Op deze foto zie je medicijnen waaronder dopamine medicijnen

Benieuwd naar dopamine medicatie? Laten we het goed begrijpen.

Ben jij ook atypisch wat betreft dopamine medicatie? Brengt de term dopamine medicatie je in verwarring? Ben je ook in de war over de verschillende rollen van dopamine? Nou, hier is het antwoord op al je vragen.

Behalve dat het een neurotransmitter en een hormoon is dat van nature in het menselijk lichaam aanwezig is, wordt dopamine ook gebruikt als medicijn.

Dopamine is verantwoordelijk voor de chemische communicatie tussen het lichaam en de hersenen. De hormonale functies van dopamine hebben betrekking op het oproepen van geluk, motivatie, plezier en tevredenheid en daarom wordt dopamine een ‘gelukkig hormoon’ genoemd.

Dopamine-medicatie – Een complete gids

Dopamine is een onderdeel van het beloningssysteem van onze hersenen, dat zorgt voor een goed gevoel na het voltooien van een taak.

Sommige personen kunnen geen normale dopaminegehalten produceren en voelen zich gedemotiveerd, waardoor hun taken onvolledig blijven. Anderen kunnen een lage zin in seks of zich er sloom voelen, zelfs na een gezonde slaap.

Het hebben van dopamine medicatie na overleg met een arts kan de stemming verbeteren en de efficiëntie van een persoon verhogen op verschillende vlakken.

Blijf lezen om meer te weten te komen over de effecten van dopamine medicatie.

Fysiologische effecten van dopamine

Dopaminegeneeskunde is de medicijnvorm van het van nature voorkomende dopamine-hormoon en de neurotransmitter in het menselijk lichaam.

Dopamine is een natuurlijk voorkomende onmiddellijke voorloper van noradrenaline en behoort tot de inotrope klasse van geneesmiddelen. Dopamine kan alleen (in verdunde vorm) en met verschillende andere geneesmiddelen worden gebruikt, afhankelijk van de ernst van de medische aandoening.

Dopamine beïnvloedt veel van de fysiologische functies van het menselijk lichaam. Dopamine is verantwoordelijk voor het volgende:

 • Motivatie
 • Tevredenheid
 • Plezier
 • Beloning
 • Versterking

Dopamine heeft ook betrekking op slaap, leren, geheugen, motorische controle, uitvoerend functioneren, het ontwikkelen van verslavingen en cognitie. Niet gek toch, dat mensen dan dopamine medicatie willen gebruiken, zou je denken?

Geestelijke gezondheidsproblemen als gevolg van lage dopamine

Hieronder volgen de psychische aandoeningen die verband houden met lage dopaminegehalten:

Gezondheidsproblemen als gevolg van hogere dopaminegehalten

Hogere dopaminegehalten kunnen opgewekt worden door- en bijdragen aan agressie, eetbuien, seksuele overstimulatie en manie. Een persoon kan makkelijker betrokken raken bij seksuele activiteiten, hyperactiviteit, impulsiviteit en middelenmisbruik.

Door de hogere dopaminegehalten snakt de persoon naar beloningen, maar op een ongezonde manier, en de persoon voelt zich niet tevreden. Vermijd dus deze ongezonde manieren om dopamine te verhogen.

Een vervelend nadeel is dat na het verhogen van je dopamine op dergelijke wijze, je dopamine niveaus dan juist lager zakken dan voorheen.

Effecten van verschillende doses dopamine medicatie

Dopamine heeft drie effecten op basis van de dosering en de soorten receptoren die het activeert. Bij lage doseringen, ongeveer 1-2mcg/kg/min, veroorzaakt dopamine vasodilatatie in cerebrale, renale en enterische bloedvaten.

Bij tussenliggende doseringen, ongeveer 5-10mcg/kg/min, verhoogt dopamine de hartslag en het slagvolume van het hart. Bij hoge doseringen, meer dan 10mcg/kg/min, veroorzaakt dopamine vasoconstrictie.

Gebruik van dopamine medicatie

Wat betreft het gebruik als medicijn, verbetert dopamine-medicatie de pompkracht van het hart, behandelt het lage bloeddruk en verbetert het de bloedstroom naar de nieren. Dit dopaminegeneesmiddel wordt gebruikt onder stressvolle of traumatische situaties zoals angina-aanvallen, trauma, operaties, nierfalen of andere chronische medische aandoeningen.

Natuurlijke manieren om het dopaminegehalte te verhogen

Dopamine medicatie wordt gebruikt wanneer het menselijk lichaam onvoldoende dopamine aanmaakt. Hieronder volgen verschillende manieren om de productie van dopamine in het menselijk lichaam te stimuleren.

 • Pleziergevende activiteiten
 • Sporten beoefenen
 • Meditatie
 • Yoga
 • Genoeg slaap
 • Eet eiwitrijk voedsel
 • Speel met een huisdier
 • Verminder verzadigde vetzuren
 • Muziek
 • Lees boeken
 • Neem voldoende zonlicht

Je kunt dit geweldige artikel lezen over het op natuurlijke wijze verhogen van dopamine of je kunt een dopamine detox toepassen om weer terug te gaan naar je natuurlijke niveau van dopamine.

Dopamine supplementen

Van aminozuren en kruiden tot vitamines en mineralen, er zijn verschillende natuurlijke manieren om je dopamine te verhogen. Het is echter belangrijk op te merken dat deze dopamine supplementen voor iedereen anders kunnen werken en zorgvuldig moeten worden overwogen voordat ze worden ingenomen.

In dit artikel behandelen we de verschillende soorten dopamine supplementen die beschikbaar zijn. We zullen kijken naar de voor- en nadelen van elk supplement, evenals naar hun mogelijke bijwerkingen. Vervolgens kun je met je arts bepalen, welke voor jou geschikt is.

Dopamine medicatie toedienen

Dopamine geneesmiddelen worden alleen en met verschillende andere geneesmiddelen toegediend, afhankelijk van de ernst van de aandoening. Overweeg nooit om medicatie toe te dienen zonder overleg met je arts. Dit zijn enkele tips bij het toedienen van dopamine medicatie:

 • Terwijl alleen wordt toegediend, wordt dopamine-medicatie toegediend via intraveneuze druppels in verdunde vorm. Enkele van de verdunnende oplossingen die door USP worden geleverd, zijn natriumchloride-injecties, dextrose, dextrose en natriumchloride-injectie, natriumlactaat-injectie (⅙ molair) en lactaat-beloplossing.
 • Dopamine-medicijnen worden geïnactiveerd in alkalische oplossingen, dus het wordt niet aangeraden om dopamine-medicijnen in alkalische oplossingen te verdunnen.
 • Verdun dopamine-medicijnen vlak voor toediening, hoewel dopamine-medicijnen veilig kunnen worden gebruikt tot 24 uur na verdunning.
 • Gebruik geen dopamine medicatie als je een lichte kleurverandering voelt.

Gedragsaspecten van dopamine medicatie

Het dopamine hormoon is verantwoordelijk voor het ‘dopamine-beloningscircuit‘. Personen met dopamine medicatie hebben zichtbare verbeteringen in hun gedrag.

In plaats van uitdagingen uit de weg te gaan, beschouwen deze personen taken als uitdagingen, en dopamine drijft hen aan om de taken efficiënt af te ronden.

Mensen met een verbeterd dopaminegehalte zijn ook vaak gelukkiger en hun eetlust neemt positief toe.

Bijwerkingen van dopamine medicatie

Aangezien hogere niveaus van dopamine betrokken zijn bij middelenmisbruik en psychose, zijn hogere doses dopamine-geneesmiddelen verantwoordelijk voor het verhogen van de dopamine in het lichaam. De persoon die middelen zoals cannabis misbruikt, krijgt dopamine-ontregeling en ontwikkelt zo een psychose (wanen en hallucinaties).

Dopamine geneesmiddelen worden gebruikt als een vasopressor na de shockbehandeling, maar vanwege de nadelige effecten wordt dopaminegeneesmiddelen niet aanbevolen totdat epinefrine of norepinefrine niet beschikbaar zijn. (B)

Enkele van de fysiologische bijwerkingen van dopamine-medicatie zijn hoofdpijn, pijn op de borst, misselijkheid, braken, kippenvel, koude rillingen, gevoelloosheid, moeite met ademhalen, hartproblemen zoals hartritmestoornissen en veranderingen in huidskleur.

Voorzorgsmaatregelen

Je moet enkele preventieve maatregelen overwegen voordat je met dopamine medicatie begint:

 • Praat met je arts over een specifieke medicinale allergie.
 • Praat met jouw arts over andere medische aandoeningen zoals nierproblemen, leverdisfuncties of hartproblemen. Houd je hartslag, urineproductie en bloeddruk in de gaten tijdens het gebruik van dopamine-medicatie.
 • Als je een zogende moeder bent, moeten dopamine-geneesmiddelen voorzichtig worden gebruikt op doktersvoorschrift.

Dosering van dopamine medicatie

Net als de andere geneesmiddelen moet ook het dopaminegeneesmiddel op tijd en in de door de arts voorgeschreven hoeveelheid worden gebruikt.

Als u een dosis dopamine medicatie mist, zal dit geen slechte invloed op je hebben. Maar de ontbrekende hoeveelheid zou een chemische onbalans in het lichaam veroorzaken, wat nadelige effecten zou kunnen hebben. Daarom adviseren artsen om medicijnen op tijd in te nemen.

Overdosering van dopamine-medicatie kan acute symptomen veroorzaken zoals hoofdpijn, pijn op de borst, misselijkheid, gevoelloosheid of koude rillingen. Je dient contact op te nemen met jouw arts als je per ongeluk een overdosis heeft genomen van uw geneesmiddel.

Laatste woord

Dopaminegeneeskunde wordt gebruikt wanneer het menselijk lichaam niet de gemiddelde hoeveelheid dopamine kan produceren.

De dopamine medicatie werkt als normale dopaminehormonen/-neurotransmitters en helpt de natuurlijke balans te herstellen en de symptomen van verschillende gezondheidsproblemen onder controle te houden.

Er zijn enkele manieren om het dopaminegehalte te verhogen. Maar in sommige gevallen kan het lichaam op natuurlijke wijze geen dopamine produceren, dus wordt de vereiste hoeveelheid door middel van dopamine medicatie vervuld.

Dopamine-medicatie werkt met sympathische zenuwen en helpt bij de behandeling van lage bloeddruk, hartritmestoornissen en bloedtoevoer naar de nieren. Het verbetert de stemming en eetlust. Naast het gebruik ervan, heeft dopamine medicatie ook enkele bijwerkingen.

+ berichten

Asadullah z'n passie is de gezondheid van de mens. Dit heeft hem doen bewegen de studie Bachelor of Medicine & Bachelor of Surgery te starten aan een gerenommeerde universiteit. In z'n vrije tijd verdient hij graag wat bij met het schrijven van artikelen voor websites in de gezondheidsniche. Bij Mindsetking zijn we blij dat we hem konden toevoegen aan ons team!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *