1. Algemene betekenis van angst
Angst is een vervelende en beklemmende emotionele situatie die wordt veroorzaakt door het brein. Het brein denkt (terecht of onterecht) dat er gevaar op de loer ligt. Soms kunnen je gedachten een situatie erger maken dan het eigenlijk is. Soms ben je echt in gevaar en is de angst dus volkomen op z’n plek.
Angst wordt als een probleem gezien wanneer normale dagelijkse bezigheden hier onder lijden. Wanneer dit het geval is kan (professionele) hulp noodzakelijk zijn. Het is in sommige gevallen namelijk zeer moeilijk om angst onder controle te krijgen en het leven met angst kan zwaar zijn.
Het is daarom altijd raadzaam om uw arts of zorgverlener te raadplegen. Wij nemen deze rol niet over.
2. Voorbeelden van verschillende vormen van angsten
Er zijn verschillende angststoornissen en als je angst ervaart, hoeft het natuurlijk niet zo te zijn dat je gelijk een angststoornis hebt.
Het kan ook zijn dat je een tijdje wat meer stress ervaart of gewoon een wat mindere periode hebt.
Belangrijk is om bij jezelf te rade te gaan, wat je angst veroorzaakt en meer inzicht te krijgen in je specifieke angst.
Het is ook mogelijk om hier met een professional over te spreken, bijvoorbeeld iemand van je huisartsenpraktijk.
2.1 Gegeneraliseerde angststoornis (GAS)
Wanneer iemand GAS heeft dan wordt deze persoon overvallen door overmatige angst, zonder logische reden. De gezondheidszorg.info schat dat ongeveer 311.040 Nederlanders een gegeneraliseerde angststoornis hebben.
We kunnen spreken van een diagnose van GAS als er extreme zorgen zijn over verschillende dingen, die zes maanden of langer duren.
Wanneer iemand een milde aandoening van GAS heeft, kan deze persoon waarschijnlijk zijn normale dagelijkse bezigheden blijven doen.
Ernstige gevallen kunnen een ingrijpende impact op iemand leven hebben en maken het onmogelijk om dagelijkse bezigheden te voltooien.
2.2 Obsessief-compulsieve stoornis (OCS)
Wanneer iemand OCS heeft, kan deze persoon de wens voelen om bepaalde rituelen keer op keer uit te voeren. De persoon kan hierdoor overweldigd raken.
Het kan ook zijn dat deze persoon overvallen wordt door opdringerige en ongewenste gedachten die het dagelijkse leven sterk negatief beïnvloeden. Ook kan het voelen als een obsessie en is zeer verontrustend voor de persoon in kwestie.
Vaak voorkomende dwangmatige handelingen zijn bijvoorbeeld: iets controleren of tellen, super vaak de handen wassen.
Veel voorkomende obsessies zijn onder meer: agressieve impulsen, zorgen over reinheid en behoefte aan symmetrie.
2.3 Sociale angststoornis
Deze angstaandoening is meer een verlammende angst en zorgt ervoor dat men zich ongemakkelijk voelt in sociale situaties. Er is dan een angst aanwezig om beoordeeld of vernederd te worden door anderen in sociale situaties. Hierdoor zal de persoon bang zijn om van zicht te laten horen en zich vaak afzijdig houden.
Deze ernstige sociale angststoornis laat veelal een gevoel van schaamte en/of eenzaamheid achter. De persoon vind het vaak ook moeilijk om hierover te praten met anderen.
In Nederland hebben wel ruim 656.640 Nederlanders last van deze stoornis. Dit zijn cijfers afkomstig van www.volksgezondheidenzorg.info.
Dit is in tegenstelling tot andere angsten een stoornis die vaak al wordt ontwikkeld rond de 13 jaar. En een derde van deze mensen wacht tien jaar of langer voordat ze hulp zoeken.
Vaak ontbreekt het ook aan goede begeleiding van ouders of docenten, waardoor het niet of verkeerd geconstateerd wordt.
2.4 Posttraumatische stressstoornis (PTSD)
PTSD vindt meestal plaats na het zien of ervaren van iets wat als traumatisch wordt ervaren. Symptomen van PTSD kunnen direct na het zien van de traumatische gebeurtenis plaatsvinden maar ook pas jaren later.
Dit kan ernstige gevolgen hebben en zelfs leiden tot het niet meer kunnen uitvoeren van dagelijkse bezigheden.
Veelvoorkomende oorzaken zijn onder meer het werken in oorlogen, natuurrampen of fysieke aanvallen zoals verkrachtingen of mishandelingen.
Aanvallen die een PTSD persoon ervaart kunnen uit het niets plaatsvinden en erg choquerend zijn.
Voor het overwinnen van dit type angst is vrijwel altijd professionele hulp nodig omdat het zo hevig kan zijn.
2.5 Paniekstoornis
Paniekaanvallen kunnen plotseling en onverwacht voorkomen. Het gaat gepaard met spontane en hevige gevoelens van angst, terreur en naderende onheil.
Lichamelijke symptomen van paniekaanvallen zijn onder meer pijn op de borst, hartkloppingen en kortademigheid.
Deze aanvallen kunnen op ieder moment plaatsvinden. Het kan zijn dat een persoon naast de paniekstoornis ook nog last heeft van een andere angststoornis.
2.6 Fobieën
Fobieen zijn er in verschillende vormen. Ze kunnen hoogtevrees (acrofobie), angst voor krappe ruimtes (claustrofobie) en andere vormen aannemen. Het kan zijn dat je een sterke drang hebt om de situatie of het gevreesde object te vermijden.
2.7 Andere varianten
Er zijn natuurlijk nog meer en specifiekere varianten, maar dit zijn over het algemeen wel de meest voorkomende. De effecten in het volgende hoofdstuk kunnen ook voor andere varianten gelden.
3. Wat doet angst met je lichaam?
Mocht je willen weten wat angst met je lichaam doet, dan kun je onze pagina over dit topic bezoeken.
Team Mindsetking bestaat uit het team van schrijvers van Mindsetking. Zij publiceren voornamelijk op basis van wetenschappelijk publicaties en diepgaande psychologische inzichten. Heb je vragen? Je kunt ons bereiken via contact@mindsetking.nl