wat is een ambiverte persoonlijkheid

Betekenis ambivert persoon, hoe je ze herkent en meer!

Ben jij een van die mensen die nergens over kunnen beslissen? Weet je nooit of het een goed idee is om uit te gaan en een praatje te maken of Netflix te kijken en te chillen? Misschien ben je een ambivert. Een ambivert is iemand die niet stopt bij de uitersten, maar ergens tussenin valt. Ambiverten zijn meestal nogal verlegen, maar kunnen ook extravert zijn en worden meestal verkeerd begrepen.

Wat is een ambivert precies?

Ambiverten zijn het type mensen dat tussen extraverte en introverte mensen in valt op de Kinsey-schaal. Ze genieten van gezelligheid, maar slechts tot op zekere hoogte. Ze vertonen vaak kwaliteiten van zowel introversie als extraversie, waardoor ze het gevoel kunnen krijgen dat ze gevangen zitten in hun eigen huid en de hele dag door energieschommelingen ervaren. Een ambivert is iemand die niet per se met iemand anders wil zijn, maar ook alleen wil zijn.

Er is een goede balans tussen introversie en extraversie, want een ambivert persoon die er tussenin zit, heeft iets te bieden. Dat biedt een aantal voordelen. Je bent vaardig in luisteren en praten.

Misschien wil je zelfs af en toe je partner het huis uit jagen, maar je waardeert ook de sociale contacten die je in ruil krijgt. Vind je jezelf vaak alleen genieten van televisie, gevolgd door een telefoontje om bepaalde sociale activiteiten te plannen?

Dit geeft aan dat je een ambivert persoon bent en het misschien soms ook lastig vindt om een keuze te maken tussen een avondje thuis of een sociale gelegenheid. Je vindt beide immers erg leuk.

ben jij ambivert
Vanavond een feestje of blijf je thuis? Als ambivert persoon kun je hier soms moeilijk tussen kiezen.

Hoe kun je er nog meer achter komen of je een ambivert persoon bent?

Ambiverten zijn mensen die eigenschappen van zowel introverte- als extraverte mensen vertonen. Ze kunnen verlegen of extravert zijn, afhankelijk van de situatie en met wie ze zijn. Daarnaast zijn er belangrijke herkenningspunten voor je eigen karakter:

 • Je kunt niet gewoon gaan liggen en stil zijn, maar je moet je ook aangemoedigd voelen om deel te nemen aan nieuwe ervaringen.
 • Je vindt het leuk om tijd met jezelf door te brengen, maar anderen vinden je niet saai, en daar ben je tevreden mee. Je bent iemand die het maximale uit de zaterdag wil halen, maar dan heb je op zondag ook wat tijd voor jezelf nodig.
 • Je vindt het leuk om in gesprek te zijn met verschillende mensen en in feestachtige omgevingen. Je bent echter enigszins impulsief en hebt de neiging om op bepaalde momenten je persoonlijke ontwikkelingsplan te negeren.
 • Je kunt op anderen overkomen als een kameleon omdat je voor andere mensen uitbundig of apathisch overkomt, afhankelijk van je stemming. Met andere woorden, anderen schrijven je mystieke vibes toe.
 • Je vindt het leuk om met je vrienden te praten, maar kunt je beperkingen identificeren en kunt niet voor langere tijd blijven praten over koetjes en kalfjes zoals een echte extravert dat kan.
 • Je vindt het niet erg om in het publiek te staan, maar staat liever in de schijnwerpers op een evenement. Introverte mensen zullen zelden het podium betreden, terwijl extraverte mensen elke gelegenheid om op te treden zullen overwegen. Ambivert zit hier een beetje tussenin en vindt het dus niet erg om het eens te doen, maar is erg geen ontzettende fan van.

Ambivert betekenis van het woord

Het woord ‘ambivert’ bestaat al een tijdje, maar het was pas recentelijk dat de term mainstream werd. De term wordt gebruikt om een persoon te beschrijven die noch introvert noch extravert is, maar ergens in het midden van de twee valt. Ambiverten zijn een unieke mix van zowel introverte als extraverte eigenschappen.

Het woord ambivert is afkomstig uit

Het woord ambivert komt van een combinatie van de woorden beminnelijk en ambivalent. Ambiverten zijn mensen die zowel extraverte- als introverte eigenschappen hebben en daardoor heeft de bedenker een combinatie van deze woorden gebruiken.

Ambiverte personen vinden het net zo leuk om alleen te zijn als om anderen om zich heen te hebben. De beste manier om een ambivert te herkennen, is dat ze de ene dag van extravert kunnen veranderen in gereserveerd zijn de volgende, zonder verklaring voor de verandering in stemming.

Hoe kun jij een (ander) ambivert persoon herkennen?

Een ambivert is iemand die in het midden van het introverte en extraverte spectrum valt. Wat betekent dit? Het betekent dat je niet verlegen bent, maar ook niet op zoek bent naar blijvende aandacht. Je houdt van gezelligheid, maar je bent ook graag alleen.

In deze alinea wordt uitgelegd hoe je een ambivert persoon kunt herkennen en waarom het belangrijk is om te weten wat ze zijn. De herkenningspunten zijn:

 • De persoon in kwestie heeft ongeveer in gelijke mate introverte- en extraverte eigenschappen
 • Goed alleen kunnen zijn maar ook sociaal onderdeel uitmaken van een groep
 • Voelt tweestrijd in veel situaties
 • Soms liever afstand houden en soms erg sociaal zijn
 • De persoon is zowel graag aan het woord als dat deze een luisterend oor biedt
 • Wil soms graag in het middelpunt van de belangstelling staan, maar is zo nu en dan ook graag afzijdig
ambivert persoon voor- en nadelen
Als ambivert zit je overal letterlijk tussenin.

Zijn ambiverten vaak hoog gevoelig?

Ambiverten zijn vaak mensen die introvert zijn, maar niet verlegen. Wanneer ze zich in sociale situaties bevinden, kunnen ze ervan genieten, maar voelen ze zich daarna uitgeput en dit kan veroorzaken dat ze soms als hoog gevoelig worden gezien.

Ze kunnen ook extravert zijn en graag in de buurt van mensen zijn, genietend van de voordelen van sociaal zijn. Maar door hun persoonlijkheid kunnen ze gevoeliger zijn voor hun omgeving dan andere mensen, waardoor het voor hen moeilijk kan zijn om signalen of signalen van anderen op te vangen.

Echter is hier geen wetenschappelijk onderzoek naar gedaan en is het onduidelijk in welke mate ambiverte personen gevoeliger of minder gevoelig zijn dan introverte- of extraverte personen.

Je kunt combinaties hebben van alle drie de type persoonlijkheden gemixt met gevoeligheid in verschillende mate.

Ambivert en het verschil met introvert

Een ambivert is iemand die in het midden van de introverte en extraverte schaal valt. Ze kunnen worden omringd door mensen en socializen, maar genieten ook van de tijd die ze alleen doorbrengen.

Het verschil tussen een ambivert en een introvert is dat een introvert meer tevreden zal zijn om tijd alleen door te brengen en zich uitgeput kan voelen na het socializen met anderen, terwijl een ambivert op z’n tijd liever tijd met anderen doorbrengt dan alleen. Verder zijn introverte mensen meer vriendelijk en kalm en kunnen meer vooroordelen hebben dan ambiverten.

Op een rustige manier kan een introvert persoon de neiging hebben om alleen te zijn en naar de achtergrond te kijken bij evenementen. Diepe banden hebben de voorkeur naast een kleine groep mensen die hetzelfde prefereren.

Als introvert persoon ben je in staat om aandachtig te luisteren. Ambiverte personen kunnen dit gedrag ook vertonen, maar dan in wat mindere mate dan echt introverte personen.

Ambivert en het verschil met extravert

Het is een bekend feit dat extraverte mensen erg energiek en levenslustig zijn. Ze vinden het leuk om naar feestjes te gaan, nieuwe mensen te ontmoeten en met vreemden te praten. Introverte mensen daarentegen blijven thuis, geven vooral om hun goede vrienden of familie en schuwen te veel aandacht.

Een extravert persoon wil dat anderen, indien mogelijk, altijd op hem gericht zijn. Maar als dat niet mogelijk is, heeft hij liever dat de focus af en toe een beetje verandert. Hij is een ambivert in plaats van een extravert. Een ambivert kan zich hier soms ook in vinden, maar het zal minder aangeboren zijn dan bij een pure extravert.

is een ambivert hoog gevoelig?
Waar is de ambivert?

Wat zijn de voordelen van ambivert zijn?

Wat zijn de voordelen van ambivert zijn? Ambiverten zijn mensen die gematigd zijn in hun mate van introversie of extraversie. Ze zijn gematigd in hun niveau van sociale interactie, maar ze kunnen soms ook onafhankelijk en zelfvoorzienend zijn.

Ambiverten zijn flexibel in hoe ze sociale situaties benaderen en kunnen overschakelen van introvert naar extravert, afhankelijk van wat nodig is om iedereen zich op zijn gemak te laten voelen.

Grote voordelen van ambivert zijn, zijn:

 • Je kunt goed alleen zijn;
 • Maar bent zeker niet ongezellig
 • Je bent in balans
 • Je kunt goed naar mensen luisteren;
 • Maar vindt het ook niet ongemakkelijk om aan het woord te zijn
 • Je vindt veel verschillende dingen leuk
 • Je herkent voordelen van zowel introverte- als extraverte personen
 • Situaties voel je goed aan en je kunt je goed aanpassen

Valkuil voor de ambiverte persoonlijkheid

Een ambivert is iemand die meestal introvert of extravert is, maar ook daar tussenin kan zitten. Het type persoon dat altijd met mensen wil omgaan, maar zich de volgende dag gewoon leeg voelt. Ze zijn vaak bang om te veel tijd alleen door te brengen omdat ze niets willen missen wat er gebeurt, maar dan maken ze zich zorgen dat ze niet genoeg tijd voor zichzelf krijgen.

Dr. Grant (bekend onderzoeker op dit gebied) merkt op dat ambiverten moeite hebben om de kant van hun persoonlijkheid te kiezen die het meest geschikt is voor de specifieke situatie. In tegenstelling tot extraverte mensen en introverte mensen, die weten hoe ze zichzelf moeten benaderen, hebben ambiverte mensen daar problemen mee.

Het is dus belangrijk om te beseffen dat je niet altijd hetzelfde voelt in bepaalde situaties en hier dus naar moet handelen. Je hoeft niet altijd naar een feestje, maar hoeft ook niet super vaak thuis te zitten. Beseffen dat je kwaliteiten van een introvert en een extravert bezit is belangrijk en hier zal je balans in moeten vinden.

Tips voor ambiverte personen

Ambivert zijn is niet eenvoudig, omdat het vaak betekent dat je niet weet hoe je met andere mensen om moet gaan en het gevoel kunt hebben dat je nergens thuishoort.

Maar als je de tekenen van een ambivert leert herkennen, zal je je realiseren hoe gemakkelijk het is om ze zich op hun gemak en geaccepteerd te laten voelen. De tips voor ambiverte personen bestaan uit:

 • Geef jezelf op tijd rust wanneer je moe wordt van de drukte
 • Wees je bewust van het feit dat je ambivert bent en dat je zowel behoefte hebt aan tijd alleen als sociale contacten
 • Beoordeel wat het best in de situatie van het huidige moment past en besef dat dat de volgende keer anders kan zijn
 • Ontwikkel eigenschappen die je goed kunt gebruiken en waar je je meestal goed bij voelt
Website | + berichten

Team Mindsetking bestaat uit het team van schrijvers van Mindsetking. Zij publiceren voornamelijk op basis van wetenschappelijk publicaties en diepgaand onderzoek naar het onderwerp in kwestie. Heb je vragen? Je kunt ons bereiken via contact@mindsetking.nl.

2 gedachten over “Betekenis ambivert persoon, hoe je ze herkent en meer!”

 1. Idem dito, herken me eveneens. Met volle enthousiasme uitnodiging toezeggen, dag voordien geen zin meer. Eénmaal daar toch leuk vinden en dag na dringend men stiltes nodig.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *