tips bij spreken in het openbaar

3 manieren om angst voor spreken in het openbaar te elimineren

Spreken in het openbaar kan eng zijn. Lees hieronder hoe je deze angst oplost

Als de gedachte om voor de menigte te spreken je van binnen doet beven, maak je dan geen zorgen, je bent niet de enige.

Onderzoek toont aan dat 77% van de algemene bevolking lijdt aan angst voor spreken in het openbaar of glossofobie

De meeste mensen beheersen deze angst door simpelweg te vermijden om voor een menigte te spreken, maar dit zal op de lange termijn niet werken, omdat je het misschien op een gegeven moment moet doen, ongeacht of je het wilt of niet.

Bang zijn om in het openbaar te spreken is niet iets dat definitief moet zijn, er zijn manieren om deze angst te temmen en zelfs te overwinnen.

1. Mindfullness

Mindfulness is het bewustzijn dat ontstaat door op een bepaalde manier aandacht te schenken: doelbewust, in het huidige moment en niet-oordelend” ¹.

Volgens wetenschappelijk onderzoek is in meerdere onderzoeken aangetoond dat mindfulness verschillende positieve psychologische effecten teweegbrengt, waaronder een verhoogd subjectief welzijn, verminderde psychologische symptomen en emotionele reactiviteit en verbeterde gedragsregulatie. ²

Gewoonlijk zal een persoon die bang is om in het openbaar te spreken of angst heeft om in het openbaar te spreken, getroffen worden door een lawine van negatieve denkpatronen over fysiologische reacties zoals: “Dit zal verschrikkelijk zijn”, “Ik ga mezelf voor de gek houden” , “Ze gaan me allemaal uitlachen”.

Dit soort gedachten, samen met fysiologische reacties zoals een snelle hartslag en zweethanden, kunnen de persoon erg angstig maken.

Mindfulness helpt een persoon de werkelijkheid te zien

Mindfulness helpt een persoon om dit soort interne en externe stimuli te zien als gewoon vluchtige sensaties die geen emotionele waarde hebben, waardoor de mogelijkheid van innerlijke vrede ontstaat.

We hebben de neiging om emotionele waarde toe te kennen aan onze gedachten en er zelfs mee om te gaan.

Dit is geen probleem als de gedachten positief zijn, maar als er negatieve gedachten zijn en je voor een menigte staat, is het niet de beste plek om jezelf te verliezen in gedachten die erop aandringen dat je een vreselijke spreker in het openbaar bent.

Mindfulness kan helpen om de dissociatie (of dualisme) tussen de gedachte en de persoon te creëren, en het kan je de waarnemer maken in plaats van een integraal onderdeel van de gedachten die je hebt. Het kan je ook helpen om je aandacht weer in de goede richting te richten.

Wanneer je de focus verliest en je aandacht begint te richten op de slechte gedachten die je zou kunnen hebben, krijg je door mindfulness het vermogen om terug te gaan naar je spraak en de negatieve gedachten die zijn opgekomen los te laten.

Oefenen met mindfulness

Er zijn meerdere oefeningen om mindfulness te oefenen. Schenk bijvoorbeeld met al je zintuigen (geur, tast, gehoor, zicht, smaak) één voor één aandacht aan wat je ervaart.

Je kunt dit proberen met je favoriete eten, van de ene sensatie naar de andere gaan zonder je aan een enkele te hechten, maar openstaan ​​voor elke sensatie die op je pad komt.

Een andere oefening die voor sommigen van jullie misschien zelfs nog eenvoudiger is, is aandacht schenken aan je (buik)ademhaling terwijl je alle gedachten of sensaties observeert die kunnen opkomen zonder je eraan te hechten en terug te gaan naar ademen.

Je moet comfortabel zitten en deze oefening een bepaalde tijd doen, je kunt zelfs beginnen met elke dag een minuut.

Om te profiteren van mindfulness kun je deze oefeningen voor een zeer korte tijd doen, ergens tussen de 1 minuut en 10 minuten, maar het belangrijkste is om het consequent te doen.

Door je geest op die manier te trainen, kun je aandachtig reageren op de gebeurtenissen in je leven, inclusief spreken in het openbaar.

Cursus mindfulness? Kijk hier dan voor de beste cursus.

Lees jij liever boeken? Kijk hier dan voor de beste mindfulness boeken.

2. Plannen en voorbereiden

Een andere benadering die je zou kunnen hebben om je angst voor spreken in het openbaar te verminderen, zou kunnen zijn om een ​​uitgebreid plan te maken met betrekking tot hoe je angst of angst voor spreken in het openbaar kunt overwinnen.

Het hebben van een plan en je volgens dit plan goed voorbereiden zal je angst verminderen en je zelfvertrouwen vergroten. Lees hieronder bruikbare tips die je hiervoor kunt toepassen:

● Zorg voor een duidelijke structuur van uw toespraak. Dit is een essentiële stap omdat het het struikelen door woorden elimineert door jou een duidelijk verbaal pad te bieden. Je kunt een gemakkelijk te volgen indeling gebruiken waarmee je van het ene punt naar het andere kunt gaan, zodat jouw luisteraars je gemakkelijk kunnen volgen. Jij kunt ook audio-, visuele of zelfs video-ondersteuning bieden voor jouw toespraak of presentatie om jouw punten begrijpelijker te maken.

● Maak kennis met je publiek. Je publiek moet begrijpen wat je zegt om je te kunnen volgen. Weten wie deel uitmaakt van uw publiek is essentieel om te bepalen wat voor soort taal jij kunt gebruiken. Als jij bijvoorbeeld bioloog bent en met mensen buiten jouw expertisegebied praat.

● Oefening maakt het perfect. Jij moet jouw presentatie meerdere keren oefenen om ervoor te zorgen dat deze soepel verloopt en eventuele fouten die jij tijdens het maken ervan hebt gemaakt, te corrigeren. Oefenen voor je familie kan je helpen om je op je gemak te voelen met praten voor mensen en om je beter te voelen terwijl je voor een publiek presenteert.

● Vertraag je ademhaling. Wanneer we angstig of bang zijn, heeft ons ademhalingspatroon de neiging om grilliger te worden, in plaats van diep adem te halen, nemen we korte en wanhopige ademhalingen. Neem voordat je de presentatie doet de tijd om je ademhaling te kalmeren door diep adem te halen. Besteed aandacht aan uw ademhaling zodra u zich angstig voelt tijdens het presenteren en probeer deze te corrigeren door diep en langzamer te ademen.

● Visualiseer uw succes en vier uw beproevingen. Gebruik je fantasie en zie jezelf de presentatie doen die je kunt. Dit kan je moreel een boost geven en je zelfverzekerder en positiever maken. Hoe de presentatie ook zal verlopen, vier dat je de moed hebt gehad om het te doen.

● Word onderdeel van een gemeenschap. U maakt deel uit van een overgrote meerderheid van mensen die lijden aan angst voor spreken in het openbaar of glossofobie. Er zijn veel gemeenschappen of workshops die u kunt bijwonen die het aanpakken van uw problemen gemakkelijker kunnen maken.

3. Overweeg therapie

Therapie lijkt misschien iets extreems omdat je gewoon bang bent om voor een menigte te spreken. Toch kan het zijn wat sommigen van jullie echt nodig hebben.

Als je van tijd tot tijd bang bent om voor mensen te spreken, is dat niet iets waar je je al te veel zorgen over hoeft te maken.

Als je echter chronisch angstig bent om voor mensen te spreken, kan dat een teken zijn dat je met iets ernstigers te maken hebt.

Angst voor spreken in het openbaar is gekarakteriseerd als een vorm van sociale angststoornis (SAD).

De fysieke tekenen waar u op moet letten, zijn de volgende:
● Duizeligheid
● Misselijkheid
● Kloppend hart
● Palmair zweten
● Schudden
● Maagklachten
●Een brok in de keel

Als je vermoedt dat er iets ernstigers aan de hand is dan gewoon een keer bang zijn om voor de mensen te spreken omdat er veel op het spel staat, overweeg dan om met een therapeut te praten.

Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een vorm van therapie die u zou kunnen helpen. Een therapeut met een CGT-oriëntatie zal u helpen een duidelijk begrip te krijgen van welke gedachten en gedragspatronen bijdragen aan uw angst voor spreken in het openbaar.⁵

Therapiesessies kunnen bijvoorbeeld gericht zijn op het praten over negatieve denkpatronen zoals: “Ik zal altijd een slechte presentatie geven” en deze te vervangen door positievere of functionelere alternatieven zoals “Het zal een moeilijke ervaring zijn om de presentatie te geven, maar ik zal proberen mijn beste presentatie ooit te geven”.

Een therapeut zal je helpen te onderzoeken wat er achter je angst zit en je helpen begrijpen waarom je negatieve gedachten hebt over je presentatievaardigheden.

Hulp proberen te krijgen lijkt misschien een ontmoedigende taak, maar als je eenmaal de moed hebt gevonden om met iemand te praten, zal je zien dat er veel meer hoop voor je is om je spreekangst in het openbaar volledig te elimineren of te verminderen.

4. Wordt de spreker die je altijd al had willen zijn

Angst in het algemeen of angst om in het openbaar te spreken is niet iets dat je ervan moet weerhouden jouw ideeën met een menigte te delen.

Je bent perfect in staat om verschillende technieken en strategieën te gebruiken, zoals mindfulness of een duidelijke structuur in je presentaties te hebben om de angst die je voelt elke keer dat je een presentatie moet doen, te verminderen.

Als je het gevoel hebt dat de problemen die je hebt ervaren chronisch zijn of zelfs als je het antwoord niet zelf kunt vinden, kun je met een therapeut praten.

Een therapeut zal je strategieën aanreiken om je emoties beter te reguleren, een positief beeld van jezelf te creëren en niet beïnvloed te worden als negatieve gedachten je misschien lastig vallen.

Heb de moed om jouw angst voor spreken in het openbaar aan te pakken, jouw zorgen weg te nemen en de beste presentaties te geven die je ooit zou kunnen geven.

Bronnen:

  1. Heeren, A., Ceschi, G., Valentiner, D.P., Dethier, V., & Philippot, P. (2013). Het beoordelen van spreekangst in het openbaar met de korte vorm van de Personal Report of Confidence as a Speaker-schaal: bevestigende factoranalyses bij een steekproef uit de Franstalige gemeenschap. Neuropsychiatrische ziekte en behandeling, 9, 609.
  2. Kabat-Zinn J. Waar je ook gaat, je bent: Mindfulness-meditatie in het dagelijks leven. New York, NY: Hyperion; 1994.
  3. Keng, S.L., Smoski, M.J., & Robins, C.J. (2011). Effecten van mindfulness op psychologische gezondheid: een overzicht van empirische studies. Klinische psychologieoverzicht, 31 (6), 1041-1056.
  4. Ebrahimi, O.V., Pallesen, S., Kenter, R.M., & Nordgreen, T. (2019). Psychologische interventies voor de angst voor spreken in het openbaar: een meta-analyse. Grenzen in de psychologie, 10, 488.
  5. Ebrahimi, O.V., Pallesen, S., Kenter, R.M., & Nordgreen, T. (2019). Psychologische interventies voor de angst voor spreken in het openbaar: een meta-analyse. Grenzen in de psychologie, 10, 488.
Website | + berichten

Eduard is Psycholoog en contentschrijver. Hij schrijft graag over psychologie, zelfontwikkeling en gezondheid. Eduard heeft zijn Bachelor en Master psychologie behaald aan de Universiteit van Cluj-Napoca. Hij schrijft teksten voor meerdere succesvolle websites en is actief bezig met publiceren op z'n eigen medium profiel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.