afbeelding van de beste boeken over hooggevoeligheid

Wat zijn de beste boeken over hoogsensitiviteit? (HSP boeken)

Hoogsensitiviteit, of ook wel hooggevoeligheid of highly sensitive person (hsp), betekent dat je meer prikkels binnenkrijgt doordat je een gevoeliger centraal zenuwstelsel hebt. Hierdoor neem je over het algemeen meer waar, ben je erg empathisch en denk je eerder ‘out of the box’. Hooggevoelig zijn heeft tal van invloeden op je dagelijks leven. Om beter met je hooggevoeligheid om te kunnen gaan, en jezelf beter te leren kennen, kun je een aantal boeken lezen over dit thema. Boeken over hsp bevatten vaak verhalen en ervaringen van mensen met hoogsensitiviteit, waardoor je zelf ook een beter inzicht verkrijgt in deze eigenschap. Er zijn tal van hoogsensitiviteit boeken geschreven voor elke doelgroep. Echter is niet elk boek even relevant. Het vinden van goede hoogsensitief boeken is dan ook vaak een lastige opgave. Om je een handje te helpen hebben wij diverse goede boekentips over hoogsensitiviteit. Het onderstaande top lijstje met boeken over hooggevoeligheid bevat boeken die allen een goede keuze zijn om meer over het onderwerp hooggevoeligheid te weten te komen.

De beste 15 boeken over hooggevoeligheid

De onderstaande boeken over hsp zijn geschikt voor zowel voor mannen als voor vrouwen. Ook bevat de lijst aan boeken over hsp diverse hoogsensitief boeken die speciaal geschreven zijn voor een specifieke doelgroep, zoals voor ouders of voor gelovige. Let daarom bij het kiezen van boeken over hooggevoeligheid of het boek geschikt is voor jouw situatie. Bekijk de verschillende hsp boeken en bekijk welke het meest geschikt is voor jouw situatie.

1. Het hoogsensitieve brein – Esther Bergsma

Voordelen:

 • Zeer uitgebreid en volledig boek waardoor je een goed algeheel beeld verschaft over HSP
 • Vele recente wetenschappelijke inzichten
 • Biedt handvaten aan professionals en aan leken
 • Je leert hooggevoeligheid waarderen en begrijpen

Nadeel:

 • Als je jip en janneke taal wil lezen, is dit boek misschien wat minder geschikt voor je.
afbeelding van het boek het hoogsensititeve brein

Het boek ‘Het hoogsensitieve brein’ door Esther Bergsma behoord absoluut tot de beste boeken over hsp. Het boek geeft een duidelijk beeld over wat hoogsensitief zijn inhoudt en hoe je hier het best mee om kunt gaan. Bergsma is een expert op het gebied van hoogsensitiviteit en heeft meerdere boeken over hooggevoeligheid geschreven. In dit boek gaat ze in op de vragen ‘Hoe komt het dat hoogsensitieve personen anders om gaan met informatie en hoe komt het dat hoogsensitieve personen vaak gevoelig zijn voor stress en sociale afwijzing. Het boek staat vol met de laatste wetenschappelijk inzichten over het ‘hoogsensitieve brein’. Zo toont het boek aan dat mensen met een hoogsensitief brein op veel vlakken aantoonbaar verschillend functioneren van dat van een niet-hoogsensitief persoon. Ook biedt het boek een handig model dat handvatten biedt aan zowel professionals als aan iedereen die graag meer wil weten over hoogsensitiviteit. Het doel van de schrijfster is dat iedereen – en met name de hooggevoelige persoon zelf – de eigenschap hoogsensitiviteit beter begrijpt én leert waarderen.

2. Hooggevoelig, wat nu? – Mirjam Bogerd

Voordelen:

 • Je leest over waardevolle eigen ervaringen van de schrijfster
 • Je krijgt praktische tips over hoe je kunt omgaan met HSP
 • Je leert middels dit boek over zelfkennis, zelfzorg en zelfcompassie

Nadeel:

 • Als je meer op zoek bent naar een wetenschappelijk boek, is dit misschien wat minder voor jou weggelegd.
afbeelding van het boek hoog gevoelig wat nu

Ben je op zoek naar boeken hoogsensitiviteit die een praktische inkijk bieden in hooggevoelig zijn en hoe je daar het best mee om kunt gaan? Dan is het boek ‘Hooggevoelig, wat nu?’ van Mirjam Bogerd een goede boek keuze voor jou. In het boek ‘Hooggevoelig, wat nu?’ verteld de schrijfster hoe hooggevoelig zijn haar leven heeft beïnvloed. Ben je op zoek naar boeken hoogsensitiviteit die een praktische inkijk bieden in hooggevoelig zijn en hoe je daar het best mee om kunt gaan? Dan is het boek ‘Hooggevoelig, wat nu?’ van Mirjam Bogerd een goede boek keuze voor jou. In het boek ‘Hooggevoelig, wat nu?’ verteld de schrijfster hoe hooggevoelig zijn haar leven heeft beïnvloed. Als kenner en coach schrijft ze over haar ervaringen in diverse hoogsensitiviteit boeken en laat ze in dit boek met name zien hoe je kracht uit hoogsensitief zijn kunt halen. Ook leert ze je middels dit boek meer zelfkennis, zelfzorg en zelfcompassie te krijgen.

3. Prikkels bijten niet! – Saskia Klaaysen (gericht op HSS’ers)

Voordelen:

 • Geweldig boek als je meer wil weten over de hoogsensitieve sensation seeker (HSS)
 • Je leert veel over jezelf en je behoeften als HSS’er
 • Biedt een geweldig beeld van prikkels en overprikkeling

Nadeel:

 • Minder informatief als je geen HSS’er bent of hier niet over wil lezen
afbeelding van het boek prikkels bijten niet

Het boek ‘Prikkels bijten niet!’ door Saskia Klaaysen is een uitstekend boek om een beeld te krijgen van de invloed van onder- en overprikkeling voor hoogsensitieve personen. Het boek gaat vooral in op de Hoogsensitieve High Sensation Seekers (HSS). Dit is een mensen die prikkel niet willen vermijden, maar juist intenser willen ervaren. Klaaysen geeft een uitgebreide omschrijving van de HSS personen. Zo schrijft ze in haar boek dat de hoogsensitieve HSS geniet van verschillende activiteiten, uitdagingen, mensen en omgevingen. Het boek gaat daarnaast in op de verschillende valkuilen voor de hoogsensitieve HSS en omschrijft waar de HSS zoal behoefte aan heeft. Het boek biedt daarnaast tal van vernieuwde inzichten over hoogsensitiviteit en is dan ook een echte aanrader voor iedereen die graag nieuwe prikkels opzoekt en worstelt met interne tegenstellingen.

4. Durf te gaan! – Marion Lutke (maakt een connectie met religie)

Voordelen:

 • Top als je ook geïnteresseerd bent in godsdienst
 • Veel praktische vragen en handige tips
 • Erg hoog beoordeeld door andere lezers

Nadelen:

 • Misschien wat minder interessant als je niks met religie hebt

Het boek ‘Durf te gaan!’ van schrijfster Marion Lutke onderscheidt zich van andere boeken hoogsensitiviteit doordat het boek zich met name richt tot godsdienst in combinatie met hoogsensitiviteit. Het boek is dan ook een uitstekend boek voor mensen die gelovig zijn én hooggevoelig zijn. Dit christelijke boek over hooggevoeligheid bestaat uit tal van praktische vragen, bemoedigingen en handige tips die je zelf kunt toepassen.

Durf te gaan! is geschreven voor iedereen die hooggevoelig is of een persoon in zijn of haar omgeving heeft die hooggevoelig is. Het boek is geschreven in eenvoudige taal waardoor je als lezer in heldere taal wordt verteld wat het thema zoal inhoudt.

5. Ik ben hooggevoelig, en jij? – Karina Zegers de Beijl (op relaties gericht)

Voordelen:

 • Erg goed beoordeeld door andere lezers en ons
 • Top als je over relaties wil lezen
 • Richt zich op de positieve kanten van HSP
 • Diverse oefeningen komen aan bod

Nadelen:

 • Richt zich nadrukkelijk op relaties, niet tof als je hier niet in geïnteresseerd bent
afbeelding van het boek ik ben hooggevoelig en jij

Ook het boek ‘Ik ben hooggevoelig, en jij? hoort thuis in de lijst aan beste boeken hoogsensitiviteit. In het boek ‘Ik ben hooggevoelig, en jij? Gaat schrijfster Karina Zegers de Beijl in op het thema hooggevoeligheid in de relatie. Het boek is met name bedoeld voor mensen die problemen ondergaat ten gevolge van zijn of haar hooggevoeligheid.

In het boek komen diverse oefeningen aan bod die je kunnen helpen om hooggevoeligheid een plek te geven. Het boek leert je met name om het thema bespreekbaar te maken. Ook zoomt het boek in op de positieve kanten van hoogsentiviteit leert de schrijfster dat hoogsentiviteit ook een kracht kan zijn.

6. Hoogsensitieve personen – Elaine N. Aron

In het boek ‘Hoogsensitieve personen’ geeft psychotherapeut Elaine Aron een persoonlijke kijk op haar leven als een hoogsensitief persoon en schrijft ze over haar ervaringen als therapeut. Ze biedt praktische tips voor het omgaan met hoogsensitiviteit voor zowel mensen met hoogsensitiviteit als voor de mensen in hun omgeving.

Naast haar persoonlijke ervaring met hoogsensitiviteit en haar inzichten uit haar ervaring als therapeut, geeft de schrijfster interessante inzichten uit wetenschappelijk onderzoek. Na het lezen van dit boek heb je een duidelijk beeld van het de eigenschap en inzichten om zelf goed om te kunnen gaan met hoogsensitiviteit. Het boek is helder geschreven en biedt vernieuwde inzichten. Het boek behoord dan ook zeker thuis in de lijst aan beste hoog sensitief boeken.

7. Leven met hooggevoeligheid – Susan Marletta-Hart 4,5

Schrijfster Susan Marletta-Hart heeft meerdere boeken hoogsensitiviteit geschreven over het onderwerp hooggevoeligheid en geeft workshops en trainingen voor hooggevoeligen. Ze maakt hierbij veel gebruikt van lichaamsgerichte therapieën. In haar boek ‘Leven met hooggevoeligheid’ laat ze zien hoe hooggevoeligheid gezien kan worden als een kracht, in plaats van een zwakte.

Ook laat de schrijfster in dit boek zien hoe je jezelf kunt leren herkennen in de term hooggevoeligheid en hoe de herkenning van deze eigenschap het startpunt kan zijn van herstel van vroegere breuken en schade die ontstaan zijn door onbegrip en mismanagement.

8. Waardevol hooggevoelig – Marit Goessens

Het boek ‘Waardevol hoogegevoelig’ is een uitstekend boek voor wie zowel golovig als hooggevoelig is. Het boek zoomt in om hooggevoeligheid en betrekt hierbij het Christelijke geloof. Zo omschrijft de schrijfster Marit Goessens de waarde van hooggevoeligheid in relatie met God, en wordt er aandacht besteed aan de uitdagingen van het hooggevoelig zijn.

De schrijfster van dit boek biedt een interessante kijk op hooggevoeligheid en beschrijft daarbij haar professionele ervaringen als psychologe en persoonlijke ervaring met hooggevoelig zijn. Waardevol hooggevoelig behoord zeker tot de meest gelezen hsp boeken voor gelovige.

9. Voluit leven met hooggevoeligheid – Susan Marletta-Hart

Susan Marletta-Hart’s boek met de titel ‘Voluit leven met hooggevoeligheid’ behoord net als haar andere boek over hooggevoeligheid, zeker tot de beste boeken over hsp. In ‘Voluit leven met hooggevoeligheid’ biedt de schrijfster een praktische gids voor iedereen die zichzelf wil ontdekken en verder wil ontwikkelen.

Het boek staat vol vernieuwde inzichten op het gebied van hooggevoeligheid, en bevat handige voorbeelden en opdrachten voor mensen met hooggevoeligheid en die graag willen werken aan hun persoonlijke groei. Het boek past dan ook zeker in de lijst aan beste hsp boeken.

10. Wegwijs in hooggevoeligheid – Gerarda van der Veen

Ook het boek ‘Wegwijs in hooggevoeligheid’ van Gerarda van der Veen mag niet ontbreken in de lijst aan beste boeken over hsp. In dit boek duikt schrijfster Gerarda van der Veen in het thema hooggevoelige en hoogsensitieve kinderen. Het boek onderscheid zich van andere hsp boeken doordat het zich met name richt tot ouders. Het boek is een complete handleiding voor ouders met hooggevoelige en hoogsensitieve kinderen en helpt met het meer inzicht bieden over jouw kind.

In het boek wordt er meer over de ervaringen van dochter Erienne (14) verteld, zoals hoe zij als hooggevoelige persoon omgaat met verandering, afscheid nemen en met overprikkeling. Ook schetst zij een beeld over hoe het voelt om op te groeien en om te gaan met haar sensitiviteit. Indien je op zoek bent naar hoog sensitief boeken voor kinderen is dit boek zeker het lezen waard.

11. Energetische bescherming – Fons Delnooz en Patricia Martinot 4,6 (20 rev

Het boek ‘Energetische bescherming’ van Fons Delnooz en Patricia Martinot legt uit wat hooggevoeligheid zoal inhoudt en hoe je hier grip op kunt kijken. Het boek behoord tot een van de meest gelezen hoogsensitiviteit boeken onder zowel therapeuten als hooggevoelige mensen in het algemeen.

Het boek is een herziende versie van de in 2000 eerdere versie van het boek. In de vernieuwde versie biedt het boek geactualiseerd inhoudt, met onder andere extra aandacht voor de gevolgen van sociale media op hooggevoelige mensen. Het boek behoord tot de meest gelezen hsp boeken van dit moment en mag daarom zeker niet ontbreken in deze lijst.

12. Bewust-er zijn met hooggevoeligheid – Antoine van Staveren 4,5 (31 rev

Schrijver Antoine van Staven is een therapeut die gespecialiseerd is in met name hooggevoelige personen en meerdere hoogsensitiviteit boeken heeft geschreven. In het boek ‘Bewust-er zijn met hooggevoeligheid’ gaat de schrijver in op hoe het voelt om hooggevoelig te zijn, en hoe je je staande kunt houden in het dagelijks leven.

De schrijver geeft je een nieuwe kijk op het gebied van hooggevoeligheid en helpt je met het beter leren omgaan met de lasten van de hooggevoelige kenmerken. Het boek onderscheidt zich van vele andere boeken hoogsensitiviteit door de handige hsp-3-in-1-test, die je een handig overzicht en inzicht geeft in je huidige situatie.

13. Puur Hooggevoelig – Jolijn Hendriks

Schrijfster Jolijn Hendriks is een expert op het gebied van hoogsensitiviteit en heeft meerdere hoogsensitiviteit boeken geschreven. In het boek ‘Puur hooggevoelig’ biedt ze, vanuit een psychologische benadering, een compleet en praktisch boek voor hooggevoelige mensen. Het boek behoord tot een van de meest gelezen hoogsensitief boeken van dit moment.

Het boek behandeld tal van interessante en vernieuwde inzichten en vele theorieën over hooggevoeligheid. Na het lezen van dit boek heb je een goed beeld van wat hooggevoeligheid zoal inhoudt en wat je zoal kunt doen als hooggevoelige om je zo goed mogelijk in je vel te voelen.

14. Hooggevoeligheid een miskende gave – Dirk & Christa Luling

Het boek ‘Hooggevoeligheid een miskende gave’ van de schrijvers Dirk en Christa Luling is een uitstekende gids voor hooggevoeligen mensen die zich misplaatst en onbegrepen voelen. In het boek wordt geschreven dat mensen met hooggevoeligheid vaak een laag zelfbeeld hebben en zich hierdoor vaak onzeker voelen.

Het boek biedt tal van adviezen en handvaten waar je als hooggevoelig persoon ondersteuning uit kunt halen. Het boek is zeer helder geschreven en behoort zeker thuis in de lijst aan beste hoogsensitief boeken.

15. Eerste hulp bij hoogsensitiviteit – Elke van Hoof

Het laatste boek uit de lijst aan beste hoogsensitief boeken, maar zeker niet de minste, is het boek ‘Eerste hulp bij hoogsensitiviteit’ van Elke van Hoof. Schrijfster van Hoof is een klinisch psycholoog die onder andere gespecialiseerd is in hoogsensitiviteit. Ze schreef meerdere hoogsensitief boeken, waaronder het boek ‘Eerste hulp bij hoogsensitiviteit’. In dit boek verteld de schrijfster onder andere over de vele misverstanden rondom hoogsensitiviteit en over de negatieve focus rondom dit thema. In haar boek wil ze dan ook juist de unieke talenten en kwaliteiten omschrijven die hoogsensitiviteit met zich meebrengt.

Eerste hulp bij hoogsensitiviteit bevat toegankelijke informatie en handige kennis uit de praktijk dat je kan helpen om beter met je hoogsensitiviteit om te gaan. Het boek is dan ook zeker het lezen waard.

Waar hebben wij onze boekentips over HSP op gebaseerd?

Als het gaat om het vinden van de beste boeken over hoogsensitieve mensen (HSP), heb je veel opties. Het kan moeilijk zijn om te weten welke betrouwbaar zijn en welke boeken niet de moeite waard zijn. Daarom hebben we hier bij [naam] de tijd en moeite genomen om de beste boeken over HSP te vinden.

We hebben veel van deze boeken zelf gelezen, waarbij we uit de eerste hand kennis hebben opgedaan over wat ze geweldig maakt om te lezen. We hebben ook diepgaand gekeken naar klantrecensies, om een beter begrip te krijgen van hoe deze boeken het leven van mensen hebben beïnvloed. Met deze informatie konden we een lijst samenstellen met titels die volgens ons waardevolle adviezen en inzichten in het leven als HSP bieden.

We hopen dat onze boekentips je kunnen helpen om precies te vinden wat je nodig hebt voor je reis naar zelfontdekking en om je gevoeligheid beter te begrijpen.

Waarom kun je onze tips vertrouwen?

Bij Mindsetking begrijpen we dat vertrouwen de basis is van elke succesvolle relatie. Daarom zorgen we ervoor dat we jouw vertrouwen winnen met eerlijke recensies, advies en tips die altijd up-to-date en nauwkeurig zijn.

Ons team van experts heeft jarenlange ervaring in de branche, waardoor jij gemoedsrust hebt dat ze weten waar ze het over hebben en jou het best mogelijke advies kunnen geven. We geven ook prioriteit aan transparantie en openheid, zodat onze bezoekers erop vertrouwen dat ze ons vertrouwen als een betrouwbare bron voor informatie en begeleiding.

We zijn trots op onze inzet om betrouwbare inhoud te bieden aan al onze bezoekers, ongeacht hun behoeften of interesses.

Waarom kunnen boeken over HSP jou helpen?

Als het gaat om het begrijpen van het concept van hoogsensitiviteit, kunnen boeken een grote bron van inzicht en troost zijn. Boeken over hoogsensitiviteit geven een diepgaand inzicht in hoe deze eigenschap mensen beïnvloedt. Door deze verhalen krijgen lezers een beter begrip van hun eigen ervaringen en voelen ze zich meer op hun gemak bij het idee dat ze niet alleen zijn in hun strijd.

Hoogsensitieve mensen (HSP’s) voelen zich vaak overweldigd door de intensiteit van hun emoties en reacties op prikkels. Het lezen van boeken over hoogsensitiviteit kan helpen deze gevoelens te begrijpen door praktisch advies te geven over hoe ermee om te gaan. Deze boeken bieden coping-strategieën zoals mindfulness, positieve zelfpraat en stressmanagementtechnieken waarmee HSP’s hun gevoeligheden kunnen navigeren zonder het gevoel te hebben dat ze de controle hebben verloren of uit balans zijn met de wereld om hen heen.

Wil jij niet een heel boek lezen, maar toch snel inzicht over HSP?

Lees dan onze pagina over hoogsensitiviteit eens door>>>

Je kunt hier onder andere dingen tegen komen die herkenbaar voor je zijn en misschien neem je hierdoor wel de stap om meer over HSP te leren. Er staan veel bruikbare informatie op deze pagina en een aantal bruikbare tips.

Meer boekenlijstjes zoals deze?

Website | + berichten

Team Mindsetking bestaat uit het team van schrijvers van Mindsetking. Zij publiceren voornamelijk op basis van wetenschappelijk publicaties en diepgaand onderzoek naar het onderwerp in kwestie. Heb je vragen? Je kunt ons bereiken via contact@mindsetking.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *