wat is angst

Wat is angst? Definitie, soorten en voorbeelden

Heb jij wel eens last van angst? Iedereen is wel eens bang en angsten zijn heel normaal, maar soms kunnen ze je in de weg gaan zitten en dat is niet fijn. Om meer inzicht in angst te krijgen hebben wij dit artikel geschreven omtrent wat angst is.

We zullen dieper in gaan op verschillende soorten angst, geven voorbeelden en geven jou de informatie die je zoekt om een beter begrip van angst te krijgen.

Lees je mee met onze bevindingen?

1. Wat is angst?

Angst is een intense emotionele toestand die ontstaat wanneer we een bedreiging waarnemen voor onze fysieke veiligheid, emotioneel welzijn of geestelijke gezondheid. Het activeert de vecht-of-vluchtreactie in ons lichaam en bereidt ons voor op onmiddellijke actie. Angst kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, variërend van traumatische ervaringen tot angstige gedachten en gevoelens van onzekerheid over de toekomst.

In mijn persoonlijke ervaring is angst zowel een motivator als een belemmering in mijn leven geweest. Hoewel het me ertoe heeft aangezet risico’s te nemen en dingen te bereiken die buiten mijn comfortzone liggen, heeft het me er ook van weerhouden mijn dromen na te jagen vanwege de angst om te falen of afgewezen te worden.

1.1 Hoe kan angst als motivator dienen?

wat als we die angst zouden omzetten in iets positiefs? Wat als we het in plaats daarvan als motivator zouden gebruiken? Het klinkt misschien contra-intuïtief, maar angst kan in feite een van de krachtigste drijfveren in ons leven zijn.

De sleutel is om te leren hoe je angst als een hulpmiddel kunt gebruiken in plaats van ons door angst te laten beheersen. Als we ergens bang voor zijn, is dat meestal omdat er een bepaald risico aan verbonden is. En hoewel het nemen van risico’s eng kan zijn, kan het ook leiden tot enkele van de grootste beloningen in het leven.

Door die angst te erkennen en te omarmen, is de kans groter dat we onszelf uit onze comfortzones duwen en die kansen grijpen die kunnen leiden tot persoonlijke groei en succes.

Het is natuurlijk belangrijk op te merken dat niet alle angsten gelijk zijn.

2. Verschillende vormen van angst

Er zijn verschillende angststoornissen en als je angst ervaart, hoeft het natuurlijk niet zo te zijn dat je gelijk een angststoornis hebt. Het kan ook zijn dat je een tijdje wat meer stress ervaart of gewoon een wat mindere periode hebt.

Belangrijk is om bij jezelf te rade te gaan, wat je angst veroorzaakt en meer inzicht te krijgen in je specifieke angst. Het is ook mogelijk om hier met een professional over te spreken, bijvoorbeeld iemand van je huisartsenpraktijk.

soorten angst

2.1 Gegeneraliseerde angststoornis (GAS)

Wanneer iemand GAS heeft dan wordt deze persoon overvallen door overmatige angst, zonder logische reden. De gezondheidszorg.info schat dat ongeveer 311.040 Nederlanders een gegeneraliseerde angststoornis hebben.

We kunnen spreken van een diagnose van GAS als er extreme zorgen zijn over verschillende dingen, die zes maanden of langer duren.

Wanneer iemand een milde aandoening van GAS heeft, kan deze persoon waarschijnlijk zijn normale dagelijkse bezigheden blijven doen. Ernstige gevallen kunnen een ingrijpende impact op iemand leven hebben en maken het onmogelijk om dagelijkse bezigheden te voltooien.

2.2 Obsessief-compulsieve stoornis (OCS)

Wanneer iemand OCS heeft, kan deze persoon de wens voelen om bepaalde rituelen keer op keer uit te voeren. De persoon kan hierdoor overweldigd raken.

Het kan ook zijn dat deze persoon overvallen wordt door opdringerige en ongewenste gedachten die het dagelijkse leven sterk negatief beïnvloeden. Ook kan het voelen als een obsessie en is zeer verontrustend voor de persoon in kwestie.

Vaak voorkomende dwangmatige handelingen zijn bijvoorbeeld: iets controleren of tellen, super vaak de handen wassen.

Veel voorkomende obsessies zijn onder meer: agressieve impulsen, zorgen over reinheid en behoefte aan symmetrie.

2.3 Sociale angststoornis

Deze angstaandoening is meer een verlammende angst en zorgt ervoor dat men zich ongemakkelijk voelt in sociale situaties. Er is dan een angst aanwezig om beoordeeld of vernederd te worden door anderen in sociale situaties. Hierdoor zal de persoon bang zijn om van zicht te laten horen en zich vaak afzijdig houden.

Deze ernstige sociale angststoornis laat veelal een gevoel van schaamte en/of eenzaamheid achter. De persoon vind het vaak ook moeilijk om hierover te praten met anderen.

In Nederland hebben wel ruim 656.640 Nederlanders last van deze stoornis. Dit zijn cijfers afkomstig van www.volksgezondheidenzorg.info.

Dit is in tegenstelling tot andere angsten een stoornis die vaak al wordt ontwikkeld rond de 13 jaar. En een derde van deze mensen wacht tien jaar of langer voordat ze hulp zoeken.

Vaak ontbreekt het ook aan goede begeleiding van ouders of docenten, waardoor het niet of verkeerd geconstateerd wordt.

2.4 Posttraumatische stressstoornis (PTSD)

PTSD vindt meestal plaats na het zien of ervaren van iets wat als traumatisch wordt ervaren. Symptomen van PTSD kunnen direct na het zien van de traumatische gebeurtenis plaatsvinden maar ook pas jaren later.

Dit kan ernstige gevolgen hebben en zelfs leiden tot het niet meer kunnen uitvoeren van dagelijkse bezigheden.

Veelvoorkomende oorzaken zijn onder meer het werken in oorlogen, natuurrampen of fysieke aanvallen zoals verkrachtingen of mishandelingen.

Aanvallen die een PTSD persoon ervaart kunnen uit het niets plaatsvinden en erg choquerend zijn.

Voor het overwinnen van dit type angst is vrijwel altijd professionele hulp nodig omdat het zo hevig kan zijn.

2.5 Paniekstoornis

Paniekaanvallen kunnen plotseling en onverwacht voorkomen. Het gaat gepaard met spontane en hevige gevoelens van angst, terreur en naderende onheil. Lichamelijke symptomen van paniekaanvallen zijn onder meer pijn op de borst, hartkloppingen en kortademigheid.

Deze aanvallen kunnen op ieder moment plaatsvinden. Het kan zijn dat een persoon naast de paniekstoornis ook nog last heeft van een andere angststoornis.

Verzwaringsdekens kunnen bij diverse soorten angst een oplossing bieden of in ieder geval als hulpmiddel fungeren.

2.6 Fobieën

Fobieen zijn er in verschillende vormen. Ze kunnen hoogtevrees (acrofobie), angst voor krappe ruimtes (claustrofobie) en andere vormen aannemen. Het kan zijn dat je een sterke drang hebt om de situatie of het gevreesde object te vermijden.

2.7 Andere varianten

Er zijn natuurlijk nog meer en specifiekere varianten, waarvan we over een aantal populaire onderwerpen wat geschreven hebben. Hieronder lees je er meer over.

2.7.1 Presentatie angst

De angst om te presenteren is een veel voorkomend fenomeen dat mensen uit alle lagen van de bevolking en uit alle loopbaantrajecten treft. Het is het gevoel van nervositeit of angst dat ontstaat wanneer we worden geconfronteerd met het vooruitzicht een toespraak te houden, een toespraak te houden of een presentatie te geven voor een publiek.

2.7.2 Verlatingsangst

Verlatingsangst is een veel voorkomende aandoening die zowel kinderen als volwassenen treft. Verlatingsangst gekenmerkt zich door overmatige zorgen en angst wanneer het gescheiden is van mensen of plaatsen die comfort en veiligheid bieden. Hoewel het normaal is om een zekere mate van ongemak te voelen wanneer je niet in de buurt bent van dierbaren, ervaren mensen met verlatingsangst symptomen die veel ernstiger zijn.

3. Wat doet angst met je lichaam?

Mocht je willen weten wat angst met je lichaam doet, dan kun je onze pagina over dit topic bezoeken.

Website | + berichten

Team Mindsetking bestaat uit het team van schrijvers van Mindsetking. Zij publiceren voornamelijk op basis van wetenschappelijk publicaties en diepgaand onderzoek naar het onderwerp in kwestie. Heb je vragen? Je kunt ons bereiken via contact@mindsetking.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *