Melatonine is ook bekend als pijnappelklierhormoon omdat het wordt afgescheiden door de pijnappelklier van de hersenen. Wetenschappelijk is het ook bekend als 5-Methoxy-N-Acetyltryptamine. Melatonine wordt in ons lichaam geproduceerd als reactie op duisternis, wat het lichaam een signaal geeft om meer melatonine aan te maken dat het lichaam helpt te slapen. Licht daarentegen vermindert de aanmaak van melatonine en werkt om het lichaam wakker te maken.
Het regelt het circadiane ritme van het lichaam, de ingebouwde klok van het lichaam en helpt veel vitale functies te behouden. Er wordt gezegd dat melatonine in grote lijnen de slaap-waakcycli en het circadiane ritme beïnvloedt.
Aanmaak van melatonine
Melatonine wordt op natuurlijke wijze geproduceerd door het menselijk lichaam en synthetisch in het laboratorium. Van nature wordt het geproduceerd door de pijnappelklier en vandaar het ook wel eens het pijnappelklierhormoon genoemd wordt. Zoals eerder gezegd, triggert duisternis melatonine en helpt het lichaam om te slapen. Integendeel, licht vermindert melatonine en houdt de persoon wakker. We weten allemaal wel dat blauw licht ons wakker houdt en dat houdt dus verband met de aanmaan van melatonine.
Melatonine wordt op natuurlijke wijze in het lichaam aangemaakt en des te meer als je geen onnatuurlijke bronnen gebruikt om de aanmaak te stimuleren. De hoeveelheid geproduceerde melatonine is voldoende om normale functies uit te voeren. De kunstmatige melatonine die in het laboratorium wordt gesynthetiseerd, heeft een wetenschappelijke basis. Deze supplementen hebben meerdere meningen over hun gebruik en bijwerkingen.
Gebruik en mogelijk gebruik van melatonine
Nu dat we de basiskennis over melatonine hebben gehad, gaan we ons nu concentreren op wat melatonine in ons lichaam doet. Ik neem de belangrijkste punten even met jullie door:
- Melatonine helpt bij het in slaap vallen op de gebruikelijke bedtijd. Als iemand op tijd naar bed gaat maar moeite heeft met slapen, wordt dit het vertraagde slaapfasesyndroom genoemd. Het helpt mensen die aan dit syndroom lijden door de tijd die nodig is om in slaap te vallen te verkorten.
- Mensen die problemen hebben tijdens het slapen kunnen baat hebben bij deze supplementen. Ze helpen bij het verbeteren van slapeloosheid.
- Het heeft invloed op de kwaliteit en timing van slaap, d.w.z. ploegenarbeiders.
- Pakt jetlag aan
- Behandelt vertraagde slaapstoornissen, migraine, zonnebrand en trombocytopenie (verbetert het aantal bloedplaatjes), gebruikt om slaapstoornissen bij kinderen te behandelen.
- Vermindert angst voor een operatie.
- Versterkt het immuunsysteem
Melatonine is zeer veilig in vergelijking met andere hormoonvervangende therapieën, maar er zijn ook enkele bijwerkingen.
Mogelijk gebruik
- Bètablokkers zijn de medicijnen die veel worden gebruikt bij hartpatiënten. Deze bètablokkers veroorzaken slapeloosheid. Melatonine helpt bij het terugkrijgen van een gezond slaappatroon bij deze patiënten.
- Onderzoek zegt dat samen met chemotherapie, als melatonine aan de patiënt wordt gegeven, het niet alleen angst aanpakt, maar ook de tumorgrootte vermindert en de overlevingskans verbetert.
Dosering en timing van het hebben van melatonine
Het veilige dosisbereik van melatonine is 1 tot 5 mg. Melatonine wordt meestal geleverd in tabletten van 2 mg. De arts adviseert om de tabletten van 2 mg langzaam af te geven en vervolgens de dosis indien nodig te verhogen. Melatonine wordt 1 tot 2 uur voor het slapengaan met voedsel ingenomen.
Het veilige bereik is 3 mg gedurende 3 maanden voor kinderen en 8 mg gedurende 6 maanden voor volwassenen.
Melatonine wordt oraal en topisch gebruikt in crèmes, gels en gorgeldrankjes. De arts begeleidt u welke vorm het beste bij u past.
Natuurlijke manieren om melatonine te verhogen
Sommige mensen hebben last van een tekort aan melatonine en dat kan erg vervelend zijn en een negatief effect hebben op de kwaliteit van je slaap. Bepaalde veranderingen in levensstijl helpen bij het op natuurlijke wijze verbeteren van het melatoninegehalte zonder supplementen te nemen.
- Slaap in een kamer met weinig licht.
- Verminder de schermtijd overdag en vermijd schermen 2 uur voor het slapen gaan.
- Blijf bij een natuurlijke en gezonde slaapcyclus.
- Zorg voor minimaal 7 uur slaap per dag.
Effecten van melatonine
- Melatonine is meestal veilig bij gebruik gedurende een aanbevolen periode, niet langer dan twee jaar. Het kan bijwerkingen veroorzaken die ‘melatonine-kater‘ worden genoemd, zoals hoofdpijn, slaperigheid, duizeligheid en misselijkheid. Het wordt aangeraden om na medicatie ongeveer 4 uur niet te autorijden.
- Vrouwen die zwanger zijn of proberen zwanger te worden, mogen geen melatonine gebruiken. Er is niet veel informatie over het gebruik van melatonine voor moeders die borstvoeding geven. Om veilig te zijn, wordt geadviseerd om het gebruik van melatonine te vermijden.
Conclusie
Het hormoon melatonine, dat van nature door het lichaam wordt aangemaakt via de pijnappelklier, bereikt ’s nachts zijn maximale niveau. Dit hormoon regelt de slaap-waakcyclus en het circadiane ritme van het lichaam. Melatonine supplementen helpen bij verschillende slaapstoornissen.
Asadullah z'n passie is de gezondheid van de mens. Dit heeft hem doen bewegen de studie Bachelor of Medicine & Bachelor of Surgery te starten aan een gerenommeerde universiteit. In z'n vrije tijd verdient hij graag wat bij met het schrijven van artikelen voor websites in de gezondheidsniche. Bij Mindsetking zijn we blij dat we hem konden toevoegen aan ons team!