Het is moeilijk te geloven dat niemand perfect is, maar in de huidige samenleving is dit ook nog gewoon de norm. Van sociale media tot Hollywood, iedereen heeft gebreken en het is belangrijk om dit te beseffen, ondanks alle mooie kiekjes op instagram en tiktok.
Veel van de mooie verschijnselen op internet zorgen voor onzekerheid en weinig zelfvertrouwen bij anderen. Sommige mensen hebben het geluk om van hun onzekerheid af te komen, terwijl anderen dit geluk niet hebben. In dit artikel vind je enkele tips om van je onzekerheid af te komen.
Lees in dit artikel meer over wat onzekerheid is in verschillende situaties en over de symptomen van onzekerheid. Echter zullen we daarnaast ook (korter) in gaan op de gevolgen en wat je er eventueel aan kunt doen.
Hoe weet je of je onzeker bent?
Onzekerheid is een gevoel van twijfel, onzekerheid en angst. Onzekerheid is niet altijd een slechte zaak, omdat het een individu ertoe kan brengen om beter te worden of harder te werken.
Constante gevoelens van onveiligheid kunnen echter je kwaliteit van leven ernstig aantasten. Dus hoe weet je of je onzeker bent?
Symptomen van onzekerheid
Onzekerheid is een van de moeilijkste dingen om onder ogen te zien en te overwinnen, maar het kan worden gedaan.
Er zijn veel manieren om door onzekerheid heen te komen, en wat je doet hangt af van wie je bent en hoeveel je wilt veranderen.
Voor sommige mensen kunnen professionele hulp- of steungroepen de beste manier zijn om vooruit te komen. Voor anderen is dit misschien niet nodig als ze hun denkpatronen over zichzelf kunnen veranderen. (B)
Wat zijn over het algemeen symptomen van onzekerheid:
- Teveel luisteren naar meningen van anderen en hier je gedrag op aanpassen.
- van jezelf vinden dat je geen fouten mag maken.
- Voornamelijk de focus leggen op wat je nog wil bereiken en niet blij zijn met wat je bereikt hebt.
- Erg veel vergelijken met anderen.
- Veel nadenken over je eigen (zogenaamde) miskleunen en jezelf hiervoor veroordelen.
- Denken dat je niet goed genoeg bent
- Super veel nadenken over hoe je beoordeeld zal worden door anderen. Vaak ook negatief denken.
- Streven naar perfectie om teleurstelling te voorkomen.
- Je laat leiden door wat anderen van je vinden om te bepalen of je iets goed doet.
- Dingen vaak erg ”zwart wit” zien.
- Vaak nadenkt over hoe anderen je negatief kunnen beoordelen.
Ben ik onzeker?
Het is normaal om wat onzekerheden te hebben, maar te veel daarvan zijn niet gezond. Je kunt van je onzekerheid afkomen door met een therapeut of therapeut te praten, of zelfs door je gedachten op papier te zetten.
Onzekerheid in verschillende leeftijdsgroepen
Onzekerheid is een gevoel dat overweldigend en slopend kan zijn. Als iemand die in verschillende fasen van mijn leven onzekerheid heeft ervaren, kan ik bevestigen hoe moeilijk het kan zijn om ermee om te gaan. Of je nu in de twintig, veertig of zestig bent, onzekerheid is een emotie die ons allemaal raakt.
Voor twintigers komen de symptomen van onzekerheid vaak voort uit de druk om belangrijke beslissingen over hun toekomst te nemen. De angst om de verkeerde keuze te maken en niet aan de verwachtingen te voldoen, kan leiden tot angst en zelftwijfel. In sommige gevallen kan dit leiden tot een gebrek aan motivatie of zelfs depressie.
Daarentegen kunnen 40-plussers gevoelens van onzekerheid ervaren als gevolg van crises in het midden van het leven of veranderingen in loopbaantrajecten.
Onzekerheid bij jongeren / adolescenten
Jongeren zijn vaak onzeker over wat ze willen doen in het leven, of waar ze thuishoren. Ze kunnen hierdoor onzeker en te zelfbewust worden. Er zijn echter veel manieren om zelfverzekerder te worden
Een manier is bijvoorbeeld om je te omringen met mensen die je een gelukkig en gesteund gevoel geven.
Als je je concentreert op de goede dingen die gebeuren in plaats van op de slechte dingen die gebeuren, dan zal het gemakkelijker voor je zijn om niet ontmoedigd te raken wanneer tegenslag toeslaat.
Onzekerheid bij pubers
Soms kom je er als ouder misschien pas achter dat je zoon of dochter in de problemen zit als je ze goed observeert. Dit kan minder het geval zijn bij jongens, in welk geval je een stoere of ruwe houding kunt zien achter de uitdagende houding van het kind.
Probeer voorbij dit gedrag te kijken, want je kunt vaak een kind ontdekken dat zich daaronder onzeker voelt.
Nieuwe verplichtingen worden op een student gelegd. De middelbare school vereist veel meer zelfstandigheid. Nieuwe doelen en de erbij willen horen kunnen je puber onzeker maken.
Onzekerheid bij (kleinere) kinderen
Als ouders willen we allemaal onze kinderen beschermen tegen de harde realiteit van het leven. We willen ze beschermen tegen pijn, ongemak en onzekerheid. De waarheid is echter dat onzekerheid een onderdeel van het leven is, hoe hard we het ook proberen te vermijden. Zelfs jonge kinderen kunnen gevoelens van onzekerheid en onveiligheid ervaren.
Een van de meest voor de hand liggende symptomen van onzekerheid bij kleinere kinderen is aanhankelijkheid. Ze kunnen ongewoon gehecht raken aan hun ouders of verzorgers en moeite hebben om van hen te scheiden. Dit kan zich manifesteren als verlatingsangst wanneer het tijd is voor schooluitval of bedtijdroutines.
Een ander symptoom kan een toename van driftbuien of hechtingsproblemen zijn. Als kinderen zich onzeker voelen over een situatie of gebeurtenis, kunnen ze zich overweldigd voelen en zich niet goed kunnen uitdrukken, wat kan leiden tot uitbarstingen en frustratie.
Het is belangrijk dat ouders deze symptomen herkennen en indien nodig troost en geruststelling bieden.
Een gedragsprobleem of een leerdilemma, zoals dyslexie of een ontwikkelingsstoornis, zoals aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD) of autismespectrumstoornis (ASS), kan een noemenswaardige rol spelen bij onzekerheid.
Onzekerheid bij ouderen
Naarmate we ouder worden, worden we vaak geconfronteerd met nieuwe uitdagingen en onzekerheden. Het gevoel van onveiligheid komt veel voor bij ouderen en kan zich op verschillende manieren manifesteren. Symptomen van onzekerheid kunnen zijn: angst, depressie, slaapproblemen, verminderde eetlust en gebrek aan interesse in activiteiten die ooit plezierig waren.
Het is belangrijk om deze symptomen te herkennen en ze niet weg te wuiven als onderdeel van het verouderingsproces. Onveiligheid kan een aanzienlijke impact hebben op het algehele welzijn en de kwaliteit van leven van een individu. Het is essentieel om deze gevoelens direct aan te pakken en indien nodig hulp te zoeken.
Als je of een geliefde symptomen van onzekerheid of onveiligheid ervaart, aarzel dan niet om contact op te nemen voor ondersteuning. Of het nu gaat om therapie, medicatiebeheer of gewoon praten met vrienden of familieleden, er zijn middelen beschikbaar om door deze uitdagende emoties te navigeren.
Extreme onzekerheid
Extreme onzekerheid wordt vaak geassocieerd met een emotionele toestand. Naarmate de wereld complexer wordt, is het gemakkelijk om minder zeker te zijn over wat er daarna gaat gebeuren.
Er zijn veel dingen die je kunt doen om van je onzekerheid af te komen. Je zou een pauze kunnen nemen van sociale media en de verbinding met het “nieuws” kunnen verbreken, of naar rustgevende muziek kunnen luisteren waardoor je je ontspannen voelt.
Door goed voor jezelf te zorgen door goed te eten, te sporten en voldoende te slapen, zul je je minder gestrest voelen.
Sociale angst en onzekerheid
In de huidige samenleving vergelijken we onszelf altijd met anderen. Er is altijd wel iemand mooier met een betere auto en zelfs een beter huwelijk.
Het is gemakkelijk om in de val te lopen van onzekerheid en vergelijking en deze gevoelens kunnen je leven overnemen.
Degenen die sociaal angstig zijn, kunnen veel moeite hebben om hun mening te uiten. Ze zijn vaak bang om voor de gek gehouden te worden of in een gevecht te raken.
Weer anderen vinden dat ze oninteressant zijn en niets aardigs te zeggen hebben. Ze zijn zich ook vaak acuut bewust van lichamelijke symptomen zoals blozen, trillen en zweten.
Om zichzelf te behoeden voor afwijzing of negatief oordeel van anderen, vermijden mensen met sociale angst regelmatig sociale situaties.
Ze kunnen bijvoorbeeld niet naar verjaardagsfeestjes gaan of de telefoon beantwoorden als hun naam op het schema verschijnt.
Misschien vindt je het ook lastig om duidelijk te communiceren en wil je jouw communicatie verbeteren?
Wat is emotionele onzekerheid? Bestaat dit?
Sommige mensen zien het misschien als een onaantrekkelijke persoonlijkheidskenmerk, terwijl anderen het misschien zien als iets waardoor ze opvallen.
Maar in werkelijkheid is de behoefte om aardig gevonden te worden door anderen de oorzaak van onzekerheid. Nou, gelukkig voor jou zijn er manieren om van onzekerheid af te komen.
Een manier is om je uniekheid te omarmen en jezelf te zijn. Een andere manier is om alle negativiteit in hun leven kwijt te raken en positief te leven.
Emotionele onzekerheid kan worden gezien als een constante behoefte om dingen buiten jezelf te doen om jezelf gerust te stellen en je onzekerheden te verlichten.
Het weerhoudt je ervan om ook maar iets te doen, wanneer je validatie het meest nodig hebt.
Onzekerheid en depressieve gevoelens
Onzekerheid is iets dat zowel slopend als verlammend kan zijn. Het is vaak moeilijk om te weten hoe je van onzekerheid af kunt komen, omdat het zo krachtig kan aanvoelen.
Hier zijn enkele manieren waarop u het proces van het overwinnen van uw onzekerheden kunt starten.
Gevoelens van angst en onzekerheid
Leven in een wereld waar alles onvoorspelbaar is, leven met een gevoel van angst en onzekerheid die beide natuurlijk zijn voor mensen, is de keerzijde van proberen alleen te leven.
Je hebt misschien het gevoel dat je toekomst er somber of onzeker uitziet, omdat je misschien niet weet wat er gaat gebeuren.
Mensen merken dat ze zich elke dag minder zelfverzekerd voelen omdat ze constant bang zijn voor wat er gaat gebeuren, dus het kan moeilijk zijn om van onzekerheid af te komen. Maar er zijn manieren.
Misschien ook interessant: hoe kun je omgaan met angst?
Gevolgen van onzekerheid
Onzekerheid. Het is iets waar de meeste mensen zich niet prettig bij voelen. Er zijn veel gevolgen van onzekerheid, maar wat kun je doen om het beter te maken? Ik geloof dat een van de belangrijkste dingen die je kunt doen, is werken aan je gevoel van eigenwaarde.
Uit een onderzoek van het National Institute of Mental Health bleek dat mensen met een laag zelfbeeld vaak nerveuzer en depressiever zijn in tijden van onzekerheid. Hoe meer je over jezelf weet, hoe minder onzeker je je zult voelen!
Een hoog zelfbeeld aan de andere kant heeft vele voordelen, die je leven makkelijker kunnen maken en jou als persoon ook gelukkiger.
Test voor onzekerheid
Het kan moeilijk zijn om je zelfverzekerd te voelen, maar er zijn tal van manieren om je onzekerheden te overwinnen. Mensen moeten onthouden dat ze mensen zijn en dat niemand perfect is.
Probeer jezelf niet te vergelijken met anderen of hun posts op sociale media, want je zult nooit meten. Als je jezelf vergelijkt, denk dan aan de dingen die je anders maken, niet aan de dingen waardoor je je onzeker voelt.
Onzekerheid overwinnen
Mensen die onzeker zijn, hebben vaak het gevoel dat ze iets missen, of dat ze minder waard zijn dan de mensen om hen heen.
Onzekerheid maakt voor sommige mensen deel uit van het leven – het tast hun zelfrespect aan en zorgt ervoor dat ze zich onwaardig, onzeker en zelfs angstig voelen.
Het is belangrijk dat mensen die aan onzekerheid lijden, weten dat het een veelvoorkomende ervaring is en dat er manieren zijn om het te overwinnen.
Hieronder wat tips die je mee kunt nemen voor jezelf of voor iemand anders:
Stel realistische doelen
Als je ambitieus bent, kan het moeilijk zijn om realistische doelen voor jezelf te stellen. Het komt voor dat je doelen stelt die misschien buiten je eigen mogelijkheden liggen, en dit kan je vervolgens tot mislukking leiden.
Het is heel belangrijk dat je jezelf niet onderschat, maar het is ook absoluut noodzakelijk dat je jezelf ook niet overschat.
Vergelijk jezelf niet teveel met anderen
Iedereen geniet van zijn of haar eigen unieke leven en reis. Sta niet toe dat afgunst van uw leeftijdsgenoten invloed heeft op hoe u ervoor kiest om dingen te bereiken.
Omdat iedereen zijn eigen weg in het leven volgt, moet je je niet teveel laten afleiden door andermans doelen.
Zorg voor een positieve omgeving
Zorg er dus voor dat je omgaat met degenen die je leven aanzienlijk fantastischer maken. Dit zijn de personen met wie je je op jouw passies kunt concentreren, evenals de gebieden waar je je comfortabel en vrij kunt voelen.
Wees niet (te) streng voor jezelf
Zelfverzekerd zijn betekent niet dat je moet geloven dat je ergens goed in bent of dat je alles goed moet kunnen. Het gaat erom dat je kunt accepteren dat je ook fouten zult maken.
Er zijn veel mensen die een succesvolle carrière hebben, maar toch onzeker en bang zijn om risico’s te nemen. Misschien helpt dit ook bij eventuele verkeerde denkpatronen, zoals dat het gras altijd groener lijkt aan de overkant.
Wees dank voor wat je hebt
Het is gemakkelijk om je minderwaardig of negatief over iets te voelen. Vooral in het tijdperk van sociale media, waarin we elkaars leven altijd in de gaten kunnen houden, is het gemakkelijk om het gevoel te krijgen dat je het leven misloopt.
Dit kan je dan het gevoel geven dat je iets mist, dus het is belangrijk om dankbaar te blijven voor de dingen die je al hebt.
Lees meer over de kracht en het geheim van dankbaarheid>>
Team Mindsetking bestaat uit het team van schrijvers van Mindsetking. Zij publiceren voornamelijk op basis van wetenschappelijk publicaties en diepgaand onderzoek naar het onderwerp in kwestie. Heb je vragen? Je kunt ons bereiken via contact@mindsetking.nl.