oorzaken van nekpijn vind je in dit artikel

Nekpijn oorzaken: een diepgaande blik op de meest voorkomende!

Dit artikel bespreekt de meest voorkomende oorzaken van nekpijn en hoe je deze kunt voorkomen of behandelen. Nekpijn is een veel voorkomend probleem.

Nekpijn kan variëren van mild ongemak tot ernstige, slopende pijn. Talrijke factoren dragen bij aan nekpijn, waaronder een slechte houding, verwondingen, spierspanning, stress en zelfs mentale problemen.

Bepaalde medische aandoeningen zoals artritis, infecties of whiplash kunnen ook nekpijn veroorzaken. Daarom is het van vitaal belang om de oorzaken van nekpijn te begrijpen om de meest geschikte zorg te krijgen.

Nekpijn oorzaken: hoe ontstaan nekklachten?

Nekpijn is een veel voorkomende klacht bij volwassenen, met bijna tweederde die het op een bepaald punt in het leven ervaart. Volgens het European Spinal Journal is de prevalentie van een week van nekpijn bij de algemene bevolking ongeveer 36%.

De nek is een complexe structuur met talloze spieren, ligamenten, pezen en gewrichten. Ze werken allemaal samen om ons in staat te stellen onze hoofden in verschillende richtingen te verplaatsen. Helaas maakt dit het ook vatbaar voor letsel en spanning.

Slechte houding, lange periodes zittend in een ongemakkelijke positie, of het dragen van zware voorwerpen kan allemaal leiden tot nekpijn. Andere oorzaken zijn whiplash veroorzaakt door auto -ongelukken, artritis en degeneratieve schijfziekte.

Bepaalde minder voor de hand liggende oorzaken, zoals virale infecties, voedingstekorten en hormonale onevenwichtigheden, kunnen ook nekpijn veroorzaken met spierontsteking.

Het kennen van de potentiële oorzaken van nekpijn is van cruciaal belang om te begrijpen hoe je nekpijn snel kunt genezen.

Hoe kan een slechte houding nekpijn veroorzaken?

Lange perioden doorbrengen in een ongemakkelijke positie, te lang in een gebogen houding zitten, voorwaartse nekuitsteeksel, niet gebruiken van ergonomische bureaustoelen en andere ergonomische hulpmiddelen of een zware tas op één schouder dragen zijn voorbeelden van slechte houdingen.

De spieren en ligamenten in de nek kunnen gespannen of overmatig worden gebruikt vanwege abnormale houdingen.

Als het gaat om nekpijn en hun oorzaken, wordt slechte houding vaak over het hoofd gezien. Maar het is een belangrijke factor bij het bijdragen van de ontwikkeling van de aandoening.

Wanneer de nek niet in de juiste uitlijning is, legt spieren een extra spanning om de verkeerde uitlijning te corrigeren. Dit zal leiden tot pijn.

Bovendien kan een slechte houding bestaande nekpijn erger maken door de nekspieren verder te benadrukken en ontstekingen te veroorzaken.

De spanning in de spieren van de nek en de bovenrug veroorzaakt vaak pijn en stijfheid in de spieren.

  • Volgens een Iraanse studie had de meerderheid van de proefpersonen die nekpijnen hadden ze vanwege het handhaven van een lage craniovertebrale (CV) positie op het werk.
  • Uit een studie uit 2017 van 84 IT -professionals bleek dat een lage CV -hoek bij de nek nekpijn veroorzaakt en dat diepe cervicale flexorspieroefening helpt deze te verlichten.

Nekpijn is een gevolg van een slechte houding op de lange termijn. Het handhaven van een goede houding tijdens het zitten, staan of werken kan nekpijn voorkomen. Daarom is houding een essentiële factor bij het voorkomen van nekpijn. Postuur corrigerende handelaars en ergonomische apparaten kunnen je helpen het te verlichten.

nekpijn oorzaken kunnen een slechte houding en stress zijn
Let op je houding. want een slechte houding behoort tot de oorzaken van nekpijn. Evenals stress, waar je hieronder meer over leest.

Chronische stress en de impact ervan op de gezondheid van de nek

Symptomen van stress hebben een directe en verstrekkende impact op de gezondheid van de nek, omdat het de functie van cervicale spieren en gewrichten kan veranderen. Langdurige stress kan leiden tot het begin van nieuwe hoofdpijn, nekstijfheid of beide.

  • Wanneer mensen extreme spanning of werklast ervaren, kan dit leiden tot chronische problemen zoals spierpijn, hoofdpijn en vermoeidheid. (B) Stress kan ervoor zorgen dat de spieren in de nek gespannen worden, wat resulteert in strakheid of stijfheid in de nek.(B)
  • Bovendien kunnen ook stresshormonen de nekspieren beïnvloeden, wat leidt tot spanning of pijn. Wanneer de nekspieren constant onder spanning staan, worden ze ontspannen. De studie bij Chennai gelooft dat stresshormonen een negatief metabolisme in nekspieren kunnen creëren, waardoor ze gehandicapt worden. (B)
  • Ook hebben studies aangetoond dat stress de hersenfuncties en het vermogen van het lichaam om te genezen door lichamelijk letsel kunnen veranderen.
  • Studies hebben mensen geadviseerd die chronische nekpijn en spanningshoofdpijn ervaren om hun werklast en mentale stress te verminderen om stralende nekpijn te voorkomen. Dit is inderdaad toegeschreven aan verhoogde spierspanning en verminderde bloedstroom.

Indien stress of andere mentale problemen is het van groot belang om de onderliggende oorzaak van nekpijn en psychische problemen aan te pakken om langdurige verlichting te verkrijgen en te zorgen dat de nekpijn niet terugkeert.

Onvoldoende beweging en spieratrofie als een oorzaak van nekpijn

Het niet voldoende bewegen kan een belangrijke bijdragende factor zijn aan het veroorzaken van nekpijn. Wanneer mensen hun spieren en gewrichten niet regelmatig gebruiken, begint hun lichaam zich aan te passen aan het gebrek aan beweging door hun spiermassa langzaam te verminderen.

Dit proces is spieratrofie en de nekspieren zijn niet in staat om meer bekwame taken uit te voeren dan normaal.

Wanneer de nekspieren niet goed worden gebruikt, verliezen ze geleidelijk hun toon. Hierdoor zal de botten meer van de lading van het hoofd dragen en uiteindelijk beginnen te bewegen. Bovendien kan dit spanning in de spieren veroorzaken, wat ook kan leiden tot acute nekpijn.

Als jij merkt dat je lijdt aan nekpijn veroorzaakt door niet voldoende beweging, kan het rekken, strekken en versterken van jouw nekspieren helpen bij de behandeling tegen nekpijn.

Nekletsel en ongelukken kunnen nekpijn veroorzaken

Verwondingen aan de nek als gevolg van whiplash worden veroorzaakt door een plotselinge beweging van het hoofd, zo komt dit bijvoorbeeld soms voor bij een auto ongeluk. Deze plotselinge beweging zorgt ervoor dat de ligamenten, pezen en spieren van de nek zichzelf overbelasten, wat resulteert in letsel.

Symptomen van een whiplash-gerelateerde nekletsel zijn pijn variërend van mild tot ernstig met een stijve nek, hoofdpijn en zelfs moeite met het concentreren. In sommige gevallen kan een nekletsel ook neurologische symptomen veroorzaken, zoals tintelingen of gevoelloosheid in de armen of handen vanwege zenuwbeschadiging.

Zelfs kleine nekletsels kunnen langdurige, chronische nekpijn veroorzaken die slopend kunnen zijn en de kwaliteit van leven ernstig kunnen beïnvloeden.

Nekpijn veroorzaakt door een nekletsel kan vaak worden behandeld met massagetherapie, medicijnen en andere niet-invasieve behandelingen. In sommige gevallen kan een operatie echter nodig zijn om de onderliggende oorzaak van nekpijn te behandelen en de symptomen te verminderen.

leven met nekpijn
Nekpijn kan echt slopen zijn, dus hopelijk heb je wat aan de inzichten in dit artikel.

Andere meer medische oorzaken van nekpijn

Nekpijn is een veel voorkomend symptoom en wordt vaak veroorzaakt door medische aandoeningen zoals artritis, degeneratieve schijfziekte en cervicale spondylose.

Deze aandoeningen veroorzaken ontsteking en irritatie van de cervicale wervelkolom, wat resulteert in pijn en stijfheid in het nekgebied. Andere medische aandoeningen die nekpijn kunnen veroorzaken, zijn onder meer disk hernia, tumoren, infecties en beknelde zenuwen.

Behandeling van medische oorzaken van nekpijn kan medicijnen, ergonomisch werken, fysiotherapie, massage apparatuur, houding correctoren of chirurgie omvatten, afhankelijk van de onderliggende aandoening.

Nu je dit weet: wat kun je verder doen tegen nekpijn?

Nu weet je dat nekpijn oorzaken van diverse aard kan hebben, heb je misschien geconcludeerd wat jouw nekpijn veroorzaakt en zoek je nu naar een remedie.

Als je op zoek bent naar manieren om je nekpijn te verlichten, dan is dit artikel iets voor jou. We hebben een heel artikel gewijd aan het helpen identificeren en behandelen van de onderliggende oorzaken van uw ongemak.

We bespreken methoden zoals zelfzorgactiviteiten, aanpassingen van levensstijl, medicijnen, injecties en fysiotherapie. Weten wat werkt en wat niet kan lastig zijn!

Ga naar het artikel om nekpijn te behandelen>>>

+ berichten

Drs. Hiruni Tharuka heeft onder andere medicijnen gestudeerd en is afgestudeerd als medisch professional. Ze schrijft veel artikelen over fysieke en mentale gezondheid en hoe deze twee verband houden met elkaar. Daarnaast heeft Hiruni veel kennis over psychologie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *