Iedereen denkt te weten hoe het is om gestrest te zijn, dat is logisch want in deze wereld kom je haast niet onder stress uit. Echter herkennen mensen stress toch vaak niet voldoende bij zichzelf en dat is jammer. Dit kan namelijk complicaties geven op korte- en of lange termijn waardoor je minder van het leven kunt genieten.
1. Betekenis van stress
In de kern is stress gewoon een reactie op de eisen die het leven aan ons stelt. Het is de manier waarop ons lichaam ons vertelt dat we actie moeten ondernemen of veranderingen moeten aanbrengen om aan die eisen te voldoen. Wanneer we stress ervaren, geeft ons lichaam hormonen vrij, zoals cortisol en adrenaline, die de vecht-of-vluchtreactie veroorzaken.
2. Als we het over stress hebben, kun je denken aan:
- Situaties of gebeurtenissen die ons onder druk zetten, bijvoorbeeld momenten waarop we teveel doen en teveel denken, dingen vergeten of weinig controle hebben over wat er gebeurt.
- Onze reactie op onder druk worden gezet en de gevoelens die we krijgen als we de lat voor onszelf te hoog leggen.
- Ongewenste emoties die opspelen, zoals woede en frustraties die er onder niet stressvolle omstandigheden niet zijn.
Soms beheerst stress je leven zo erg, dat je niet meer verder kunt kijken dan de stress. Je mist een hoop leuke momenten en wordt als het ware in de greep genomen door de stress. Ook merk je dat je vaak minder plezierig bent tegenover andere mensen.
Er is geen medische definitie van stress en zodoende is het ook lastig om stress in een hokje te plaatsen. Het kan namelijk op veel verschillende manieren opspelen en voor een grote verscheidenheid aan complicaties veroorzaken.
Dit maakt het moeilijker voor de meeste mensen om erachter te komen wie of welke gevoelens de stress precies veroorzaken. Als je dit al niet weet, is het helemaal lastig om te bepalen hoe je ermee om moet gaan.
2.1 Maar wat jouw stress persoonlijk ook triggert en hoe je erop reageert, je kunt waarschijnlijk beter grip krijgen op je stress door:
- Omgaan met externe druk, d.m.v. je focus te verbeteren door mindfulness oefeningen.
- Het ontwikkelen van een verbeterde grip op emoties, zodat je beter in moeilijke situaties kunt omgaan met emoties wanneer ze zich voordoen.
Deze vaardigheden kun je leren d.m.v. mindfulness. Het is een grote trend die nu ook naar het westen over waait en als zeer succesvol moet worden beschouwd op het gebied van stress verminderen.
Daarnaast kun je deze effecten versterken d.m.v. de juiste voeding. Beide onderwerpen komen op deze pagina aan bod.
3. De gevolgen die stress kan hebben
Druk en stress ervaren is een normaal onderdeel van het leven. Soms is het goed voor actie en kan het dienen als drijfveer, zodat je je resultaten kan behalen. Maar als stress vaak de grip op je overneemt, kan het de leuke dingen in het leven beperken of zelfs helemaal wegnemen. En dat is uiteraard niet wat je wilt.
Stress is geen psychiatrische diagnose, maar hangt op twee belangrijke manieren nauw samen met de geestelijke gezondheid:
- Stress kan psychische problemen veroorzaken en bestaande problemen verergeren. Wanneer iemand chronische stress heeft, kan dit tot psychische problemen leiden, zoals depressie en angst.
- Geestelijke gezondheidsproblemen kunnen stress veroorzaken. Er zijn veel geestelijke gezondheidsproblemen, zoals bijvoorbeeld het niet goed kunnen uiten van je gevoelens. Als iemand mentale gezondheidsproblemen heeft, en daarbij medicatie of behandelingen, kan dit een extra bron van stress vormen. Het is dan lastig om te zien waar stress ophoudt en waar de mentale gezondheidsproblemen beginnen. Het komt vaak voor dat er iets diepers aan ten grondslag ligt.
3.1 Hoe beïnvloed stress iemand fysiek?
Misschien merk je dat de eerste aanwijzingen over stress fysieke symptomen zijn, zoals vermoeidheid, hoofdpijn of maagklachten.
Hier kunnen vele redenen voor zijn, want als we ons gestrest voelen, vinden we het vaak moeilijk om goed te slapen of goed te eten, en een slecht voedingspatroon en een gebrek aan slaap kunnen beide onze fysieke gezondheid beïnvloeden.
Wanneer we ons angstig voelen, wordt er door het lichaam meer adrenaline en cortisol aangemaakt. Dit zijn beide hormonen die vecht of vlucht reacties inzetten in het menselijk lichaam. Deze stress was in de oertijd heel handig, wanneer er een beer op je af kwam, maar tegenwoordig gebeurd dat gelukkig niet meer.
Wanneer iemand vaak gestrest is, worden er veel van deze hormonen geproduceerd, waardoor je je lichamelijk slechter gaat voelen en dit op de lange termijn de gezondheid kan beïnvloeden.
4. De verschillende symptomen van stress
Stress kan zich uiten middels een grote verscheidenheid aan symptomen. Hierdoor kan het lastig zijn stress goed te herkennen. Hieronder zijn de symptomen opgedeeld in: lichamelijk, mentaal en veranderingen in gedrag.
4.1 Lichamelijke symptomen
- Hoofdpijn of duizeligheid
- Spierspanning of pijn
- Maag problemen
- Pijn op de borst of een snellere hartslag
- Seksuele problemen
4.2 Mentale symptomen
- Moeite met concentreren
- Worstelen om beslissingen te nemen
- Overweldigd voelen
- Constant zorgwekkend
- Vergeetachtig zijn
4.3 Symptomen van veranderingen in gedrag
- Prikkelbaar zijn
- Te veel of te weinig slapen
- Te veel of te weinig eten
- Het vermijden van bepaalde plaatsen of mensen
- Meer drinken of roken
Dit zijn enkele symptomen onder elkaar opgesomd. Als je uitgebreidere informatie wilt omtrent de symptomen van stress, dan kun je onze gelijknamige pagina bezoeken.
Wat kun je ermee doen?
Je kunt zoals veel mensen denken dat stress gewoon bij het leven hoort en dat is tot op zekere hoogte ook zo, maar net als met andere dingen kun je beter worden in het omgaan met stress. Dit kan op meerdere manieren.
We hebben deze manier uitvoerig besproken op andere pagina’s van onze website en willen je dan ook graag doorverwijzen naar deze pagina’s.
Oplossingen afkomstig uit het Oosten, die razend snel stijgen in onze Westerse cultuur:
- Lees je in in mindfulness, of als je al weet wat mindfulness is en hoe krachtig dit is, start dan met mindfulness.
- Begin geleidelijk aan met meditatie. Het is niet normaal hoeveel effect dit heeft op de lange termijn.
Minder stress d.mv. een psychologische insteek:
- Laat negatieve gedachten los en creëer een positievere mindset. Ons denken is zo gestructureerd en dit kan behoorlijk destructief werken. Zorg goed voor jezelf en krijg meer inzicht in je negatieve denkpatronen.
Meer oplossingen?
- Lees hiervoor onze pagina ”wat te doen tegen stress” voor wat algemene hulpmiddelen.
- Lees meer van onze blogs. Vooral onder kopjes ”geluk” en ”rust” in het menu zal je vinden wat je zoekt.
Team Mindsetking bestaat uit het team van schrijvers van Mindsetking. Zij publiceren voornamelijk op basis van wetenschappelijk publicaties en diepgaand onderzoek naar het onderwerp in kwestie. Heb je vragen? Je kunt ons bereiken via contact@mindsetking.nl.