intrinsieke motivatie stimuleren

Intrinsieke motivatie: betekenis, oefeningen & stimuleren

Om te kunnen voldoen aan de uiteenlopende verwachtingspatronen van buitenaf, is motivatie nodig. Motivatie ontstaat echter vaak doordat anderen hun wil aan jou opleggen. Hierbij wordt dus geen aandacht geschonken aan wat jij zelf zou willen doen, maar gedraag jij je op een manier, die door anderen als wenselijk wordt gezien. Een manager wil bijvoorbeeld zijn medewerkers motiveren.

De sterkste vorm van motivatie is echter intrinsieke motivatie en daar gaan we het vandaag over hebben.

Intrinsieke motivatie betekenis

Hoe anders is dit bij intrinsieke motivatie. Hierbij staat namelijk jouw motivatie voorop. Bij intrinsieke motivatie handel jij dus vanuit motivatie die uit jezelf komt.

Om het helemaal goed te begrijpen moet je weten wat motivatie betekent: Motivatie is een drijfveer en die komt tot uiting in gedrag en handelingen.

Bij intrinsieke motivatie laat jij dit aan bod komen, omdat je weet dat het zich zal lonen. Je doet iets omdat jij het belangrijk vindt en omdat het jou een goed gevoel geeft.

Als jij sterk het gevoel hebt, dat je meer uit jezelf kan halen, maar je laat dit gevoel niet toe, dan zorg je niet goed voor jezelf en zal het zich niet kunnen ontplooien.

Wanneer je dit te lang laat voortduren, dan kan je ook echt klachten gaan ontwikkelen.

intrinsieke motivatie betekenis

Wat is intrinsieke motivatie? (inhoudelijk)

Intrinsieke motivatie betekent eigenlijk niet meer, dan iets doen omdat je vindt en voelt dat het zich loont om dat te doen.

Je doet het dus echt omdat je het zelf wil en niet omdat een ander dit van jou verlangt.

Bij deze vorm van motivatie ervaar je vaak een ander, positiever gevoel dan bij extrinsieke motivatie. In dit geval is er sprake van een goed gevoel, terwijl dat lang niet altijd het geval is bij verplichtingen die jou worden opgelegd.

Juist doordat de drang om iets te doen vanuit jezelf komt, is jouw drijfveer een stuk groter. Je handelt omdat het je interesseert of omdat het je zelf iets zal opleveren.

Zelf profiteren is dus ook echt aan de orde als je resultaat boekt bij intrinsieke motivatie.

Bij een interne drijfveer, dus intrinsiek, groeit jouw interesse en wellicht jouw creativiteit. De wil om te presteren is groot want hierdoor bereik jij het eindresultaat dat je voor ogen hebt.

Om tot deze ontwikkeling te komen is het van belang om bij het begin te beginnen. Je intrinsieke motivatie ontwikkelen.

wat is intrinsieke motivatie

Intrinsieke motivatie ontwikkelen

Een eenvoudige uitspraak: je intrinsieke motivatie ontwikkelen. De uitvoering hiervan is echter een stuk complexer dan je zou vermoeden.

Als het ontwikkelen zo eenvoudig was, dan was je er waarschijnlijk uit eigen beweging al veel eerder mee begonnen en was je hier al erg goed in.

Maar waarom zou jij je intrinsieke motivatie willen ontwikkelen?

Het ontwikkelen van jouw eigen motivatie kan jou echt veel opleveren. Door op deze manier met jezelf aan de slag te gaan vergroot jij je autonomie, je eigenheid.

Door je eigenheid aan bod te laten komen, krijg jij ineens een veel beter beeld van de persoon die jij kan zijn.

1. Autonomie vergroten
Al vanuit je jeugd weet je niet beter, dan dat je aan bepaalde regels en verplichtingen moet voldoen. Als je jong bent, worden beslissingen voor jou genomen en heb jij maar te schikken in wat een ander belangrijk vindt voor jou.

Zowel bij je ouders zal je dit hebben gevoeld en op iets latere leeftijd ook via de leerkrachten op school. Overal zijn afspraken gemaakt waar jij je aan dient te houden.

Thuis hebben je ouders bedacht, welke normen en waarden ze jou mee willen geven, om tot een gezonde volwassene op te groeien. Dit hoeven helemaal geen normen en waarden te zijn die jij ook belangrijk vindt.

Op school wordt per schooljaar van jou verwacht, dat jij je de voorgeschotelde materie eigen gaat maken en dus leert. Niet per se iets, dat jij ook allemaal wil. Het wordt je opgelegd.

Ontwikkel jij in intrinsieke motivatie, dan vergroot jij eigenheid en ga je meer leven op een manier die bij jou past.

2. Competenties ontwikkelen
Ieder mens heeft zijn eigen competenties. Dit zijn kwaliteiten of sterke punten die jij in je hebt. Het kan echter goed zijn, dat deze competenties niet of slechts deels aan bod zijn gekomen.

Dit kan diverse redenen hebben. Zo kan het zijn ontstaan doordat er andere dingen van jou verwacht worden, of omdat jij er simpelweg niet bij stilstaat om de competenties tot uiting te laten komen.

Dit kan ook met je karakter te maken hebben. Ben jij iemand die snel twijfelt aan je eigen kunnen, of voel jij je over het algemeen onzeker als het gaat om jouw kwaliteiten? Grote kans dat je jezelf dan tekort doet.

Jezelf op de voorgrond zetten en actief aan de slag gaan voelt voor velen als egoïsme. Realiseer je dat je dit weliswaar voor jou doet, maar dat anderen er uiteindelijk ook baat bij zullen hebben.

Doordat jij verandert in doen en laten, zal je dat uitstralen. Bovendien kom je dan misschien tot bepaald gedrag of acties die anderen op een positieve manier versteld doen staan.

Jouw positieve verandering zet anderen wellicht ook aan tot aanpassingen in hun leven.

Vergroot jij je intrinsieke kwaliteiten, dan zal je zien dat je competenties de aandacht krijgen die ze verdienen. Gebruikmaken van jouw kwaliteiten wordt dan ineens haalbaar.

3. Sociale betrokkenheid stimuleren
Wij mensen zijn van nature sociale wezens. Natuurlijk is het zo dat de ene persoon meer behoefte heeft aan contact met anderen dan de ander, maar sociale betrokkenheid heeft elk mens tot op zekere hoogte in zich.

Als je aandacht wil besteden aan anderen, dan staan familie en vrienden vaak het dichtst bij je. Je wil dat het goed met ze gaat en als jij daaraan kan bijdragen, geeft jou dat een goed gevoel.

De intrinsieke motivatie stimuleren, stelt jou daarbij in staat, meer positiviteit te voelen. Door uit eigen beweging klaar te staan voor anderen, krijg jij van binnen een goed gevoel.

Iedereen wil zich graag goed voelen en naarmate jij vaker iets voor een ander doet, neemt de positieve uitwerking steeds grotere vormen aan. Je zit dus steeds lekkerder in je vel.

Hoe intrinsieke motivatie vergroten?

Neem de bovengenoemde punten als uitgangspunt, namelijk:

  • Autonomie vergroten
  • Competenties ontwikkelen
  • Sociale betrokkenheid stimuleren

Stel je dan eens voor, dat je hier actief mee aan de slag gaat. Niet omdat het moet, maar omdat je weet dat het jou veel zal brengen.

Je leert op deze manier heel veel over jezelf. Deze onderwerpen zijn het waard om aandacht aan te besteden.

Haal het beste uit jezelf en gun jezelf de persoonlijke groei.

intrinsieke motivatie voorbeelden

Intrinsieke motivatie voorbeelden

Met een beetje geluk krijg je al een idee wat intrinsieke motivatie inhoudt. Toch is het goed om dit met een aantal voorbeelden te verduidelijken.

Misschien herken je zelfs wel een paar. Als dat het geval is, zal de motivatie om het beste uit jezelf te halen, alleen maar toenemen.

Voorbeeld 1:
Je brengt gericht in kaart, hoeveel boodschappen jij nodig hebt om met je gezin van te leven. Door hier zorgvuldig bij stil te staan kan je iedere maand geld besparen en dat geeft jou een goed gevoel. Van dat geld kan je immers andere leuke dingen doen, al dan niet met je gezin. Dit gevoel komt dus echt vanuit jouw eigen motivatie en je plukt er ook zelf de vruchten van.
Naast de financiële meevaller voor jou, voorkom je op deze manier ook verspilling maar dat is de extrinsieke motivatie, want dat is niet goed voor het milieu. Deze motivatie komt dus niet uit jezelf, tenzij jij zelf een goed gevoel krijgt van het zien van verbeteringen in het milieu.

Voorbeeld 2:
Vanuit een interesse in medische onderwerpen heb je een boek gekocht, dat gaat over een medische aandoening waar jij het fijne van wil weten. Eenmaal begonnen in dit boek ben je compleet in je nopjes. Het leest heerlijk weg en als het aan jou ligt, lees je het hele boek nog dezelfde dag uit. Je zuigt de informatie uit het boek in je op, omdat je vanuit je interesse zoveel mogelijk kennis wil opdoen over de medische aandoening. Hierbij heb jij je interesses aan bod laten komen en dit heeft zich terugbetaald in een positief gevoel. Wat een geweldig boek.

Voor school moet je een 5-tal boeken lezen voor het vak Nederlands. Deze boeken mag je niet zelf kiezen, maar moeten van een bepaalde lijst afkomstig zijn. Geen enkel boek spreekt jou echt aan, maar je moet ze lezen wil je een voldoende halen voor het vak. De motivatie ontbreekt je echter volledig en alles lijkt op dat moment interessanter, dan die boeken ter hand te nemen en te gaan lezen.
Dit is een voorbeeld van extrinsieke motivatie. Je moet het lezen van een ander, maar het zijn stuk voor stuk boeken die jou niet interesseren. Je probeert het steeds uit te stellen omdat je de motivatie niet kunt vinden.
Het wordt niet gelezen uit vrije wil.

Voorbeeld 3:
Omdat je gezin altijd voor je klaarstaat, wil je ze dit jaar met de kerst eens flink in de watten leggen. Al weken van tevoren heb jij je gestort op allerlei lekkere gerechten voor het kerstdiner. Bovendien kan elk gezinslid rekenen op een aantal cadeautjes onder de boom. Wat zullen ze opkijken van alle verrassingen die jij voor ze geregeld hebt.
Je hebt er nu al plezier van.
Hierbij is de motivatie om in actie te komen wederom uit jezelf gekomen. De sociale betrokkenheid naar je gezin toe heeft gemaakt, dat jij ze wil laten voelen hoe belangrijk ze voor je zijn. Dit is prettig voor hen, maar het geeft jou ook een goed gevoel. Je hebt namelijk uit eigen beweging iets voor een ander gedaan.

Zou jij datzelfde kerstdiner invullen, omdat de familie vindt dat jij dit jaar aan de beurt bent, dan komt de beslissing niet vanuit jou maar wordt het je min of meer opgelegd. In dit geval zou je het dan om extrinsieke motivatie gaan. De kans dat je dan met veel plezier voorbereidingen treft is direct een stuk kleiner.

Hoe intrinsieke motivatie verhogen?

intrinsieke motivatie verhogen

Als je de verschillen tussen bovengenoemde intrinsieke motivatie voorbeelden hebt gezien, zal het je niet verbazen, dat de motivatie vanuit je zelf een stuk prettiger voelt.

Maar hoe kun je intrinsieke motivatie verbeteren?

Om echt actief aan de slag te kunnen, is het van belang voor jezelf in kaart te brengen, wat jou echt gelukkig maakt. Waar word jij blij van en hoe bereik je dat.

Neem eerst even de tijd om stil te staan bij jouw wensen. Dit kunnen wensen op uiteenlopende gebieden zijn.

Als je werk hebt kan het best zijn, dat je al jaren hetzelfde werk doet. Leuk vind je het niet echt en je zou het liefst iets heel anders gaan doen.

Die stap heb je alleen nooit durven zetten. Je moet de rekeningen immers betalen en een baan die je niet leuk vindt, is altijd nog beter dan geen baan hebben toch?

Klinkt logisch maar dat is het niet. Stoppen met een baan die jou niet gelukkig maakt, kan de weg openen naar een baan die echt bij jou past.

Misschien heb je er een opleiding voor nodig om op dat punt te komen, maar ook dat is een investering in jezelf.

Stel jezelf de vraag of je dingen anders zou willen zien. Zo ja, probeer dan een begin te maken.

Door kleine stapjes te zetten, voelt het minder groot en minder eng. Grote kans dat die kleine stapjes jou zo’n goed gevoel geven, dat de motivatie om door te blijven gaan steeds groter wordt.

Als je dan na een tijdje achterom kijkt, realiseer jij je ineens dat je al best ver bent gekomen. Je zal misschien verbaasd zijn dat je dat hebt durven doen.

Door echt voor jezelf te kiezen ben je niet egoïstisch maar zorg je gewoon goed voor jou als persoon. Dit zal zijn uitwerking hebben op jouw naasten omdat ze jou zien opbloeien.

Indirect plukken zij dus ook de vruchten van jouw ontwikkeling. Tijd dus om de inventarisatie te maken en op die manier te starten met het verhogen van je intrinsieke motivatie.

Intrinsieke motivatie oefeningen

Intrinsieke motivatie oefeningen

Om uiteindelijk je intrinsieke motivatie te vergroten kan je beginnen met de volgende kleine stappen:

Sta elke dag even stil bij jouw persoonlijke doelen
Schrijf persoonlijke doelen die je wil bereiken in een boekje en neem elke dag even de tijd om jezelf weer aan deze doelen te herinneren.

Door in gedachten stil te staan bij het resultaat dat je kan bereiken, zal dit telkens een positief gevoel geven. Herhaal je dit elke dag, dan weet je zeker dat je iedere dag een geluksmomentje hebt.

Noteer de stappen die jij moet doorlopen om je doel te behalen
Door het op deze manier concreet te maken voor jezelf, zie je het eindresultaat misschien al voor je. Een reminder in de zin van een slogan of uitspraak is goed om je te blijven herinneren aan de weg die jij gaat afleggen.

De weg die jou helpt om de beste versie van jezelf te worden. Hang deze uitspraak of slogan op een zichtbare plek. Je intrinsieke motivatie stimuleren is dan letterlijk binnen handbereik.

Begin met kleine stapjes
Er is een reden waarom jij jezelf in het verleden niet aan bod hebt laten komen. Begin daarom met kleine stapjes om op deze manier met vertrouwen toe te werken naar de realisatie van jouw wensen.

Zo voorkom je dat je het niet overziet. Als je te hard van stapel loopt, is de kans groot, dat je bij een kleine tegenslag het bijltje erbij neergooit en dat zou zonde zijn. Niet alles hoeft direct goed te gaan maar begin wel met kleine stapjes en houd je doelen altijd voor ogen.

De kleine stapjes die je gaat zetten kan je ook voor jezelf op papier zetten. Zo kan je iedere stap die je hebt gezet afvinken. Hierdoor krijg je steeds meer zelfvertrouwen. Je ziet immers wat je al bereikt hebt. Dit stimuleert jouw verandering en zorgt voor een steeds beter gevoel over jezelf.

Voorkom afleiding
Dit is belangrijk om te realiseren. Als jij afleiding hebt en je bent daardoor geneigd, jouw eigen doelen aan de kant te schuiven, kom je wederom niet aan bod.

Uiteraard betekent dit niet dat je egoïstisch moet zijn en lak moet hebben aan iedereen. Wat het wel betekent, is dat je moet zorgen voor momenten van rust. Deze rust stelt jou in staat, je doelen voor ogen te houden en de kleine stapjes te zetten.

Hierbij hoef je niet groot te denken. Je elke dag even terugtrekken op de slaapkamer om bij je doelen stil te staan, kan al genoeg zijn.
Een momentje voor jezelf nemen kan ook tijdens een wandeling. Zo hoef je met niemand rekening te houden en laat jij de intrinsieke motivatie aan bod komen.

Een kortere slag is je gezinsleden vragen of je even een moment voor jezelf mag hebben. De kans dat ze je dat gunnen is groot. Door deze tijd voor jezelf op te eisen zet jij direct weer een kleine stap. Je hebt op deze manier jezelf op de eerste plaats gezet en dat is een compliment waard.

Conclusie over intrinstieke motivatie

Het aan bod laten komen van jouw kwaliteiten en wensen is dus heel goed te realiseren.

Weliswaar vergt het de nodige tijd en inspanning, maar de wetenschap, dat het uit jezelf komt maakt het eenvoudiger.

Doordat je jouw eigen competenties aan bod laat komen en hierdoor ervaart hoeveel potentie jij hebt, zal jij kracht gaan voelen.

De ontwikkeling van jouw sterke kanten hoeft niet ten koste te gaan van de huidige invulling van je leven.

De baan die niet bij jou past, kan nog steeds vervuld worden alleen ben jij op de achtergrond misschien bezig met het vervolgtraject: jouw droombaan.

De zorg voor je naasten zal nog steeds op de eerste plaats staan en dat is waarschijnlijk ook hoe jij het wil zien.

Dit is echter goed te combineren met af en toe een momentje voor jezelf, zodat jij op die momenten even kan stilstaan bij de groei die jij gaat doormaken.

Gun jezelf een blik in de toekomst en probeer je voor te stellen hoe het zal zijn, de beste versie van jou. Je bent het waard om in je eigen kracht te investeren.

Tijd om deze woorden om te zetten in daden.

Website | + berichten

Beste lezer, wij zijn Team Mindsetking en we bestaan uit de groep schrijvers die je kunt vinden op onze ''over ons'' pagina. Wij publiceren voornamelijk op basis van onze eigen ervaring, wetenschappelijk publicaties en diepgaand onderzoek naar het onderwerp in kwestie. Heb je vragen? Je kunt ons bereiken via contact@mindsetking.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *