In dit artikel gaan we dieper in op de betekenis van verbale communicatie, we behandelen de vraag: wat is non verbale communicatie in een ander artikel.
Ook geven we diverse voorbeelden van verbale communicatie, zodat je een beter begrip zal krijgen van deze vorm van communicatie.
Indien je vragen hebt, stel deze dan gerust. Wij hebben zin om te beginnen, jij ook?!
1. Wat is verbale communicatie? Een betekenis.
Betekenis verbale communicatie: Verbale communicatie is communicatie die mondeling plaatsvind of via het geschreven woord en is een belangrijke communicatie vaardigheid.
Het wordt dus overgebracht middels woorden, geschreven of gesproken. De afzender verwoord zo zijn ideeën, meningen, gevoelens en gedachten. Verbale communicatie kan effectief ingezet worden in toespraken, presentaties, discussies en gesprekken, maar ook d.m.v. brieven en e-mails.
Verbale communicatie wordt altijd gebruikt en is ook erg belangrijk. Hoewel er onderzoeken zijn geweest dat non verbale communicatie belangrijker is dan verbale communicatie, gaat dit er maar om hoe beide worden ingezet en in welke situatie men verkeert.
Eigenlijk kan het één niet zonder het ander. Want als je non verbale communicatie goed is, maar je niet kunt zeggen of schrijven wat je wilt, zal de ander nooit je precieze intentie achterhalen.
Het is dus belangrijk om beide te gebruiken op een manier zodat ze elkaar versterken.
2. Verbale communicatie in de praktijk
Het dagelijkse leven zou onvoorstelbaar zijn zonder verbale communicatie. Je kunt immers een hoop aflezen aan iemands lichaamstaal, maar niet zijn gedachten. Het doel van communicatie is om de boodschap zo precies mogelijk over te brengen met de juiste intentie. De ontvanger moet eigenlijk de boodschap zo ontvangen als jij het bedoeld.
Dit kan nog wel eens mis gaan. Nagenoeg iedereen kan verbaal communiceren, maar lang niet iedereen is er even goed in. Zo hebben sommige mensen een ruimere woordenschat dan anderen en voelen sommigen beter aan wanneer zij een grap kunnen maken.
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is dit iets wat je kunt ontwikkelen. Iedereen kan beter worden in zijn of haar verbale communicatie. Hetzelfde geldt voor non verbale communicatie. Het is belangrijk dat je er voor openstaat en dat je in jezelf geloofd.
Dat is een stukje zelfvertrouwen en dat kun je ook verbeteren. Als je dat lastig vindt kun je daar hulp bij zoeken van een professional. Zij helpen je graag en weten wat voor stappen je moet zetten om zelfvertrouwen te verkrijgen.
2.1 Verschillende situaties
De manier waarop je communiceert is afhankelijk van de situatie. Zo heb je te maken met verschillende personen, wat inhoudt verschillende typen relaties.
Je zult op een andere manier met je leidinggevende communiceren, dan met een medewerker van gelijk niveau. Ook zal je met je partner anders communiceren dan met andere mannen of vrouwen.
Het is bij verbale communicatie belangrijk te weten met wie je te maken hebt. Zo weet je hoeveel vrijheid je hebt en welke manier van spreken wenselijk is.
Het doel van verbale communicatie is altijd de boodschap helder overbrengen en in principe goede relaties met andere mensen te onderhouden. Je doet dit dan op efficiente wijze die prettig is voor de andere persoon.
3. Voorbeelden van verbale communicatie in verschillende situaties
Er zijn veel verschillende meningen over hoe gecommuniceerd dient te worden. Dit is door de jaren heen ook sterk veranderd. Vroeger werd er minder humaan gecommuniceerd dan nu, waarmee bedoeld wordt dat er minder oog voor het menselijk aspect is in de communicatie. Ik beveel, jij doet.
Zelfs in deze tijd laat het menselijke gedeelte in de communicatie nog wel eens te wensen over. Het kan vergeleken worden met aggressief gedrag of commanderen.
Wij streven naar assertieve communicatie. Hier wordt rekening gehouden met de belangen van beide partijen. Degene die communiceert gaat voor zijn belang, maar denkt hierbij ook aan de waardigheid van de ander en het gevoel dat zij eraan over houdt.
3.1 Communicatie voor leidinggevenden
- Taken delegeren aan de medewerkers. Hij let er hierbij op dat de taken passen bij de sterke punten van de medewerkers en motiveert hun op positieve wijze. Lof en waardering werken beter dan negatieve manieren.
- Constructieve feedback geven aan personen, zonder hen te beledigen.
- Actief luisteren met compassie, wanneer een medewerker iets vraagt of tijdens gesprekken.
- Zich inleven in de situatie van de werknemer.
- Openlijk en transparant communiceren op een basis die vertrouwen uit. Stephen covey jr. heeft een mooi boek over vertrouwen geschreven.
3.2 Communicatie voor werknemers
- Stel vragen wanneer iets onduidelijk is om het risico op misverstanden te minimaliseren.
- Wanneer er conflicten zijn, vraag dan om een persoonlijk gesprek, i.p.v. het probleem te bespreken in het bijzijn van het hele team.
- Accepteer kritiek, maar vraag om verduidelijkingen waar nodig. Ook het vragen van oplossingen kan effectief zijn en een teken van goede wil.
- Vraag collega’s om hulp als de werkdruk te hoog wordt of als je een taak niet alleen kunt voltooien.
- Werk samen aan oplossingen in plaats van in je eentje je idee door te drukken.
3.3 Communicatie met klanten
- Werk oplossingsgericht en achterhaal de behoefte van de klant d.m.v. vragen.
- Stel open vragen om de dialoog te stimuleren
- Gebruik je sensitiviteit en emotionele intelligentie om de zorgen van anderen te ontdekken en aan het licht te brengen
- Wanneer een klant iets uitlegt en het is niet positief of duidelijk, vraag dan om opheldering
- Stel open vragen om de dialoog te stimuleren
- Een klant die opgewonden is kun je kalmeren door zijn klachten te benoemen, begrip te tonen en er vervolgens netjes op te reageren.
- Benoem voordelen van je product of dienst, zodat je een individu of groep kan overtuigen.
- Het opmerken van non-verbale signalen. Hier vervolgens verbaal op reageren om verwarring te controleren, woede onschadelijk te maken, enz.
Natuurlijk kun je bovenstaande voorbeelden ook in andere situaties gebruiken. Het zijn slechts voordelen die goed bij de betreffende situatie passen. Uiteraard zijn er veel meer mogelijkheden mogelijk.
4. Vond je dit interessant en wil je beter worden in verbaal communiceren?
In ”betere relaties met iedereen” neemt Frank de Moei je mee in verschillende onderwerpen wat betreft communiceren en bespreekt hij verschillende methodes en tactieken die je communicatie verbeteren. Frank is bekend van onder andere het AD, de Telegraaf, Rabobank en nu.nl.
In de cursus van Frank worden de volgende onderwerpen behandeld:
- Sneller echt contact maken
- Omgaan met lastige mensen
- Bewaken van je grenzen
- Effectiever communiceren
- Meer inzicht een begrip
- Kiezen voor de juiste relaties
- Oplossen van relatieproblemen
- Stap voor stap begeleiding
Team Mindsetking bestaat uit het team van schrijvers van Mindsetking. Zij publiceren voornamelijk op basis van wetenschappelijk publicaties en diepgaand onderzoek naar het onderwerp in kwestie. Heb je vragen? Je kunt ons bereiken via contact@mindsetking.nl.