foto van een vrouw die nadenkt over het nlp communicatiemodel

Belangrijkste over het neuro linguïstische (NLP) communicatiemodel

In de jaren zeventig ontdekten informatiewetenschappers John Grinder en wiskundige Richard Bandler neurolinguïstische programmering. NLP, of neuro-linguïstisch programmeren, is de studie van hoe dingen die extern geprogrammeerd zijn ons gedrag beïnvloeden.

Deze externe omstandigheden hebben invloed op onze gedachten en overtuigingen, die van invloed zijn op hoe we de wereld waarnemen.

Omdat dit de psychologische en gedragscomponenten zijn die door de verandering worden beïnvloed, helpt NLP ons onze gedachten, overtuigingen, emoties en ervaringen te verwerken als dingen die we in tijden van verandering kunnen beheersen.

Een verrijking hierbij is het gebruik van het neuro linguïstische communicatiemodel die ik in dit artikel uitgebreid zal behandelen.

Het gebruik van NLP en daarbij het NLP model is een ware kracht

NLP-methoden stellen mensen in staat om alles te doen door middel van concentratie en taal (linguïstiek). NLP vereist het vermogen om positiviteit te visualiseren en je te richten op wat je wil bereiken

Als het goed wordt toegepast, kan NLP de mentaliteit veranderen ten gunste van persoonlijke groei. Hierdoor blijven sommige zakenmensen naar nieuwe hoogten stijgen, terwijl anderen dat niet doen. Dit is zodat ze de NLP-techniek kunnen gebruiken om hun geest opnieuw te bedraden en hun focus en affirmaties te veranderen voor positieve verandering.

De voordelen van neurolinguïstisch programmeren zijn talrijk. Het wordt gebruikt door professionals in de geestelijke gezondheidszorg om cliënten te helpen bij het beheersen van fobieën, angst en depressie. Ze worden door de behandelaars gecombineerd met cognitieve gedragstherapeutische benaderingen en conversietherapie.

NLP is een hulpmiddel dat wordt gebruikt door NLP therapeuten die met mensen werken aan hun fysieke gezondheid en persoonlijke ontwikkeling om methoden te ontwikkelen die passen bij de weg naar succes van hun cliënten. Dit zorgt ervoor dat we kunnen zeggen dat neurolinguïstisch programmeren een unieke aanpak bied voor ieder mens.

Misschien ook interessant: informatie over NLP therapie en NLP therapeuten>>>

Wat is het NLP-communicatiemodel?

Mensen begrijpen communicatie op verschillende manieren, maar NLP geeft een meer grondige uitleg van hoe omgevingsinvloeden onze gedragspatronen beïnvloeden.

Het neurolinguïstische communicatiemodel beschrijft hoe we informatie van externe bronnen verkrijgen via onze zintuigen: zien, horen, voelen, ruiken en proeven, en deze vervolgens filteren door ze aandacht te schenken of juist te negeren..

Menselijke oordelen, moraal, metaprogramma’s, herinneringen, energieën en geloofssystemen beïnvloeden ook de informatie die wordt gefilterd. Het filtersysteem varieert van een grotendeels onbewust filter tot een meer bewust filter.

Nadat de gegevens door ons persoonlijk zijn verwerkt, worden ideeën samengevoegd om een intern beeld van onze wereld op te bouwen, dat onze toestand en emoties op gang brengt op basis van de vijf zintuigen. Ons lichaam en gedrag worden beide beïnvloed door de getriggerde emoties (de manier waarop we reageren op de buitenwereld).

Veranderingen in houding en gedrag kunnen worden behaald met behulp van neurolinguïstisch programmeren. Het helpt bij het schetsen van hoe mensen kunnen omgaan met hun omgeving.

Zoals gezegd helpen de vijf zintuigen ons bij het verzamelen van informatie uit de buitenwereld. Onze zintuigen fungeren als een kanaal voor informatie om onze hersenen te bereiken. Hieronder volgen de vijf zintuigen en hoe ze werken:

  1. Zien: hoe we naar iemand staren, hoe we ergens bij stilstaan als we gefocust zijn, enz.
  2. Horen: geluiden horen, gesproken woorden horen, etc.
  3. Voelen: vaak kinesthetiek genoemd, treedt op wanneer we onaangename emoties ervaren, zoals kippenvel, of wanneer een geliefde ons aanraakt.
  4. Ruiken: hoe je bedorven voedsel detecteert, parfum ruikt, etc.
  5. Proeven: smaak van eten en drinken, hoe voedsel wordt geproefd, enz.

De vraag hierbij is: hoe omschrijf je jezelf met behulp van deze vijf zintuigen? Neem ter illustratie chocolade. Hoe kun je met de vijf zintuigen aangeven of je wel of niet van chocolade houdt?

Het kan bijvoorbeeld worden gezien met de ogen (visueel), geroken met de neus (olfactorisch) en geproefd met de tong (smaak).

Het belang van NLP-communicatiemodellen

Door onderzoek is aangetoond dat het communicatiemodel voor neuro-linguïstisch programmeren mensen helpt op het gebied van zelfontplooiing. Volgens onderzoek bij een groep non-profitorganisaties in Zuid-Afrika kan NLP ook beter organisatorisch leiderschap en communicatie ondersteunen.

Hieronder vind je meer informatie over de waarde van het NLP-communicatiemodel:

  1. Het NLP-communicatieparadigma stelt ons in staat onze hersenen opnieuw te bedraden en het gewenste gedrag te bereiken.
  2. Het NLP-communicatiemodel verbetert ons vermogen om het gezichtspunt van een andere persoon te begrijpen door ons te informeren over de fysiologische factoren die onze emoties beïnvloeden.
  3. Het NLP-communicatiemodel geeft ons een manier om open, empathisch en zonder oordeel te communiceren door te erkennen hoe onze interne perceptie wordt beïnvloed door onze emoties.
  4. Het NLP-communicatiemodel gebruikt onze fysiologie en onbewuste filters om ons de mogelijkheid te geven non-verbale communicatie te interpreteren.
  5. Het NLP-communicatieparadigma stelt ons in staat om alle belemmeringen die de weg naar succes in de weg staan, te overschrijden.

Neurolinguïstisch programmeren Communicatiemodellen stimuleren onze hersenen om strategisch te plannen en na te denken, wat onze persoonlijke groei bevordert.

Elementen van het communicatiemodel voor neurolinguïstisch programmeren

De samenstellende delen van het NLP-communicatiemodel moeten duidelijk worden uitgelegd om dit artikel als volledig te beschouwen.

Verwijderen: je concentreren op één stuk informatie terwijl andere zaken worden genegeerd, wordt ‘verwijderen’ genoemd. Zonder enige informatieverwijdering en je enkel te concentreren op wat belangrijk is, lopen we het risico informatie-overload te krijgen, wat kan leiden tot besluiteloosheid.

Vervorming: Het is belangrijk te focussen op je realiteit in plaats van gedachten en ideeën te verzinnen die incorrect en misleidend zijn. Het vinden van de waarheid helpt bij het omscholen van onze hersenen, die geneigd zijn gedachten te verzinnen of feiten te vervalsen.

Generaliseren: generaliseren betekent gebeurtenissen concluderen; bijvoorbeeld, omdat één man mij heeft gedumpt, zullen alle mannen mij hetzelfde aandoen. Tribalisme, racisme en religieuze intolerantie hebben als gevolg van generalisatie een thuis gevonden in de huidige samenleving.

Herinneringen: Onze opvattingen worden gevormd door onze herinneringen aan eerdere gebeurtenissen. Welke herinneringen er ook opkomen, de kans is groot dat ze ons heden zullen beïnvloeden.

Metaprogramma’s: Deze maken duidelijk waarom verschillende personen onder dezelfde omstandigheden op verschillende manieren handelen. De interpretatie van iemands activiteiten en gedrag wordt ook ondersteund door metaprogrammering.

Waarden: zijn hoe we bewust of intuïtief reageren op de dingen die voor ons het belangrijkst zijn. Waarden weerspiegelen onze perceptie van wat goed of slecht is. Afhankelijk van de omstandigheden veranderen waarden.

Geloof: Geloof is het gevoel van wat we als waar beschouwen over onszelf, andere mensen en de buitenwereld.

Houding: voor bepaalde taken, gelegenheden en omstandigheden vertonen we een bepaalde houding.

Beslissing: nieuwe patronen en overtuigingen maken uit eerdere en huidige keuzes. Een keuze wordt vaak bewust of onbewust gemaakt.

Interne interpretatie: Het is een realiteitskaart die is gemaakt nadat de gegevens zijn gefilterd.

Staat van zijn en emoties: onze interne interpretatie en de vijf zintuigen dienen als katalysatoren voor onze staat en emoties.

Fysiologie: Dit wordt veroorzaakt door onze gevoelens, de vijf zintuigen en invloeden van buitenaf.

Gedrag: Gedrag is hoe we reageren op de buitenomgeving na onze mentale en emotionele toestanden.

Tot slot..

Het begrijpen van het NLP-communicatieparadigma is noodzakelijk om ons bewust te zijn van onze neurolinguïstische programmering. Denk aan de invloeden op je denken, de verschillen tussen onware, verzonnen gedachten en de werkelijkheid, het scheiden van de nuttige van de nutteloze kennis, en het schrappen van de laatste.

Er zal voortdurend wissen, vervormen en generaliseren zijn van externe informatie wanneer het communicatieparadigma wordt gebruikt.

Wil je zelf een cursus of opleiding NLP volgen? Bekijk dan de beste NLP opleiding van Nederland!

+ berichten

Josephine is een communicatie expert en heeft daarnaast veel kennis opgedaan over gedrag in organisaties en psychologie. Op dit moment is zij werkzaam als mental health counselor. Als Mental Health counselor voert zij de volgende taken uit: ontzorgsessies uitvoeren, het maken van strategische planning voor loopbaanverbetering, stress management, anggstbeheersing, het behandelen van alle soorten depressies. Daarnaast vindt ze het leuk om artikelen te schrijven over gerelateerde onderwerpen voor websites zoals deze.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *