betekenis van een helicopterview

Helicopterview: waarde, valkuilen, betekenis, ontwikkelen!

Een helikopterview wordt vaak gezien als een persoonlijke kwaliteit, omdat het kan duiden op een persoon die het grote geheel kan zien en een breed perspectief heeft.

Dit kan handig zijn in het bedrijfsleven en op andere gebieden waar het belangrijk is om een goed begrip te hebben van wat er gebeurt.

In dit artikel zullen we dieper in gaan op deze kwaliteit en hopelijk al jouw vragen beantwoorden.

De betekenis van een helicopterview

Betekenis: Een helikopterview als een persoonlijke kwaliteit kan worden gedefinieerd als het vermogen om een brede en alomvattende kijk op een situatie te hebben.

Individuen die over deze kwaliteit beschikken, zijn vaak in staat om het grote geheel te zien en de onderlinge verbondenheid van verschillende aspecten van het leven te begrijpen.

Ze kunnen zowel kritisch denken en analytisch denken en komen met creatieve oplossingen voor problemen. Helikopterview als een persoonlijke kwaliteit kan zowel in persoonlijke als professionele situaties zeer nuttig zijn.

De meeste mensen zijn het erover eens dat een helikopterview als een persoonlijke kwaliteit een goede zaak is.

Deze term betekent over het algemeen dat een persoon competenties heeft op veel verschillende gebieden en het grote geheel kan zien.

In welk gedrag een persoon met een helicopterview sterk is:

 • Om het grote geheel te zien en toch details niet uit het oog verliezen
 • Afstand kunnen nemen naar de situatie en cijfers, feiten en zaken vanaf hier bekijken
 • Kan hoofd- en bijzaken goed onderscheiden
 • Kan zaken goed in de juiste context plaatsen
 • Goed zijn in het onderscheiden van trends en ontwikkelingen
 • Overzicht behouden
 • Jezelf niet verliezen in details
 • Laat zichzelf niet meeslepen in de waan van de dag

Over welke competities beschikt iemand vaak die ook over een helicopterview beschikt?

Andere competenties die hiervoor benodigd zijn, zijn:

helicopterview valkuil
Iemand met een helicopterview houdt het grote geheel in het oog, zonder zicht te verliezen in de details.

Hoe kun je een helicopterview ontwikkelen?

Je kun je helicopterview in zekere mate aanleren. Het geldt hier bij wel dat het bij net als veel dingen, bij sommige mensen meer aangeboren is.

Onderstaande punten kunnen je helpen een sterke helicopterview te verkrijgen:

Verbreden van je strategische kennis

Het verbreden van je strategische kennis kan helpen om je helikopterview op de organisatie te verbeteren.

Dit komt omdat je door meer te leren over verschillende strategieën, een beter begrip kunt ontwikkelen van hoe de organisatie werkt en waar deze in de toekomst naartoe kan gaan.

Leer goed te analyseren

Het vermogen om complexe situaties te analyseren is een waardevolle vaardigheid die op veel verschillende gebieden van het leven kan worden gebruikt.

Om goed te worden in analyseren, is het belangrijk om eerst een goed begrip van de betrokken concepten te ontwikkelen.

Dit kan bijvoorbeeld door middel van grondige academische studie en door analyse in praktijkscenario’s te oefenen, maar kun je ook op doen uit verschillende boeken in combinatie met natuurlijk inzicht.

Als je eenmaal de basis goed onder de knie hebt, kun je beginnen met het verfijnen van je vaardigheden door complexere uitdagingen aan te gaan.

Verbeter je mentale weerbaarheid

Mentale veerkracht kan worden verbeterd door oefeningen zoals mindfulness, die individuen leert zich op het huidige moment te concentreren en hun gedachten en gevoelens zonder oordeel te accepteren.

Door dit te doen, kunnen individuen een beter begrip van zichzelf en hun omgeving ontwikkelen, waardoor ze beter door moeilijke situaties kunnen navigeren.

Deze verhoogde veerkracht kan vervolgens worden toegepast op andere gebieden van het leven, waardoor individuen uitdagingen kunnen overwinnen en hun doelen kunnen bereiken.

Je kunt mindfulness beoefenen met een coach (online) of door verschillende boeken te lezen over mindfulness.

Leer over effectief deadlines / doelen stellen en plannen

Deadlines stellen en het stellen van doelen zijn belangrijk voor helicopterview als kwaliteit omdat ze helpen bij het plannen en prioriteren van taken.

Wanneer werknemers zich bewust zijn van deadlines, kunnen ze hun tijd en middelen beter beheren.

Evenzo, wanneer werknemers specifieke doelen voor ogen hebben, kunnen ze hun inspanningen beter richten op het bereiken van die doelen.

Planning is essentieel voor het behalen van resultaten van hoge kwaliteit op elk gebied, en helikopterview is geen uitzondering.

helicopterview competentie
Nu je weet hoe je een helicopterview kunt ontwikkelen, wil je natuurlijk weten hoe je het kunt toepassen op de werkvloer

Het nut van een helicopterview op de werkvloer

Een helikopterview als persoonlijke kwaliteit op de werkvloer kan heel nuttig zijn. Het kan een overzicht geven van de gehele situatie, wat van belang is bij het nemen van strategische beslissingen.

Bovendien kan het helpen bij het identificeren van potentiële problemen en oplossingen. Het hebben van deze eigenschap kan vooral nuttig zijn in snelle en steeds veranderende omgevingen.

Het is echter belangrijk op te merken dat een helikopterview niet mag worden gebruikt in plaats van feitelijke kennis van de situatie; het moet worden gebruikt als aanvulling op andere informatiebronnen.

Beroepen waarin het hebben van een helicopterview benodigd is

 • AA-accountant: deze vaardigheid is belangrijk in de boekhouding, waar het nodig is om te begrijpen hoe verschillende delen van het bedrijf met elkaar omgaan om nauwkeurige financiële voorspellingen te kunnen doen. Degenen met een helikopterview zijn in staat om complexe financiële gegevens bij te houden en tegelijkertijd rekening te houden met de doelstellingen en strategieën van het bedrijf.
 • Adviseur: een adviseur moet een stap terug kunnen doen en het grote geheel kunnen zien om zijn klanten goed te begeleiden. Doordat ze de situatie vanuit alle hoeken kunnen bekijken, kunnen ze goed geïnformeerde strategieën ontwikkelen en aanbevelingen doen die het meest gunstig zijn voor hun klanten. Bovendien kunnen adviseurs met een helikopterview kalm en nuchter blijven in moeilijke situaties, wat essentieel kan zijn bij het nemen van belangrijke beslissingen.
 • Beleidsmedewerker: een beleidsmedewerker die de persoonlijke kwaliteit van helikopterview onder de knie heeft, is in staat om het grote geheel te zien en alle verschillende onderling verbonden onderdelen waaruit het bestaat. Door te begrijpen hoe alle stukjes in elkaar passen, kunnen ze beter beleid ontwikkelen dat het systeem als geheel zal verbeteren.
 • CEO of andere directeursfunctie: Deze persoonlijke kwaliteit stelt hen in staat om het grote geheel te zien en strategische beslissingen te nemen die de organisatie als geheel ten goede komen. Een directeur met een goede helikopterview kan het grote geheel zien en potentiële problemen en kansen identificeren die voor anderen misschien niet duidelijk zijn.
 • Manager: een manager heeft de helikopterview zeker nodig als een persoonlijke kwaliteit, omdat het hem in staat stelt het grote geheel te zien en plannen te maken voor de toekomst. Dit is belangrijk voor het aansturen van een team of organisatie en het nemen van strategische beslissingen. Met een breed perspectief kunnen managers ook potentiële problemen en oplossingen identificeren voordat ze te groot worden om aan te pakken.
 • Projectleider: Een projectleider met helikopterview kan het grote geheel en alle bewegende delen zien terwijl hij gefocust blijft op de taak die voor hem ligt. Deze persoonlijke kwaliteit stelt hen in staat om mogelijke problemen te anticiperen en proactief op te lossen. Bovendien stelt dit gezichtspunt projectleiders in staat om kansen voor verbetering te identificeren en veranderingen aan te brengen die de grootste impact zullen hebben.

Kan een helicopterview een valkuil zijn?

Valkuilen zijn potentiële gevaren die kunnen optreden tijdens een activiteit. Er zijn een paar mogelijke valkuilen die kunnen komen kijken bij het hebben van een helikopterview als een persoonlijke eigenschap.

Ten eerste kan dit perspectief ertoe leiden dat een persoon zich niet bewust is van of ongevoelig is voor de ervaringen en perspectieven van de mensen om hem heen.

Bovendien kan het moeilijk zijn om met anderen om te gaan als men hun ervaringen niet begrijpt of deelt.

Ten slotte kan het hebben van een helikopterview het soms moeilijk maken om actie te ondernemen of beslissingen te nemen, omdat het minder waarschijnlijk is dat alle mogelijke opties worden overwogen.

Website | + berichten

Team Mindsetking bestaat uit het team van schrijvers van Mindsetking. Zij publiceren voornamelijk op basis van wetenschappelijk publicaties en diepgaand onderzoek naar het onderwerp in kwestie. Heb je vragen? Je kunt ons bereiken via contact@mindsetking.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *