopbandsessies op een consistent tempo ook effectief zijn voor vetverlies, vooral voor beginners. Een alternatief is om in de natuur lange afstand wandelen toe te passen voor het optimaal verbranden van buikvet.

Wil jij een goede loopband kopen? Lees dan onze review door omtrent de beste loopbanden, verkrijgbaar in Nederland.

Hoeveel calorieën verbrand je met wandelen?

Het aantal calorieën dat je verbrandt tijdens een wandeling hangt af van verschillende factoren, zoals: je lichaamsgewicht, de hoeveelheid spiermassa die je hebt, je wandeltempo, de afstand die je aflegt en of je bergopwaarts gaat.

Het gebruik van een hartslagmonitor kan een nauwkeurig beeld geven van het aantal verbrande calorieën tijdens je wandelsessies. Maar ook zonder zo’n monitor kun je een schatting maken met behulp van de metabole equivalenten (METs) voor verschillende wandelsnelheden.

Het Compendium van Fysieke Activiteiten stelt dat op een vlakke ondergrond wandelen met een relaxte snelheid van 4,5-5,1 km/u overeenkomt met 3,5 METs. Een tempo van 5,6 km/u staat gelijk aan 4,3 METs. Een stevig tempo van 6,4 km/u is goed voor 5 METs en een zeer stevig tempo van 7,2 km/u komt uit op 7 METs.

Bergopwaarts wandelen met een snelheid van 4,7-5,6 km/u op een helling van 1 tot 5% vertegenwoordigt ongeveer 5,3 METs. Dezelfde snelheid op een helling van 6 tot 15% schroeft de metabole vraag op naar 8 METs.

Met behulp van deze METs-waarden kun je uitrekenen hoeveel calorieën je verbrandt:

Calorieën per minuut = METs x 3,5 x (je lichaamsgewicht in kilogram) / 200

Vervolgens vermenigvuldig je het aantal calorieën dat je per minuut verbrandt met de minuten die je wandelt.

Bijvoorbeeld, als je 84 kg weegt en 30 minuten wandelt met een snelheid van 6,4 km/u:

Calorieën per minuut = 4,0 x 3,5 x 84 kg / 200 = 5,88 calorieën x 30 minuten = 176 calorieën.

Dit lijkt misschien niet veel, maar door langer te wandelen, het tempo te verhogen, bergop te wandelen of vaker te wandelen kun je meer calorieën verbranden. Op deze manier kun je door te wandelen effectief bijdragen aan gewichtsverlies.

Fysiotherapeut | + berichten

Bert Bauzon is gediplomeerd fysiotherapeut, gespecialiseerd in spinale zorg en algemene fitheid. Hij schrijft artikelen over bewegingswetenschap, gezondheid en welzijn.