De vier communicatiestijlen (DISC kleuren)

In dit artikel bespreken we de vier communicatiestijlen. Ook wel de directe stijl, analytische stijl, coöperatieve stijl, expressieve stijl genoemd. Volgens verschillende onderzoeken zijn dit de vier communicatiestijlen die in iedereen terug komen.

De directe stijl kenmerkt zich door een directe aanpak en werkt doorgaans het beste als beide partijen op één lijn zitten. Het probleem met deze stijl is dat het snel kan uitmonden in een debat of ruzie als beide partijen het niet eens zijn.

De analytische stijl wordt gekenmerkt door een meer doordachte benadering en werkt meestal het beste wanneer beide partijen elkaars standpunt proberen te begrijpen. Deze stijl kan argumenten helpen voorkomen omdat het een meer open communicatie mogelijk maakt.

De coöperatieve stijl wordt gekenmerkt door een gezamenlijke aanpak en werkt doorgaans het beste wanneer beide partijen werken aan een gemeenschappelijk doel.

In dit artikel zullen we dieper op deze stijlen in gaan en ze ook koppelen aan de DISC-kleuren.

Welke vier communicatiestijlen zijn er?

Er zijn vier communicatiestijlen, ook wel schijfkleuren genoemd. De directe stijl (rood) kenmerkt zich door een directe aanpak en heldere boodschappen.

De contemplatieve of analytische stijl (blauw) is meer introspectief en bedachtzaam, de coöperatieve stijl (groen) is gericht op samenwerken. En de expressieve stijl (geel) is emotioneler en creatiever.

Elke communicatiestijl heeft zijn eigen sterke en zwakke punten, dus het is belangrijk om de juiste te kiezen voor de situatie.

De directe stijl is bijvoorbeeld het beste voor het geven van instructies of feedback, terwijl de coöperatieve stijl misschien beter is voor brainstormen of het oplossen van problemen.

Als je jouw eigen communicatiestijl kent, kunt u de stijlen van anderen begrijpen en waarderen. Het kan je ook helpen om je eigen stijl aan te passen aan de behoeften van de situatie.

agressieve communicatiestijl
Benieuwd welke communicatiestijl dit is? Lees dan snel verder.

De DISC-kleuren van William Moultan Marston

Je zal zien dat de DISC kleuren – die we vandaag de dag misschien meer kennen van Thomas Erikson – overeenkomen met de vier communicatiestijlen, als in de zin van hoe ze vaak in andere boeken staan: direct, analytisch, coöperatief en expressief.

Rood is een directe en krachtige communicatiestijl. Het wordt vaak gebruikt wanneer mensen hun punt snel en efficiënt willen overbrengen. Deze stijl kan als agressief of zelfs confronterend worden gezien. Rode mensen worden gezien als extravert en zijn taakgericht.

Geel is een meer passieve en zachte manier van communiceren. Het wordt vaak gebruikt wanneer mensen relaties willen opbouwen of wanneer ze conflicten moeten oplossen. Deze stijl kan worden gezien als inspirerend en motiverend en zal extravert en relatiegericht overkomen.

Groen is een uitgebalanceerde communicatiestijl die graag in harmonie is met andere mensen en zich eerder introvert dan extravert opstelt. Het wordt vaak gebruikt wanneer mensen een gemeenschappelijke basis willen vinden of wanneer ze compromissen moeten sluiten. Deze stijl kan worden gezien als relatiegericht.

Blauw is de kleur van analyse en weerspiegelt een stijl die analytisch, gedetailleerd en gericht is op begrip. Dit zijn mensen die vaak meer tijd nodig hebben om iets te onderzoeken, maar dit dan wel zo grondig doen, dat ze daarna ook alle details weten. Blauwe personen zijn veelal introvert en taakgericht.

Kan iemand meerdere kleuren of communicatiestijlen hebben in z’n karakter?

Het is gebruikelijk om meerdere schijfkleuren in je personage te hebben en de meeste mensen hebben een mix van meerdere kleuren.

De ene dominante kleur valt meestal meer op dan de andere, maar alle kleuren kunnen hun invloed uitoefenen bij het overbrengen van de boodschap. Het kan ook per situatie verschillen welke kleur iemand gebruikt.

Zo kan iemand die blauw geel is, tijdens klant gesprekken vooral de gele kleur laten zien, maar tijdens vergaderingen meer blauw, waardoor de persoon zicht focust op belangrijke details.

De DISC kleuren kunnen worden gebruikt om verschillende aspecten van iemands persoonlijkheid te laten zien, of om verschillende berichten aan verschillende mensen over te brengen.

Ze kunnen ook worden gebruikt om beter samen te leren werken en bijvoorbeeld je werknemers of collega’s beter te begrijpen. Wat de reden ook is, DISC kleuren zijn voor veel mensen een hulpmiddel bij het leren over hun communicatie methodes.

Een mix van twee of drie kleuren komt vaan voor en is dus gebruikelijk. Afhankelijk van de situatie kun je meerdere communicatiestijlen hebben. De DISC kleuren kunnen je helpen bij het bepalen van jouw communicatiestijl.

Je kunt meerdere communicatie stijlen gebruiken
Gebruik jij ook verschillende stijlen in verchillende situaties?

Is de ene kleur beter dan de ander?

Als het gaat om communicatiestijlen op de werkplek, heb je in principe iedereen nodig en zijn bepaalde kleuren niet beter dan anderen. Afhankelijk van de baan zijn sommige werknemers misschien beter geschikt voor een bepaalde stijl of schijfkleur.

Veel managers zijn bijvoorbeeld rood (to the point en taakgericht), terwijl veel bankmedewerkers blauw zijn (nauwkeurig en minimaliseren van fouten).

Er zijn zoals je al kon lezen dus vier hoofdcommunicatiestijlen: rood, geel, groen en blauw. Elk heeft zijn eigen sterke en zwakke punten. Rood is typisch assertief en direct, terwijl groen meer ondersteunend en collaboratief is.

Dus welke kleur kan ik het beste tonen aan andere mensen vraag je je misschien af? Het zal nooit perfect zijn en in feite kunnen alle kleuren goed werken. Een voorbeeld kunnen we hieronder wel geven.

Wanneer je in aanmerking managementfunctie, kan rood zijn je een voorsprong geven. Als je solliciteert naar een baan bij een bank, kan het een voordeel zijn om blauw te zijn en wanneer je verkoper wil worden, geeft geel je misschien een voorsprong.

Groen komt het meeste voor en zie je overal wel vrij veel terug is onze ervaring. Zij zullen bijvoorbeeld grotendeels de trouwe loyale medewerkers in een organisatie zijn, die lang op hun plek blijven zitten.

Kleuren en beroepen die goed zouden passen (slechts een voorbeeld)

Onthoud goed dat kleuren niet altijd gebonden zijn aan één bepaalde functie. Het is te makkelijk om te zeggen dat personen maar één communicatiestijl hebben en dat op basis hiervan een beroepskeuze gedaan kan worden.

Het karakter is veel te complex om het op deze manier te beoordelen. Toch geven we je hier wat voorbeelden, omdat dat waarschijnlijk is wat je zoekt:

Rood: managementfunctie of iets waar veel en hard gewerkt voor moet worden, zoals ondernemer.

Blauw: bankmedewerker, boekhouder, analist.

Groen: werkt goed samen in teams. Waar maakt niet zoveel uit, maar houdt van evenwicht en balans.

Geel: verkoper, klantenservice, winkelmedewerker.

Als we doorgaan met geel als voorbeeld te nemen en dan zeggen dat alle goede verkopers geel zouden zijn, is dat totaal niet waar. Een geel persoon gaat het praten inderdaad waarschijnlijk makkelijk af, maar kan weer moeite hebben met andere aspecten.

Als de kopende partij bijvoorbeeld door zou vragen bij een geel persoon naar de details van het product, kan dit te wensen over laten. Terwijl de blauwe verkoper hier alle voordelen van a tot z op kan noemen en er zodoende waarschijnlijk met de sale vandoor gaat.

Een goed werkend team heeft alle kleuren

Een goed functionerend team heeft alle communicatiestijlen of disc-kleuren. Bij het ontbreken van kleuren ontstaat er onbalans en dit is nadelig.

Een voorbeeld voor een mogelijk goed draaiend team: Rood neemt het voortouw, geel komt met ideeën, groen werkt hard samen, blauw checkt of alles goed gaat.

Onbalans in een team kan grote problemen veroorzaken. Als er geen rood is om de leiding te nemen, kan het team moeite hebben om op gang te komen of geen duidelijk doel hebben.

Als er geen geel is om met ideeën te komen, kan het team vastlopen en geen nieuwe oplossingen kunnen bedenken. Als er geen groen is om samen hard te werken, kan het team misschien niets voor elkaar krijgen.

Daarnaast als er geen blauw is om te controleren of alles goed gaat, realiseert het team zich misschien niet wanneer het mis gaat en maakt het misschien fouten die voorkomen hadden kunnen worden.

communicatiestijlen in een team
Gezien het vele gelach, lijken dit gele medewerkers. Als ze ook nog succesvol zijn, zullen ze waarschijnlijk toch verschillende kleuren hebben. Een succesvol team bestaat namelijk uit alle kleuren.

Wat zijn negatieve en positieve dingen die over een bepaalde DISC-kleur kunnen worden gezegd?

Hieronder zullen we wat meer inzicht geven in de communicatiestijlen, zodat je een beter beeld krijgt van de kleuren. Zie hieronder van elke kleur wat positieve- en negatieve eigenschappen.

Positieve- en negatieve dingen over de rode, directe stijl

Positief: Het wordt gekenmerkt door zijn extraverte, hardwerkende en leidende persoonlijkheid. De Red Direct-stijl kan als agressief worden gezien, maar is vaak goed bedoeld. De sleutel tot deze stijl is het vermogen om aanwezig en direct te zijn in haar communicatie. Dit kan zowel een positieve als een negatieve eigenschap zijn. Aan de positieve kant zorgt het voor duidelijke en beknopte communicatie.

Negatief: Aan de negatieve kant kan het echter te bot of zelfs onbeleefd overkomen. Het is belangrijk om te onthouden dat de Red Direct-stijl taakgericht is en niet altijd gericht op relaties. Dit kan het moeilijk maken om vertrouwen of een verstandhouding met dit type persoon op te bouwen.

Positieve- en negatieve dingen over de gele, expressieve stijl

Bekend is dat het persoonlijkheidstype van de gele schijf expressief en relatiegericht is en zijn ze vaak ook super sociaal. Door deze extraverte aard kunnen ze het middelpunt van de aandacht zijn, wat zowel positief als negatief kan zijn.

Positief: Aan de positieve kant, hun sprankelende persoonlijkheid maakt ze gezellig en inspirerend om in de buurt te zijn. Ze zijn ook erg motiverend, altijd op zoek naar manieren om mensen om zich heen zich goed te laten voelen en ervoor te zorgen dat iedereen het gezellig heeft. Gele personen communiceren ook makkelijk en zijn over het algemeen een fijn gezelschap. Ze komen vaak ook met bruisende ideeën en zitten vrijwel altijd goed in hun vel.

Negatief: Hun behoefte aan constante stimulatie kan echter soms leiden tot impulsiviteit en slechte besluitvorming. Ze hebben ook de neiging om hun hart op hun tong te dragen, waardoor ze voor sommigen overdreven emotioneel kunnen lijken. Ook willen ze graag het middelpunt van de belangstelling staan, op momenten dat dit niet altijd gewaardeerd wordt en vergeten ze soms hun werk te doen als het erg gezellig is.

Desalniettemin is het persoonlijkheidstype van de gele kleur een warme en liefdevolle aanwezigheid die zeker elke kamer waarin ze zich bevinden zal opfleuren.

Positieve- en negatieve dingen over de groene, coöperatieve stijl

De groene, coöperatieve stijl is introvert en relatiegericht. Dit kan een positieve of negatieve eigenschap zijn, afhankelijk van de situatie.

Positief: Positief is dat deze introverte mensen meestal langzaam boos en erg vriendelijk zijn. Ze geven om anderen en willen sterke relaties opbouwen. Dit kan hen goede partners maken in zakelijke of persoonlijke relaties. Over het algemeen is de groene, coöperatieve stijl een positieve manier om met anderen te communiceren. Wanneer een team goed draait en er veel positiviteit heerst, kunnen groene werknemers harde en loyale werkers zijn. Ze dragen zorg voor het team en zetten zichzelf zelden op de eerste plaats.

Negatief: Nadeel is dat introverte mensen te traag kunnen zijn om in snelle situaties te handelen. Ze kunnen ook moeite hebben om voor zichzelf op te komen als dat nodig is. Daarnaast kunnen ze soms blijven steken in het negatieve en dingen te persoonlijk opvatten. Waar rode en gele personen vaak vergeten te luisteren, zal de groene alles ter harte nemen en ook alles horen. Dit laatste is trouwens ook positief uiteraard in sommige omstandigheden. Wat collega’s soms vervelend zullen vinden is dat groene personen traag kunnen werken en soms hun passief tegen kunnen werken, wanneer iets niet naar hun zin gaat.

Positieve- en negatieve dingen over de blauwe, contemplatieve stijl

Er zijn zowel positieve als negatieve dingen over de blauwe contemplatieve stijl. Of je hun positief of negatief vind hangt waarschijnlijk ook af van jouw eigen kleur! Bovendien zijn ze introvert, wat afhankelijk van de situatie als een goede zaak of een slechte zaak kan worden gezien.

Positief: Aan de positieve kant zijn ze op werkgebied attent, analytisch en taakgericht, wat erg gewaardeerd wordt door de meeste collega’s. Soms kunnen ze echter blijven hangen in de details of erg lang van stof zijn. Dit vinden vooral rode en gele personen vervelend. Het positieve hierin is wel dat ze zelden fouten maken. Ze zijn over het algemeen ook kalm en langzaam tot woede, wat als een goede eigenschap kan worden gezien.

Negatief: Aan de negatieve kant is het echter mogelijk dat ze meer tijd nodig hebben om beslissingen te nemen, omdat ze graag goed over de dingen nadenken. Ze kunnen ook koud of emotieloos overkomen omdat ze niet zo expressief zijn als sommige andere persoonlijkheidstypes. Zo kan hun gezicht altijd op dezelfde uitdrukking staan en kun je lastig zien welke emotie ze op welk moment tonen. Wanneer je ze onder druk zet, kunnen ze nog slomer gaan werken en nog meer wegzakken in de details. Iets wat je niet wilt als manager, wanneer er hard gewerkt moet worden.

Welke kleur of communicatiestijl hebben de meeste mensen?

Volgens een recente studies (terugkomend in boeken van Thomas Erikson) is de verdeling van communicatiestijlen of schijfkleuren niet gelijkmatig over de bevolking verdeeld.

In feite is een klein percentage van de bevolking puur rood, terwijl een groot percentage groen is. Bovendien hebben veel mensen twee of drie kleuren.

Dit onderzoek geeft nieuwe inzichten in de manier waarop mensen communiceren. Het laat zien dat er een grote verscheidenheid aan communicatiestijlen is en dat de ene stijl niet meer voorkomt dan de andere.

Deze informatie kan ons helpen de manier waarop mensen communiceren beter te begrijpen en hoe we het beste kunnen inspelen op verschillende communicatiestijlen.

Wat komt het minste voor: puur rood (misschien 1 procent). Dit is de directe stijl.

Wat komt het meeste voor: puur groen of groen met een andere stijl (coöperatieve stijl)

Meer weten? Bekijk deze pagina omtrent de beste boeken over de DISC kleuren

Op deze pagina laten we je de beste boeken zien over de DISC communicatiestijlen. De DISC-kleuren geven inzicht in jouw communicatiestijl en deze bestsellers helpen jij jezelf en anderen beter te begrijpen.

Als je jouw communicatieve vaardigheden wilt verbeteren, dan is dit de pagina voor jou. We hebben de beste boeken over DISC-kleuren verzameld, zodat je meer te weten kunt komen over het gebruik van deze krachtige kennis.

DISC-kleuren zijn een geweldige manier om jezelf en anderen te begrijpen. Deze bestsellers helpen je meer te weten te komen over hoe jij deze krachtige tool kunt gebruiken om jouw communicatieve vaardigheden te verbeteren en andere mensen beter kunt begrijpen.

Bekijk de beste boeken over de DISC kleuren>>>

Veel gestelde vragen

Kun je communicatiestijlen ook herkennen via whatsapp, sms of email berichten?

Als het gaat om DISC-communicatiestijlen, kun je de vier verschillende typen ook herkennen door bijvoorbeeld iemand via WhatsApp te berichten. Hoe schrijft een rode, directe persoon? Welnu, hun berichten zijn meestal kort en to the point. Ze gebruiken niet veel emoji of uitroeptekens, en ze komen meteen ter zake zonder er omheen te draaien. Gele communicators zijn daarentegen meer spraakzaam in hun berichten. Ze gebruiken veel emoji en uitroeptekens, en ze beginnen vaak met een praatje voordat ze de kern van het gesprek bereiken. Groene communicators zullen meer zorgzaam klinken en misschien zo nu en dan wat verlegen. Blauwe communicators beschrijven elk detail en zullen je bij een het geven van een cijfer of bedrag ook de cijfers achter de komma noemen.

Welke communicatiestijl of kleur heb ik?

Door dit artikel te lezen, kun je meer te weten komen over de verschillende DISC kleuren en ook over welke kleur(en) jezelf hebt. Ook zal je er dan achter komen hoe deze de communicatie kunnen beïnvloeden. Als je echt goed inzicht wil raden we je aan een van de beste boeken over DISC-kleuren te lezen om de meest nauwkeurige informatie te krijgen. Een link naar deze boeken vind je uiteraard op onze pagina!

Website | + berichten

Team Mindsetking bestaat uit het team van schrijvers van Mindsetking. Zij publiceren voornamelijk op basis van wetenschappelijk publicaties en diepgaand onderzoek naar het onderwerp in kwestie. Heb je vragen? Je kunt ons bereiken via contact@mindsetking.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *