is wandelen op de loopband gezond voor je

Is wandelen op de loopband gezond? Wij zoeken het uit!

Op zoek naar een doeltreffende cardio workout die je kunt doen zonder daarvoor naar de sportschool te gaan? Heb jij wel eens overwogen om te wandelen op een loopband? Wacht even voordat je wandelen als sport direct van tafel veegt! Wandelen op een loopband is niet alleen een erg handige manier om te bewegen en stoom af te blazen, maar het is ook enorm goed voor je gezondheid. Van het verbeteren van je hartgezondheid en vetverbranding tot het verhogen van je energieverbruik en spieropbouw—de voordelen zijn talrijk en in dit artikel bespreken we ze. En nee, het is niet ‘minder effectief’ dan buiten wandelen, zoals vele wel eens denken. Met de juiste loopband trainingen op een goede loopband kun je zelfs nog meer calorieën verbranden. In dit complete artikel gaan we alles ontrafelen over waarom wandelen op een loopband gezond voor je is. Dus ga er goed voor zitten en maak je vervolgens maar vast klaar voor je volgende indoor-wandeling!

Gezondheidsvoordelen van wandelen op de loopband

Het is ongelooflijk hoeveel voordelen je kunt behalen met simpelweg wandelen op een loopband en die zal ik graag even met je delen. En nee, we hebben het niet alleen over een beetje calorieën verbranden als gezondheidsvoordeel op de loopband. Laten we eens kijken naar wat het wandelen op een loopband zo gezond maakt:

 • Hartgezondheid: Een van de meest indrukwekkende voordelen van loopband wandelen is de positieve impact op de gezondheid van het hart. Regelmatig cardio doen, zoals wandelen op de loopband is niet alleen gezond, maar helpt ook om je hartslag te regulere.
 • Vetverbranding en gewichtsverlies: Wist je dat de juiste loopband training en instellingen de sleutels zijn tot effectieve vetverbranding? Met bepaalde trainingen, zoals interval training kun je je calorieënverbranding naar een substantieel hoger niveau tillen om maximaal vet en calorieën te verbranden. Was je benieuwd naar wat wandelen met je figuur doet?
 • Spieropbouw en onderlichaam training: Je kunt meer gezonde dingen doen dan alleen maar calorieën verbranden op de loopband! Ja, je leest het zeker goed. Wandelen op een loopband is ook geweldig voor spieropbouw, met name voor je onderlichaam. Je traint je kuiten, hamstrings en zelfs je bilspieren.
 • Stressvermindering: Wandelen, zelfs op een loopband, is gezond en een uitstekende manier om stress te verminderen. De constante, ritmische beweging en ademhaling hebben een meditatief effect, wat helpt bij het verminderen van cortisol, het stresshormoon.
 • Verbeterde slaapkwaliteit: Regelmatige lichaamsbeweging, zoals loopband wandelen, kan bijdragen aan een betere nachtrust en ik zal je vertellen hoe. Dit komt omdat lic
 • Stemmingsverbetering: Endorfines, ook wel bekend als de ‘feel-good’ hormonen, worden vrijgegeven tijdens elke vorm van lichaamsbeweging, inclusief wandelen op een loopband. Dit kan symptomen van depressie en angst verminderen en over het algemeen je stemming verbeteren.haamsbeweging de productie van melatonine, het slaaphormoon, kan stimuleren en je hierdoor beter slaap en sneller in slaap valt.
 • Cognitieve functies: Onderzoek heeft aangetoond dat fysieke activiteit, inclusief wandelen, de hersenfunctie kan verbeteren en dat is gezond voor je mentale toestand, mee eens? Dit proces verhoogt de bloedstroom naar de hersenen, wat kan bijdragen aan betere concentratie en probleemoplossende vaardigheden.
 • Energieverbruik: Last but not least, verhoogt wandelen op een loopband ook je algehele energieverbruik, wat betekent dat je ook effectief kunt afvallen met wandelen op een loopband. En afvallen is in de meeste gevallen zeker gezond!

Dus daar heb je het—van het verbeteren van je hartgezondheid tot het stimuleren van je spieropbouw en energieniveaus, loopband wandelen heeft het allemaal en is vrijwel net zo gezond als regulier wandelen. En dat is precies waarom wandelen op een loopband gezond is en een vast onderdeel van je trainingsroutine kan worden.

Loopband vs buiten wandelen

Ah, de eeuwige discussie waar sommigen niet uitkomen: is buiten wandelen beter dan wandelen op een loopband? Laten we samen even de feiten onder de loep nemen om dit eenmaal en voor altijd te verhelderen:

 • Vergelijking tussen loopband en buiten wandelen: Beide manieren hebben hun eigen voordelen. Buiten krijg je frisse lucht en de voldoening van het verkennen van de natuur, wat ook een rustgevend effect op je kan hebben. Op de loopband heb je het gemak van een binnendijks omgeving en vaak een consistente en schokdempende ondergrond, wat minder belastend is voor je gewrichten.
 • De rol van loopband incline en snelheid: Maak je geen zorgen over het ontbreken van natuurlijke hellingen als je binnen traint. Met de incline-instelling van je loopband kun je de intensiteit opvoeren, wat uitstekend is voor vetverbranding, maar ook zeker spieropbouw.
 • Consistentie in training: Slecht weer in Nederland? Of zijn er misschien geen geschikte wandelroutes in de buurt? Dat zijn allemaal geen bruikbare excuses als je een loopband in huis hebt. De mogelijkheid om op elk moment te kunnen wandelen, regen of zonneschijn, maakt de loopband een zeer betrouwbare keuze voor een heerlijke consistente training.
 • Veiligheid en Ergonomie op de Loopband: Laten we eerlijk zijn, op een loopband lopen is gewoon veiliger, want je hoeft je geen zorgen te maken over verkeer, vreemde mensen ’s avonds, ongelijke paden, of andere externe factoren.
Fysiotherapeut | + berichten

Bert Bauzon is gediplomeerd fysiotherapeut, gespecialiseerd in spinale zorg en algemene fitheid. Hij schrijft artikelen over bewegingswetenschap, gezondheid en welzijn.