wanneer zit je er doorheen

Zit jij er doorheen? Je bent niet alleen. Tips en advies

Iedereen zit er wel eens doorheen, dit hoort bij het leven en je bent echt niet alleen.

Iemands stemming kan drastisch worden veranderd door verschillende externe en interne stimuli. Als je je overweldigd of gestrest voelt, kan iemand zich mentaal of fysiek slecht voelen.

In deze gevallen kan het geruststellend zijn om te onthouden dat iedereen deze negatieve emoties wel eens ervaart en dat de dingen uiteindelijk beter zullen worden.

Het is belangrijk om niet bij deze gevoelens stil te staan, maar in plaats daarvan te focussen op positieve doelen en resultaten.

In dit artikel zullen wij jou stap voor stap tips geven met als doel een een positievere wending van je huidige situatie.

Wat betekent het eigenlijk als je ”er doorheen zit”?

Ik kan al heel lang niet meer doorgaan, dus ik ben officieel in de burn-outmodus beland. Dit zeggen veel mensen, maar even ergens doorheen zitten” of echt een burn-out hebben, verschilt nogal.

Volgens de LESA-richtlijnen (2011) moet je aan bepaalde factoren voldoen om te kunnen verklaren dat je in een burn-out bent.

Van de volgende klachten moeten er tenminste drie aanwezig zijn bij het hebben van een burn-out: slecht of onrustig slapen, emotionele instabiliteit, slecht kunnen omgaan met prikkels, prikkelbaar zijn, geregeld piekeren, vergeetachtigheid en een opgejaagd gevoel hebben.

Deze klachten dienen dan volgens de LESA-richtlijnen al 6 maanden te spelen.

Daarnaast zijn gevoelens van vermoeidheid vrijwel altijd sterk aanwezig. Dit is het gevoel wat veel mensen beschrijven als ”erdoorheen zitten”.

Wanneer je er echt doorheen zit kunnen gevoelens van controleverlies optreden of je kunt je heel machteloos voelen.

Wanneer je dit echt hebt, is het verstandig om met een arts of zorgverlener te raadplegen. Deze kunnen je het best verder helpen.

Ook zullen deze zorgverleners kunnen diagnosticeren dat de problemen wel of niet voorkomen uit een psychiatrische stoornis.

gevolgen van als je erdoorheen zit
Ons doel is om je te helpen de eerste stappen te zetten, voor echt medisch advies op maat raadpleeg je arts.

Waarom wil je er bovenop komen?

Ten eerste kun je een algemeen gevoel van opluchting of euforie voelen, alsof er een last van je schouders is gevallen.

Je zult misschien ook merken dat je productiever en energieker bent en dat je een nieuwe waardering voor het leven hebt.

Bovendien kun je veranderingen in je stemming ervaren, zoals je rustiger of gelukkiger voelen, en je kunt gaan genieten van activiteiten die je vroeger niet leuk vond.

Iedereen heeft wel eens een mindere dag

Slechte dagen overkomen iedereen, en dit is meestal geen reden tot bezorgdheid. Meer eerder heel normaal en het hoort bij het leven.

Als een persoon echter meerdere slechte dagen of weken achter elkaar heeft, of als zijn slechte gedrag aanzienlijk afwijkt van zijn gebruikelijke gedrag, kan dit een teken zijn dat er iets mis is en moeten ze professionele hulp zoeken.

Mensen die te maken hebben met psychische problemen kunnen op slechte dagen ander gedrag vertonen dan op goede dagen, dus het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de tekenen en symptomen van psychische problemen.

Onderneem op tijd actie als je echt iets ernstigs vermoed

Als je symptomen van burn-out ervaart, is het belangrijk om actie te ondernemen voordat de gevolgen ernstiger worden.

Het negeren van de waarschuwingssignalen kan leiden tot fysieke en emotionele gezondheidsproblemen, verminderde productiviteit en zelfs baanverlies.

Door de oorzaken van burn-out te begrijpen en stappen te ondernemen om het probleem aan te pakken, kun je jouw welzijn beschermen en je productiviteit op peil houden.

Als je bij de eerste tekenen van vermoeidheid een pauze neemt, kun je iets ergers voorkomen.

Door tijd voor jezelf te nemen, kunnen je lichaam en geest weer opladen, waardoor de negatieve effecten van iets ergers dan er er een ”dagje doorheen zitten” niet aanslaan.

Wanneer je uitgerust en ontspannen bent, kun je beter omgaan met stress en productiever zijn in jouw werk.

Het verschil tussen een depressie of een burn out

Depressie en burn-out zijn twee verschillende aandoeningen die de geestelijke gezondheid van een persoon kunnen beïnvloeden. (B)

Depressie is een psychische stoornis die ervoor zorgt dat een persoon zich voor een langere periode verdrietig, hopeloos en ongemotiveerd voelt.

Burn-out is een aandoening die optreedt wanneer iemand overwerkt en gestrest is. Ze voelen zich misschien overweldigd, uitgeput en cynisch over hun werk.

Hoewel depressie en burn-out enkele veelvoorkomende symptomen gemeen hebben, zijn het twee verschillende aandoeningen die verschillende behandelingen vereisen. (B)

voorbeelden van er even doorheen zitten of burn out
Wat is voor jou de oorzaak dat je er even doorheen zit? Misschien geven onderstaande voorbeelden je meer inzicht.

Wat is voor jou de oorzaak van het gevoel ”erdoorheen te zitten”?

Slechte dagen zijn een onvermijdelijk onderdeel van het leven. We hebben ze allemaal, om de een of andere reden.

Soms worden ze veroorzaakt door omstandigheden van buitenaf die we volledig buiten onze controle hebben, en soms zijn ze het resultaat van onze eigen fouten of slechte beslissingen.

Maar wat de oorzaak ook is, een slechte dag kan heel moeilijk zijn om door te komen. Het is moeilijk om positief of productief te zijn als alles tegen je lijkt te werken.

Vanwege narigheid op je werk

Onderzoek heeft uitgewezen dat vervelende collega’s ervoor kunnen zorgen dat bepaalde mensen zich niet lekker voelen. (B)

Het lijkt erop dat wanneer iemand wordt blootgesteld aan een vervelende collega, hun stressniveau stijgt en ze meer kans hebben om ziek te worden.

Dit komt omdat de ergernis hun vermogen om zich op hun werk te concentreren wegneemt, wat kan leiden tot een aantal negatieve gezondheidsresultaten.

Dit heeft op zijn beurt gevolgen voor hun gezondheid, zowel fysiek als mentaal. (B)

Problemen met familie of vrienden

Problemen met goede vrienden of familie kunnen iemand echt pijn doen en je een slecht gevoel geven.

Hechte relaties worden verondersteld een bron van steun te zijn, maar wanneer ze zuur worden, kunnen ze in plaats daarvan een grote bron van stress zijn.

Veel wetenschappelijk onderzoek heeft zich gericht op de negatieve effecten van conflicten binnen relaties. (B) (B)

Studies hebben bijvoorbeeld aangetoond dat wanneer mensen vechten met hun dierbaren, ze meer stress, angst en depressie ervaren.

Niet kunnen omgaan met stress

Het vermogen om met stress om te gaan is belangrijk voor de algehele geestelijke gezondheid.

Wanneer iemand niet met stress om kan gaan, kan dit leiden tot negatieve gevolgen zoals angst en depressie. (B)

Dit komt omdat wanneer iemand veel stress heeft, zijn lichaam hormonen zoals cortisol en adrenaline aanmaakt.

Deze hormonen kunnen zeer schadelijk zijn als ze gedurende een lange periode vrijkomen.

Tegenwoordig zijn er veel manieren om beter om te leren gaan met stress zoals mindfulness en mediatie.

Het is ook zo dat mensen niet in staat zijn om te gaan met de stress in hun leven, kunnen ze sneller een burn-out krijgen dan degenen die hun stress kunnen beheersen. (B)

Dit komt omdat het lichaam en de geest niet in staat zijn om de constante druk aan te kunnen, en ze uiteindelijk bezwijken.

Het hebben van financiële problemen

Het ervaren van financiële stress kan een belangrijke bijdrage leveren aan negatieve gezondheidsresultaten. (B) (B)

Financiële problemen kunnen ervoor zorgen dat mensen zich overweldigd en gestrest voelen, wat kan leiden tot fysieke en mentale gezondheidsproblemen.

Financiële stress kan ook van invloed zijn op relaties en sociale netwerken, wat ook kan leiden tot negatieve gezondheidsresultaten.

Onderzoek wijst uit dat mensen die financiële problemen hebben, over het algemeen minder gelukkig zijn dan mensen die dat niet hebben. (B)

Dit kan zijn omdat geld een sleutelfactor is bij het bereiken van geluk en voldoening in het leven.

Mensen die het financieel moeilijk hebben, voelen zich misschien minder in staat om de dingen te betalen die ze nodig hebben of willen, wat kan leiden tot gevoelens van frustratie en ongeluk.

Gevoel hebben dat je echt niet meer verder kunt

Burn-out is een toestand van emotionele, mentale en fysieke uitputting die kan worden veroorzaakt door langdurige stress op het werk of op school.

Volgens de wetenschap loop je het risico op een burn-out als je je overweldigd en gestrest voelt.

Symptomen van burn-out kunnen zijn: je cynisch of negatief voelen over je baan, je hopeloos voelen over de toekomst, je overweldigd en gestrest voelen, het gevoel hebben dat je het niet bij kunt houden en fysieke symptomen zoals hoofdpijn, vermoeidheid en pijn op de borst.

Wanneer je denkt echt last te hebben van een burn-out raadpleeg dan een arts of hulpverlener.

ik zit er mentaal doorheen tips
Nu wil je vast weten hoe je er weer bovenop komt, lees hieronder onze tips.

Tips om je beter te voelen als je erdoorheen zit

Soms, wanneer mensen een moeilijke tijd doormaken, voelen ze zich misschien beter als ze ideeën hebben over dingen die ze kunnen doen om zichzelf beter te laten voelen.

De volgende paragrafen bevatten enkele tips over hoe je je beter kunt voelen als je een moeilijke tijd doormaakt.

1. Wees lief voor jezelf met zelfcompassie

Zelfcompassie is een vorm van zelfzorg waarbij je jezelf vriendelijk en begripvol behandelt als je een moeilijke tijd doormaakt. (B)

Dit kan dingen inhouden zoals jezelf vergeven voor je fouten, geduld hebben met jezelf terwijl je door je worstelingen heen werkt en jezelf accepteren zoals je bent.

Onderzoek heeft aangetoond dat zelfcompassie gunstig kan zijn voor zowel de mentale als de fysieke gezondheid en kan helpen bij het verbeteren van relaties, werkprestaties en algemeen welzijn. (B)

2. Neem voldoende rust en pauzes

Als je klaar bent met werken, is het belangrijk om wat tijd te nemen om te rusten en te herstellen.

Dit betekent dat je de hele dag tussendoor pauzes neemt (ongeveer elk uur) en ’s nachts voldoende slaapt.

Wanneer we onszelf pushen zonder rust, vergroten we onze kans op het ervaren van negatieve fysieke en emotionele symptomen.

Vermoeidheid, prikkelbaarheid, angst en symptomen van stress zijn allemaal mogelijke gevolgen van chronische stress en overwerk.

psychisch er doorheen
Rust en ontspanning zijn belangrijk.

3. Onderneem leuke dingen met vrienden en familie

Leuke dingen met vrienden en familie kunnen de symptomen van burn-out helpen verminderen door als afleiding te dienen van werkgerelateerde stress.

Tijd doorbrengen met dierbaren kan u helpen herinneren aan wat belangrijk is in het leven en kan een broodnodige onderbreking zijn van de eisen van het werk.

4. Let op je ademhaling

Als je klaar bent met je taak, neem dan een paar minuten de tijd om wat ademhalingsoefeningen te doen. Dit zal je helpen om er weer bovenop te komen en meer gefocust te zijn.

Als je je overweldigd voelt, neem dan een paar minuten de tijd om je op je ademhaling te concentreren.

Adem langzaam en diep in door je neus, houd drie tellen vast en adem dan langzaam uit door je mond. Herhaal deze oefening een paar keer totdat je je meer ontspannen voelt.

5. Mindfulness en meditatie

Het gevoel van erdoor heen zitten kan worden voorkomen door mindfulness en meditatie toe te passen.

Mindfulness is de praktijk om aandacht te schenken aan het huidige moment zonder oordeel.

Meditatie is een vorm van mindfulness waarbij je je concentreert op je ademhaling of een mantra.

Mindfullness en meditatie kunnen je helpen om in het huidige moment te blijven en stress te verminderen.

Tevens zijn er nog meer ontspannende activiteiten waar je wellicht iets aan kunt hebben.

6. Probeer je te focussen op positieve gedachten

Het basisidee achter deze verklaring is dat wanneer je een negatieve gebeurtenis ervaart, je je moet concentreren op positieve gedachten om je er doorheen te helpen.

Dit komt omdat stilstaan bij het negatieve de dingen vaak erger kan maken. Bovendien, als je eenmaal door de negatieve ervaring bent gegaan, is het belangrijk om de negatieve gedachten los te laten en verder te gaan.

Dit komt omdat vasthouden aan negativiteit zowel mentaal als fysiek schadelijk kan zijn.

Lees hier meer over in ons artikel over omgaan met negatieve gedachten>>

oplossingen voor als je er doorheen zit

7. Zorg voor een goede nachtrust (cliché maar waar)

Er is veel onderzoek dat het belang aantoont van een goede nachtrust, vooral als je een moeilijke tijd doormaakt. Als je niet goed uitgerust bent, kan het moeilijker zijn om met stress en negatieve emoties om te gaan.

Over het algemeen hebben mensen 7 tot 9 uur slaap per nacht nodig.

Zorg ervoor dat je voldoende tijd inplant om te slapen en probeer je aan een regelmatig slaapritme te houden.

Als je moeite hebt met slapen, zijn er enkele dingen die je kunt doen om jezelf te helpen ontspannen en gemakkelijker in slaap te vallen. Het is ook belangrijk dat je bepaalde dingen niet door voor het slapen gaan (zoals alcohol en drugs) om je REM-slaap te bevorderen.

Indien je last hebt van stress en angst, zou een verzwaringsdeken je meer rust kunnen bieden, waardoor je beter slaap en minder stress en angst ervaart.

8. Maak mooie plannen voor de toekomst en heb hoop

Het hebben van hoop moedigt mensen aan om positief naar de toekomst te kijken en hoop te houden, ondanks eventuele negatieve ervaringen die ze in het verleden hebben gehad.

De hoop kan mensen de kracht geven om door te gaan en mooie plannen te maken voor de toekomst.

In feite valt of staat alles met hoop, wanneer iemand geen hoop meer heeft is er weinig over.

Daarom is het belangrijk dat je altijd een plan hebt waar je naartoe wil werken.

+ berichten

Mahnoor is klinisch psycholoog en vervult haar vak met veel liefde. Haar creatieve kant kan zij kwijt, door vakkundige artikelen te schrijven voor websites als Mindsetking.nl. Naast deze twee banen, heeft Mahnoor nog een derde passie, dat is een kleine onderneming genaamt ''Ibteda''. Deze onderneming helpt mensen in nood. Het is hun missie om honger uit gemeenschappen te bannen en levens mooier te maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *