soorten bloeddruk en de betekenis van bloeddruk

Wat is bloeddruk? Hoge en lage bloeddruk? Dat zoeken we uit!

Bloeddruk is de druk die bloed uitoefent op de vaatwanden wanneer het door grote slagaders gaat. Ons hart pompt zuurstofrijk bloed door het lichaam. Wanneer het hart samentrekt, duwt het bloed door de vaten, en het bloed dwingt op zijn beurt de bloedvaten. Deze druk staat bekend als bloeddruk. Het meten van de bloeddruk is belangrijk omdat het je een idee geeft van jouw cardiovasculaire gezondheid. Er zijn bepaalde voorwaarden waarbij het meten van de bloeddruk levensreddend kan zijn. Lees ons artikel om te weten wanneer je de bloeddruk moet meten. Nu we weten wat bloeddruk is, gaan we kijken naar de componenten ervan.

Componenten van bloeddruk

Telkens wanneer je de bloeddruk meet, zie je een waarde van ongeveer 120/80 mmHg op jouw bloeddrukmeter. De bovenwaarde wordt de systolische bloeddruk genoemd. De systolische bloeddruk komt overeen met de kracht waarmee ons hart bloed in de vaten pompt. De lagere waarde wordt diastolische bloeddruk genoemd. Het is de druk die het bloed uitoefent als het hart in rust is.

Welke component is belangrijker?

Systolische en diastolische bloeddrukwaarden, beide zijn essentieel en helpen artsen de normale functie van het lichaam te beoordelen. Als artsen vertrouwen we echter meer op systolische bloeddrukwaarden dan op diastolische. Volgens onderzoek zijn systolische bloeddrukwaarden nauwkeurigere voorspellers van cardiovasculaire pathologie, vooral bij 50-plussers.

Soorten bloeddruk

Bloeddruk wordt grofweg geclassificeerd als:

  • Hoge bloeddruk of hypertensie
  • Lage bloeddruk of hypotensie

Experts definiëren hypertensie als een hogere bloeddruk dan de normale bloeddruk. (link: normale bloeddruk). Op basis van de uitlezing van bloeddrukmeters kunnen we hoge bloeddruk indelen in de volgende groepen:

Hoge bloeddruk (Hypertensie)

Een bloeddrukwaarde van 120-129 mmHg systolisch en minder dan 80 mmHg diastolisch wordt een verhoogde bloeddruk genoemd en kan deze bloeddruk worden verlaagd door veranderingen in levensstijl.

Fase 1 Hypertensie

Bloeddruk variërend van 130-139 systolisch en 80-89 diastolisch wordt stadium 1 hypertensie genoemd. Als je constant deze bloeddruk hebt, moet je onmiddellijk de nodige veranderingen in jouw levensstijl aanbrengen.

Stadium 2 hypertensie

140 mmHg of meer systolisch en 90 mmHg of meer diastolisch wordt gecategoriseerd als stadium 2 hypertensie. Je moet een arts raadplegen, bloeddrukmedicatie nemen en veranderingen in levensstijl aanbrengen.

Hypertensieve crisis

Als de bloeddruk snel stijgt tot meer dan 180/120 mmHg, wordt dit een hypertensieve crisis genoemd. Bloeddruk is gevaarlijk als deze te hoog wordt en het een medisch noodgeval is.

Soorten hypertensie

Hypertensie wordt ingedeeld in twee klassen op basis van de onderliggende pathologie. Deze klassen zijn:

  • Primaire hypertensie
  • Secundaire hypertensie

Primaire hypertensie

Naarmate men ouder wordt, verliezen bloedvaten hun elasticiteit en worden ze harder. Als gevolg hiervan moet het bloed meer druk uitoefenen om door deze minder elastische vaten te gaan. Omdat de door het bloed uitgeoefende druk toeneemt, maar er geen onderliggende oorzaak is, noemen we dit primaire hypertensie (verhoogde bloeddruk).

Secundaire hypertensie

Zoals de naam al aangeeft, is secundaire hypertensie een secundair gevolg van een onderliggende oorzaak. De oorzaak kan een cardiovasculaire stoornis of een nierstoornis zijn.

Lage bloeddruk (hypotensie)

Hypotensie wordt gedefinieerd als een bloeddrukwaarde van minder dan 90/60 mmHg. Hypotensie komt niet zo vaak voor bij mensen als hypertensie. Het valt echter ook minder op omdat het lichaam doorgaans geen symptomen vertoont voor een lichte daling van de bloeddruk.

Wanneer de bloeddruk daalt, herstelt ons lichaam het naar normaal door de bloedvaten te vernauwen en water vast te houden. Wanneer de bloeddruk echter daalt tot 90/60 mmHg, voelt men de volgende symptomen:

  • Duizeligheid
  • Misselijkheid
  • Vermoeidheid
  • Wazig zicht
  • Flauwvallen

Soorten hypotensie

Hypotensie is geclassificeerd als:

  • Absolute hypotensie
  • Orthostatische (posturale) hypotensie

Absolute hypotensie

Wanneer de bloeddruk in rust daalt tot 90/60 mmHg, wordt dit absolute hypotensie genoemd. Meestal is medicatie niet nodig en wordt de bloeddruk weer normaal door een dieet (lees hoe je de bloeddruk verhoogd).

Orthostatische hypotensie

Orthostatische hypotensie, ook wel posturale hypotensie genoemd, is een aandoening waarbij de bloeddruk daalt als men opstaat vanuit een zittende houding. Het is gebruikelijk dat de bloeddruk daalt bij het opstaan vanuit een zittende houding, maar personen met orthostatische hypotensie hebben een langdurige daling van de bloeddruk (meer dan 2 minuten).

Wat is de relatie tussen bloeddruk en hartslag

Bloeddruk (BP) is de druk waarmee het bloed de belangrijkste slagaders van het lichaam duwt, terwijl de hartslag het aantal keren meet dat ons hart per minuut klopt. Hoewel er een positieve correlatie bestaat tussen bloeddruk en hartslag, is een verhoogde hartslag geen betrouwbare maatstaf om de stijging van de bloeddruk te beoordelen.

Conclusie

Terwijl bloed door de belangrijkste slagaders van het lichaam stroomt, duwt het de slagaders met een bepaalde druk. Deze druk wordt bloeddruk genoemd. Bloeddrukmeting heeft twee componenten, de systolische en diastolische componenten. De bloeddruk kan hoog of laag zijn, aangeduid als hypertensie en hypotensie. Lees ons artikel om erachter te komen of het meten van de bloeddruk gevaarlijk of pijnlijk is!

+ berichten

Asadullah z'n passie is de gezondheid van de mens. Dit heeft hem doen bewegen de studie Bachelor of Medicine & Bachelor of Surgery te starten aan een gerenommeerde universiteit. In z'n vrije tijd verdient hij graag wat bij met het schrijven van artikelen voor websites in de gezondheidsniche. Bij Mindsetking zijn we blij dat we hem konden toevoegen aan ons team!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *