Als je net als de meeste kantoormedewerkers bent, breng je waarschijnlijk een groot deel van jouw dag zittend door in een bureaustoel.

Maar hoe weet je wanneer het tijd is om het te vervangen? Stoelen kunnen na maanden of jaren gebruik beginnen te verslijten, en als ze niet worden vervangen, kan dit ongemak en zelfs gezondheidsproblemen veroorzaken.

In dit artikel bespreken we alle veelbetekenende signalen dat het tijd is voor een nieuwe bureaustoel.

Hoe weet je of je bureaustoel aan vervanging toe is?

Vraag jezelf de volgende dingen af, indien je bureaustoel gebreken vertoont:

  1. Wat is de oorspronkelijke levensduur van het apparaat? Gemiddeld gaat een bureaustoel 5 tot 10 jaar mee. Afhankelijk van het gebruik slijten stoelen verschillend. Voor de stoelen van fulltime werknemers is het dus verstandig om na 5 jaar te overwegen of de stoel moet worden vervangen. Een goed idee hiervoor is om werknemers te laten proefzitten op een nieuwe stoel, zodat ze het verschil kunnen waarnemen tussen de huidige en eventuele nieuwe bureaustoel. Dit is belangrijk omdat slijtage aan de kussens geleidelijk gebeurt en moeilijk waarneembaar is, waardoor het lastig is om erachter te komen of een bureaustoel moet worden vervangen.
  2. Wat zegt de Arbo-wetgeving? Wanneer moet je je bureaustoel vervangen arbo wetgeving? Volgens de Arbo-wetgeving is het belangrijk om bureaustoelen regelmatig te controleren op geschiktheid voor de functie. Er worden vaak aanpassingen gedaan in ARBO-richtlijnen, dus het is verstandig om je hier regelmatig over te informeren of je arbeidsomstandigheden als professioneel geschikt worden beoordeeld. Bovendien moet elke Nederlandse bureaustoel aan Europese en Nederlandse normen voldoen, aangezien de ergonomische eisen met betrekking tot comfort van langere Nederlanders misschien anders zijn dan die van gemiddelde Europese werknemers. Indien je niet beschikt over een ergonomische bureaustoel, is het misschien tijd om er eentje aan te schaffen..
  3. Kun je het kapotte onderdeel vervangen? Als je de staat van je bureaustoel evalueert, is het eerste wat je moet bepalen of het gesleten onderdeel vervangbaar is. Vele bureaustoelen bestaan uit verschillende delen die gerepareerd of vervangen kunnen worden. In dit geval zal je geld besparen op de aanschaf van een nieuwe stoel en zal het voor lange tijd meegaan. Dit is ook goed voor het milieu, daarmee draag je ook bij tot de duurzaamheid van je kantoor. Helaas kunnen sommige onderdelen niet vervangen worden of er zouden te hoge kosten aan verbonden zijn, waardoor het beter zou zijn om een compleet nieuwe bureaustoel te kopen.

Het belang van een ergonomische bureaustoel

De juiste bureaustoel is essentieel voor iedereen die veel tijd achter een bureau doorbrengt. Een ergonomische bureaustoel is ontworpen om optimaal comfort en ondersteuning te bieden, wat kan helpen bij het voorkomen van musculoskeletale problemen zoals rugpijn of nekstijfheid die kunnen worden veroorzaakt door het zitten in een inferieure stoel.

Ergonomische stoelen zijn meestal ook veel duurzamer dan andere soorten stoelen, wat betekent dat ze langer meegaan en minder vaak vervangen hoeven te worden.

Deze voordelen maken een ergonomische bureaustoel tot een investering die de moeite waard is, maar hoe weet je wanneer het tijd is om een nieuwe te kopen?

De gemiddelde levensduur van een ergonomische bureaustoel is ongeveer vijf jaar bij regelmatig gebruik, maar dit kan variëren afhankelijk van de kwaliteit en het type materiaal dat wordt gebruikt.

Verwar ergonomische bureaustoelen niet persé met gamingstoelen, want hier zitten wel degelijk verschillen tussen.

Meer interessante artikelen: