foto van een man met nekpijn en mentale problemen

Nekpijn en geestelijke gezondheid zijn gerelateerd!

Nekpijn of nekklachten kunnen zowel fysieke als mentale problemen geven

Ervaar je nekpijn? Als dat zo is, is het essentieel om het verband tussen geestelijke gezondheid en nekpijn te begrijpen. Hoewel het lijkt alsof je niets kunt doen om nekpijn te verlichten, kunnen enkele eenvoudige stappen het risico op het ontwikkelen van nekpijn verkleinen.

Tussen de hoofdpijn, misselijkheid en slapeloosheid door is het geen wonder dat zoveel mensen zich gestrest voelen. Maar wist je dat psychische klachten nek- of rugpijn kunnen veroorzaken?

Verschillende onderzoeken hebben een verband aangetoond tussen nekpijn bij volwassenen en psychische stoornissen. Volgens deze studies hebben mensen die last hebben van nek- en rugpijn een verhoogd risico op het krijgen van een depressie. [1]

Het artikel behandelt hoe fysiek en psychisch leed verband houdt met nekpijn. Bovendien biedt het tips om nekpijn gerelateerd aan psychische stoornissen te verminderen door jouw omgeving en dagelijks leven aan te passen.

De nekpijn en haar relatie met geestelijke gezondheid

Heb je genoeg gedaan voor je nekpijn?

In 2017 bedroeg de wereldwijde last van nekpijn 3551,1 per 100.000 mensen. [2]

Tegelijkertijd hebben volgens Amerikaanse gezondheidsenquêtes 25,5 miljoen Amerikanen hun werk niet kunne uitvoeren vanwege nekpijn. [3]

Nekpijn is één van de meest voorkomende symptomen van psychologische stress.
Maar ook andere factoren dragen bij aan nekklachten, zoals:

 • slaaphouding, verkeerde ergonomie
 • Een verkeerde zithouding
 • alcohol gebruik
 • artritis of degeneratieve schijflaesies
 • Vertebrale laesies
 • En zelfs een virus
 • Veel stress op het werk

Omdat nek- en schouderspierspanning nekpijn kan veroorzaken, komen deze twee aandoeningen vaak samen voor.

Als je onder stress staat, maakt je lichaam cortisolhormonen aan, die spierspanning in je nek en schouders veroorzaken. Dit zorgt er op zijn beurt voor dat de spieren die aan de wervelkolom vastzitten, strakker worden, wat pijn in de nek en schouders veroorzaakt.

Bovendien zal deze verhoogde druk op de tussenwervelschijven en zenuwen nek- of rugpijn versterken. Stress veroorzaakt ook veranderingen in houding, wat ook kan leiden tot chronische nekpijn. Desalniettemin is het verband tussen stress en nekpijn complex. Het is een uitdaging om te beoordelen of je nekpijn te wijten is aan spierspanning of stress, omdat lichaam en geest met elkaar verbonden zijn.

Volgens de World Mental Health-enquêtes is er een hoge prevalentie van psychische stoornissen met chronische nekpijn. Deze studie was een cross-nationaal onderzoek dat is uitgevoerd in 17 provincies over de hele wereld. [4]

De resultaten tonen aan dat mensen die lijden aan chronische nekpijn meer last hebben van depressie, angst en stress dan de placebogroep.

Gevolgen op lange termijn van een slechte geestelijke gezondheid en nekpijn

Soms is een goed kussen bij nekpijn de perfecte oplossing voor jouw chronische klachten! Nekpijn is echter een veel voorkomende klacht in de algemene bevolking. Het kan bijzonder ernstig zijn bij mensen met een slechte geestelijke gezondheid.

De effecten van een slechte geestelijke gezondheid op het spier- en skeletstelsel kunnen langdurig zijn. Op de een of andere manier kunnen een slechte geestelijke gezondheid en nekpijn leiden tot verdere complicaties, zoals:

 • Chronische vermoeidheid
 • Ernstige depressie
 • Paniekstoornissen
 • Spanning
 • Angst stoornissen
 • Het kan leiden tot slapeloze nachten, ongemak tijdens het uitvoeren van dagelijkse activiteiten en zelfs een onvermogen om zich te concentreren op alledaagse taken.
 • Bovendien kan nekpijn veroorzaakt door stress de mobiliteit en het bewegingsbereik beperken, waardoor alledaagse taken en activiteiten moeilijker worden.

Wat is nekpijn?

De nek bestaat uit verschillende spieren en bindweefsels die de schouders, het hoofd en de wervelkolom met elkaar verbinden.

Alles van gescheurde bindweefsels tot kneuzingen, kneuzingen en geestelijke gezondheidsklachten kan leiden tot chronische, niet aflatende pijn in de nek.

Onthoud dat deze nekpijn alleen weggaat als je de tijd neemt om te ontspannen.

Sommigen mensen proberen misschien een houdingscorrector voor nekpijn, een ergonomisch bureau, een ergonomische bureaustoel of zelfs ergonomische krukken. Wanneer nieuwe pijn aanhoudt, ontbreekt het soms echter eerder aan sociale steun. Dit kan stress veroorzaken wat het vermogen van het lichaam om te ontspannen kan verstoren en zo een toename van de spierspanning veroorzaken. De gebrek aan sociale steun op het werk kan ook een voorname reden zijn dat managers veel werkstress ervaren.

Stress kan zich in vele vormen uiten, van emotionele stress tot fysieke pijn. Een van de meest voorkomende fysieke effecten van stress is nekpijn, die kan variëren van:

 • milde, doffe pijn tot ernstige,
 • acute pijn,
 • nek stijfheid,
 • nekpijn aan de linker- of rechterkant.

Het treft elk jaar miljoenen mensen en vereist vaak professionele medische zorg. Het is belangrijk om de oorzaak van de pijn te diagnosticeren om deze goed te kunnen behandelen, aangezien verschillende oorzaken verschillende behandelingen vereisen.

De nek is een kwetsbaar gebied voor spierspanning en pijn vanwege de natuurlijke bewegingen en stressfactoren.

Wanneer professionele hulp zoeken?

Nekpijn kan optreden als gevolg van een verscheidenheid aan fysieke aandoeningen, waaronder spierspanning, artritis, hernia of whiplash. Als de nekpijn ernstig is en niet reageert op thuisbehandelingsmethoden, is het belangrijk om professionele medische hulp in te roepen.

Een arts kan helpen bij het vaststellen van de oorzaak van de pijn en het opstellen van een behandelplan dat fysiotherapie, medicijnen of andere behandelingen kan omvatten. De diagnose begint meestal met een lichamelijk onderzoek en gedetailleerde vragen over de pijn en andere symptomen.

De artsen kunnen beeldvormende tests (röntgenfoto’s) en bloedonderzoeken bestellen om de oorzaak van de nekpijn te helpen bepalen.
Veelvoorkomende oorzaken van nekpijn zijn spierspanning, houdingsproblemen en letsel of ontsteking van de nekgewrichten. Het is ook belangrijk op te merken dat sommige nekpijn ernstige onderliggende oorzaken kan hebben die onmiddellijke medische aandacht vereisen.

Als je koorts, wazig of slecht ziet, misselijkheid of braken ervaart, kun je het beste onmiddellijk medische hulp inroepen.

Zodra er geen fysiologische oorzaak voor de pijn is, zal de arts doorgaan met het diagnosticeren van andere mogelijke psychologische oorzaken van de pijn.

Hoe weet je of je hulp nodig hebt?

Fysieke symptomen zoals hoofdpijn, nek- en schouderspanning en pijn kunnen optreden bij langdurige of intense stress. Andere oorzaken van nekpijn zijn een slechte houding, letsel of een degeneratieve aandoening.

Er zijn verschillende manieren om de noodzaak tot ontspanning te meten. Het helpt om de oorzaak van de pijn beter te begrijpen. Om angst of stress te meten, gebruiken artsen vaak een pijnschaal om de intensiteit van de pijn te meten en om gedragingen of activiteiten te identificeren die de pijn kunnen verergeren.

Door op te merken hoe de pijn voelt en veranderingen in intensiteit in de loop van de tijd bij te houden, kan een persoon zijn ongemak effectief beheersen.

Zelfrapportagemaatregelen zoals de Neck Disability Index (NDI) of de Visual Analogue Scale (VAS) kunnen bijvoorbeeld helpen om de ernst en voortgang tijdens de behandeling te beoordelen. [5] Deze maatregelen kunnen worden gebruikt om te begrijpen hoe het dagelijks functioneren kan worden beïnvloed.

Verder kan het nuttig zijn om te begrijpen hoe pijn te meten bij het bepalen van de beste behandelingskuur.

Zelftest voor stress

Een van de beste manieren om jouw nekpijn te begrijpen, is door een stresstest bij jezelf uit te voeren. Deze zelftest bevat vragen over levensstijl, voeding en gewoontes. Het beantwoorden van deze vragen kan helpen om eventuele stress gerelateerde oorzaken van nekpijn te identificeren en een meer gerichte en effectieve behandeling mogelijk te maken.

 • Neem eerst een paar minuten de tijd om jouw specifieke stressoren te omschrijven, zoals lange werkdagen of grotere verantwoordelijkheden.
 • Neem vervolgens een paar minuten de tijd om een lijst te maken van de lichamelijke en geestelijke gezondheidssymptomen die je momenteel ervaart met jouw nekpijn.

Symptomen van nekpijn:
• nekpijn bij het naar achteren kantelen van het hoofd
• verrekking van de nekspieren
• nek- en schouderpijn
• nekpijn en duizeligheid
• hoofdpijn
• nekpijn na het slapen
• nekpijn en depressie
• Nekpijn en stress

Bekijk ten slotte jouw lijst en overweeg hoe elk symptoom in verband kan worden gebracht met een bepaalde stressfactor. Bovendien kan het aanbrengen van veranderingen in levensstijl, zoals regelmatig sporten en het eten van een voedzaam dieet, helpen om stressniveaus te verminderen en het optreden van nekpijn te verminderen.

Onderneem actie om nekpijn en psychische problemen te verlichten

Wanneer nekklachten en psychische problemen worden gecombineerd, moeten beide met specifieke technieken worden beheerd.

Ontspanningstechnieken zoals diep ademhalen (een techniek is de buikademhaling), yoga (voor verlichting van rug- en nekklachten, verlichting van schouderspanning en verlichting van nekpijn), stretching en een (ontspannings)massage om spierspanning in de nek en schouders te verlichten, zijn nuttig. Geen tijd om een massage te nemen of wil je de kosten drukken? Kijk dan eens voor een massagekussen, massage pistool of massagestoel. Ook hebben we een specifieke pagina gewijd aan massage apparaten die van pas komen bij nekpijn. Onthoud wel goed dat als u klachten heeft, dat het altijd het meest verstandig is om uw arts of zorgverlener eerst raad te plegen.

-Regelmatige pauzes nemen van fysieke activiteiten

-Mindful-activiteiten zoals meditatie kunnen allemaal helpen om nekpijn te verlichten en het algehele welzijn te verbeteren.
-Bovendien kunnen regelmatige lichaamsbeweging (nekpijnoefeningen), goede ergonomische praktijken zoals een ergonomische bureaustoel en voldoende rust helpen om nekpijn te verlichten. Sommige mensen hebben ook baat bij het gebruik van stressballen, al ontbreekt hier het nodige wetenschappelijke onderzoek voor.

Rugbraces en houdingscorrectors voor nekpijn zijn effectief bij het verlichten van nekpijn. [6]

-Het is belangrijk om te onthouden dat nekpijn alleen weggaat als je de tijd neemt om te ontspannen.
– Het is ideaal om medisch advies in te winnen bij een medische professional als de symptomen langdurig aanhouden.

Nekpijn kan moeilijk te beheersen zijn, maar de tijd nemen om te ontspannen en een goede houding aan te nemen, kan de symptomen helpen verlichten.

Nekpijnbehandeling met medicijnen

Een gebruikelijke behandeling voor nekpijn is medicatie, zoals niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s), spierverslappers of pijnstillers.

 • NSAID’s zoals ibuprofen, naproxen en aspirine kunnen ontstekingen helpen verminderen.
  -Spierverslappers (cyclobenzaprine, diazepam) kunnen spasmen verminderen en pijnstillers kunnen de pijn helpen verlichten.
 • In sommige gevallen kan een injectie met corticosteroïden helpen om ontstekingen te verminderen, terwijl anti-epileptica zenuwpijn verminderen.

Het is echter belangrijk op te merken dat deze medicijnen geen langetermijnoplossingen zijn en alleen in combinatie met andere behandelingen mogen worden gebruikt.

Bovendien kunnen bepaalde medicijnen bijwerkingen en contra-indicaties hebben, dus het is belangrijk om mogelijke risico’s met jouw arts te bespreken voordat je met een medicatiekuur begint.

foto van een vrouw die een nekmassage ondergaat om nekklachten te verminderen
Beter dan medicijnen is natuurlijk een nekmassage zoals hierboven afgebeeld wordt.

Kunnen psychische problemen zoals depressie en angst nekpijn veroorzaken?

Geestelijke gezondheidsproblemen zoals depressie en angst kunnen ook een oorzaak zijn van nekpijn. De emotionele stress van depressie en angst kan spierspanning veroorzaken.

De nek is een bijzonder kwetsbaar gebied van spanning en stress, en wanneer een persoon negatieve emoties ervaart, zoals depressie of angst, kan dit spanning in de spieren veroorzaken, wat leidt tot acute pijn. [7]

Dit soort pijn wordt meestal gevoeld in de achterkant van de nek en schouders en gaat vaak gepaard met hoofdpijn en benauwdheid. In sommige gevallen kan dit leiden tot chronische nekpijn en benauwdheid, die beide de kwaliteit van leven negatief kunnen beïnvloeden als ze niet worden behandeld.

Het is belangrijk om medische hulp in te roepen als de nekpijn aanhoudend of ernstig is, aangezien een juiste behandeling van depressie en angst de symptomen van stress kan helpen verlichten.

Psychotherapie voor het beheersen van depressie en angst

Psychotherapie is een van de meest voorkomende behandelingen voor nekpijn, omdat psychologische problemen zoals angst of depressie hiermee verband houden.

Een gecertificeerde psychotherapeut kan helpen bij het identificeren van de onderliggende oorzaken van de pijn en het ontwikkelen van strategieën om ermee om te gaan.

Verschillende soorten psychotherapie kunnen helpen bij nekpijn, zoals cognitieve gedragstherapie (CBT), exposure-therapie en op mindfulness gebaseerde ontspanning. [8]

CGT is een vorm van psychotherapie die zich richt op het identificeren en veranderen van denkpatronen die kunnen bijdragen aan de pijn.

Dit type therapie richt zich op het identificeren en veranderen van negatieve gedachten en gedragingen die kunnen bijdragen aan nekpijn.

Exposure-therapie is een ander type psychotherapie waarbij langzaam situaties of gebeurtenissen worden geïntroduceerd die stress of angst kunnen veroorzaken en die in een gecontroleerde omgeving worden verwerkt.

Mindfulness oefeningen de nodige emotionele ondersteuning om je innerlijke kern te versterken en helpt energie te besparen.

Bovendien kunnen deze therapieën helpen om stress te verminderen, het zelfbewustzijn te vergroten en gezonde coping strategieën te bevorderen, die allemaal kunnen helpen om nekpijn op de lange termijn te verminderen.

Deze vorm van behandeling is vooral gunstig wanneer nekpijn te wijten is aan emotionele stress.

Hoe zich te ontdoen van nekpijn?

Het is belangrijk om te onthouden dat veranderingen in levensstijl de symptomen van nekpijn kunnen verlichten. Het aanbrengen van kleine veranderingen in levensstijl, zoals een juiste houding, regelmatige lichaamsbeweging, goede slaaphygiëne en het vermijden van stressvolle situaties, kan nekpijn helpen verminderen. Veel van deze tips komen overeen met de tips voor het verminderen van rugpijn.

Steungroepen voor zowel nekpijn als psychische problemen kunnen ook nuttig zijn voor patiënten die aan nekpijn lijden, omdat ze een veilige en ondersteunende omgeving kunnen bieden voor mensen die met soortgelijke problemen te maken hebben. [9]

Deze steungroepen kunnen een gevoel van gemeenschap en troost bieden aan mensen die te maken hebben met chronische pijn. Bovendien bieden ze onderwijs over zelfzorgtechnieken, zoals ontspanningstechnieken en goede lichaamsmechanica, evenals psychologische zorg.

Deze groepen zijn vooral gunstig voor mensen die worstelen met chronische nekpijn, omdat ze een ruimte bieden om van anderen te leren, ervaringen uit te wisselen en emotionele steun te vinden. Het zoeken naar behandeling is de eerste stap naar het aanpakken van nekpijn, maar het is essentieel om ook veranderingen in levensstijl aan te brengen om verlichting op de lange termijn te garanderen.

Ook kunnen ergonomische kussens voor nekpijn helpen om nekklachten te verminderen. Je slaapt zo in een comfortabele houding en dit kan erg verlichtend werken voor de nek. Er zijn kussens beschikbaar voor alle type slapers, zoals buik-, rug- en zijslapers.

Tot slot kunnen ook eenvoudige aanpassingen zoals gezond eten en een ergonomische werkplek de ernst van klachten helpen verminderen. Tegenwoordig zijn er vele ergonomische hulpmiddelen en apparaten beschikbaar die je kunt gebruikten voor op kantoor of thuiswerken.

Volgens Nederlands onderzoek naar de incidentie en prevalentie van nekpijn wordt de huisarts vaak geraadpleegd, bijvoorbeeld zeven keer per week voor nekpijn, en is de prevalentie van nekpijn in Nederland 31,4%. [10] Bovendien is het belangrijk om op de hoogte te zijn van eventuele psychologische factoren die de fysieke pijn kunnen verergeren; het aanpakken van deze problemen kan zowel fysiek als emotioneel lijden helpen verminderen.

Waar komt het op neer?

Samenvattend is het verband tussen nekpijn en geestelijke gezondheid duidelijk. Mensen die nekpijn hebben ervaren, hebben gevoelens van depressie, angst en stress gemeld.

Bovendien heeft onderzoek aangetoond dat mensen die vatbaar zijn voor psychische problemen meer kans hebben op nekpijn. Daarom is het belangrijk om zowel fysieke als mentale gezondheidsproblemen aan te pakken om verlichting van nekpijn te bereiken.

+ berichten

Drs. Hiruni Tharuka heeft onder andere medicijnen gestudeerd en is afgestudeerd als medisch professional. Ze schrijft veel artikelen over fysieke en mentale gezondheid en hoe deze twee verband houden met elkaar. Daarnaast heeft Hiruni veel kennis over psychologie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *