persoonlijke leerdoelen stellen

Hoe stel je effectieve persoonlijke doelen?

Doelen stellen voor jezelf is essentieel voor je persoonlijke groei. Maar wil je daadwerkelijk succesvol zijn en je doelen effectief implementeren, dan moeten ze het resultaat zijn van zorgvuldige planning en visie. Anders geldt, geheel volgens de stelregel van de Franse schrijver Antoine de Saint-Exupéry, dat een doel zonder een plan slechts een wens is.

Doelen stellen voor jezelf

Er zijn twee soorten mensen: zij die persoonlijke doelen stellen en zij die op drift leven, op de golven van het leven en zich committeren aan de doelen van anderen. Wat voor type ben jij?

De tijd nemen om minstens één keer per jaar te gaan zitten en voor het heden, de nabije toekomst en de verdere toekomst doelen voor jezelf op te schrijven, is een proces dat je leven voor altijd kan veranderen.

Onderzoek naar de geheimen van de meest succesvolle mensen toont aan dat degenen die succesvol zijn, nadenken over hun doelen en hoe ze deze kunnen bereiken.

Mensen die minder succesvol zijn, blijken aldoor over hun problemen na te denken, te klagen en excuses te bedenken om hun manier van denken te rechtvaardigen.

Persoonlijke doelen stellen is een aanpak die werkt. De positieve resultaten van doelen stellen voor jezelf worden ruimschoots ondersteund door meer dan 100 wetenschappelijke onderzoeken met 40.000 deelnemers uit verschillende vakgebieden, waaruit blijkt dat persoonlijke doelen de prestaties verbeteren.

Maar hoe zet je een doel? Wil je misschien graag je doelen behalen, maar weet je niet zo goed waar te beginnen? Geen probleem.

Om je op weg te helpen, hebben we een aantal praktische tips bij het stellen van persoonlijke doelen verzameld.

hulp bij het halen van je doelen
Het is echt mogelijk om jouw doelen te halen, wij helpen je daar graag bij!

Tips bij het stellen van persoonlijke doelen

Persoonlijke doelen stellen is relatief eenvoudig en een vaardigheid die door oefening kan worden geleerd. Maar je hebt een plan nodig. Hier zijn enkele tips:

1. Maak een gedetailleerde lijst van de doelen die je wilt bereiken

Vergeet niet om doelen te stellen voor elk gebied van je leven. De meeste mensen doen het nooit of definiëren ze erg vaag en onnauwkeurig. Duidelijkheid is essentieel. Je moet duidelijk en specifiek zijn.

2. Stel een deadline in om elk doel te bereiken

Nadat je al je doelen hebt opgesomd, classificeer je ze in doelen voor 1, 3, 5 of 10 jaar vanaf nu.

3. Identificeer het doel achter elke doelstelling

Onthoud dat redenen altijd op de eerste plaats komen. Het hebben van motieven achter het bereiken van een doel is zeer krachtig. Je doelen kunnen niet alleen je leven veranderen, maar ook dat van de mensen om je heen en zelfs de wereld, dus wees moedig bij het stellen van je doelen.

4. Splits elk doel op in uit te voeren taken

Dit is het cruciale deel van het hele proces. Dit is wat degenen die doelen bereiken onderscheidt van degenen die dat niet doen. Je doelen stellen zonder ze te koppelen aan een pad of fasen, is hetzelfde als blijven dromen.

5. Blijf positief denken en visualiseer

Zie het voor je dat je jouw doelen al hebt behaald. Zorg ervoor dat je dit op een positieve manier doet en probeer negatieve gedachten kwijt te raken. Je kunt op verschillende manieren positiever leren denken, het is belangrijk dat je jouw gedachten leert begrijpen.

6. Onderneem onmiddellijk actie

Je moet actie ondernemen en stoppen met uitstellen. Onderneem actie!

Een lijst maken van je persoonlijke doelen

Begin met het maken van een lijst van je persoonlijke doelen. Het belangrijkste is om je doelen goed te stellen. Maak tijd vrij om een lijst op te stellen.

Schrijf van alles op wat in je opkomt. Maak je er in dit stadium nog geen zorgen over of het haalbare doelen zijn en speel niet met de gedachte om tijdens het nadenken nog een huishoudelijk klusje af te maken.

Hoe helderder de geest, hoe beter het resultaat. Deze stap is essentieel om ervoor te zorgen dat je niets vergeet. Is je lijstje af, neem het dan goed door.

Als je niet tevreden bent, leg alles opzij en probeer het opnieuw voordat je doorgaat naar de volgende stap. Dit is het moment om de lijst op te pakken en te gaan analyseren. Je moet jezelf een paar vragen stellen:

 • Welk doel zal je leven het meest veranderen?
 • Is het iets dat in een jaar kan worden bereikt? Of in een maand of zes, afhankelijk van wat je wilt?

Als het realistischer is om pas na meer dan een jaar resultaat te verwachten, dan is het belangrijk om minimaal één subdoel te bedenken met een looptijd van minder dan een jaar. Op deze manier is het gemakkelijker om gemotiveerd te blijven. Beantwoord vervolgens een tweede reeks vragen:

 • Is dit een doel dat echt een groot verschil zal maken in je leven?
 • Is het iets dat je ECHT wilt bereiken?

Zorg ervoor dat het vastgestelde doel iets is waar je een diepe passie voor hebt.

Doelen stellen voor jezelf: een persoonlijke mantra ervan maken

Als je eenmaal je doel hebt gekozen, maak er dan een persoonlijke mantra van. In plaats van een klassieke missie en visie is het effectiever om een mantra van twee tot vijf woorden te maken en daarin je doel op te nemen.

Schrijf de zin op een referentiekaart, plak deze op de afbeelding die je als bureaubladachtergrond gebruikt of print hem uit en plak hem op de muur naast je computer. Doe iets om ervoor te zorgen dat je deze mantra nooit vergeet en herhaal hem elke dag.

Stel dat het bereiken van een persoonlijk doel ongeveer een jaar duurt, dan is het een goed idee om een ​​tijdkaart te maken met maandelijkse checkpoints.

Deze stap is belangrijk omdat het je helpt om de motivatie hoog te houden en je voortgang nauwkeurig te volgen door alle noodzakelijke correcties aan te brengen om te herstellen, elke keer dat je van het pad afdwaalt, voordat je te ver bent afgedwaald.

Bedenk dat elke kilometer altijd uit duizend meter bestaat en dat je ze allemaal moet afleggen. Elke meter die je vandaag niet loopt, wordt morgen twee.

Het is dus een goede gewoonte om elke dag wanneer je je dag begint, je mantra (of affirmatie) te herhalen en uit te zoeken welke actie je vandaag kunt ondernemen om je doel dichterbij te halen en het echt te bereiken.

Eén actie, één ding. Als je elke dag één ding doet, bereik je uiteindelijk je doel. Op sommige dagen kun je natuurlijk twee dingen doen als je dat wilt, maar zorg ervoor dat je jezelf niet overbelast. Maar elke actie van je doelenlijst moet het eerste zijn wat je doet.

Stel het niet uit tot het einde van de dag, anders loop je de kans het tot morgen uit te stellen. Doe wat op je lijst staat het eerst!

manieren om jouw doelen te behalen
Schrijf je doelen op, blijf ze herhalen en visualiseer jezelf alsof je jouw doelen al hebt behaald.

Waarom zet je een doel?

1. Doelen geven je focus. Als je een goed vastgesteld doel hebt, kun je je energie erop richten om te bereiken wat je wilt, zonder dat je wordt afgeleid door dingen die het misschien niet waard zijn.

2. Ze stellen je in staat om de voortgang te meten. Door een goed en duidelijk doel te hebben, kun je indicatoren vaststellen waarmee je je voortgang kunt meten, waardoor het gemakkelijker wordt om je prestaties voortdurend te verbeteren.

3. Ze vergemakkelijken de besluitvorming. Een van de grootste problemen die mensen hebben, is slechte besluitvorming, maar dit neemt aanzienlijk af wanneer we gevestigde doelen hebben. Doelen dienen als een kompas om te weten of de beslissing die je neemt je dichter bij je doel brengt of je er juist verder weg van brengt.

4. Ze houden je gemotiveerd. Motivatie is een zeer belangrijk element in ieders leven. Als je gemotiveerd bent, is het gemakkelijker om de obstakels die zich voordoen het hoofd te bieden. Om gemotiveerd te zijn moet je doelen hebben. Een persoon zonder doelen is een persoon zonder motivatie en vice versa, het een kan niet zonder het ander.

5. Het is een leidraad voor wat je echt wilt. Als je doelen stelt, is dat omdat je weet wat je wilt. De doelen worden een gids die je de weg wijst om verder te gaan in de richting waar je naartoe wilt.

6. Ze dienen om verandering te bevorderen. Persoonlijke doelen stellen en die bereiken vereist beweging en alle beweging impliceert verandering. De enige manier om veranderingen teweeg te brengen is door doelen te stellen en actie te ondernemen om deze te bereiken.

7. Ze houden je in je uitbreidingszone. Als je echt je doelen wilt bereiken, moet je de expansiezone betreden, ook wel de leerzone genoemd, de plek waar je je persoonlijke grenzen onder ogen ziet om ze te kunnen overschrijden.

Persoonlijke doelen stellen: het belang van motivatie

Er zijn veel voorbeelden van persoonlijke doelen en ze zijn overal te vinden. Maar het echte probleem met persoonlijke doelen is niet het stellen of definiëren ervan, het harde werk wordt gedaan terwijl we proberen ze te bereiken.

Als je lang genoeg bij een doel kunt blijven, zal je er uiteindelijk bijna altijd komen. Het vergt alleen geduld en persoonlijke motivatie, die doorzettingsvermogen met zich meebrengt.

Motivatie is dus de sleutel tot het bereiken van je persoonlijke doelen. Maar het is helemaal niet gemakkelijk, toch? De beste persoonlijke motivatie is wanneer je iets echt wilt, enthousiast wordt om te doen, gepassioneerd raakt door inspanningen.

Onthoud dat persoonlijke motivatie zowel positieve als negatieve effecten heeft, dus als je niet op de juiste koers blijft, zal het ervoor zorgen dat je persoonlijke doelen verwateren.

Om je persoonlijke doelen te bereiken, is het belangrijk om met de juiste persoonlijke motivatie te beginnen. Het momentum dat je een goede start geeft, kan namelijk enorm helpen om je pas te versnellen, maar vooral om moeilijkheden op te vangen en te overwinnen. Als je goed begint, heb je een veel grotere kans op succes.

Voorbeelden van persoonlijke doelen stellen

Voltooi die leiderschapstraining vóór het einde van het trimester

Je stopt nooit met leren. En aangezien kennis macht is, raden we je heel erg aan om na te gaan welke nieuwe vaardigheden je kunt leren en onder de knie kunt krijgen. Denk daarbij vooral aan vaardigheden die bij je functie passen en je werk verbeteren, of die nodig zijn voor de functies die je nastreeft. Tijd investeren in het leren van nieuwe vaardigheden zal je waarde vergroten en je een voorsprong geven op je leeftijdsgenoten.

Verbeter je spreekvaardigheid in het openbaar vóór het einde van het jaar

Als je geïnteresseerd bent om professioneel te groeien, kun je het je absoluut niet veroorloven om podiumangst te krijgen. Terwijl je je carrière ontwikkelt, zul je constant merken dat je alles doet, van dagelijkse vergaderingen tot presentaties, peptalks geven en relaties opbouwen.

Door je spreekvaardigheid in het openbaar te verbeteren, kun je met succes communiceren met je publiek (in dit geval je team) en de mensen om je heen motiveren en inspireren.

Leer de nieuwe versie van een bepaalde software voor volgende maand

Omdat de technologie zo snel evolueert, verschijnen er elke dag nieuwe versies en verbeteringen van alles. Stel een specifieke deadline in om je kennis bij te werken, elke keer dat je dat nodig hebt, en wees consistent.

zo stel je doelen in je leven
Je kunt jouw doelen kracht bij zetten door ze specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden maakt.

Hoe zet je een doel volgens de SMART methode?

Elk doel dat je stelt, moet volgens de SMART methode zijn: specifiek, meetbaar, acceptabel, relevant en met een deadline. We gaan er nader op in:

 • Specifiek. Je doelstelling moet duidelijk en goed gedefinieerd zijn. “Afvallen” of “geld verdienen” werkt niet als doel, het zou specifieker moeten zijn. Een goed voorbeeld is “deelnemen aan een halve marathon in mei zodat ik kan afvallen” of “nieuwe vaardigheden leren op opleiding Zus en Zo zodat ik onafhankelijk kan werken en geld kan verdienen”.
 • Kwantificeerbaar. Kun je het succes van falen kwantificeren? Een gram verliezen is technisch gezien afvallen. Een cent ontvangen is ook geld verdienen. Doelen moeten meetbaar zijn om een ​​reële kans van slagen te hebben.
 • Realiseerbaar. De slechtste doelen die je kunt stellen, zijn de onbereikbare. Zorg ervoor dat de doelen die je stelt haalbaar zijn voor jou.
 • Relevant voor je bredere doelen. Kleine doelen moeten leiden tot grotere doelen. Als je een promotie op je werk wilt krijgen, moet je overwegen om nieuwe vaardigheden te verwerven of manieren te zoeken om meer verantwoordelijkheden op je te nemen. Kies geen doelen die je in de verkeerde richting leiden.
 • Deadlines stellen. “Ooit” is hetzelfde als nooit. Je doelen mogen niet vaag en open zijn. Ze zullen gewoon anders niet gebeuren. In plaats daarvan moet je een realistische deadline koppelen aan de doelen die je voor jezelf stelt. Afhankelijk van het doel kan dit een week, een maand, zes maanden of zelfs een jaar zijn.

Wil jij meer informatie over smart doelen stellen? Neem dan een bezoekje op onze uitgebreide pagina omtrent het effectief stellen van smart doelen>>>

Zorg dat je op de juiste koers blijft

Omstandigheden kunnen op elk moment veranderen. Het is daarom erg belangrijk dat je van tijd tot tijd nagaat of je nog op koers bent. Als je denkt dat het beter is om het plan te wijzigen, doe dat gerust. Stel jezelf vragen als:

• Wat wil ik doen?

• Is wat ik wil realistisch, en binnen mijn bereik?

• Kan ik een deadline stellen?

• Herken ik de obstakels die ik zal moeten overwinnen?

• Heb ik een actieplan?

De antwoorden op deze vragen helpen je te bepalen waar je aan moet werken. Als er iets is dat je niet op de juiste manier hebt bestudeerd, zal zelfonderzoek je helpen om te beseffen waar je in de fout bent gegaan.

Het stellen van een deadline helpt je om het door jou opgestelde plan uit te voeren. Je zult gedwongen worden om daadwerkelijk elke stap uit te voeren die je op je lijst hebt geplaatst.

Wees niet bang om nieuwe dingen te leren of te doen waarvan je nooit had gedacht dat je ze zou kunnen. Definieer wat je wilt en bereik je doelen vanaf vandaag.

Een plan is daarbij een onmisbaar hulpmiddel. Begin met doelen op korte termijn. Elk korte-termijn-doel doel dat je bereikt, geeft je de kracht en ervaring die nodig zijn om je andere doelen te bereiken.

Doelen voor de korte termijn

Doelen voor de korte termijn zijn doelen die we in korte tijd willen bereiken, zoals dagen en weken. Doorgaans zijn dit de eerste doelen die je moet proberen te bereiken.

Denk bijvoorbeeld aan het maken van een afspraak om je paspoort op te halen, meer hulp in huis te halen of een uur per dag te lezen. Andere voorbeelden van doelen voor de korte termijn zijn:

 • Sta een uur eerder op om te mediteren;
 • Eet vijf stuks fruit en groenten per dag;
 • Lees 30 woorden per dag van de taal die je studeert;
 • Zaai aromatische planten in potten;
 • Lees dagelijks twee hoofdstukken van een boek om het leesniveau te verhogen;
 • Geef kleding weg die je niet meer gebruikt.

Persoonlijke doelen stellen voor de lange termijn

Doelen voor de lange termijn zijn doelen die na verloop van relatief veel tijd worden gerealiseerd. Ze zijn afhankelijk van de doelen op korte en middellange termijn, en de inspanning is veel duurzamer en constanter.

Voorbeelden van doelen voor de lange termijn zijn: een universitair diploma behalen, een huis kopen, in een ander land wonen of een gezin stichten.

Andere voorbeelden van persoonlijke doelen op lange termijn:

 • Slagen voor het baccalaureaat;
 • Naar de universiteit gaan;
 • Afstuderen als ingenieur, arts, filosoof (de graad behalen van de studie die je hebt gekozen);
 • Je hele leven op gewicht en gezond blijven;
 • Een nieuwe ​​vloer kopen en het huis uitbreiden;
 • Je specialiseren in je carrière en je master- en postdoctorale graad behalen.
Website | + berichten

Team Mindsetking bestaat uit het team van schrijvers van Mindsetking. Zij publiceren voornamelijk op basis van wetenschappelijk publicaties en diepgaand onderzoek naar het onderwerp in kwestie. Heb je vragen? Je kunt ons bereiken via contact@mindsetking.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *