the wheel of life

Het levenswiel (wheel of life): uitleg en invullen!

Een van de meest populaire hulpmiddelen om het leven te verkennen, is het levenswiel. Deze tool kan je helpen te begrijpen hoe jij jouw tijd besteedt en waar je mogelijk wijzigingen moet aanbrengen.

Het levenswiel heeft acht spaken van origine, die elk een ander deel van je leven vertegenwoordigen (wij gebruiken er 9!). De gebieden zijn: werk, geld, gezondheid, relaties, persoonlijke groei, plezier en recreatie, spiritualiteit (ontwikkeling hierin) en dienstbaarheid aan anderen.

Het levenswiel draait
altijd in beweging, nooit stoppend
het is een cyclus waar we allemaal in zitten
een reis die we maken
sommigen zijn verder dan anderen
maar iedereen gaat vooruit
het levenswiel draait

Wat is het levenswiel precies?

The Wheel of Life is een populair visueel hulpmiddel of werkblad dat wordt aangeboden voor coachingsdoeleinden om cliënten te helpen de vitaliteit van hun leven op dit moment beter te begrijpen of te vergelijken.

Een levenswiel is een hulpmiddel om van een afstand naar je leven te kijken. Met behulp van het levenswiel kun je bepalen welke onderdelen van het leven aandacht en verbetering nodig hebben, zodat je weer in balans komt in je leven.

Vaak bestaat het wiel uit acht of negen sleutelgebieden of locaties die als essentieel worden beschouwd voor een compleet of evenwichtig leven.

Klanten beoordelen hun tevredenheid over elke individuele plek en brengen deze vervolgens in kaart op een wielafbeelding. Hierdoor kunnen ze in één oogopslag hun huidige balans in het leven evalueren.

Door wie is ”The Wheel Of Life” bedacht?

Het Levenswiel is een krachtig concept omdat het je in staat stelt om te visualiseren hoe je leven momenteel is in vergelijking met hoe je zou willen dat het is.

Het levenswiel wordt zo genoemd omdat elk gebied van je bestaan wordt weergegeven op een cirkel, zoals de rand van een wiel. Het concept is bedacht door de oprichter van Success Motivation, Paul J. Meyer.

Waarom is het maken van een levenswiel waardevol voor jouw? (uitleg)

Het levenswiel is waardevol omdat het mensen in staat stelt hun levensvoortgang te volgen en gebieden te identificeren waarin ze veranderingen moeten aanbrengen.

Het levenswiel is samengesteld uit verschillende spaken die verschillende levensgebieden vertegenwoordigen, zoals familie, werk en relaties.

Elke spaak heeft zijn eigen reeks doelen die moeten worden bereikt om ervoor te zorgen dat de persoon tevreden is met zijn levensvooruitgang.

Het wiel kan mensen helpen te identificeren welke gebieden meer aandacht nodig hebben en welke het momenteel goed doen.

Je komt erachter wat je echt wilt en waar je vooruitgang nodig hebt, zodat je in de loop van je leven een evenwichtig leven leidt. Vervolgens schets je een concreet plan om voor verschillende facetten van je leven te zorgen, op weg naar een evenwichtige levensstijl.

Je toekomstige zelf zal snel gelukkig zijn vanwege je recente veranderingen. Met andere woorden, als je meer balans in je leven wilt, stel het dan niet uit, maar ga nu aan de slag en leid het leven dat je altijd al hebt gewild.

De verschillende gebieden van The Wheel Of Life invullen

Hieronder delen we de gebieden van het levenswiel met je. Deze gebieden zijn over het algemeen erg belangrijk en worden gebruik om ”the wheel of life” in te vullen. Wil jij er eentje in ruilen voor een andere kernwaarde? Dan mag dat ook!

Dit is een houvast en we hebben alvast bij elk onderdeel een aantal vragen genoteerd, die je jezelf zou kunnen stellen om erachter te komen hoe jij er op dit gebied voor staat.

De 9 gebieden van het levenswiel zijn onderverdeeld in (ook vragen erbij genoteerd):

1. Financieel

Het belang van financiën voor een persoon kan in één woord worden samengevat: veiligheid. Iemand die financieel zeker is, maakt zich minder snel zorgen over zijn toekomst en kan zich eerder de dingen veroorloven die hij nodig heeft en wil.

Financiële zekerheid kan een persoon gemoedsrust geven en hem in staat stellen zich op andere aspecten van zijn leven te concentreren.

Zijn al je inkomsten voldoende om in jouw behoeften en andere behoeften te voorzien? Ben je niet afhankelijk van leningen? Is het nooit oké voor jou om dingen op krediet te nemen? Ben je volledig afhankelijk van jouw eigen financiën?

2. Gezondheid

Gezondheid wordt door velen beschouwd als de belangrijkste aspecten in het leven, zo niet de meest cruciale. Jouw welzijn bepaalt de mate waarin je de dingen kunt doen die je wenst en de mate waarin je controle hebt over je eigen leven.

Een goede gezondheid stelt jou in staat de dingen te doen waar je van houdt, tijd door te brengen met de mensen om wie je geeft en productieve leden van de samenleving te zijn.

Het handhaven van een goede gezondheid vereist een toewijding om elke dag gezonde beslissingen te nemen en indien nodig medische hulp in te roepen.

Ben je zo fit als je zou willen zijn? Heb je het lichaam dat je zou willen? Heb je voldoende energie door de dag heen? Ben je tevreden met je conditie? Hoe zou je het kunnen verbeteren?

3. Sociale omgeving (sociale relaties)

De behoefte aan sociale relaties wordt gedeeltelijk gedreven door de behoefte van mensen om bij een groep te horen en een identiteitsgevoel te hebben.

Mensen zijn ook sociale dieren, wat betekent dat we voldoening halen uit interactie met anderen. Sociale relaties bieden ons steun, troost en een gevoel van verbondenheid.

Hoe breng je het grootste deel van je sociale tijd door? Heb je vrienden? Hoe zijn die relaties? Heb je vertrouwen in het oordeel van je dierbaren? Heb je het gevoel dat ze je altijd bijstaan als je ze nodig hebt? Hoeveel tijd brengen jullie samen door? Is dat genoeg voor jou?

4. Liefde en fysieke relaties

Liefde is belangrijk voor een persoon omdat het hen in staat stelt positieve emoties te ervaren en een sterke emotionele band opbouwt. Liefde biedt troost en steun in moeilijke tijden en kan mensen helpen zich gelukkig en voldaan te voelen.

Wanneer twee mensen verliefd zijn, kunnen ze intieme momenten delen en blijvende herinneringen creëren.

Liefde is een krachtige kracht die mensen bij elkaar kan brengen en ze een ongelooflijk gelukkig gevoel kan geven.

Heb je iemand om van je relatie mee te genieten? Hoe is je seksuele relatie? Ben je tevreden met je relatie en denk je dat deze standhoudt? Voel je je veilig bij je partner en heb je vertrouwen in haar/hem?

Interessant artikel: lust of liefde? Hoe aantrekking, hechting wordt! Ter inspiratie voor bovenstaande.

5. Ontspanning (fun & recreatie)

Ontspanning is een belangrijk onderdeel van het leven omdat het mensen in staat stelt om stress en spanning te verlichten. Wanneer mensen gestrest zijn, kunnen ze fysieke en emotionele problemen ervaren.

Door te ontspannen kunnen mensen hun gezondheid en welzijn verbeteren. Technieken zoals de buikademhaling, visualisatie en meditatie kunnen mensen helpen te ontspannen.

Het is ook belangrijk om voldoende te slapen en te bewegen, wat kan helpen om stress te verminderen.

Doe je enige vorm van vrijetijdsbesteding? Hoe passen vakanties in je vrije tijd? Heb je voldoende tijd voor ontspanning? Houd je van de tijd die je besteedt aan plezier? Hoe laad je je batterijen weer op? Ben je tevreden met de hoeveelheid vrije tijd die je hebt?

6. Jouw leefomgeving

De leefomgeving is belangrijk voor een mens omdat het de plek is waar hij/zij woont en het grootste deel van zijn tijd doorbrengt. De omgeving kan iemands stemming, gezondheid en gedrag beïnvloeden.

Het is belangrijk om een comfortabele en veilige woonomgeving te hebben.

Wat vind je van de plek waar je nu woont? Hoe zit het met je omgeving? Voldoet deze omgeving aan jouw wensen?

7. Carrière

Een goede en leuke carrière is belangrijk voor een persoon omdat het hen in staat stelt een doel in hun leven te hebben.

Een baan die leuk en uitdagend is, zal helpen om een persoon gemotiveerd en geïnteresseerd in zijn werk te houden. Een carrière hebben die voldoening geeft, kan bijdragen aan algemeen geluk en welzijn.

Heb je wel eens tijd om na te denken of wat je voor je werk wilt doen, aansluit bij je andere activiteiten en bij je eigen doelen? Of neem je naast je werk andere bronnen van bevrediging op, zoals activiteiten of vrijetijdsbesteding? Ben je tevreden met de tijd die je aan je agenda besteedt? Is er iets dat je zou willen veranderen aan de manier waarop je je dag doorbrengt?

8. Persoonlijke groei

Het belang van persoonlijke groei voor een persoon is enorm. Het stelt individuen in staat om verschillende aspecten van zichzelf te verkennen en te begrijpen wie ze zijn als persoon.

Dit zelfonderzoek leidt tot ontwikkeling en groei, zowel emotioneel als mentaal. Bovendien stelt persoonlijke groei mensen in staat sterkere relaties met anderen op te bouwen naarmate ze meer leren over zichzelf en wat ze waarderen.

Ten slotte is persoonlijke groei essentieel voor individuen, omdat het hen de mogelijkheid biedt om naar hun best mogelijke zelf te groeien.

Ben je bezig met persoonlijke ontwikkeling, ben je geïnteresseerd in nieuwe ervaringen, wil je nieuwe kennis opdoen, ben je tevreden met je leven op deze plek? Hoe sta je in dit leven? En hoe tevreden ben jij in deze situatie van jouw leven? Wil je graag leren en jezelf ontwikkelen als persoon? Wil je de wereld om je heen beter begrijpen?

9. Spirituele groei

Spirituele groei is belangrijk voor een persoon omdat het hen in staat stelt contact te maken met hun hogere macht en een nauwere relatie met die macht te ontwikkelen.

Dit kan leiden tot een zinvoller en bevredigender leven, en ook tot steun in moeilijke tijden. Spirituele groei kan iemand ook helpen zijn doel in het leven te vinden en richting te geven.

Hoe heb je je ontwikkeld in je beoefening van spiritualiteit? Welke stappen zou je hierin willen zetten? Doe jij aan meditatie? Ben je ervaren met mindfulness? Ben je je bewust van je ademhaling? Hoe centraal zie jij jezelf in deze wereld? Wat is dualisme?

Hoe vul jij jouw levenswiel in
Heb je er goed over nagedacht? Lees hieronder dan hoe je jouw levenswiel effectief kunt invullen.

Hoe vul je het levenswiel in en hoe beoordeel je de gebieden?

Je moet wat tijd nemen om na te denken over verschillende gebieden van je leven. Het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat je de tijd neemt om echt te zien hoe je leven op dit moment in dit aspect gaat en hoe het voor jou voelt. Vul de juiste score in.

Je kunt hier een dag of meerdere dagen voor gebruiken om het rustig te laten bezinken. Een nachtje erover slapen heeft serieus zin en is niet alleen een gezegde.

Het op papier zetten van het levenswiel

Schrijf een gedetailleerde lijst van de gebeurtenissen in je leven op het lege deel van een papier die passen bij te ontwikkelen of al ontwikkelde gebieden.

Je kunt de categorieën gebruiken die de samenleving over het algemeen goedkeurt, maar je bent vrij om jouw leven op elke gewenste manier in te richten.

Met de structuur van je leven grondig in kaart gebracht, plaats je het nummer van jouw categorieën om te bepalen of jij tevreden bent met de manier waarop de dingen in jouw leven zijn, en ken je ze hun eigen beoordelingen toe.

Zo krijg je een mooi overzicht van de gebieden die belangrijk zijn in jouw leven. Je kunt zo zien waar je nog aandacht aan wilt besteden en welke gebieden voldoende ontwikkeld zijn in jouw ogen.

Wanneer is jouw ”Wheel of life” succesvol?

Als je leven een ronde vorm aanneemt, dan kun je er zeker van zijn dat het de indicatoren van stabiliteit zijn. Als je leven een andere vorm heeft, betekent dat niet dat het in balans is.

Bekijk het in mogelijkheden: Als je veel tijd aan je carrière besteedt, verwaarloos je ook andere aspecten van je leven. Misschien kun je op sommige gebieden wat inleveren om aan andere gebieden meer tijd te besteden?

Kijk goed naar alle nummers die je aan de elementen hebt toegewezen en maak een plan voor de specifieke elementen die verbetering behoeven.

Maak dit plan zo gedetailleerd mogelijk, zodat je weet waar jij heen moet om jouw doelen te bereiken. Zo wordt het in je hoofd duidelijk waar je je doelen wilt bereiken en de weg die je daarbij helpt.

Hulp bij doelen stellen? Kijk op effectief persoonlijke doelen stellen>> OF op SMART doelen stellen>>

Wat is erg belangrijk als je alles goed in kaart hebt gebracht?

Nu heb je een beeldweergave van je huidige levensbalans en je ideale levensbalans. Waar zijn de kansen? Dit zijn de gebieden van je eigen leven die je aandacht nodig hebben, maar het belangrijkste hierna is ACTIE.

Toch kan het zijn dat je op bepaalde gebieden uitdagingen hebt, ook al zou je er meer aan willen werken. Op deze gebieden kun jij meer inspanning en energie verbruiken dan je idealiter zou willen.

Zorg ervoor dat je op de gebieden die moeilijk voor je zijn, je extra inspanning kunt geven. Neem hiervoor meer tijd en schakel bijvoorbeeld hulp in van vrienden, kennissen of collega’s.

De volgende stap is het plannen van de acties die u moet ondernemen om eventuele probleemgebieden aan te pakken.

Wanneer je antwoord op je vragen uit het levenswiel hebt, onderneem dan actie en blijf niet stil zitten. Ideeën zonder acties zijn niks waard.

Een goed boek over The Wheel Of Life?

Een boek over het levenswiel kan je helpen je levensreis en de lessen die je moet leren te begrijpen. Het levenswiel is een symbool dat de continue cyclus van leven, dood en wedergeboorte vertegenwoordigt.

Het kan je helpen begrijpen dat alles in het leven tijdelijk is en dat er altijd verandering plaatsvindt. Door het wiel van het leven te begrijpen, kun je leren om verandering te omarmen en het te zien als een positieve kracht in je leven.

Dit boek is het best beoordeelde boek over het levenswiel>>>

Website | + berichten

Team Mindsetking bestaat uit het team van schrijvers van Mindsetking. Zij publiceren voornamelijk op basis van wetenschappelijk publicaties en diepgaand onderzoek naar het onderwerp in kwestie. Heb je vragen? Je kunt ons bereiken via contact@mindsetking.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *