hoe houdt je een creatieve presentatie over jezelf

Presenteren over jezelf: hoe je dit als expert kunt doen

Presenteren over jezelf gaat over het verkopen van jezelf; Het omvat hoe je eruit ziet, praat, gedraagt en mensen laten denken over je persoonlijkheid. Presenteren over jezelf is ook de eerste indruk die maakt voor de groep. De eerste indruk die je op personen maakt is sowieso altijd essentieel.

In dit artikel neem ik je mee aan de hand, zodat jij na het lezen een goed kunt presenteren over jezelf.

Hoe je als expert kunt presenteren over jezelf

Er zijn verschillende benaderingen om als expert te presenteren over jezelf. Het is belangrijk op te merken dat je tegelijkertijd zelfverzekerd, overtuigend en charmant moet zijn. Er is tijd voor een glimlach en tijd voor een serieuze uitdrukking wanneer je jezelf laat zien.

Deze fundamentele richtlijnen zullen je helpen jezelf begrijpelijker te maken voor anderen, of je jezelf nu aan een groep of gezin laat zien, voor een baan, als merk of op school. Vergeet niet dat het doel om jezelf te laten zien, is om een impact achter te laten.

Hier zijn enkele eenvoudige tips om over jezelf te presenteren:

  1. Lach altijd wanneer je over jezelf presenteert. Een neutrale uitdrukking kun je houden als het gaat om statistieken en getallen.
  2. Plan je presemtatie en oefen deze van tevoren. Dit zal je helpen het script te verlichten dat je hebt geschreven. Deze begeleiding zal van pas komen tijdens een interview of een presentatie op de werkplek.
  3. Toon jouw nieuwsgierigheid door een vraag te stellen. Dit maakt het voor anderen gemakkelijker om je beter te leren kennen. Wanneer je jezelf introduceert, is het altijd nuttig om vragen te stellen aan je publiek, voor meer toewijding.
  4. Begroet bij het geven van een presentatie over jezelf het publiek en benoem je eigen naam en eventueel kwalificaties of leuke weetjes over jezelf.
  5. Als je handen met iemand schudt voor of na je presentatie, kijk dan vriendelijk de andere persoon in de ogen en glimlach.
  6. Kleed je op passende wijze voor de rol om te presenteren over jezelf. Je kunt geen deskundige bakker zijn terwijl je op hoge hakken komt aanlopen.
  7. Voer eventueel een achtergrond controle uit op jouw publiek om ervoor te zorgen dat je niets ongepasts zegt. Dit heet: weet welk type mensen naar jouw presentatie komt.
  8. Zorg ervoor dat je met duidelijke stem (goede verbale communicatie) spreekt om te worden begrepen. Het heeft de voorkeur om te praten in de taal van jouw publiek; Dit zal je helpen hun aandacht te trekken.
  9. Toon dankbaarheid bij het afronden van de presentatie over jezelf

De vaardigheden die nodig zijn om effectief over jezelf te presenteren

Je moet een interessante persoonlijkheid, zelfvertrouwen en een hoog gevoel van eigenwaarde hebben om jezelf te presenteren en een goede eerste indruk te maken. Je kunt ook wat vaardigheden verwerven om je te helpen de aandacht van mensen te trekken. Deze vaardigheden komen vanzelf, maar ze kunnen ook worden geleerd.

Deze vaardigheden omvatten:

  • Communicatieve vaardigheden: je moet leren hoe je jezelf kunt communiceren, zodat anderen kunnen begrijpen wat je zegt. Communicatie houdt in dat het op het juiste moment de juiste vragen stellen. De vaardigheid van het vertellen van verhalen helpt je bij het communiceren met je interviewer of publiek wanneer je jezelf introduceert.
  • Zelfbewustzijn: zelfbewustzijn is het vermogen om zichzelf te begrijpen. Jouw presentatie over jezelf zal falen als je jouw sterke punten, zwakke punten, kansen en bedreigingen niet begrijpt. Dit zal je helpen jouw zwakheden beter te begrijpen en jouw zelfrespect te verbeteren.
  • Non-verbale communicatie vaardigheden: je moet kunnen glimlachen, je kin omhoog houden en je schouders terug bewegen. Het is noodzakelijk om te leren hoe je voor een menigte kunt staan, voor een interviewer te zitten en zich voor collega’s te gedragen. Oogcontact onderhouden tijdens het aanraken van iemand is een vertrouwensvermogen van het vertrouwen van vertrouwen. Lichaamstaal mogelijkheden omvatten gezichtsuitdrukking en toon van de stem.
  • Onderzoekscapaciteit: elk type presentatie over jezelf zal uitgebreid onderzoek vereisen. Onderzoek bij jezelf wat je van van plan bent en wat je uit de presentatie over jezelf wil halen. Daarnaast is het belangrijk het publiek, de interviewer of collega’s te onderzoeken en erachter te komen wat zij belangrijk vinden.
  • Schrijfvaardigheden: voordat je kunt leren hoe je over jezelf kunt spreken, moet je eerst leren hoe je over jezelf kunt schrijven. Jouw schrijfvaardigheid zal je helpen om jouw mening in actie te brengen. Met schrijven kun je op script vastleggen wat je wil zeggen. Schrijven helpt je ook om concepten en ideeën te ontwikkelen voor jouw presentatie.

Hoe je jezelf kunt presenteren met behulp van PowerPoint

Wanneer een presentatie wordt ondersteund door afbeeldingen, zullen mensen de presentatie beter herinneren. Een powerPoint bij presenteren over jezelf is nuttig voor visuele ondersteuning en toewijding van het publiek aan jouw presentatie.

De afbeeldingen in PowerPoint zijn duidelijk en dienen de content te ondersteunen. Je kunt hierbij gebruik maken van kleuren, waardoor het aantrekkelijk is voor degenen die het zien.

Hier is een stapsgewijze tutorial voor het gebruik van PowerPoint om jezelf voor te stellen:

Voorafgaand aan de presentatie over jezelf

  • Bereid je voor wat je wilt zeggen: bereid je voor wat je over jezelf wilt zeggen door te noteren wie je bent, wat je doet, je referenties, enzovoort. Voer ook fundamenteel onderzoek uit naar jouw doelgroep of de organisatie. Een geweldig ontwerp voor de PowerPoint-presentatie kan je ook helpen extra punten te scoren.
  • Wees kort van stof en gebruik eenvoud: gebruik eenvoudige communicatie. De zinnen moeten kort en memorabel zijn. Dit komt omdat je zoiets op elke dia zult bespreken.
  • Oefening: Overweeg de vragen die je mogelijk worden gesteld en hoe je zou kunnen reageren.

Presentatie

  • Begin met de introductie: begin met jouw openingsdia -show: Leg ook je introductie uit door het publiek aan te spreken en je naam te vermelden en waar je vandaan komt.
  • Bespreek jouw prestatie: verkoop jouw presentatie op een leuke manier. De prestatie moet ook relevant zijn voor jouw doelgroep en het afgesproken onderwerp. Beschrijf ook het moeilijkste aspect van de presentatie over jezelf en geven mensen inzicht in jouw keuzes.
  • Gebruik story telling: Story telling kan je helpen jouw prestaties te analyseren. Je verwerft empathie en emoties van je publiek door echte en praktische voorbeelden te bieden van wat je werk betreft.
  • Vat samen: voor een beter begrip, je kunt dit doen door hen vragen te stellen of ze toe te staan jou vragen te stellen. Dit is ook een manier om hen te betrekken en jouw bezorgdheid over hen te tonen.

Post-presentatie

  • Gesprekken voeren na de presentatie: zodra je jouw presentatie over je zelf hebt voltooid, kun je rondhangen en één-op-één gesprekken met individuen voeren. Je kunt erachter komen hoe goed je hebt gepresteerd door hen te vragen wat ze van de presentatie vonden. Houd oogcontact bij het geven van een stevige handdruk en het is oké om het hierbij te laten.

Schriftelijke presentatie over jezelf binnen 5 minuten

Met behulp van deze twee basisvoorbeelden kun je je binnen vijf minuten voorstellen:

Voorbeeld van jezelf presenteren als student:

afbeelding van een voorbeeld brief over jezelf presenteren als een student.

Begonnen met een groet, volledige naam, locatie, school bezocht, prestatie, levensdoelstellingen, interesses en waardering in het voorbeeld van zelfpresentatie van studenten hierboven. Deze presentatie kan worden gebruikt om jezelf aan de klas voor te stellen, als een presentatie voor een kennismaking of introductie over jezelf.

Voorbeeld van stukje tekst om jezelf te presenteren voor een sollicitatie:

adbeelding voorbeeld jezelf presenteren in een brief voor een sollicitatie

Deze presentatie over jezelf voor een interview omvat groeten, erkenning van de mogelijkheid om te spreken, een volledige naam en relevante ervaring (relevant voor de functie), kwalificaties, een korte beschrijving van ervaring, gereedheid om te werken en openheid voor verdere vragen en waardering.

Opgemerkt moet worden dat alle kwalificaties en ervaring relevant zijn voor de functiebeschrijving van het bedrijf.

Conclusie: presenteren over jezelf

Meer zelfbewustzijn, zelfrespect en vertrouwen zijn vereist voor presenteren over jezelf. Dit zijn de basisprincipes waarmee je een blijvende impact op de geest van mensen kunt achterlaten. Het is ook van cruciaal belang om nuttige vaardigheden te verwerven, zoals communicatie en lichaamstaal, waarmee je jouw publiek kunt communiceren en betrekt.

Misschien ook interessant: tips om beter te leren presenteren>>>

+ berichten

Josephine is een communicatie expert en heeft daarnaast veel kennis opgedaan over gedrag in organisaties en psychologie. Op dit moment is zij werkzaam als mental health counselor. Als Mental Health counselor voert zij de volgende taken uit: ontzorgsessies uitvoeren, het maken van strategische planning voor loopbaanverbetering, stress management, anggstbeheersing, het behandelen van alle soorten depressies. Daarnaast vindt ze het leuk om artikelen te schrijven over gerelateerde onderwerpen voor websites zoals deze.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *