wat is positieve psychologie

Positieve psychologie: Betekenis, Cursus & oefeningen

Psychologie wordt al voor langere tijd toegepast in de samenleving. Zelf kom je er continue mee in aanraking, maar ook op professioneel vlak ben je er aldoor mee bezig.

Zo wordt het veelal door managers gebruikt, maar ook door psychologen en anderen die mensen een bepaalde richting op willen krijgen.

Tot 1990 was het begrip positieve psychologie nog niet ver ontwikkeld en had het ook nog geen (bewuste) populariteit. Terwijl het wel grote voordelen op kan leveren, zoals een gelukkiger leven en een positievere kijk op verschillende situaties.

Het is daarom belangrijk dat je hier toch zoveel mogelijk naar gaat kijken en het op een goede manier toe gaat passen in het dagelijks leven. Onderstaande informatie kan jou hierbij helpen.

wat doet positieve psychologie

Wat is positieve psychologie?

Voordat je het toe kunt gaan passen in het dagelijks leven, is het handig dat je betekenis van positieve psychologie weet. Het is een wetenschap die draait om wat het leven jou te bieden heeft en wat het echt de moeite waard maakt om ervoor te leven.

Het wordt daarom ook een aanvulling genoemd op de psychologie die al jaren populair is. Alleen dan ligt de nadruk dus op alles wat positief is. Denk daarbij aan tevredenheid, betekenis, geluk en betrokkenheid. Het zijn belangrijke zaken in het leven die toch regelmatig over het hoofd worden gezien.

Bij positieve psychologie gaat het ook over het welzijn. Bij welzijn draait het om een aantal zaken, waaronder betrokkenheid, betekenis, voldoening, positieve emotie en positieve relaties. Het is niet de standaard die aangehouden wordt, maar kan wel als leidraad worden genoemd bij de psychologie.

Soms zal het ook vergeleken worden met vrolijkheid. Veel mensen zullen gelukkiger zijn als ze goed werk verrichten en daarbij ook betekenisvol bezig zijn. Het onderhouden van goede relaties, vriendelijk zijn tegen elkaar zullen hier aan bijdragen.

Een voorbeeld van positieve psychologie, tevens de oorsprong

De oorsprong van positieve psychologie komt vanuit Seligman. Deze psycholoog heeft zijn inspiratie gehaald uit zijn dochter. Tijdens het tuinieren gooide zijn dochter voortdurend het groen terug de lucht in, waardoor hij geïrriteerd werd.

Zijn dochter sprak hem er echter op een later moment op aan dat het eenvoudiger was om niet voortdurend te mopperen over de kleine dingen, maar juist te genieten van het positieve.

Hierbij kwam ook het besef dat de traditionele psychologie voornamelijk de negatieve kant belicht. Van hieruit kon er ook een nieuwe aanpak komen.

Het focussen op de goede dingen in plaats van de slechte is echt heel krachtig.

De levenswijzen bij positieve psychologie

Bij positieve psychologie draait het erom dat je dus gaat kijken naar wat het leven waard is. Echter is psychologie altijd toegepast om mensen minder slecht te laten voelen over bepaalde zaken. Het waren dus voornamelijk mensen die ‘zielig’ waren die psychologie nodig hebben.

Tot begin jaren 90 werd de gewone mens echter over het hoofd gezien, terwijl ook deze mensen dagelijks te maken hebben met situaties waarin zij verbetering kunnen boeken en meer geluk kunnen nastreven, zonder zielig gevonden te hoeven worden. Het is daarom belangrijk dat je de levenswijzen ook gaat leren.

Omgaan met andere levenswijze

Bij deze levenswijze gaat het erom dat je zoveel mogelijk doet waar je zin in hebt en je niet probeert te storen aan kleine irritaties.

Dit zal in eerste instantie eenvoudig klinken. Echter is dit helemaal niet zo eenvoudig als je gedacht had. Ook de dingen waar je in eerste instantie van geniet, gaan immers weer wennen en soms is het nog knap lastig om je niet aan kleine irritaties te storen.

Zo kan het moeilijk zijn om van de kleine dingen te blijven genieten, mensen willen al gauw meer in het leven en als het dan even niet mee zit gaan ze zich aan kleine dingen storen.

Het is dan belangrijk dat je onthoudt dat ongeveer de helft van jouw eigen geluksniveau aangeboren is. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met hoeveel neurotransmitters jij als persoon aanmaakt. Dit kan per persoon verschillen. Binnen de psychologie zal hier vaak rekening mee gehouden worden.

Focus op werk, vrije tijd en liefde

Bij deze levenswijze ga je op een geheel andere manier aan de slag. Bij deze positieve psychologie gaat het er namelijk om dat je jouw leven gaat herstructureren tot een niveau waarbij je goed kunt functioneren.

Hierbij gaat het om jouw werk, vrije tijd en liefde. Het kan zijn dat je hier in eerste instantie niet blij van zult worden, maar je zal er zeker voldoening uit halen als je jouw leven weer op een andere manier vorm gaat geven.

Betekenisvol leven

Deze levenswijze binnen de positieve psychologie heeft niets te maken met het meeste uit jouw leven halen en het meer dan waard te laten zijn, maar gaat er juist om dat je weet waar je goed in bent.

Daarbij doe je dingen waar je anderen mee kunt helpen. Therapeuten en coaches doen dit bijvoorbeeld ook. Zij zijn voortdurend in de weer om anderen weer beter te laten leven en zorgen ervoor dat iemand die deze hulp nodig heeft, deze hulp ook krijgt.

Pas positieve psychologie toe in jouw leven. Lees wat verder voor manieren hoe je dit kunt toepassen.

Waarom moet je positieve psychologie toepassen?

Het is belangrijk dat je gaat kijken naar de positieve psychologie en waarom je deze zou toepassen. De belangstelling is niet voor niets gestegen. Daarbij zal het streven naar geluk ook een beter welzijn met zich mee gaan brengen.

Jouw gezondheid, werk en relaties zullen hiermee namelijk aanzienlijk gaan verbeteren. Dit zal ervoor zorgen dat je algehele geluksgevoel wordt verhoogd en je minder negatieve situaties zult ervaren.

Het hebben van een betere gezondheid zorgt er daarnaast ook voor dat je beter in je vel zit. Dit wordt vaak onderschat, maar zal op alle vlakken in je leven verbetering opleveren.

Dit zijn echter niet de enige voordelen die zal gaan behalen met positieve psychologie. Het zal jou namelijk ook meer veerkracht op gaan leveren. Ook jouw productiviteit verbetert en jouw ziekteverzuim zal minder worden.

Je gaat het mentaal direct merken als je een nieuwe draai aan jouw leven geeft. De psychische stoornissen zullen hierdoor ook minder vaak voor gaan komen. Het kan daarom verstandig zijn om te bekijken welke oefeningen je uit kunt voeren en hoe je er nog meer over te weten komt.

Positieve psychologie toepassen doe je zo

Positieve psychologie toepassen hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Met de juiste oefeningen bij positieve psychologie kun je er al voor zorgen dat je stappen in de goede richting zet.

Er is een oefening die daarbij vaak gebruikt wordt door psychologen. Hierbij schrijf je iedere dag drie dingen op waarvan je blij bent geworden of waarover je tevreden bent. Schrijf er ook bij waarom dit een positieve invloed heeft gehad.

Door hierbij stil te staan ga je automatisch beter in jouw vel zitten en leer je meer stil staan bij de positieve gebeurtenissen.

Wat ik zelf vaak doe is, in mijn agenda positieve berichten naar mezelf sturen die ik wil onthouden. Zoals bijvoorbeeld: ”spreek tegen jezelf als tegen je beste vriend”.

Meer leren over positieve psychologie

Naast bovenstaande oefening bij positieve psychologie kun je ook gaan kijken naar andere manieren om meer te weten te komen. Zo kun je bijvoorbeeld een opleiding of cursus over positieve psychologie volgen.

Daarbij zal voornamelijk actueel wetenschappelijk onderzoek gebruikt worden. Je leert welke effecten het heeft op jouw gezondheid en je kunt mensen om jou heen laten ontdekken wat geluk voor hen betekent.

Daarbij zullen mensen sneller een doel gaan vinden om gelukkig te worden. Met deze cursus of opleiding kun je andere mensen dus helpen, maar krijg je zelf ook meer inzichten in wat jouw persoonlijke geluksbeleving is.

Daarnaast zijn er verschillende masterclasses te vinden. Dit is voor iedereen die wel interesse heeft in psychologie, maar geen volledige opleiding wil volgen. Ook kun je deze volgen als je wilt weten hoe je positiever in het leven kunt staan.

De coaches zullen jou de juiste handvaten geven. Daarnaast kun je een boek over positieve psychologie gaan volgen.

Er zijn boeken die veel ingaan op de betekenis van deze vorm van psychologie, maar ook met verschillende oefeningen. Dit kan ook helpen om met verschillende oefeningen jouw gezondheid te verbeteren en positief naar het leven te kijken.

Ga voor jouw eigen positiviteit

Als je zelf meer positiviteit in jouw leven wilt, is het verstandig dat je zelf met positieve psychologie aan de slag gaat.

Je kunt hiervoor verschillende oefeningen toe gaan passen, maar kunt ook meer gaan leren over deze vorm van psychologie om anderen in jouw omgeving te helpen.

Voor ieder doeleind is het een goede manier om jou meer te ontwikkelen en je zult er altijd profijt van hebben als je jezelf blijft ontwikkelen.

Door jouw eigen doelen te stellen, kun je jouw leven te allen tijde een andere wending geven en kun je kijken of het jou om het meeste geluk gaat of juist om betekenis aan het leven te geven.

Website | + berichten

Team Mindsetking bestaat uit het team van schrijvers van Mindsetking. Zij publiceren voornamelijk op basis van wetenschappelijk publicaties en diepgaand onderzoek naar het onderwerp in kwestie. Heb je vragen? Je kunt ons bereiken via contact@mindsetking.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *