gevaarlijk bloeddrukwaarden

Welke bloeddruk is gevaarlijk voor jou of iemand anders?

Maak jij je zorgen over de hoge waarde die de bloeddrukmeter aangeeft? Wil je weten welke bloeddruk gevaarlijk is voor jou of je naasten? Ik heb dit artikel geschreven om je als arts te adviseren over welke bloeddruk gevaarlijk is. Bloeddruk is de druk die het bloed uitoefent op de vaatwanden als het erlangs gaat. Het meten van de bloeddruk kan helpen bij het vinden van onderliggende pathologieën, mits correct gemeten. Normale waarden voor bloeddruk zijn 120/80 mmHg. Elke bloeddrukwaarde die afwijkt van deze verwachte waarden kan gevaarlijk zijn. Houdt dit bij op een nauwkeurige bloeddrukmeter.

Welke bloeddrukwaarde is gevaarlijk hoog?

De American Heart Association zegt dat bloeddrukwaarden kunnen worden geclassificeerd als:

Normotensieve (normale bloeddruk)

Bloeddruk lager dan 120 mmHg systolische en diastolische waarde lager dan 80 mmHg wordt als veilig en normaal beschouwd. Meet je de bloeddruk met of zonder monitor op verschillende tijdstippen van de dag voor een nauwkeurigere meting.

Verhoogde bloeddruk

Een bloeddrukwaarde van 120-129 mmHg systolisch en minder dan 80 mmHg diastolisch wordt als verhoogde bloeddruk beschouwd. Als jouw bloeddruk binnen dit bereik blijft, kun je de bloeddruk verlagen door veranderingen in levensstijl.

Hypertensief (stadium 1)

Als de bloeddrukmeter een waarde van 130-139 systolisch en 80-89 diastolisch aangeeft, wordt dit beschouwd als stadium 1 hypertensie (verhoogde bloeddruk). Een persoon die achtereenvolgens een bloeddruk in dit bereik heeft, moet een arts raadplegen. Hoewel deze fase van hypertensie niet erg gevaarlijk is, moet je het weer normaal maken door veranderingen in je levensstijl. Een arts kan ook bloeddrukmedicatie voorschrijven om jouw bloeddruk terug naar de uitgangswaarde te verlagen. Als je dit niet doet, kan dit leiden tot progressie naar stadium 2 hypertensie.

Hypertensief (stadium 2)

Systolische bloeddrukwaarden van 140 mmHg of hoger en diastolische bloeddrukwaarden van 90 mmHg of hoger worden beschouwd als stadium 2 hypertensie (verhoogde bloeddruk). Als jouw bloeddrukmeter deze waarden aangeeft, is het belangrijk je levensstijl onmiddellijk te veranderen. Je moet dan een arts raadplegen die naast veranderingen in levensstijl medicatie zal voorstellen om deze waarden terug te brengen naar de basislijn.

Hypertensieve crisis

Bloeddrukwaarden van meer dan 180 mmHg systolisch en 120 mmHg diastolisch vallen onder een hypertensieve crisis en het is dan belangrijk dat je onmiddellijk naar een arts gaat. Het kan ernstige gevolgen hebben, waaronder enkele:

  • Hartinfarct
  • Hartaanval
  • Nierschade
  • Zichtproblemen
  • Verlies van bewustzijn
  • Geheugen problemen

Welke bloeddruk is gevaarlijk, systolisch of diastolisch?

Systolische bloeddruk is de druk die het bloed uitoefent op de grote slagaders wanneer het hart samentrekt. Integendeel, de diastolische bloeddruk is de druk die het bloed op de slagaders drukt wanneer het hart in rust is. Sommige patiënten vragen me dat onder systolische en diastolische bloeddruk gevaarlijk is. Hoewel deze waarden worden gebruikt bij het beoordelen van de normale cardiovasculaire functie, wordt de systolische bloeddrukwaarde het meest gebruikt door artsen. Uit een studie blijkt dat geïsoleerde systolische hypertensie een betere voorspeller is van een onderliggend risico dan geïsoleerde diastolische hypertensie, vooral bij mensen boven de 50. Om niet te vergeten dat een onjuiste methode voor het meten van de bloeddruk resulteert in valse hypertensie en dat het proces erg pijnlijk of potentieel gevaarlijk is.

Conclusie

“Welke bloeddrukwaarde is gevaarlijk?” Ik krijg deze vraag vaak. Een waarde die afwijkt van de normale bloeddruk vind ik gevaarlijk. Een waarde hoger dan 180/120 wordt echter als een hypertensieve crisis beschouwd en je moet je onmiddellijk naar de dokter haasten.

+ berichten

Asadullah z'n passie is de gezondheid van de mens. Dit heeft hem doen bewegen de studie Bachelor of Medicine & Bachelor of Surgery te starten aan een gerenommeerde universiteit. In z'n vrije tijd verdient hij graag wat bij met het schrijven van artikelen voor websites in de gezondheidsniche. Bij Mindsetking zijn we blij dat we hem konden toevoegen aan ons team!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *