foto van een goed ergonomisch toetsenbord

7x het beste ergonomische toetsenbord? (2023 review)

Ben je moe van het omgaan met pols- en handvermoeidheid na urenlang typen op hetzelfde toetsenbord? Dan is een ergonomisch toetsenbord wellicht precies wat jij nodig hebt, naast je ergonomische muis.

Een ergonomisch toetsenbord is ontworpen om hand- en polsbelasting te verminderen door een comfortabele en natuurlijke typepositie te bieden.

In dit artikel behandelen we de beste ergonomische toetsenborden die momenteel op de markt zijn.

We bespreken hun ontwerpkenmerken, prijsbereik, voor- en nadelen om je te helpen de perfecte match voor jouw behoeften te vinden.

De 6 beste ergonomische toetsenborden

In dit artikel zal je een lijst met 7 verschillenden, maar ook de beste ergonomische toetsenborden vinden die er op het moment beschikbaar zijn. We hebben de toetsenborden getest en uitvoerig vergeleken met andere relevante modellen.

Vergeet niet om naast je ergonomische toetsenbord, ook een ergonomische polssteun voor je toetsenbord aan te schaffen!

1. Logitech MX Mechanical (beste kwalitatieve keuze)

Voordelen:

 • Geruisloos typen
 • Draadloos toetsenbord
 • 15 dagen gebruiken zonder op te laden en tot maar liefst 10 maanden als de achtergrondverlichting is uitegeschakeld
 • Compatibel met vele andere apparaten

Nadeel:

 • Hoger in prijs dan het gemiddelde ergonomische toetsenbord.
foto van het beste ergonomische toetsenbord van microsoft

Dit is een van de beste ergonomische toetsenborden van Logitech. Dit is over het algemeen een groot ergonomisch toetsenbord. Het model is beschikt over veel voordelen. Het is een draadloos toetsenbord, waardoor het erg handig is om het te verplaatsen zonder kabel. Ook is het een verlicht toetsenbord. Dit wil zeggen dat zodra je handen in de buurt komen van het toetsenbord, de toetsen verlichten. Het beschikt ook over een numeriek keypad en deze heeft ook vlakke mechanische toetsen met tactiele en stille schakelaars. De mechanische toetsen bieden extra comfort tijdens het typen waardoor Logitech MX Mechanical zeker tot het beste ergonomische toetsenbord al dan niet tot een van de beste. Omdat het een draadloos model is, laad deze op via via USB-C. Wanneer het toetsenbord volledig is opgeladen dan werkt deze tot 15 dagen op een enkele volledige lading, en tot maar liefst zelfs 10 maanden als de achtergrondverlichting is niet is ingeschakeld.

2.Delux draadloos ergonomisch toetsenbord (Beste split/gebogen ontwerp)

Voordelen:

 • Draadloos toetsenbord
 • Split en gebogen ontwerp
 • Lederen polssteun en verstelbare kickstands
 • Erg stil in gebruik

Nadelen:

 • Iets hoger in prijs dan gemiddeld
 • Iets minder kwalitatief dan nummer 1
foto van het beste ergonomische toetsenbord van delux

De Delux Draadloos is een van de betere ergonomische modellen die er beschikbaar zijn. Dit komt omdat deze ontworpen is met een gebogen frame. Dit zorgt er voor dat je armen, pols en onderarmen een natuurlijke en comfortabele houding kunnen aannemen voor een lange tijd zonder dat de houding onaangenaam wordt. De Delux Draadloos beschikt ook over een gepolsterde synthetische lederen polssteun. Dit zorgt voor een enorme vermindering van de spierspanning en biedt ook een erg comfortabele beleving voor zowel de handen, armen en de schouders. Delux Draadloos is ook een van de beste ergonomische toetsenbord modellen die er momenteel beschikbaar zijn. Enkele andere kenmerken van dit model is dat het een draadloos toetsenbord is wat ook nog is een extra vrijheid geeft. Het model werkt ook via bluetooth en is dus te verbinden met elk apparaat wat over een bluetooth verbinding beschikt. De grote voordelen van de Delux Draadloos is dat deze ergonomisch erg sterk is, een aangename toetsaanslag heeft en comfortabel typt. Een nadeel is echter dat bij het kopen van het product maar een zeer korte handleiding over het gebruik aanwezig is.

3.Perixx Periboard 409H ergonomisch toetsenbord (Zeer mooi design)

Voordelen:

 • Elegant en minimaal design
 • Stille Scissor toetsen
 • Inclusief backlight
 • Zacht prijsje

Nadelen:

 • Sommige toetsen zijn van erg klein formaat
foto van het super goede toetsenbord van perixx

De Perixx Periboard 409H is een zeer compact ergonomisch toetsenbord zonder numeriek gedeelte, maar wel voorzien van blacklight. Het toetsenbord beschikt over zeer stillen toetsen, die weliswaar een licht geluid maken tijdens het typen om zo de gebruiker toch een vorm van lichte terugkoppeling te geven. De voornaamste voordelen van dit model zijn dat het een compact ontwerp heeft terwijl het toch over voldoende ruimte beschikt tussen de toetsen zelf. Het beschikt ook over de ergonomische korte travel distance, dit wilt zeggen dat de handen altijd binnen de schouderbreedte blijven tijden het typen door het compacte ontwerp van het toetsenbord. Dit zorgt automatisch voor een extra goede houding tijdens het gebruik vooral als je voor langere tijden bezig bent. Een nadeel dat de Perixx Periboard 409H heeft is dat toetsen van de pijltjes van een erg klein formaat zijn. Dit kan soms lastig zijn als men deze toetsen vaker gebruikt zoals bijvoorbeeld het spelen van videogames.

4. Ergoline ergonimisch toetsenbord (Goede prijs/kwaliteit)

Voordelen:

 • Compact maar ergonomisch toetsenbord
 • Gemakkelijk mee te nemen
 • Goede prijs/kwaliteit verhouding

Nadelen:

 • Minder comfortabel dan bovenstaande modellen
foto van het beste ergonomische toetsenbord van ergoline

Dit toetsenbord heeft een compact en ergonomisch ontwerp met platte toetsen die voorzien zijn van een schaarmechanisme. Dit zorgt voor een extra lichte toetsaanslag. Het is een klein ergonomisch toetsenbord wat ideaal is voor de mobile werkplek. Ook is het model voorzien van een Geïntegreerde Numpad. Omdat de Ergoline een mini toetsenbord is met een 30 centimeter breedte kan die zeer handig zijn als mobiel toetsenbord maar het kan ook voor een minder comfortabele ervaring zorgen als een standaard stationair toetsenbord. Dit is een van de positievere punten van het model. Ook beschikt het over een numeriek bord desondanks het compacte ontwerp. Andere voordelen zijn het strakke en moderne ontwerp en vooral de uitstekende prijs-kwaliteit verhouding die het Ergoline model levert.

5. Microsoft ergonomisch business toetsenbord (Goede prijs/kwaliteit

Voordelen:

 • Split en gebogen ontwerp
 • Goed ergonomisch toetsenbord, zorgt automatisch voor betere houding
 • Goede prijs/kwaliteit verhouding

Nadelen:

 • Beschikt niet over de kleine pootjes beschikt om zo de inclinatie te verstellen
 • Typen kan iets zwaarder aanvoelen dan bij de meeste modellen
foto van het beste ergonomische toetsenbord van microsoft

Het ergonomische business toetsenbord van Microsoft heeft zowel zijn voordelen als nadelen, al wegen de voordelen zwaarder op tegen de nadelen. Enkele wan deze voordelen is uiteraard dat het een ergonomisch toetsenbord is waardoor het automatisch een betere keuze is voor je houding. Dit komt vooral door de Split toetsenbord, die voor een betere handpositie zorgt. De prijs kwaliteit verhouding van dit model is ook zeer goed. Enkele nadelen van dit model is dat het toetsenbord niet over de kleine pootjes beschikt om zo de inclinatie te verstellen. Ook er zit weinig verschil in gevoel tussen de verschillende toetsen. Ter conclusie is het een goed toetsenbord voor de prijs.

6. Accezz Ergonomisch toetsenbord wit

Voordelen:

 • Ergonomisch design met Qwerty layout
 • Je kunt hem gemakkelijk verbinden via bluetooth
 • Scissor Toetsen voor een geruisloze type-ervaring
 • Erg licht en compact design

Nadelen:

 • Geen batterijen meegeleverd

Het witte Accezz Ergonomic Keyboard is gemaakt om een goede werkhouding te bevorderen. Vanwege het kleine formaat houdt het je polsen plat en je handen binnen schouderbreedte, waardoor jouw armen en schouders worden ontlast en rug- en nekpijn worden voorkomen. Het toetsenbord heeft een draadloos bereik van maximaal 10 meter en maakt snel verbinding via Bluetooth, zodat je geen last meer hebt van verwarde verbindingen. Het toetsenbord is gemaakt om lang mee te gaan en kan tot 360 uur werken op een set volledig opgeladen AAA-batterijen. De QWERTY-indeling en het numpad maken het eenvoudig om cijfers in te voeren en in Excel te werken, terwijl het schaarmechanisme in de toetsen een stille en aangename typervaring biedt. Het kleine formaat en het lage gewicht van het toetsenbord maken het gebruiksvriendelijk.

7. K001 Mini Toetsenbord (Budget pick)

Voordelen:

 • Zeer voordelig geprijsd
 • Je blijft binnen schouderbreedte en je ellebogen en schouders nemen een natuurlijk en ontspannen houding aan.

Nadelen:

 • Kwalitatief een stuk minder dan de andere opties
 • Weinig extra features die andere modellen wel hebben
foto van een goed ergonomisch toetsenbord wat goedkoop is

Een groot ergonomisch voordeel van het K001 Mini Toetsenbord model is omdat dat tijdens het gebruik van toetsenbord en muis, blijven je handen altijd binnen schouderbreedte. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat je schouders en ellebogen een natuurlijkere en ontspannen houding aannemen, wat op zijn beurt overbelastingsklachten drastisch worden verminderd. De K001 Mini Toetsenbord beschikt ook over een zeer lichte toetsaanslag waardoor er zeer weinig spierspanning nodig is tijdens het typen. Het model is klein, licht en compact wat voor velen een groot voordeel is. Voor andere gebruikers die de voorkeur geven aan een groter toetsenbord model, kan dit juist een minder goed punt zijn.

Waar moet je op letten bij het kopen van een ergonomisch toetsenbord?

Als het gaat om het kiezen van een ergonomisch toetsenbord, zijn er een paar belangrijke factoren waarmee je rekening moet houden.

 • Kwaliteit van het ergonomische toetsenbord: Kwaliteit staat voorop voor kopers die op zoek zijn naar een lange levensduur; zorg ervoor dat je beoordelingen leest en de staat van dienst van de fabrikant controleert.
 • Functies: Functies zijn ook belangrijk; kijk welke extra functies het toetsenbord biedt, zoals bluetooth of comptabiliteit met andere apparaten.
 • Geluidsniveau toetsen: Het geluidsniveau is een andere factor, vooral als je het toetsenbord in een kantooromgeving of in de buurt van andere mensen gebruikt.
 • Draadloos gebruik: Draadloze toetsenborden bieden gebruikers flexibiliteit en bewegingsvrijheid tijdens het typen, maar ze kunnen soms duurder zijn dan bekabelde modellen, dus houd hier rekening mee bij het maken van jouw keuze.
 • Het ontwerp: Ontwerp is ook belangrijk; de meeste ergonomische toetsenborden hebben kenmerkende gebogen vormen die de belasting van jouw polsen en handen helpen verminderen, maar sommige ontwerpen passen beter bij jouw individuele stijl dan andere, dus kijk eens wat er beschikbaar is. Past het toetsenbord goed bij je ergonomische bureau en kantooromgeving?

Waarom kun je onze keuzes omtrent de beste ergonomische toetsenborden vertrouwen?

Als het gaat om het selecteren van de beste ergonomische toetsenborden, kun je erop vertrouwen dat we ons onderzoek hebben gedaan. Bij Mindset hebben we talloze reviews gelezen en getest om een idee te krijgen van de meest betrouwbare en comfortabele toetsenborden op de markt. Ons team zet zich in om producten te vinden die niet alleen functioneel zijn, maar ook superieur comfort bieden aan gebruikers.

We zorgen ervoor dat onze plectrums voldoen aan alle vereisten voor ergonomische toetsenborden – inclusief RSI voorwaarden – zodat je erop kunt vertrouwen dat jouw handen worden ondersteund tijdens het typen. Wij geloven in het verstrekken van eerlijke beoordelingen en beoordelingen voor elk product, zodat je met vertrouwen kunt kiezen welk toetsenbord het beste bij jou past. Van kantoorgebruik tot gameconsoles, Mindsetking heeft je gedekt!

Wat zijn de (wetenschappelijke) voordelen van een ergonomisch toetsenbord?

Een ergonomisch toetsenbord is een hulpmiddel om een digitale werkplek meer ergonomisch te maken te maken. Ergonomische toetsenborden helpen de belasting van de handen en polsen te verminderen en vermoeidheid te verminderen.

 • Ze bieden comfortabele aanpasbare instellingen waarmee gebruikers hun type-ervaring kunnen aanpassen.
 • Deze toetsenborden hebben speciale sneltoetsen en scrollwieltjes om ze gemakkelijker te gebruiken met specifieke functies.
 • Bovendien hebben deze verstelbare hoogtes en kantelhoeken om urenlang comfortabel te gebruiken.
 • Bovendien kunnen ergonomisch ontworpen toetsenborden helpen om het risico op het ontwikkelen van carpaaltunnelsyndroom, peesontsteking en andere aandoeningen die verband houden met RSI te verminderen.

Door een comfortabelere type-ervaring te bieden, kunnen ergonomische toetsenborden de productiviteit helpen verhogen zonder ongemak.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat ergonomische toetsenborden langdurige musculoskeletale aandoeningen op de schouders kunnen verminderen.

Wat kun je naast een toetsenbord nog meer aanschaffen voor je ergonomische werkplek?

Productief en gezond blijven tijdens het thuiswerken kan moeilijk zijn. Ergonomisch werken is een belangrijk onderdeel van het behoud van een comfortabele, veilige werkomgeving.

Bij een goede ergonomische opstelling hoort ook de juiste apparatuur, zoals een ergonomisch bureau, muis, bureaustoel en een goede zithouding. Hierdoor je kun je ook prima ergonomisch thuiswerken.

Het dichts bij het toetsenbord ligt natuurlijk het ergonomisch hulpmiddel: de polsteun voor je toetsenbord. Deze ondersteunt je polsen nog wat extra mocht je dit prettig vinden.

Het hebben van de juiste hulpmiddelen voor jouw werkruimte zal helpen om vermoeidheid en fysieke stress op je lichaam te verminderen. Met een ergonomisch bureau kun je de hoogte van uw werkoppervlak aanpassen voor optimaal comfort tijdens lange werkuren of bij het voeren van videogesprekken.

Een ergonomische muis in combinatie met eventueel een muismat met polsondersteuning zorgt ervoor dat jouw pols en armen minder worden belast doordat u ze tijdens het gebruik comfortabel kunt laten rusten.

De juiste ergonomische bureaustoel moet voldoende rugsteun bieden en verstelbaar zijn, zodat je een houding kunt vinden die zowel comfortabel is als goed voor de gezondheid van jouw wervelkolom. en waardoor je toch voldoende kunt bewegen tijdens het werk.

Veelgestelde vragen

Wat is een ergonomisch toetsenbord?

Ergonomische toetsenborden zijn speciaal ontworpen om ongemak en gevoeligheid bij het werken achter de computer te verminderen. Gezien de veranderende technologie trends die ervoor zorgen dat steeds meer mensen aan het werk zijn met een computer, is het belangrijk om de juiste houding achter de computer aan te nemen. Hiermee kan je kans op Rsi-klachten verminderen. Ergonomisch toetsenborden geven een beter advies en helpen je de juiste posturale positie aannemen.

Waar kan ik het best een ergonomisch toetsenbord kopen?

Als het gaat om het kopen van een ergonomisch toetsenbord, wil je er zeker van zijn dat je investeert in een product dat comfortabel en effectief is voor jouw behoeften. Een ergonomisch toetsenbord kan de belasting tijdens het typen helpen verminderen, waardoor langdurig werken gemakkelijker wordt. Bij het kiezen van het juiste ergonomische toetsenbord zijn er verschillende opties beschikbaar, van basismodellen tot meer geavanceerde ontwerpen. Om te bepalen welk type het beste bij je past, kun je het beste eerst een vergelijkingsartikel als dit doornemen. Hier vergelijken we de verschillende functies van verschillende toetsenborden, zodat u gemakkelijk kunt beslissen welke het beste bij uw levensstijl en budget past. We geven ook beoordelingen van professionals en gebruikers die elk model hebben geprobeerd, zodat je een eerlijke mening kunt krijgen over welk apparaat het beste werkt.

Wat doet een ergonomisch toetsenbord?

Een ergonomisch toetsenbord is een soort computertoetsenbord dat is ontworpen om het risico op RSI te verminderen, wat kan worden veroorzaakt door langdurig gebruik van een standaardtoetsenbord. Ergonomische toetsenborden zijn doorgaans duurder dan gewone toetsenborden, maar veel mensen vinden de investering de investering meer dan waard. Een ergonomisch toetsenbord heeft over het algemeen een andere vorm dan een traditioneel toetsenbord en bevat vaak extra functies zoals verstelbare hoogtes, polssteunen en gedeelde ontwerpen. Deze functies helpen jouw handen in een neutrale houding te plaatsen om de spanning in jouw armen, polsen en andere delen van het lichaam te verminderen die kunnen worden beïnvloed door langdurig typen. Naast het verminderen van de belasting van jouw lichaam, kan een ergonomisch toetsenbord ook de typnauwkeurigheid en snelheid verbeteren door de plaatsing van de toetsen te optimaliseren voor gemakkelijke toegang tijdens het typen.

Wat is Repetitive Strain Injury (RSI)?

Wat is Repetitive Strain Injury (RSI)? RSI is een verzameling van pijnen die voorkomen in schouders, ellebogen en polsen. Recent onderzoek heeft aangetoond dat ongeveer 40% van de Belgen aan lichte of zwaardere vormen van RSI lijdt. Iedereen die langer dan twee uur per dag op de computer werkt heeft een verhoogd risico op RSI.

Hoeveel ergonomische toetsenborden hebben jullie getest?

Voor het schrijven van dit artikel hebben wij 14 ergonomische toetsenborden getest. We hebben alleen goed beoordeelde modellen getest.

Waarom een ergonomisch toetsenbord gebruiken?

Ergonomische toetsenborden zijn ontworpen om een natuurlijke, comfortabele bediening te garanderen. Anders dan bij traditionele toetsenborden, plaatsen deze toetsenborden hun toetsen op een manier die ervoor zorgt dat je hand en pols in hun natuurlijke positie blijft. Dit helpt bij het voorkomen van blessures en overbelasting die kunnen worden veroorzaakt door verkeerd gebruik. Eersteklas ergonomische toetsenborden worden vaak gecombineerd met andere accessoires zoals een ergonomisch bureau, ergonomische muizen, ergonomisch bureaustoel en goede monitoren om de beste resultaten te bereiken.

+ berichten

Maarten is al geruime tijd schrijver bij Mindsetking. Hij schrijft vooral vergelijkingsartikelen over dingen die hem interesseren en naar het hart gaan. Zo is hij in z'n leven veel bezig geweest met het ergonomisch inrichten van werkplekken en met het onderhouden van een goede lichamelijke gezondheid. Dit is de reden dat hij graag artikelen schrijft voor Mindsetking over deze onderwerpen. Naast zijn werk kijkt hij graag voetbal en bezoekt hij graag concerten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *