Ben jij de normale (ergonomische)bureaustoelen even zat? Ergonomische (zadel)krukken zijn een ideale keuze voor iedereen die lang moet zitten en afwisseling zoekt. De ergonomische kruk wordt steeds populairder omdat mensen zich steeds meer bewust worden van het belang van een goede werkhouding. Ze bieden een comfortabele zitoplossing die het risico op rugpijn, nekpijn en andere gerelateerde aandoeningen veroorzaakt door een slechte houding kan verminderen.
In dit artikel nemen wij de beste ergonomische krukken met je door en linken we naar de beste prijs voor de producten. Daarnaast gaan we dieper in op de voordelen, het aankoopproces, behandelen we andere ergonomische hulpmiddelen en tot slot nog veelgestelde vragen. Lees met ons mee!
De top 6 ergonomische krukken voor 2023
Hieronder vind je de best beoordeelde en de best geteste ergonomische krukken van dit moment. We hebben ze beoordeeld op verschillende vlakken en hebben ook naar meningen van klanten en experts geluisterd om de beste aanbeveling te kunnen doen.
1. Dunimed – Hoge ergonomische zadelkruk met rugleuning (Beste keuze)
Voordelen:
- Verkrijgbaar in verschillende hoogtes
- ARBO norm
- Comfortabel en toch ondersteunend?
- Verstelbare rugleuning
Nadelen:
- Iets hoger in prijs dan de gemiddeld ergonomische zadelkruk
De hoge ergonomische zadelkruk met rugleuning van dunimed is de ideale zitoplossing voor iedereen die zijn houding wil verbeteren en een gezonde, ergonomische werkplek wil bevorderen. Deze verstelbare zadelkruk is verkrijgbaar in verschillende hoogtes en heeft een kunstleren zitting die comfortabel en toch ondersteunend is. De rugleuning biedt essentiële lendensteun, terwijl de zwenkwielen het gemakkelijk maken om door je kantoor of thuisruimte te bewegen.
De ergonomische zadelkruk van Dunimed voldoet aan alle Arbo-normen, waardoor het een ideale keuze is voor mensen die hun welzijn serieus nemen. Het unieke ontwerp stimuleert actief zitten door beweging te bevorderen en helpt onderuitzakken te verminderen, wat kan leiden tot pijn in de nek, schouders en onderrug. Of je nu thuis of aan een bureau werkt, deze verstelbare zadelkruk helpt jouw houding te verbeteren en ervoor te zorgen dat je de hele dag comfortabel blijft.
2. Ergolution Ergonomische zadelkruk op wielen – Zwart (Ook erg goed)
Voordelen:
- Rugleuning is verwijderbaar
- ARBO norm
- Verstelbare rugleuning
Nadelen:
- Afwerking/kwaliteit van stoel frame kan iets beter
Ergolution is een van de goede ergonomisch bureaustoelen en zadelkrukje met een geïntegreerde rugleuning. Een ergonomische bureaustoel voor je thuiswerkplek is belangrijk. Het krukje is ideaal om mee te werken omdat deze de juiste zitvorm biedt. Je bevindt je in een rechte zithouding waardoor je rug geen onnodige belasting ondervindt. Het kussensysteem en de speciale vorm van de zitting zorgen ervoor dat de rug wordt ontzien en de bloedsomloop niet wordt afgeknepen. Deze stevige maar comfortabele en stabiele kruk stelt je in staat om gedurende langere tijd in dezelfde positie te blijven terwijl je op een productieve manier kunt blijven werken. De handige extra functies maken de Ergolution perfect voor thuiswerkers: er zit een gaasbodem onder de zitting en een verstelbaar stelvoetje zorgt voor het juiste evenwicht. De Ergolution is eenvoudig in gebruik, is verstelbaar en zorgt voor een goede zitvorm voor een lange gebruiksduur.
3. Happyment® Ergonomische kruk op wielen – wit (Ook erg goed)
Voordelen:
- Juiste zithouding om je energieker en productiever te voelen
- Ook in het zwart verkrijgbaar
- Verstelbare- en draaibare ergonomische kruk
- Hoogwaardig en duurzaam materiaal
Nadelen:
- Alleen geschikt voor binnen
- Maximaal voor 100kg geschikt
Deze kruk is ontworpen om jou te helpen een gezondere zithouding te bereiken, wat leidt tot een betere houding en meer energie. Deze kruk is gemaakt van hoogwaardig kunstleer en is niet alleen duurzaam, maar ook comfortabel voor langdurig gebruik. Een van de opvallende kenmerken van de Happyment® Ergonomic kruk is de verstelbaarheid. Je stelt eenvoudig de perfecte hoogte voor je rug in, waardoor je verzekerd bent van optimale ondersteuning en comfort. De kruk is ook draaibaar en stabiel, waardoor hij gemakkelijk kan worden verplaatst en gemanoeuvreerd. Naast het ergonomische ontwerp wordt de ergonomische kruk van Happyment ook geroemd om zijn geluiddempende eigenschappen. De wielen zijn speciaal ontworpen om minimaal geluid te produceren en zorgen voor een stille en vredige werkomgeving.
4. Dunimed Ergonomische Zadelkruk – Zwart
Voordelen:
- Geheel volgens ARBO norm
- Ook in het wit verkrijgbaar
- Zadelkruk zit lekker en comfortabel
- Stimuleert de juiste ergonomische werkhouding
Nadelen:
- Geen rugleuning
- Wat minder hoog beoordeeld als bovenstaande krukken
De ergonomische zadelkruk van Dunimed is een uitstekende keuze voor mensen die een comfortabele en ergonomische stoel nodig hebben. Deze zadelkruk heeft geen rugleuning, wat zorgt voor meer flexibiliteit en beweging in het lichaam tijdens het zitten. Het is ook in hoogte verstelbaar, zodat gebruikers hun stoel kunnen aanpassen aan het ideale niveau voor hun eigen specifieke behoeften en comfortniveau. De kruk is ontworpen volgens de ARBO-normen, waardoor veiligheid en ondersteuning voorop staan.
De ergonomische zadelkruk van Dunimed heeft een eenvoudig zwart-wit ontwerp dat gemakkelijk in elk interieur of elke omgeving past. Het strakke uiterlijk van deze ergonomische zadelkruk mag dan niet overdreven opzichtig zijn, hij biedt toch alle noodzakelijke eigenschappen die je van een dergelijk product mag verwachten.
5. Wobblez® Ergonomische wiebelkruk in Hoogte Verstelbaar (Beste zonder wielen)
Voordelen:
- Hoogte verstelbaar van 55-75 cm
- Fraai design
- Goede prijs/kwaliteit
Nadelen:
- Weegt wat zwaarder
Een ergonomische bureaustoel zonder wielen voor je thuiswerkplek? De Wobblez® Ergonomische Bureaustoel voor thuis is een handige bureaustoel die het mogelijk maakt betere staat te behalen tijdens het werken. Het innovative design maakt het mogelijk actief te werken, de stevige, robuuste structuur geeft ondersteuning aan je lichaam en zorgt voor minder rugpijn. Met zijn fraaie design ziet hij er zowel professioneel als stijlvol uit en de goede hoogte maakt het mogelijk om op je eigen nuanceringen en prestaties te werken. Uiteindelijk werden de verwachtingen van de stoel zelfs overtroffen en het resultaat is een stoel die comfortabel is voor iedereen en ondanks het geen goedkope ergonomische bureaustoel is, behoort de stoel tot een van de meest verkochten ergonomische bureaustoelen.
6.LURK® Ergonomische Wiebelkruk / zadelkruk – 50-62 CM Verstelbaar – Bureaustoel – Vermindert Pijnklachten – Voor Normaal Bureau – Zwart
Voordelen:
- Zitbaar op 2 manieren
- Verstelbaar – 56-82cm,
- Orthopedisch zitkussen
Nadelen:
- Moet nog gemonteerd worden
TJe kunt de kruk zittendop twee manieren gebruiken, zittend en zwevend. Dankzij het verstelbare zitvlak met een hoogtevariant van 56-82cm zit je heerlijk comfortabel bij elke werkomgeving. Orthopedisch ontworpen zitkussen biedt u een optimaal zitcomfort tijdens het werk. Verder heeft de stoel een stevige constructie voor langdurig gebruik. Je hebt complete bewegingsvrijheid op 360 graden, dus je kunt wiebelen of bewegingen maken tijdens het werken. Bovendien helpt de kruk je uit de houding te komen, waardoor je je energieker en actiever voelt. LURK ergonomische bureaustoel zonder armleuning biedt dus niet alleen comfortabel zitten en vermindert tenslotte lichamelijke ongemakken, maar geeft je ook de mogelijkheid om actief te blijven. Door zijn veelzijdigheid en verstelbaarheid is hij een goede optie bij het instellen van de meest comfortabele werkomgeving voor alle werknemers.
Waar moet je op letten bij het uitkiezen van een goede ergonomische kruk?
Als het gaat om het kiezen en kopen van een goede ergonomische kruk, zijn er verschillende belangrijke factoren waarmee je rekening wil houden alvorens je een definitieve aankoop doet. Hier zijn enkele punten waar ik als expert op zou letten:
- Comfortabel en verstelbaarheid: Een goede ergonomische kruk moet comfort bieden tijdens langdurig zitten, want de meesten van ons werken wel 8 uur per dag. Kies een kruk met voldoende padding en ondersteuning voor je zitvlak, zodat je comfortabel kunt zitten. Verstelbaarheid is ook essentieel, zodat je de hoogte kunt aanpassen aan je eigen lichaam en persoonlijke voorkeuren.
- Ondersteuning die de kruk biedt: Een ergonomische kruk moet voldoende ondersteuning bieden aan de onderrug, zodat je wervelkolom mooi uitgelijnd is. Let op krukken die een gebogen rugleuning of lendensteun hebben om de natuurlijke kromming van je wervelkolom te ondersteunen. Dit helpt bij het verminderen van spanning in je rug en bevordert een gezonde houding, maar ook je bloedsomloop.
- Hoogwaardige- en kwalitatieve materialen: Duurzaamheid, kwaliteit en comfort gaan hand in hand bij een ergonomische kruk. Kies voor een kruk gemaakt van hoogwaardige materialen, dat comfortabel zit en tegelijkertijd lang meegaat. Zo gaat je kruk tenminste een aantal jaar mee en dat scheelt een investering binnen afzienbare tijd. Stoffering van goede kwaliteit zorgt ervoor dat de kruk bestand is tegen dagelijks gebruik en slijtage, dus let hier op.
- Antisliponderstel: Om stabiliteit en veiligheid te garanderen, is het belangrijk om een ergonomische kruk te selecteren met een antisliponderstel. Dit voorkomt dat de kruk wegglijdt of verschuift tijdens gebruik, zelfs wanneer je van positie verandert of snel opstaat.
Het selecteren van een goede ergonomische kruk is van groot belang om comfortabel en ondersteund te kunnen werken, maar ook om te zorgen dat je even vooruitkunt met jouw kruk. Door op deze belangrijke factoren te letten, kun je een kruk kiezen die voldoet aan jouw individuele behoeften en bijdraagt aan een gezonde zithouding.
Wat zijn de voordelen van een ergonomische kruk?
Een ergonomische kruk is een zeer handig hulpmiddel voor elke ergonomische werkplek en ze bieden ongeveer dezelfde voordelen als een ergonomische kniestoel en en een goede zitbal.
Een goede ergonomische werkkruk moet verstelbaar zijn, zodat de gebruiker de meest comfortabele houding kan vinden. Ieder lichaam is namelijk anders en zodoende wil je hierin een (kleine) aanpassing kunnen doen. Hou hier dus rekening mee.
Voordelen van ergonomische krukken zijn:
- Het zorgt voor een goede ondersteuning van rug en benen en bevordert een goede houding.
- De kruk moet ook een draaibare voet hebben zodat de gebruiker verschillende gebieden kan bereiken zonder overbelasting.
- Bovendien zijn ze ontworpen met een voetensteun, die helpt om vermoeidheid te verminderen en langdurig zitten comfortabeler te maken.
Wetenschappelijk onderzoek toont aan..
Een ander onderzoek naar het gebruik van ergonomische krukken onthulde dat het helpt om de houding te verbeteren en het risico op letsel te verminderen. Dit kan werknemers helpen productief te blijven tijdens lange werkdagen.
Ergonomische zadelkrukken hebben tandartsen geholpen om efficiënt te werken met een laag ergonomisch risico in vergelijking met conventionele krukken. Ze hebben ook geholpen om een betere bloedsomloop te bevorderen en tegelijkertijd een beter algemeen gevoel van welzijn te geven aan de beoefenaars. (B)
Naast de bovengenoemde voordelen kan het hebben van een ergonomische kruk ook helpen om je mentale focus te verbeteren door meer ondersteuning te bieden terwijl je aan verschillende taken werkt. Bovendien is het zo dat een mindere mentale gezondheid ook gerelateerd wordt aan nekpijn.
Tips voor het gebruik van ergonomische krukken
Als expert op het gebied van ergonomie begrijp ik hoe belangrijk het is om ergonomische krukken op de juiste manier te gebruiken om het meeste uit hun voordelen te halen. Graag deel ik hieronder enkele praktische tips en richtlijnen met jullie voor het juiste gebruik van ergonomische krukken:
- Wissel zithoudingen af: Eén van de sleutels tot gezond zitten is het afwisselen van zithoudingen en uiteraard het voorkomen van een slechte houding. Probeer regelmatig van positie te veranderen door bijvoorbeeld afwisselend te zitten, te leunen of zelfs te staan. Dit helpt de spieren te activeren, de bloedcirculatie te bevorderen en de druk op specifieke lichaamsdelen te verminderen.
- Pas de hoogte aan: Stel de hoogte van de kruk in op basis van de specifieke werktaak en je lichaamshoogte. Zorg ervoor dat je voeten plat op de grond staan en je knieën in een hoek van 90 graden gebogen zijn. Dit zorgt voor een goede zithouding en voorkomt onnodige spanning op je benen en rug.
- Gebruik een voetsteun: Als je merkt dat je voeten niet plat op de grond kunnen rusten, overweeg dan het gebruik van een voetsteun. Een voetsteun helpt de druk op je benen te verminderen en zorgt voor een comfortabelere zithouding en daar heb je ook je voeten voor nodig. Zorg ervoor dat de voetsteun op de juiste hoogte is afgesteld, zodat je knieën nog steeds in een hoek van 90 graden gebogen zijn.
- Neem regelmatig pauzes: Zelfs als je een ergonomische kruk gebruikt, is het belangrijk om regelmatig pauzes te nemen en te bewegen. Sta op, strek je benen en maak een korte wandeling om je spieren te ontspannen en de bloedcirculatie te stimuleren. Dit helpt vermoeidheid en stijfheid te verminderen en zorgt voor een gezonde balans tussen zitten en bewegen.
Door deze tips toe te passen, kun je optimaal profiteren van je ergonomische kruk en zorgen voor een gezonde en comfortabele werkomgeving en dat zal je gaan merken. Onthoud dat het belangrijk is om naar je lichaam te luisteren en eventuele ongemakken aan te pakken. Neem indien nodig contact op met een ergonomie-expert of zorgverlener voor advies op maat.
Ergonomische krukken in verschillende situaties gebruiken
Als het gaat om ergonomische krukken, is het belangrijk om te begrijpen dat ze niet alleen geschikt zijn voor kantooromgevingen, maar ook en vooral voor andere omgevingen. In feite zijn ergonomische krukken zeer veelzijdig en bieden ze voordelen in verschillende situaties en omgevingen, die ik hieronder met je zal bespreken:
- Thuiswerkplekken: Met de toename van thuiswerken is het belangrijk om een ergonomische werkplek thuis te creëren. Ergonomische krukken bieden een uitstekende optie voor thuiswerkers, vanwege hun voordelen veelzijdigheid. Ze bevorderen een goede houding, bieden ondersteuning aan de rug en helpen bij het verminderen van vermoeidheid tijdens lange werkdagen. Bovendien zijn ze vaak compact en gemakkelijk te verplaatsen, wat uitermate handig is voor thuisgebruik.
- Klaslokalen: Ergonomische krukken zijn ook geschikt voor gebruik in klaslokalen en geven leerlingen een actievere houding. Ze kunnen worden gebruikt in leslokalen, computerruimtes of andere leeromgevingen (wellicht niet alle klaslokalen). Door het gebruik van ergonomische krukken kunnen studenten een goede zithouding behouden, de concentratie verbeteren en vermoeidheid verminderen. Dit kan bijdragen aan een betere leerervaring en meer flexibiliteit in bepaalde lesomgevingen.
- Laboratoria: In laboratoria en onderzoeksomgevingen is het belangrijk om ergonomisch verantwoorde meubels te gebruiken en jezelf veel flexibiliteit te geven. Ergonomische krukken bieden comfort en flexibiliteit, waardoor onderzoekers zich kunnen concentreren op hun taken zonder afleiding van ongemak of vermoeidheid en waardoor ze zich beter kunnen bewegen.
- Gezondheidszorginstellingen: Ze worden vaak gebruikt door zorgverleners, zoals tandartsen, fysiotherapeuten en ergotherapeuten, die langdurig zitten en werken met patiënten, maar ook veel opstaan en schuiven met hun zitmeubel. Ergonomische krukken kunnen zodoende een erg handig middel zijn voor mensen die dergelijke beroepen uitoefenen.
De voordelen van ergonomische krukken in deze verschillende situaties zijn duidelijk. Ze dragen bij aan een betere houding, verminderen vermoeidheid, verhogen het comfort, verbeteren de flexibiliteit en het bewegingsbereik en bevorderen een gezonde werkomgeving. Of je nu thuis werkt, in de klas zit, onderzoek uitvoert of in de gezondheidszorg werkt, ergonomische krukken kunnen een waardevolle aanvulling zijn op de werkomgeving.
Waarom kun je onze review over de beste ergonomische krukken voor achter je bureau vertrouwen?
Bij Mindsetking.nl begrijpen we hoe belangrijk het is om een weloverwogen beslissing te nemen als het gaat om ergonomische krukken voor op je bureau. We hebben de tijd genomen om tientallen verschillende opties te onderzoeken en te testen om je onze eerlijke mening te geven over welke het meest geschikt zijn voor uw behoeften. Je kunt onze beoordeling vertrouwen omdat we geen kortere weg nemen en alleen producten aanbevelen die een goede prijs-kwaliteitverhouding bieden.
We streven altijd naar nauwkeurigheid in onze beoordelingen en nemen alleen producten op die voldoen aan bepaalde criteria zoals kwaliteit, comfort, duurzaamheid, design, enz. Verder houden we rekening met feedback van klanten van echte gebruikers die het betreffende product al hebben gekocht, zodat u kan een nauwkeurige weergave krijgen van wat elke kruk te bieden heeft voordat hij een aankoopbeslissing neemt.
Veelgestelde vragen
Wat is de ideale hoogte van een ergonomische kruk?
De ideale hoogte van een ergonomische kruk moet afhangen van de hoogte van uw bureau of oppervlak en de totale omvang van uw lichaam. Als je bijvoorbeeld lang bent, heb je misschien een hogere kruk nodig dan iemand die kleiner is om het gewenste comfortniveau te bereiken.
Welk type ergonomische kruk is het beste?
Als het om ergonomische krukken gaat, zijn er een aantal hoofdtypen: met of zonder rugleuning en daarnaast heb je natuurlijk ergonomische krukken met- en zonder wielen . Degenen met rugleuningen bieden meer ondersteuning voor jouw onderrug als je langere tijd zit, waardoor ze ideaal zijn voor langdurig zitten, zoals computerwerk. Aan de andere kant bevorderen stoelen zonder rugleuning een actieve zithouding die kleine bewegingen tijdens jouw werkdag aanmoedigt, waardoor je alert en betrokken blijft. Ergonomische krukken zonder wielen verschuiven minder snel, maar hebben verder geen specifieke voordelen tegenover hun tegenhangers met wielen.
Wat is beter een ergonomische kruk of een ergonomische bureaustoel?
Om de hele dag te zitten is een bureaustoel beter, maar als je een aantal uurtjes werk kan de kruk voordeliger zijn. Je hebt op een kruk namelijk veel bewegingsvrijheid wat werken aangenamer kan maken en mensen kunnen zich productiever voelen.
Is een ergonomische kruk ook handig als je lang of erg zwaar bent?
Hoewel ergonomische krukken geschikt zijn voor de meeste mensen, zijn ze niet de beste optie als je erg lang of erg zwaar bent. Je kunt dan beter voor een ergonomische bureaustoel kiezen die meer ondersteuning biedt. Kijk voor meer informatie op onze pagina: beste ergonomische bureaustoelen voor lange- en zware mensen.
Wat kun je nog meer gebruiken voor je ergonomische werkplek?
Door een ergonomische werkplek te creëren, kun je gezond en productief blijven. Het is belangrijk om na te denken over de tools die in jouw werkruimte worden gebruikt om een comfortabele en efficiënte ervaring te garanderen. De meest basale benodigdheden voor elke ergonomische werkplek zijn een ergonomisch toetsenbord en ergonomische muis, of heb je liever een goede bureaufiets? Met deze items kun je gedurende lange tijd comfortabel werken zonder vermoeidheid of ongemak te ervaren. Tegenwoordig is ergonomisch werken zelfs veplicht en dient je werkgever dus ook te ondersteunen bij het inrichten van je thuiswerkplek. Zodoende kun je tegenwoordig ook prima ergonomisch thuiswerken.
Daarnaast is het belangrijk om tijdens het werken op de juiste zithouding te letten; zorg ervoor dat je voeten plat op de grond staan en dat je rug goed wordt ondersteund door de lendensteunfunctie van de stoel. Indien je moeite hebt om je rug recht te houden, denk dan aan het aanschaffen van een rugbrace.
Maarten is al geruime tijd schrijver bij Mindsetking. Hij schrijft vooral vergelijkingsartikelen en artikelen op basis van wetenschappelijke informatie over ergonomisch werken, sport, voeding & gezondheid. Hij is in z'n leven veel bezig geweest met het ergonomisch inrichten van werkplekken en met het onderhouden van een goede lichamelijke gezondheid bij zichzelf en zijn cliënten. Naast zijn werk kijkt hij graag voetbal, tennis maar ook olympische sporten en bezoekt hij zo nu en dan graag eens een concert.