afbeelding van een man die op het beste moment van de dag de bloeddruk meet van zijn patient

Blijf gezond door te weten wanneer je de bloeddruk moet meten!

We kennen bijna allemaal het belang ”Waarom bloeddruk meten belangrijk is” van de bloeddruk van ons lichaam. Bloeddruk, de kracht van het bloed tegen de wanden van de bloedvaten, is een sleutelindicator voor de gezondheid van ons hart. Door jouw bloeddruk regelmatig te controleren, kun je vroegtijdig tekenen van hart- en vaatziekten opsporen en aanpakken. Dit artikel leidt je door het belang van bloeddrukmeting, onthult de beste tijden en methoden om dit te doen, en biedt inzichten over hoe jij jouw resultaten effectief kunt interpreteren en gebruiken voor een gezondere levensstijl.

Wanneer bloeddruk meten?

Weten wanneer je de bloeddruk moet meten, is net zo belangrijk als weten “hoe je de bloeddruk moet meten“. Er zijn namelijk verschillende aandoeningen waarbij het meten van de bloeddruk op het juiste moment en het geven van de juiste behandeling om de bloeddruk onder controle te houden levensreddend kan zijn. Gewoonlijk moet men hun bloeddruk dagelijks meten of wanneer je bepaalde medische complicaties hebt of je arts dit aanraad. Je kunt een digitale meter gebruiken of je kunt ook onnauwkeurig “bloeddruk meten zonder bloeddrukmeter”.

Wanneer de bloeddruk meten van mensen die medicijnen gebruiken?

Voor mensen die medicijnen gebruiken, is het belangrijk om meerdere keren te meten om de nauwkeurigheid te verhogen. Het beste is om de bloeddruk binnen een uur na het innemen van je medicatie te meten. Dit helpt bij het beoordelen van de effectiviteit van het medicijn op jouw bloeddruk.

Algemene tekenen dat je jouw bloeddruk moet meten

De bloeddruk kan op elk moment of meerdere keren per dag worden gemeten, maar een persoon moet de bloeddruk zo snel mogelijk meten als hij voelt:

  • Duizeligheid
  • Misselijkheid en overgeven
  • Pijn op de borst
  • Wazig zien
  • Angst en verwarring
  • Flauwvallen
  • Je bijzonder zwak en/of krachteloos voelen
  • Men moet ook de bloeddruk meten als men zich ziek of onwel voelt

Zorg ten alle tijden dat je een goede bloeddrukmeter gebruikt. Voorbeelden van goede merken zijn: Medisana bloeddrukmetersOmron bloeddrukmetersMicrolife bloeddrukmeters & Sanitas bloeddrukmeters.

Waarom is het belangrijk om de bloeddruk op het juiste moment te meten?

Het meten van de bloeddruk speelt een zeer belangrijke rol bij de behandeling van patiënten, vooral wanneer ze flauwvallen, bewusteloos zijn of niet in staat zijn hun symptomen uit te leggen of te vertellen (B). Het op het juiste moment meten van de bloeddruk kan ons ook helpen een differentiële en daadwerkelijke diagnose te stellen. Bij een hypertensieve noodsituatie kan het meten van de bloeddruk levensreddend zijn. Het meten van de bloeddruk is niet gevaarlijk en het meten van de bloeddruk is ook niet pijnlijk. Dus gebruik dit niet als excuus!

foto van een goede bloeddrukmeter om de bloeddruk op het juiste moment te meten

Wanneer is de beste tijd om de bloeddruk te meten?

De beste tijd om de bloeddruk te meten is een half uur nadat je wakker bent geworden. Eet of drink voor het meten nog niets. Ga 10 minuten ontspannen zitten en meet dan je bloeddruk. Een ander moment om de bloeddruk te meten is voor het avondeten, op voorwaarde dat je geen medicijnen heeft ingenomen. Je moet jouw bloeddruk onmiddellijk controleren nadat je je misselijk of onwel hebt gevoeld.

Tip: Vermijd het meten van de bloeddruk direct na het sporten of het nuttigen van koffie, alcohol, medicijnen of roken, omdat al deze dingen de bloeddruk beïnvloeden.

Wanneer bloeddruk meten na inspanning?

Lichaamsbeweging verhoogt tijdelijk de bloeddruk van het lichaam. De bloeddruk blijft nog enige tijd verhoogd, ook na de inspanning. De beste tijd om de bloeddruk te meten is na 2-3 uur lichaamsbeweging en na voldoende rust.

Waarom stijgt de bloeddruk tijdens inspanning?

Een oefening is een vorm van belasting van het lichaam waarbij de bloedvraag naar spieren en hersenen toeneemt. Het lichaam verbruikt meer zuurstof, heeft meer voedingsstoffen nodig en scheidt meer koolstofdioxide uit. Bloed wordt met een grotere kracht rondgepompt om de homeostase van het lichaam te behouden en te voldoen aan de verhoogde eisen van het lichaam. Daarom stijgt de bloeddruk tijdens het sporten (B).

Is het meten van de bloeddruk tijdens het sporten nuttig?

De bloeddruk kan worden gemeten tijdens dagelijkse routinetaken zoals hardlopen, wandelen, sporten of zelfs slapen met behulp van speciale monitoren en bloeddrukmeters. Het meten van de bloeddruk tijdens inspanning wordt geadviseerd voor patiënten met hartproblemen of patiënten die lijden aan hypertensie (hoge bloeddruk) om te voorkomen dat de bloeddruk per ongeluk tot een gevaarlijk niveau stijgt.

Conclusie

Het meten van de bloeddruk is belangrijk, vooral voor mensen die lijden aan hypertensie. Je moet weten wanneer je de bloeddruk moet meten. De beste tijd is ’s ochtends vroeg en voor het avondeten. Patiënten vragen me ook: “Wanneer bloeddruk meten na inspanning?” Wacht 2-3 uur zodat je lichaam volledig ontspannen raakt en je een nauwkeurige meting krijgt. Wil je de beste bloeddrukmeter, bekijk dan ons artikel, waar we de bloeddrukmeters grondig voor je hebben doorgenomen!

+ berichten

Asadullah z'n passie is de gezondheid van de mens. Dit heeft hem doen bewegen de studie Bachelor of Medicine & Bachelor of Surgery te starten aan een gerenommeerde universiteit. In z'n vrije tijd verdient hij graag wat bij met het schrijven van artikelen voor websites in de gezondheidsniche. Bij Mindsetking zijn we blij dat we hem konden toevoegen aan ons team!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *