Zie je op tegen je volgende presentatie? Maakt de gedachte alleen al om voor een publiek te staan u angstig? Je bent niet alleen. Presentatie angst, of angst om te presenteren, treft miljoenen mensen over de hele wereld. In dit artikel nemen we je graag mee door de informatie die Josephine voor je heeft geselecteerd. Hier bespreken we verschillende vormen van presentatieangst en helpen we je manieren te vinden om ermee om te gaan.
Wat is presentatie angst?
Presentatie angst is de angst om in het openbaar te spreken. Dit is een veelvoorkomende angst die kan beginnen als nervositeit, maar zolang je weet wat je moet doen, kun je er gemakkelijk mee omgaan. Het is oké om nerveus te zijn voordat je presenteert; zelfs topsprekers in het openbaar worden nerveus voordat ze het publiek onder ogen zien.
Presentaties vinden plaats in scholen, ziekenhuizen, opleidingsplaatsen, werkplaatsen etc.; in alle branches hebben mensen goede presentatievaardigheden nodig. Om jouw presentatie vaardigheden te perfectioneren en elke vorm van presentatie angst uit te roeien, moet je effectief met jouw publiek communiceren.
Mensen die opgezadeld zijn met het idee om te ”moeten” presenteren, worden ongerust en angstig tijdens het presentatie proces. Als je zweet in je handpalmen, het warm hebt, als je hart snel klopt, of als je het gevoel hebt slecht in je vel te zitten op de dag van de presentatie, is de kans groot dat je angst hebt voor presentaties.
Het kan van kwaad tot erger gaan..
Mensen zijn om verschillende redenen huiverig om presentaties te geven in het bijzijn van anderen. Ik ben me ervan bewust dat het geven van een openbare presentatie af en toe kan leiden tot negatieve resultaten, zoals afwijzing of schaamte. De meeste mensen houden niet van kritiek en nemen het niet goed op, vooral als het om presentaties gaat.
Een illustratie van presentatieangst is wanneer je leidinggevende je vraagt om een presentatievoorstel voor een contract op te stellen en je vervolgens tijdens de presentatie belachelijk maakt. Je beeft of, in het ergste geval, je valt en gaat op in je emoties omdat je zulke vragen niet kunt verdragen. Dit geeft alleen maar aan dat je je presentatie angst niet hebt overwonnen en dat je de volgende keer veel nerveuzer kunt zijn.
Sommige mensen zouden liever overlijden dan een toespraak houden voor anderen. Je zult niet het doorzettingsvermogen ontwikkelen dat je nodig hebt om over deze fobie heen te komen door spreken in het openbaar te vermijden.
Wat zijn de oorzaken van angst om te presenteren
Veel mensen hebben een fobie voor presenteren. De angst voor presentatie heeft ertoe geleid dat mensen hun baan zijn kwijtgeraakt, een kans hebben gemist om in het leven te groeien, een mikpunt van grapjes zijn geworden voor collega’s, en een kans hebben gemist om hun beste zelf en beste ideeën te presenteren. Het kan zijn dat je hierdoor niet uit de verf komt.
Hoewel niet iedereen de moed heeft om voor een publiek te presenteren, komt dit meestal omdat ze zich niet bewust zijn van hoe moeilijk het is en dus bang zijn om het te doen. Afhankelijk van uw werkgebied vereist het uitvoeren van elke vorm van presentatie een uitgebreide planning.
Hier zijn enkele van de redenen waarom de meeste mensen bang zijn om te presenteren:
- Geruchten: het horen van ongunstige geruchten over de juryleden of het publiek voor een presentatie zal je humeur verminderen en het moeilijker maken om je uiterste best te doen. Een harde opmerking kan je alleen al boos maken door het te horen.
- Kritiek: er is veel moed en respect voor nodig om kritiek te accepteren, vooral tijdens het geven van een presentatie. De kans is groot dat je een presentatie niet goed afrondt als je tijdens de presentatie opbouwende kritiek krijgt op je project.
- Competitiviteit: Competitiviteit kan presentatieangst veroorzaken. Dit komt omdat je angst voor de argumenten van de tegenstander al duidelijk is. Het publiek of je begeleider zal niet verrast zijn door je opmerkingen of project, denk je.
- Gebrek aan ervaring: je zult je geïntimideerd voelen als je niet weet wat ervoor nodig is om een sterke presentatie te geven.
- Eerste keer: je kunt zenuwachtig zijn als dit de eerste keer is dat je presenteert. Vanwege de hoge mate van angst en trillende hande en lichaamsdelen zijn beginnende presentatoren doodsbang om te spreken.
- Onvoldoende voorbereiding: als je niet genoeg onderzoek doet naar je onderwerp en niet goed voorbereid bent, kun je nerveus zijn tijdens presentaties.
Dit zijn enkele van de verklaringen waarom sommige mensen rillen, trillen, braken, zweten, de situatie vermijden, enz. wanneer ze de verantwoordelijkheid krijgen om te presenteren.
Soorten presentatieangst
Het creëren van presentatie angst kan veel verschillende vormen aannemen. Het is belangrijk op te merken dat mensen om verschillende redenen bang zijn voor presentaties. Het verdient de voorkeur om de juiste manieren te gebruiken om angst te overwinnen, ongeacht de manifestatie ervan.
Presentatieangst kan de volgende vormen aannemen:
- Angst voor het onbekende: Dit soort angst ontwikkelt zich wanneer je niet zeker bent van het onderwerp of het publiek waarover je gaat spreken. Je vraagt je af hoe de luisteraars zullen reageren. Wat verwachten ze? Wat voor presentatie kunnen we verwachten?
- Angst door aan jezelf te twijfelen: als je niet zeker bent van de kwaliteit van je presentatie, breng je geen sterke boodschap over. Je zult op jezelf en je vaardigheden moeten vertrouwen. Als je aan jezelf twijfelt, laat anderen dan hun twijfels hebben tijdens de presentatie.
- Angst voor technologie noem ik deze: Naarmate er nieuwe vormen van technologie opduiken om presentaties eenvoudiger te maken, kan men zich overweldigd en bang voor hen voelen. Wat als de technologie die je wilt gebruiken niet werkt zoals jij voor ogen hebt? Dat zal je er slecht uit laten zien.
- Communicatie angst: Een voorbeeld van communicatie angst is de zorg dat men niet in staat zal zijn om te spreken op de juiste tijden of met de juiste woordkeuze voor een bepaald publiek.
- Angst voor een nieuw publiek: nieuwe mensen leren kennen kan een uitdaging zijn, vooral als je introvert bent. Het kan een beetje beangstigend zijn om te presenteren aan een nieuwe groep mensen, omdat je je niet op je gemak zult voelen
Technieken om angst voor presenteren te overwinnen
Met de juiste technieken kan presentatieangst worden vermeden en aangepakt. Iemand aan wie de verantwoordelijkheid is gegeven om voor het eerst te presenteren of die dit regelmatig doet, dient de juiste procedures of methoden te gebruiken.
Technieken om presentatie angst te overwinnen zijn:
- Werk aan jouw spreekvaardigheid en verbale communicatieve vaardigheden. Werk aan je techniek met een betrouwbare kennis die je op je fouten kan wijzen. Je mentor staat voor je klaar om je persoonlijk te helpen.
- Voorbereiden: Houd je presentatiemateriaal gereed. Je zult je zekerder voelen en je angst om voor een publiek te spreken overwinnen. Krijg informatie over jouw publiek en het probleem. Er moeten dia’s worden voorbereid die je presentatie kunnen ondersteunen.
- Krijg een goed begrip van communicatie signalen, inclusief hoe je oogcontact kunt houden, je ademhaling kunt beheersen, het publiek kunt betrekken met humor en perfecte grammatica en woordgebruik kunt gebruiken wanneer je spreekt.
- Kennis van technische tools opdoen: het is geen slecht idee om het technische team te benaderen om vertrouwd te raken met de tools die je op de presentatie dag gaat gebruiken.
- Visualisatie: Je kunt potentiële presentatie gerelateerde valkuilen visualiseren voordat je jouw toespraak houdt. Je hebt genoeg tijd om alle problemen op te lossen die je je als resultaat hebt voorgesteld.
Misschien ook interessant: technieken om beter te leren presenteren>>>
Waar komt het op neer?
Presentatie angst kan iedereen overkomen; zelfs professionele sprekers of presentatoren hebben nog steeds symptomen van presentatieangst. Het is beter om eerst de angst voor presenteren te erkennen, omdat dat zal leiden tot een snellere manier om presentatieangsten te overwinnen.
Gebruik, afhankelijk van het type angstpresentatie dat je ervaart, de juiste techniek om met dergelijke angst om te gaan, zodat je je op je gemak voelt en je best kunt doen tijdens de presentatie.
Josephine is een communicatie expert en heeft daarnaast veel kennis opgedaan over gedrag in organisaties en psychologie. Op dit moment is zij werkzaam als mental health counselor. Als Mental Health counselor voert zij de volgende taken uit: ontzorgsessies uitvoeren, het maken van strategische planning voor loopbaanverbetering, stress management, anggstbeheersing, het behandelen van alle soorten depressies. Daarnaast vindt ze het leuk om artikelen te schrijven over gerelateerde onderwerpen voor websites zoals deze.