Wil jij jouw communicatie verbeteren? Dan is het zeker een goed idee om meer te weten te komen over geweldloze communicatie.
In dit artikel zal ik uitleggen hoe je geweldloze communicatie in je dagelijkse leven kunt gebruiken en enkele voorbeelden van geweldloze communicatie delen om te oefenen en je gesprekken zinvoller en rationeler te maken.
We gaan ter werk aan de hand van een kleine inleiding omtrent wat geweldloze communicatie is en daarna zullen we de 4 stappen van geweldloze communicatie behandelen, zodat je direct geweldloze communicatie kunt toepassen in jouw leven.
Wat is geweldloze communicatie?
Geweldloze communicatie is een manier van communiceren die de nadruk legt op empathie, mededogen en begrip. Het gaat erom jezelf uit te drukken op een manier die de ander niet de schuld geeft of veroordeelt, maar eerder gericht is op het identificeren van behoeften en het vinden van een gemeenschappelijke basis. Deze benadering is in de jaren zestig ontwikkeld door psycholoog Marshall Rosenberg en is sindsdien door veel individuen en organisaties over de hele wereld overgenomen.
Het uitgangspunt van geweldloze communicatie is dat alle mensen dezelfde fundamentele behoeften hebben, zoals veiligheid, liefde, verbinding, autonomie en zingeving. Wanneer we communiceren vanuit een plaats die deze behoeften begrijpt – zowel die van onszelf als die van anderen – zullen we eerder oplossingen vinden die alle betrokkenen ten goede komen. Geweldloze communicatie bestaat uit vier hoofdcomponenten, ook wel stappen genoemd.
Inleiding 4 stappen geweldloze communicatie
Je bent misschien wel bekend met het volgende gezegde: dat ‘woorden de kracht hebben om te vernietigen en te genezen’. De manier waarop we met onszelf en andere mensen communiceren, is buitengewoon cruciaal omdat het de luisteraar kan plezieren maar ook zeker ontmoedigen of zelfs boos maken.
Sommige mensen hebben een zeer effectieve communicatiestijl; ze komen over als: aardig, medelevend en begripvol. Daarentegen hebben sommige mensen een onbarmhartige, agressieve communicatiestijl die spanning en conflicten binnen en tussen mensen veroorzaakt. Dit type communicatie staat bekend als een gewelddadige communicatiestijl.
Om conflicten te vermijden en gezonde relaties en een stressvrije levensstijl te behouden, moeten we weten hoe we geweldloze communicatie (NVC) moeten gebruiken en onze capaciteiten en de vereisten van andere mensen effectief begrijpen. Rosenberg legde in 2015 uit dat geweldloze communicatie een proces van vier stappen is, waaronder; observatie, gevoelens, behoeften en verzoeken [1].
Hoe geweldloze communicatie te gebruiken aan de van 4 stappen
Geweldloze communicatie omvat duidelijkheid over de behoeften en gevoelens van jezelf en anderen. Wie zijn emoties niet herkent, zich niet eerlijk uitdrukt en empathie voor anderen heeft, komt meestal in conflicten terecht. Om dergelijke storende communicatiepatronen te vermijden, moeten we deze vier stappen in ons dagelijks leven volgen om geweldloze communicatie uit te kunnen voeren:
• Observeren van situaties en gebeurtenissen zonder hierover te oordelen en te evalueren
• Je gevoelens en die van anderen begrijpen na observatie
• Onderzoek de onderliggende behoeften van mensen in gesprek
• Eenvoudige verzoeken doen om aan de behoeften te voldoen
1. Observeer zonder oordelen en evaluaties
De eerste stap naar geweldloze communicatie is het verschil begrijpen tussen observatie en evaluatie. Om geweldloze communicatie te gebruiken, is het belangrijk dat je nauwkeurig de gebeurtenissen observeren die jouw gevoelens hebben beïnvloed en je op een bepaalde manier hebben doen reageren.
Zorg ervoor dat je observaties vrij zijn van evaluatie, want persoonlijke oordelen kunnen vaak tot conflicten leiden, zowel in jezelf als met andere personen. Op een zondag komt je moeder bijvoorbeeld naar je kamer en zegt: “Ik zie dat je je kamer niet hebt schoongemaakt en je hele weekend hebt verspild.”
In dit voorbeeld is “je hebt je kamer niet schoongemaakt” een waargenomen feit; echter, “je hebt het hele weekend verspild” is een evaluatie die voor jou anders kan zijn en tot conflicten kan leiden. De verklaringen op basis van feitelijke waarnemingen bieden een gemeenschappelijke basis voor communicatie voor iedereen.
Evaluaties of oordelen, zowel negatieve als positieve, kunnen echter tot meningsverschillen leiden. Probeer dus bij het communiceren met andere mensen altijd te observeren zonder te oordelen. Het zal je ook helpen bij het leren begrijpen van verschillende perspectieven van andere mensen. Wat weer zal leiden tot een beter begrip van de wereld om je heen.
2. Identificeer en benoem je gevoelens
De volgende stap is het identificeren en benoemen van de gevoelens die de waarnemingen bij jou teweeg hebben gebracht. Het omvat ook het anticiperen op wat de ander voelt en hem daar respectvol naar vragen. Het doel van het vragen naar de gevoelens van mensen mag niet zijn om ze te beoordelen of te beschamen, of te voorkomen dat ze zich voelen zoals ze zich op de dat moment voelen.
De gevoelens en emoties die tijdens het gesprek aan bod komen, moeten nauwkeurig en zonder enige vooringenomenheid worden behandeld. Deze eerlijke identificatie zal je helpen om verbindingen te leggen met wederzijds respect, samenwerking en mededogen.
Bijvoorbeeld “Ik zie dat je constant met je vinger aan het friemelen bent tijdens de vergadering, voel je je nerveus”? Om dit respectvoller te laten klinken, kun je toevoegen “kan ik je misschien ergens mee helpen of kan ik iets voor je doen”? In dit voorbeeld worden de gevoelens duidelijk en beleefd bevraagd en dat is hoe we het willen zien bij geweldloze communicatie.
Laten we een ander voorbeeld bekijken en raden of het gevoel correct wordt uitgedrukt. ‘Je speelt een erg slechte wedstrijd vandaag’. Ik heb zin om je ogen in te slaan te slaan.’
Als je denkt dat gevoelens correct worden uitgedrukt, zijn we het wellicht oneens. Voor mij is “zin hebben in slaan” geen emotie maar een agressieve toestand. “Ik ben woedend of boos” is echter de betere uitdrukking van het gevoel.
Er zijn veel andere voorbeelden van geweldloze communicatie in Rosenberg’s boek “Geweldloze communicatie”. Je kunt de voorbeelden gemakkelijk vinden en er geweldloze communicatie mee oefenen.
3. Pak de behoeften aan die de gevoelens veroorzaken
De derde stap in geweldloze communicatie is het bevredigen en beheersen van de onvervulde behoeften die gevoelens veroorzaken. En dus niet gevoelens zelf.. Laat me dit nader toelichten.
Volgens Rosenberg is wat mensen zeggen of doen niet de oorzaak van hoe ze zich voelen. Gevoelens zijn het resultaat van hoe mensen verschillende prikkels en hun behoeften waarnemen.
In het eerder benoemde voorbeeld van ”ik wil je slaan” is woede bijvoorbeeld een gevoel, maar de onderliggende behoefte is om de de wedstrijd te winnen.
Als we onze onderliggende behoeften kunnen begrijpen, krijgen gesprekken betekenis. Kortom, volgens Rosenberg, als we leren om onze verborgen gedachten en onuitgesproken behoeften te uiten, dan kunnen we onze conflicten gemakkelijk oplossen.
Het gaat er bij stap 3 dus om dat je uiting geeft aan de behoefte ”dat je de wedstrijd wilt winnen” en niet aan het gevoel van boosheid.
Training voor geweldloze communicatie omvat het identificeren van de gevoelens, het correct labelen ervan en vervolgens het vinden van de belangrijkste onderliggende behoeften die achter de gevoelens verborgen zijn [2].
4. Doe redelijke verzoeken aan de ander
De laatste stap in geweldloze communicatie is om kleine, directieve en uitvoerbare verzoeken te doen om aan je eigen behoeften te kunnen voldoen. Om effectieve communicatie te hebben, is het belangrijk altijd aan jezelf te vragen wat je wel en wat je niet wilt.
Zeg bijvoorbeeld als je wat meer tijd met je partner wil doorbrengen niet het volgende: “Ik wil op dit moment nog niet slapen”, maar meer iets in de trant van: “Ik wil wat tijd met je doorbrengen voordat je gaat slapen”.
Het uiten van je eigen behoeften in de vorm van eisen kan ook tot conflicten leiden, maar als je dezelfde eisen omvormt tot respectvolle verzoeken, kun je vaak met succes tegemoet komen aan je eigen eisen / behoeften.
Bij het doen van verzoeken is het ook erg belangrijk om de verzoeken specifiek en nauwkeurig te maken, zodat de ander jouw verzoek goed begrijpt.
Een voorbeeld van een NIET nauwkeurig en specifiek verzoek zou kunnen zijn: “Kun jij meer respect voor mij hebben?” Een duidelijk alternatief verzoek is echter: “Kun je me alsjeblieft aankijken en opletten terwijl ik praat?”
Een voorbeeld van nauwkeurig en specifiek verzoek omtrent je eigen behoeftevervulling zou kunnen zijn: “We hebben elkaar al bijna drie maanden niet gezien. Ik voel me erg verdrietig en eenzaam. Kunnen we elkaar aanstaande maandag ontmoeten?” In dit voorbeeld heeft een persoon zijn gevoelens en behoeften duidelijk uitgedrukt.
Aangezien geweldloze communicatie een wederkerig proces is, houdt het in dat je eenvoudige en empathische verzoeken doet en tegelijkertijd de behoeften en verzoeken van andere mensen begrijpt.
Hoewel geweldloze communicatie gemakkelijk en eenvoudig klinkt, is het in de praktijk uitdagender. Om de geweldloze communicatiestijl aan te nemen, moet een persoon training volgen in workshops geweldloze communicatie en de nadrukkelijke taal oefenen. Hieronder staan enkele tips en trucs om geweldloze communicatie te leren beheersen.
Tips voor geweldloze communicatie
Volg deze eenvoudige tips om jouw communicatie effectiever en impactvoller te maken:
● Leer jezelf te begrijpen en leer je eigen gevoelens te identificeren
● Lees boeken en tijdschriften over geweldloze communicatie
● Leer verschillende bijvoeglijke naamwoorden, positieve woorden en emoties om in gesprekken te gebruiken
● Verbeter jouw luistervaardigheden. Kijk bijvoorbeeld eens naar actief luisteren.
● Woon enkele verwante workshops en trainingen in geweldloze communicatie bij
● Besef dat fouten maken bij het proces hoort
● Profiteer ten slotte van de beschikbare online werkbladen om geweldloze communicatie te oefenen
Misschien ook interessant: onze beste keuzes voor wat betreft boeken over geweldloze communicatie>>>
Gebruik deze vier stappen om effectief te communiceren
Het aannemen van geweldloze communicatie is de beste manier voor een vreedzame en harmonieuze levensstijl. Of het nu een romantische relatie is of een beroepssituatie, het toepassen van deze vier stappen kan u helpen uw innerlijke en interpersoonlijke conflicten te beheersen.
Bronnen
[1] Rosenberg, M.B. (2015). Nonviolent Communication: A Language of Life. Encinitas, CA: Puddledancer Press
[2] Roy, S (2019). Role of nonviolent communication in our daily life. Pragyaan: Journal of Mass Communication. 17(1,2).
Mahnoor is klinisch psycholoog en vervult haar vak met veel liefde. Haar creatieve kant kan zij kwijt, door vakkundige artikelen te schrijven voor websites als Mindsetking.nl. Naast deze twee banen, heeft Mahnoor nog een derde passie, dat is een kleine onderneming genaamt ''Ibteda''. Deze onderneming helpt mensen in nood. Het is hun missie om honger uit gemeenschappen te bannen en levens mooier te maken.