op de foto zie je een hoop ergonomische hulpmiddelen

Ergonomische hulpmiddelen en apparaten: een wereld van verschil!

Ontgrendel het comfort en de productiviteit op de werkplek door middel van ergonomische apparaten.

Ben je op zoek naar ergonomische apparaten om jouw werkplek te verbeteren? Je weet misschien niet waar je moet beginnen, maar wij hebben oplossingen voor jou.

Ergonomische toetsenborden, muizen en andere invoerapparaten kunnen een perfecte oplossing voor je zijn. Deze apparaten kunnen je helpen jouw houding te verbeteren en het werken op je computer comfortabeler te maken.

Je hebt geluk! Er zijn tegenwoordig verschillende geweldige ergonomische apparaten op de markt. We hebben een lijst samengesteld met enkele van de beste om uit te kiezen.

In deze blogpost bespreken we enkele van de beste ergonomische apparaten die er zijn. Dus of je nu jouw houding wilt verbeteren of jouw risico op RSI (repetitive strain injury) wilt verminderen, ergonomisch ontworpen apparaten zijn de beste oplossing.

Waarom je een ergonomische werkplek zou moeten gebruiken?

Werken aan een bureau vereist een bepaald niveau van comfort. Als de zitplaatsen niet perfect zijn, kan dit leiden tot slopende rugpijn en andere gezondheidsproblemen. Een ergonomische werkplek biedt een comfortabele zitopstelling die de gebruiker ondersteunt en het gewicht gelijkmatig verdeelt.

Deze regelingen stellen werknemers in staat om langere uren te werken zonder hun rug te belasten. Bovendien biedt het een betere houding en vermindert het het risico op het ontwikkelen van langdurige gezondheidsproblemen zoals rugpijn.

Naarmate werkomgevingen steeds digitaler worden, neemt het gemiddelde aantal uren per werkdag toe. Werknemers moeten ergonomisch ontworpen werkruimtes hebben, want dit is verplicht gesteld door de overheid.

Ergonomisch ontworpen werkruimtes verminderen de belasting van het lichaam, verbeteren de houding en voorkomen langdurige fysieke problemen die samenhangen met een slecht ontwerp van de werkplek.

Voor degenen die lange uren in een digitale werkruimte doorbrengen, is een ergonomische werkplek misschien wel de beste oplossing om hun gezondheid bij te houden. Met zoveel voordelen op het gebied van ergonomisch ontwerp, is het duidelijk dat ergonomie prioriteit moet krijgen in elke werkruimte.

Richtlijnen voor ergonomische werkplekken en apparaten

De Occupational Safety and Health Administration (OSHA) moedigt werkgevers aan om prioriteit te geven aan ergonomie op de werkplek. OSHA heeft vrijwillige richtlijnen opgesteld om werkgevers te helpen bij het creëren van een veilige en comfortabele werkomgeving voor hun werknemers.

Deze richtlijnen omvatten:

 • Aanbevelingen voor het minimaliseren van fysieke stress op het lichaam door een goede houding te bevorderen
 • Zorgen voor geschikte zit- en werkoppervlakken
 • Aanmoedigen van frequente pauzes en rustperiodes
 • Werkgevers moeten hun werknemers inderdaad ergonomische evaluaties en opleidingen geven.

Lees hier meer over het belang van ergonomisch werken en hoe je dit aanpakt>>>

Wat zijn ergonomische apparaten?

Lang achter een computer werken kan fysiek zwaar zijn. Een ergonomische werkplek is de beste optie om tijdens het werken het hoogste niveau van comfort en veiligheid te bieden.

Ergonomische werkplekken bieden verstelbare componenten zoals een toetsenbordblad, monitorarmen en een verstelbare stoel. Deze eigenschappen maken het makkelijker om een optimale houding aan te houden en het lichaam minder te belasten.

Ergonomie bestudeert hoe mensen omgaan met hun omgeving en werkplekken. Deze ergonomische ontwerpen helpen om de vaardigheden en capaciteiten van de werknemers op de werkplek optimaal te benutten.

Door de onderstaande stappen te nemen en te investeren in de juiste uitrusting, kunnen individuen de kans verkleinen op het ontwikkelen van musculoskeletale problemen, hun productiviteit verbeteren en hun comfort op het werk garanderen.

Ergonomische apparaten bevorderen een goede houding en ondersteuning van polsen, armen en handen tijdens het werken. Bovendien kunnen ze vermoeide ogen helpen verminderen door gebruikers in staat te stellen hun monitoren in hoogte en positie aan te passen.

5 redenen waarom ergonomische apparaten essentieel zijn voor de gezondheid van werknemers?

Ergonomie speelt een cruciale rol in de gezondheid en het welzijn van werknemers. Hier zijn vijf redenen waarom ergonomie essentieel is voor elke werknemer:

 • Ergonomie helpt medewerkers hun tijd effectiever te beheren. Medewerkers kunnen comfortabel en gefocust blijven op hun taken.
 • Ergonomisch ingerichte werkplekken kunnen ook psychologische voordelen bieden. Een goed georganiseerde werkruimte kan bijvoorbeeld helpen stress te verminderen, de stemming te verbeteren en de motivatie te vergroten. Hierdoor kunnen werknemers hun taken prioriteren en efficiëntere workflows creëren.
 • Het vermindert ook het risico op het ontwikkelen van gezondheidsproblemen op de lange termijn, zoals lage rugpijn.
 • Bovendien kan ergonomie vermoeide ogen of vermoeidheid bij veelvuldig werken in een digitale werkruimte verminderen.
 • Ten slotte kan ergonomie de creativiteit van werknemers bevorderen door beweging en discussie aan te moedigen.

Wetenschappelijk onderzoek naar ergonomische apparaten

 • Een studieproject genaamd Take-a-Stand onder sedentaire werknemers heeft aangetoond dat de zittijd wordt teruggebracht tot gemiddeld 66 minuten per dag en dat de algehele gezondheid verbetert.
 • Dit heeft inderdaad geholpen bij het verminderen van pijn in de bovenrug en nek bij 54% van de deelnemers. Daarom bieden ergonomische apparaten gezondheidsvoordelen op de lange termijn voor degenen die werken met een sedentaire levensstijl.
 • Uit een ander onderzoek met sta-bureaus op de werkplek is gebleken dat 3 uur per dag staan de bloedsuikerpiek na de lunch met 43% kan verminderen.
 • Veel onderzoekers hebben geconcludeerd dat onjuist ontworpen werkplekken kunnen leiden tot chronische aandoeningen aan het bewegingsapparaat.

Welke ergonomische apparaten voor de kantooromgeving onderscheiden wij op onze website

Zijn er ook ergonomische apparaten voor gebruik buiten de werkomgeving?

Ergonomische hulpmiddelen en apparaten zijn niet alleen beperkt tot de kantooromgeving. Deze ergonomische apparaten kunnen in het dagelijks leven worden gebruikt en bieden talloze voordelen op het gebied van comfort, efficiëntie en productiviteit.

Ergonomische matrassen zijn ontworpen om de druk op de wervelkolom tijdens het slapen te verminderen en zo een goede nachtrust te garanderen.

Ergonomische draagzakken helpen bij het bevorderen van een gezonde houding voor zowel ouder als kind wanneer een kind de hele dag wordt gedragen. Ten slotte helpen ergonomische kussens bij het ondersteunen van uw nek en hoofd terwijl je zit of ligt.

Naast deze producten zijn er tal van andere artikelen die kunnen worden gekocht met een ergonomisch verantwoord ontwerp in gedachten. Krukken en stoelen gemaakt met lendensteun kunnen je helpen een betere houding te behouden tijdens lange uren thuis of buitenshuis.

+ berichten

Maarten is al geruime tijd schrijver bij Mindsetking. Hij schrijft vooral vergelijkingsartikelen en artikelen op basis van wetenschappelijke informatie over ergonomisch werken, sport, voeding & gezondheid. Hij is in z'n leven veel bezig geweest met het ergonomisch inrichten van werkplekken en met het onderhouden van een goede lichamelijke gezondheid bij zichzelf en zijn cliënten. Naast zijn werk kijkt hij graag voetbal, tennis maar ook olympische sporten en bezoekt hij zo nu en dan graag eens een concert.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *