tips bij een zenuwachtig gevoel

Uitleg en tips omtrent constante zenuwachtige gevoelens zonder reden..

Een (constant) nerveus of zenuwachtig gevoel hebben kan erg vervelend zijn voor jezelf, zeker als er geen aanwijsbare reden voor is..

Wanneer mensen zich nerveus voelen, manifesteren ze dit vaak door fysieke symptomen zoals een bonzend hart of zweterige handpalmen. Dit kan ook erg vervelend zijn voor anderen in de buurt, omdat het storend is en andere mensen ook onrustig kan maken

Wij gaan in dit artikel dieper op zenuwachtig gedrag en hoe je dit kunt oplossen.

Hoe kan een zenuwachtig gevoel omschreven worden?

Een zenuwachtig of nerveus gevoel kan het best worden omschreven als een intense en plotselinge sensatie die in verschillende delen van het lichaam kan worden gevoeld.

Het gaat vaak gepaard met een gevoel van angst of ongerustheid en kan erg storend en ongemakkelijk zijn. Sommige ervaren ook een onrustig gevoel in hun lichaam.

De oorzaak van een nerveus gevoel is niet helemaal duidelijk, maar men denkt dat het verband houdt met het vrijkomen van adrenaline en andere hormonen.

Symptomen van nervositeit of zenuwachtig zijn:

  • Je onzeker voelen en denken dat de afloop in jouw nadeel zal aflopen
  • Een onrustig gevoel bij je dragen
  • Gespannen zijn
  • Komt er overspannen of overdreven over
  • Komt rusteloos over op anderen
  • Met de gedachte er niet bij zijn en denken aan hoe het verkeer kan aflopen

Wanneer wordt een zenuwachtig gevoel structureel?

Een nerveus gevoel kan structureel worden wanneer een persoon zich constant angstig en gestrest voelt.

Ook kan een persoon dan last hebben van zenuwachtigheid zonder reden en dit kan erg belemmerend werken.

Dit kan leiden tot fysieke problemen zoals hoofdpijn, een verzwakt immuunsysteem en maag-darmproblemen.

Als het individu de oorzaak van het probleem niet aanpakt, kan de stress blijven toenemen en een negatieve invloed hebben op hun geestelijke gezondheid.

Meer nadelen van een (constant) zenuwachtig gevoel

Een van de belangrijkste nadelen van nerveus zijn, is dat je er chagrijnig en prikkelbaar van kunt worden. Als je zenuwachtig, nerveus en of gestresst bent, is je geest in beslag genomen door verontrustende gedachten, waardoor het moeilijk wordt om aanwezig te blijven en te genieten van het huidige moment.

Deze mentale toestand zorgt er vaak voor dat je naar anderen snauwt of overdreven gevoelig wordt voor kritiek, wat een negatieve invloed kan hebben op je relaties met de mensen om je heen.

Vergeetachtig zijn en minder presteren

Als ik nerveus ben, is het alsof mijn hersenen een chaotische puinhoop zijn geworden. Mijn gedachten raken verward en verstrooid, en ik vind het moeilijk om ergens op te focussen. Dit kan ongelooflijk frustrerend zijn, vooral als ik goed moet presteren op het werk of in sociale situaties. Maar de nadelen van nerveus zijn gaan verder dan alleen maar verstrooid zijn.

Een van de grootste nadelen is dat je hierdoor dingen kunt vergeten. Als je geest in beslag wordt genomen door zorgen of angst, is de kans kleiner dat je je belangrijke details of taken herinnert. Dit kan leiden tot fouten op het werk of gemiste kansen in uw persoonlijke leven. Het is alsof je hersenen het te druk hebben met het omgaan met het nerveuze gevoel om goed te kunnen functioneren.

wat kun je doen bij een gespannen gevoel
Niemand vind spanning fijn. Hieronder geven we tips die jou spanning kunnen wegnemen.

Tips om je minder zenuwachtig te voelen

Hoe kun je je minder zenuwachtig voelen als je erg zenuwachtig bent? Er is niet één antwoord op deze vraag, omdat iedereen angst op verschillende manieren ervaart. Enkele tips die kunnen helpen zijn de volgende:

Tip 1: Concentreren op je ademhaling

Als je (erg) nerveus bent, kan het helpen om je op je ademhaling te concentreren. Dit zal je helpen om je meer ontspannen en minder angstig te voelen.

Het kan ook nuttig zijn om ingewikkeld academisch jargon te gebruiken wanneer u over uw onderwerp schrijft. Dit zal je helpen om zelfverzekerder en deskundiger te klinken.

Door deze dingen te doen, kun je jezelf helpen om kalmer en meer controle te krijgen bij het presenteren of schrijven over je onderwerp.

Hulp nodig? Wij hebben een pagina omtrent ademhalingsoefeningen>>

Tip 2: Beoefen mindfulness

Mindfulness is een vorm van zelfzorg die kan worden gebruikt om gevoelens van nervositeit te verminderen. Het houdt in dat je op een niet-oordelende manier aandacht schenkt aan het huidige moment.

Dit kan je helpen om je op je eigen gedachten en gevoelens te concentreren, in plaats van ze overweldigd te laten worden door angst.

Mindfulness kan op verschillende manieren worden beoefend, zoals door meditatie, yoga of gewoon door aandacht te schenken aan je omgeving.

Om je in het onderwerp te verdiepen kun je ook starten met het lezen van boeken over mindfulness.

Tip 3: Maak een wandeling

Een wandeling maken kan helpen om de zenuwen te kalmeren en de geest te zuiveren. Als u zich overweldigd of angstig voelt, kan een stevige wandeling helpen om de stemming en focus te verbeteren.

Buiten wandelen zorgt ook voor wat frisse lucht en vitamine D. Bovendien kan ingewikkeld academisch jargon worden gebruikt om slim te klinken en indruk te maken op anderen.

Het is echter belangrijk om spaarzaam en alleen jargon te gebruiken in contexten waar het door het publiek wordt begrepen.

Tip 4: Luister naar je favoriete muziek

Wanneer iemand zich nerveus voelt, kunnen ze naar hun favoriete muziek luisteren als een manier om te kalmeren.

Dit komt omdat het luisteren naar muziek het pleziercentrum van de hersenen kan activeren, wat kan helpen om het stressniveau te verminderen.

erg zenuwachtig? Luister muziek
Muziek kan een nerveus gevoel minder maken.

Tip 5: Bel een goede vriend of vriending

Een goede vriend bellen is een manier om gevoelens van nervositeit te verminderen door te communiceren met iemand die het individu waarschijnlijk zal begrijpen en ondersteunen.

Wanneer iemand met een vriend spreekt, kan een persoon vertellen wat hem of haar angst bezorgt en in ruil daarvoor troost en geruststelling ontvangen.

Tip 6: Doe een dutje

Onderzoek wijst uit dat een dutje kan helpen om gevoelens van angst te verminderen.

Zelfs maar 10-20 minuten dutten is gunstig gebleken bij het verlagen van de cortisolspiegels, die worden geassocieerd met stress.

Bovendien kan een dutje helpen om de cognitieve functie en geheugenherinnering te verbeteren.

Door een dutje te doen voor een belangrijke gebeurtenis of vergadering, kunnen mensen merken dat ze zich minder nerveus en beter voorbereid voelen.

Tip 7: Relativeer

Relativize verwijst naar de handeling om iets in perspectief te plaatsen.

In termen van jezelf minder zenuwachtig voelen, kan het helpen te onthouden dat iedereen zich in sommige situaties nerveus voelt en dat het gevoel meestal overgaat.

Het kan ook nuttig zijn om jezelf eraan te herinneren dat de dingen waar we ons zorgen over maken meestal nooit gebeuren.

Bovendien kan het focussen op de positieve aspecten van een situatie helpen om gevoelens van angst te verminderen.

Tip 8: Slaap onder een verzwaringsdeken

Verzwaringsdekens gebruiken diepe druktherapie om een kalmerend effect op uw lichaam te creëren. Het gewicht stimuleert de afgifte van serotonine en dopamine, chemische stoffen in de hersenen die helpen bij het reguleren van de stemming en het verminderen van angst. Het is een ongelooflijk rustgevende ervaring die kan helpen bij het verlichten van nerveuze gevoelens voor het slapen gaan of na een stressvolle dag.

Ze zijn er in verschillende soorten en maten. Een maat die veelgebruikt wordt voor twee personen is de maat: 220×240 cm & als je hem liever op de bank gebruikt voor jezelf zou je voor de maat 140×200 cm kunnen gaan.

En onthoud dit het volgende..

Je kent waarschijnlijk het gezegde: de mens lijdt meestal het meest van de pijn die hij vreest. Dit geldt ook als je zenuwachtig bent voor een bepaalde gebeurtenis.

Je bereidt je voor op het ergste voordat het zich voordoet. Alle angstaanjagende scenario’s zijn voorbij uw nauwkeurig onderzoek gegaan.

Pijn vermijden en plezier te zoeken

De veronderstelling dat de mens het meest lijdt onder het lijden dat hij vreest, is gebaseerd op het idee dat mensen worden gemotiveerd door het verlangen pijn te vermijden en plezier te zoeken.

Deze theorie suggereert dat wanneer mensen iets tegenkomen dat ze als bedreigend of gevaarlijk ervaren, ze een gevoel van angst zullen ervaren, waardoor ze meer zullen lijden dan wanneer ze niet bang waren voor het ding in kwestie.

+ berichten

Mahnoor is klinisch psycholoog en vervult haar vak met veel liefde. Haar creatieve kant kan zij kwijt, door vakkundige artikelen te schrijven voor websites als Mindsetking.nl. Naast deze twee banen, heeft Mahnoor nog een derde passie, dat is een kleine onderneming genaamt ''Ibteda''. Deze onderneming helpt mensen in nood. Het is hun missie om honger uit gemeenschappen te bannen en levens mooier te maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *