Organisatorische gevoeligheid en organisatiebewustzijn zijn vaardigheden die soms moeilijk te begrijpen zijn. Dus wat betekent het precies? Vaak is onduidelijk voor veel mensen wat deze begrippen betekenen.
Wat is organisatiesensitiviteit?
Organisatorische gevoeligheid verwijst naar het vermogen van een organisatie om zich bewust te zijn van en te reageren op de behoeften van haar medewerkers.
Het is een maatstaf voor het vermogen van de organisatie om medelevend en zorgzaam te zijn en een ondersteunende werkomgeving te bieden.
Organisatorische sensitiviteit is belangrijk omdat het helpt bij het creëren van een positief werkklimaat, wat kan leiden tot verhoogde productiviteit en werkplezier.
Een organisatiesensitief persoon
Een organisatiegevoelig persoon is zich terdege bewust van de behoeften van een organisatie. Hij of zij begrijpt de formele en hiërarchische lijnen van een organisatie, maar vergeet de informele niet.
Een voorbeeld: Het spreekt voor zich dat een projectmanager een uitstekende organisatiegevoeligheid moet hebben. Een projectmanager kan immers niet alleen een project afronden.
Als projectmanager wordt van je verwacht dat je samen met anderen je doel bereikt.
Een organisatie die organisatiesensitief handelt
Organisatorische gevoeligheid verwijst naar het vermogen van een organisatie om zich bewust te zijn van en te reageren op de culturele en ecologische context waarin zij opereert.
Het concept is belangrijk voor organisaties die effectief en efficiënt willen zijn in hun werk, omdat ze rekening moeten houden met het steeds veranderende sociale landschap waarin ze zich bevinden.
Bovendien wordt aangenomen dat organisatorische gevoeligheid een rol speelt bij het succes of falen van een organisatie, waarbij gevoeligere organisaties doorgaans succesvoller zijn.
Synoniemen voor organisatiesensitiviteit
Andere woorden voor organisatiesensitiviteit kunnen zijn ”organisatiegevoeligheid” en ”organisatiebewustzijn”.
Hoe herken je iemand die organisatiesensitief is?
Organisatiegevoelige personen zijn in staat om de impliciete en expliciete regels van een organisatie te lezen en te begrijpen, en vervolgens hun eigen gedrag aan te passen aan deze verwachtingen.
Ze kunnen zich ook snel aanpassen aan veranderingen in de organisatiestructuur of het proces.
Organisatiesensitieve personen hebben vaak een intuïtief begrip voor hoe de dingen werken binnen een organisatie, en ze gebruiken deze kennis om hun eigen carrièredoelen te bereiken.
Enkele veel voorkomende eigenschappen zijn:
- De persoon houdt rekening met de organisatiecultuur en voelt goed aan wat daarbinnen mogelijk is
- Het doorzien van interne verhoudingen
- Collegiaal ingesteld zijn en goed zijn in de samenwerking met andere collega’s
- Goed geïnformeerd zijn over de stand van zaken binnen andere afdelingen
- Hiërarchische verhoudingen goed begrijpen
- Formele structuren goed begrijpen, maar ook de informele structuren
- De persoon weet goed zijn of haar weg te vinden binnen de organisatie
Wat zijn aanwijzingen dat iemand niet organisatiegevoelig is?
Een teken kan zijn als het individu routinematig vastgestelde procedures of protocollen negeert. Een andere indicatie kan zijn dat de persoon storend is en conflicten creëert binnen het team.
Bovendien, als de persoon overdreven kritisch is over anderen of negatieve opmerkingen maakt over het bedrijf of zijn producten, kan dit ook een teken zijn dat de persoon niet organisatiegevoelig is.
Enkel veel voorkomende eigenschappen zijn:
- Collega’s op een confronterende manier benaderen, die niet prettig zijn
- Niet of onvoldoende weten wat er binnen een organisatie speelt
- Weinig moeite doen om contact op te nemen met collega’s
- Een attitude tentoonstellen die totaal niet bij de organisatie past
- Uit de hoogte zijn en jezelf schouderklopjes geven
- Negatieve opmerkingen plaatsen over de organisatie of collega’s in het bijzijn van andere collega’s
- Niet denken in win-win situaties, maar alleen aan je eigen gewin denken
- Ongepast gedrag als dingen anders doen dan het hoort, te laat komen, ongevraagde adviezen geven, luid en vervelend zijn.
Waarom is het belangrijk om organisatiesensitief te zijn?
Er is veel onderzoek dat het idee ondersteunt dat meer organisatiegevoelig worden kan leiden tot betere organisatieresultaten.
Wanneer individuen in staat zijn om de verschillende signalen die hun organisaties afgeven te begrijpen en erop te reageren, zijn ze beter in staat om te navigeren door het complexe sociale web dat binnen organisaties bestaat.
Bovendien kan het begrijpen van de normen en verwachtingen van de organisatie werknemers helpen om de doelstellingen van de organisatie beter te begrijpen en na te leven.
Hoe kun jij of een collega meer organisatiesensitief worden?
De beste manier om organisatiegevoelig te worden, is door eerst te begrijpen wat organisatiegevoeligheid is.
Als je eenmaal begrijpt wat het is, kun je eraan werken om je meer bewust te worden van je eigen acties en hoe deze de organisatie kunnen beïnvloeden.
Probeer daarnaast meer bewust te zijn van hoe de organisatie als geheel functioneert en hoe de rol van elk individu bijdraagt aan het succes ervan.
Er zijn nog een paar manieren om organisatiegevoeliger te worden.
Een manier is om workshops of trainingen te volgen die gericht zijn op organisatorische vaardigheden. Een andere manier is om boeken of artikelen over organisatievaardigheden te lezen.
Bovendien kun je met jouw manager of supervisor praten over jouw worsteling om georganiseerd te blijven en om hulp vragen bij het ontwikkelen van een plan dat voor jullie beiden werkt.
Tot slot kun je advies inwinnen bij andere professionals die ervaring hebben met organiseren.
Enkele belangrijke artikelen die bij kunnen dragen aan de algemene ontwikkelingen van een medewerker en haar organisatiesensitiviteit:
- Verbeter je communicatie, zodat je makkelijk in contact komt met andere collega’s en je beter kunt uitdrukken;
- Hierbij spelen zowel non-verbale communicatie als verbale communicatie een rol;
- Key points hierin zijn weer dat je zorgt dat je open communiceert en ook het belang van oogcontact mag niet onderschat worden
- Daarnaast is het erg belangrijk om over voldoende zelfvertrouwen te beschikken en positief te denken.
- Elke organisatie is anders, maar om je organisatie beter te leren begrijpen kun je misschien een boek lezen over het gedrag in organisaties.
Team Mindsetking bestaat uit het team van schrijvers van Mindsetking. Zij publiceren voornamelijk op basis van wetenschappelijk publicaties en diepgaand onderzoek naar het onderwerp in kwestie. Heb je vragen? Je kunt ons bereiken via contact@mindsetking.nl.