Je hebt weer ruzie met je partner en nu ben je boos en vraag je je af hoeveel ruzie in een relatie normaal is en of je je relatie moet beëindigen omdat je denkt dat jullie relatie totaal niet werkt.
Blijf rustig, je bent op de juiste plaats aangekomen! Ruzie maken is normaal en soms kan het zelfs gezond zijn, afhankelijk van de manier waarop je het doet natuurlijk.
In dit artikel onderzoeken we manieren waarop je kunt stoppen met ruzie maken met je partner en samen kunt groeien door middel van zinvolle discussies.
1. Hou je emoties in bedwang
Vaak lopen onze emoties volledig uit de hand en hebben we de neiging om een situatie veel erger te maken dan deze in werkelijkheid is.
Jouw vriendin is bijvoorbeeld misschien vergeten een essentieel ingrediënt te kopen dat nodig is voor het koken van jullie diner.
Het is misschien niet de eerste keer dat dit gebeurt, en je wordt echt heel erg boos. Je probeert met haar te praten terwijl je schreeuwt en haar eraan herinnert dat dit belangrijk voor je is en dat ze het elke keer weer opnieuw vergeet.
Je kunt een paar minuten kalmeren nadat je met haar hebt gepraat, maar dan herinner je je weer dat ze iets belangrijks is vergeten, je had geen geweldige dag gehad en je denkt dat ze niet om je geeft, dus je bent nu nog bozer dan je voorheen al was.
Doorgaan met deze cyclus van blijven hangen in negatieve emoties als zoiets gebeurt, zal alleen maar leiden tot constant vechten in een relatie, wat jullie op den duur op kan breken.
De manier om met dit soort intense emoties om te gaan, is door de cyclus van negatieve interpretaties te doorbreken.
1.1 Een wetenschappelijk praatje ter illustratie
Volgens Gross’s model van emotionele regulatie (wetenschappelijk model over emoties) wordt een gebeurtenis door ons geïnterpreteerd en op basis van onze interpretatie kan het resultaat een negatieve of positieve emotie zijn.
We kunnen de resulterende emoties veranderen door onze interpretatie van de gebeurtenis te veranderen.²
In het geval, dat ik eerder heb genoemd, was de interpretatie van de vergeetachtigheid van je vriendin om het relevante ingrediënt voor het diner te kopen – dat ze niet om je geeft en daarom werd je nog bozer.
Als je jouw interpretatie zou veranderen in zoiets als: ”ze is vandaag overweldigd op het werk en hoewel ze haar best doet om te kopen wat belangrijk voor je is, vergeet ze soms onbedoeld dingen in de supermarkt”.
Op deze manier zal je hoogstwaarschijnlijk medeleven met haar voelen in plaats van boosheid.
Probeer dus voortaan als je boos wordt, je emoties binnen boord te houden. Oefen bijvoorbeeld met mindfulness of andere manieren ter ontspanning. Je krijgt hierdoor meer controle over jezelf en je emoties.
2. Let op je woorden
Vaak als een stel ruzie heeft, zullen ze elkaar uitschelden en kwetsende dingen zeggen waar ze later veel spijt van zullen hebben.
Een discussie kan gemakkelijk escaleren tot een conflict als je niet voorzichtig bent met wat je zegt. In plaats van dagelijkse discussies, zal je als je niet op let op wat je zegt, te maken krijgen met dagelijkse vormen van ruzie met je partner.
Dat zal – zoals je misschien wel in kunt vullen – niet de beste relatie zijn. Om dat te voorkomen, moet je, als je iets hebt dat je irriteert aan je partner een andere methode gaan inzetten.
Dit kan op de volgende manieren:
- d.m.v. constructieve feedback
- Wachten op het juiste moment en;
- De juiste plaats om het te zeggen.
Deze methoden kunnen echt een enorme impact hebben, dus slaap er eens een nachtje over voor je je partner kritiek levert en onderschat ze niet!
2.1 Onbewustheid zorgt vaak voor problemen
Door haast en soms zelfs onwetendheid, zijn we misschien niet altijd bewust van wat onze partner doormaakt, en op dezelfde avond als wanneer ze een slechte dag op het werk hebben, kunnen we ze ook overvallen met nare kritiek die we over hen hebben.
Door de slechte timing zal de kritiek slecht worden opgevat en zal er bijna op zeker een conflict ontstaan.
Uit onderzoek is gebleken dat conflicten binnen een relatie of huwelijk kunnen leiden tot depressieve gevoelens en angststoornissen en dat is natuurlijk niet wat je wilt voor je partner!
2.2 Neem op tijd de stap om erover te praten
Het hebben van regelmatig of zelf dagelijkse ruzies met je partner is verre van ideaal, omdat bijvoorbeeld kinderen er betrokken bij kunnen raken. Onderzoek heeft aangetoond dat dit een negatieve invloed zal hebben op hun groei en de relaties tussen broers en zussen kan verslechteren.³
Het lijkt misschien intuïtief het beste om te wachten op de juiste tijd en plaats om te zeggen wat er gezegd moet worden, maar veel mensen vergeten überhaupt te zeggen wat nodig is of stellen het veel te veel uit.
Dit is de andere kant van de medaille in vergelijking met wachten op het juiste moment. Een balans tussen beide is dus ideaal!
Je zou er zodoende goed aan doen afspraken met je partner te maken over een tijd en een plaats waar je jouw mening kunt delen over wat goed gaat en wat slecht gaat en hoe jullie dit kunnen veranderen.
3. Accepteer dat je het mis kan hebben
In de hitte van emoties proberen we misschien alleen onze eigen mening te beamen of goed te keuren. Mensen zijn helaas niet snel geneigd om hun eigen fouten in te zien, laat staan toe te geven en dit zal je vast wel eens gemerkt hebben.. Doe dus je voordeel met het volgende:
We kunnen zelf het slachtoffer wroden van een Cognitieve denkfout (confirmations bias). Nu hoor ik je denken, wat betekent confirmation bias nou weer??
”Confirmation bias” impliceert de menselijke neiging om informatie te zoeken die alleen onze eigen overtuigingen valideert en een oogje dicht te knijpen voor informatie die deze weerlegt.⁴
Als onze partner het gevoel heeft dat we nooit openstaan voor wat zij zeggen en wij geloven met heel ons hard van niet, dan kan het toch zo zijn, dat je er misschien zelf wel eens naast zit…
Onthoud dus goed dat je er zelf ook wel eens naast kunt zitten en dat je aan confirmation bias zou kunnen lijden. Het is goed voor je relatie als je dus ook af en toe jezelf goed langs de meetlat legt.
3.1 Accepteer daarnaast ook andermans overtuigingen
Je zou er bijvoorbeeld van overtuigd kunnen zijn dat mensen religie in twijfel moeten trekken omdat jij denkt dat de wetenschap gelijk heeft op dit gebied en dat mensen die in een religie geloven, te weinig van het leven genieten.
Naast dat jij denkt dat religies onzin zijn vindt je het dus ook erg dom om in iets dergelijks te geloven, want ze genieten in jouw opzicht totaal niet van het leven.
Je partner is misschien een religieus persoon die veel positiviteit haalt uit zijn religieuze overtuiging en het erg jammer vindt dat jij hem hierin niet steunt. Jullie hebben dus een beetje frictie..
Er kunnen veel conflicten ontstaan door discussies over religie, wanneer jullie samen zijn omdat jullie hier zulke verschillende opvattingen over hebben en het is voor je partner een belangrijk aspect van zijn leven.
Wanneer jullie ruzie krijgen kan het zo zijn dat jij niet eens de mogelijkheid neemt om in te zien – dat je partner gelijk zou kunnen hebben of dat het in ieder geval oké is dat jullie beide een andere mening hebben.
In bovenstaand voorbeeld zou je bij voorbaat kunnen denken dat iemand geen baat zou kunnen hebben bij een religieus geloof en dat het pure onzin is.
In dit geval bekijk je het totaal niet open minded en besef je niet dat je partner eigenlijk veel kracht put uit zijn geloofsovertuiging. Onthoud goed: je hoeft het niet eens te zijn, maar acceptatie is wel belangrijk!
3.2 Misschien moet je het gewoon eens proberen!
Je hoeft het dus niet eens te zijn met het idee, maar er respect voor hebben is zeker aan te raden.
Je kunt je gewoon telkens beseffen dat je partner anders, ergens anders tegen aan kijkt dan jij en dat dat ook goed is.
Dit zal een enorm verschil maken in de manier waarop de discussies met je partner zullen verlopen en zal zeker minder ruzie veroorzaken.
Onthoud goed: iedereen haalt uit andere dingen plezier en kracht en zodoende zal jij sommige andere personen op dit gebied totaal niet begrijpen. Dit betekent echter niet dat jij altijd gelijk hebt!
Daarnaast kan het ook heel krachtig overkomen om je eigen fouten in te zien en je wordt er vaak eerder om geprezen dan benadeeld. Misschien iets om mee te beginnen dus?
4. Graaf naar de waarheid
Als je serieus overweegt om de cyclus van vechten in je relatie te stoppen, is het belangrijk dat je dieper gaat luisteren naar wat je partner je vertelt.
Oppervlakkig gezien kan je partner van streek zijn omdat je de afwas niet hebt gedaan, maar er kan een diepere waarheid achter zijn of zijn of haar gevoelens zitten.
Echte problemen zullen de gevoelens van jouw geliefde beïnvloeden en zich manifesteren in schijnbaar niet-gerelateerde gebeurtenissen.
Er kan een grote verscheidenheid aan problemen aan de hand zijn, zoals een gebrek aan of verlies van vertrouwen door iets wat jij gedaan zou hebben, verlies van respect door één van jouw acties, gebrek aan begrip van verschillende behoeften en een verlangen naar onafhankelijkheid. Welke is het? Gokken werkt meestal niet..
Om erachter te komen wat er aan de hand is, is het belangrijk dat je goed let op wat je partner je vertelt en misschien zelfs een therapeut overwegen om te ontrafelen wat er aan de hand is.
In ieder geval kom je ook heel ver met de volgende tip die je van mij aangereikt krijgt.
Misschien ook interessant: onze pagina over aandachtig en actief kunnen luisteren>>>
5. Leer luisteren
Veel mensen vinden het moeilijk om naar hun partner te luisteren, vooral als er tegenstrijdigheden in het spel aanwezig zijn en jij geen zin hebt om weer naar de vervelende woorden van je partner te luisteren.
Het kan ook zo zijn dat jouw partner stopt met praten, zodat je in plaats daarvan jouw punt kunt maken. Je bent dan totaal niet geinteresseerd in je partner.
Als je niet naar je partner luistert, mis je echter misschien iets belangrijks dat ze willen overbrengen en kom je niet verder in je relatie. Je relatie blijft zo hangen in een grauwe middelmaat.
Daarnaast kan het zo zijn dat wanneer je niet naar je partner luister je meer kans zal hebben dat het gesprek escaleert in een conflict omdat je de punten van je partner niet begrijpt.
5.1 Hoe gaat dat dan, dat luisteren?
Om te kunnen luisteren – vooral als je gespannen bent door enkele wrokgevoelens die je zou kunnen hebben – is het belangrijk dat je kalm blijft.
Om te kalmeren is het belangrijk om die diep adem te halen (bijvoorbeeld door de buikademhaling toe te passen) en je te concentreren op wat je partner je vertelt.
Vaker wel dan niet, zal je kunnen ontdekken dat wat je partner je te vertellen niet zo slecht is en als je je best doet kun je je er vast nog wel ergens in vinden!
Indien jij beter wilt leren luisteren, kun je je voordeel doen met actief luisteren toe te passen. Dit is volgens mij één van de meest effectieve manieren om een actieve luisteraar te worden.
6. Wees niet bang om een gesprek te stoppen
Beeld je deze situatie in: Er ontstaat een verhitte discussie tussen je partner, net voordat je gaat slapen. Jullie zijn allebei moe en willen gewoon wat rust hebben, maar het lijkt erop dat vanavond niet de nacht is voor zulke dingen. Je bent geïrriteerd omdat je een slechte dag op je werk hebt gehad, en je voelt je niet zo lekker, je maag maakt je van streek, en deze discussie is het laatste wat je wilde. Je staat op het punt te gaan schreeuwen en de discussie zal uitmonden in een conflict, dat is het moment dat je moet voorstellen om de discussie morgen voort te zetten.
We willen misschien graag een verhitte discussie beëindigen door erg boos te worden en heftig op je partner te reageren met verwijten en/of schreeuwen.
Echter is dat op basis van deze context misschien niet altijd het beste idee om erger te voorkomen.
Als je moe of geïrriteerd bent en gewoon wilt slapen, kun je een belangrijk gesprek uitstellen tot de volgende dag. Het is belangrijk de moed hebben om het te doen om te voorkomen dat een discussie uitmondt in een gevecht.
7. Analyseren en voorkomen
Jij bent de expert als het gaat om je relatie met je partner. Zelfs een relatiepsycholoog heeft niet dezelfde inzichten die jij zou kunnen hebben omtrent wat er gaande is tussen jou en je geliefde en zelfs als je een psycholoog inschakelt zal deze handelen op basis van wat jij hem of haar vertelt.
Toch vergt het inspanning om tot de juiste inzichten te komen die ervoor nodig zijn om te achterhalen waarom jij en je partner telkens ruzie hebben en wat ervoor benodigd is om op een gezonde manier verder te gaan in jullie relatie.
Hier kan een relatiepsycholoog uiteraard bij helpen, door het stellen van de juiste vragen. Dit zal ik je ook zeker adviseren als je er samen niet uit komt.
7.1 Hoe kun je zelf beginnen met analyseren?
Denk aan situaties waarin een eenvoudig gesprek uitmondde in een ruzie met je partner en analyseer waardoor het zo ver is gelopen.
Als je probeert de situatie te begrijpen, kun je de elementen proberen te identificeren die de vrede in jouw huishouden kunnen belemmeren.
Stel jezelf bijvoorbeeld de volgende vragen: welk gedrag van mijn partner triggert mij het meest? Ben ik dan al toevallig in een negatieve bui? Komen prikkels harden binnen wanneer ik gestrest bent?
Het is een belangrijke stap, het is misschien wel de belangrijkste, maar wordt schromelijk over het hoofd gezien omdat de meeste mensen geen tijd voor dergelijke dingen maken.
Sommige mensen behandelen hun relatie als iets dat zichzelf met de tijd zal oplossen, maar in werkelijkheid gaat dat niet vanzelf.
7.1 Gebruik hiervoor (digitale) schrijfmiddelen
Het hebben van een gezonde relatie die de tand des tijds doorstaat, kost veel moeite, en soms moet je met pen en papier gaan zitten en proberen uit te vogelen wat een discussie precies in een vervelende ruzie laat veranderen.
Als je een paar dingen hebt ontdekt, noteer ze dan en maak eventueel een overzicht in een applicatie of een kladblog.
Raadpleeg dit overzicht dan elke dag om er zeker van te zijn dat je het gewenste inzicht krijgt en de nodige veranderingen aan kunt brengen in je gedrag of je partner terugkoppeling kunt geven op zijn gedrag.
Je zou bijvoorbeeld kunnen ontdekken dat de meeste ruzies plaatsvinden vlak voordat je ’s ochtends eet of een kopje koffie drinkt.
Wanneer je dit ontdekt ben je al een stap verder gaan en kun je je afvragen waarom je op dit tijdstip ontvankelijk voor ruzie bent.
In eerste instantie lijkt dit misschien een beetje robotachtig, maar na verloop van tijd zal je je repetitieve acties omzetten in gewoonten en ze zullen veel minder bewuste inspanning vergen.
8. Relaties vereisen werk
Er zijn momenten waarop we naïef genoeg zijn om te denken dat het vanzelf wel goed komt. Dat je relatie niet de verkeerde kant opgaat als je niet oplet. Het zal echter hoogstwaarschijnlijk wel gebeuren.
Het hebben van een gezonde relatie met een ander mens vereist veel werk en aandacht. Je kunt niet verwachten dat de meeste problemen zichzelf oplossen, want als je ze met rust laat, zullen ze alleen maar groeien en escaleren.
Je kunt de stappen gebruiken die ik in het artikel heb genoemd om enkele van de problemen die u mogelijk ondervindt, aan te pakken.
Desalniettemin is het belangrijkste om eerlijk met je partner te praten, erachter te komen wat er aan de hand is en serieus te streven naar het vinden van oplossingen voor de problemen samen.
Eerlijkheid is ook belangrijk in een relatie en probeer liegen te voorkomen. Leugens zijn vrijwel altijd schadelijk. Denk jij dat jouw partner liegt?
Bronnen:
- Recker N. Dealing with anger in a marriage. Ohioline.
- Gross, J. J. (2002). Emotion regulation: Affective, cognitive, and social consequences. Psychophysiology, 39(3), 281-291.
- Asadi, Z. S., Sadeghi, R., Taghdisi, M. H., Zamani-Alavijeh, F., Shojaeizadeh, D., & Khoshdel, A. R. (2016). Sources, Outcomes, and Resolution of Conflicts in Marriage among Iranian women: A qualitative study. Electronic physician, 8(3), 2057.
- Nickerson, R. S. (1998). Confirmation bias: A ubiquitous phenomenon in many guises. Review of general psychology, 2(2), 175-220.
Eduard is Psycholoog en contentschrijver. Hij schrijft graag over psychologie, zelfontwikkeling en gezondheid. Eduard heeft zijn Bachelor en Master psychologie behaald aan de Universiteit van Cluj-Napoca. Hij schrijft teksten voor meerdere succesvolle websites en is actief bezig met publiceren op z'n eigen medium profiel. Hij is een vriendelijke en erg behulpzame man.