in dit artikel gaan we in op rugpijn en hoe we deze kunnen behandelen

De ultieme gids om rugpijn over de hele rug te behandelen

Mensen die last hebben van pijn in de onderrug of andere rugpijn ervaren weten hoe moeilijk het kan zijn om een gewoon leven te leiden als je voortdurend lijdt aan rugpijn.

Elke dag vraag je je misschien af of je het zult redden zonder nog een pijnstiller te hoeven nemen. Elke dag kan een worsteling worden terwijl je de eenvoudigste dingen probeert te doen, zoals naar je werk gaan of winkelen.

Rugpijn is inderdaad een sinister probleem, met medische rapporten die aantonen dat het tot 80% van de bevolking treft. [1] Volgens statistieken verliezen werknemers ongeveer acht werkdagen per jaar als gevolg van rugpijn. [2] Bovendien is het wereldwijd een van de belangrijkste oorzaken van arbeidsongeschiktheid en kost het bedrijven elk jaar 150 miljoen dollar aan productiviteitsverlies. [3]

Werkgevers moeten stappen ondernemen om ervoor te zorgen dat hun werknemers toegang hebben tot passende preventie- en behandelingsopties voor rugpijn.

Maar wat als ik je zou vertellen dat er een manier is om te voorkomen dat het lijden je leven verpest? Geloof het of niet, het is mogelijk – alles wat je nodig hebt is een beetje motivatie en enkele simpele tips. Er is hoop! In deze blogpost bespreek ik hoe je kunt voorkomen dat rugpijn je hele leven verpest.

De verschillende typen begrijpen

Er zijn veel mogelijke oorzaken van rugpijn, waaronder:

 • Onjuiste lichaamsmechanica tijdens het tillen
 • Traumatische verwondingen
 • Rugpijn veroorzaakt door een slechte houding
 • Overbelasting door overgewicht of repetitieve activiteiten
 • Onderliggende medische aandoeningen (spinale stenose, degeneratieve schijfziekte, ischias, hernia’s, artritis en wervelfracturen)
 • Obesitas
 • Spanning
 • Genetica
 • Leeftijdsgebonden slijtage bij oudere volwassenen
 • Het is belangrijk om de oorzaak te achterhalen om de meest effectieve behandeling te vinden

Zorgen en vragen
Wat is pijn in de middenrug? Het is een spanning in de spieren aan in onze rug. Soms veroorzaakte rugpijn door stress.

Neurologische problemen

Als het gaat om neurologische oorzaken, kan de pijn ontstaan als gevolg van verkeerd afgestelde zenuwen of zenuwbeschadiging. Trauma of ziekte, die beide kunnen leiden tot chronische rugpijn, kan deze zenuwbeschadiging veroorzaken. Deze aandoeningen kunnen de zenuwen in de wervelkolom beschadigen en ondragelijke pijn veroorzaken. Zenuwirritatie kan ook rugpijn veroorzaken als gevolg van een ontsteking of infectie. [4]

Spier problemen

Spierspanning is één van de meest voorkomende oorzaken van rugpijn. Verrekking of verkramping van de rugspieren, die kan optreden bij overmatig gebruik of verzwakking van de rugspieren, kan zowel midden-onderrugpijn veroorzaken. [5]

Psychologische problemen

Naast fysieke oorzaken kunnen ook psychologische factoren bijdragen aan rugpijn. Volgens wereldwijde enquêtes over geestelijke gezondheid zijn stemmingsstoornissen en angst direct gerelateerd aan nekpijn. Stress en angst kunnen spierspanning veroorzaken en leiden tot beklemming in de nek en schouders. Stressvolle situaties kunnen ook leiden tot het vrijkomen van hormonen die bijdragen aan pijngevoeligheid. [6]

In ieder geval is het essentieel om de bron van rugpijn te identificeren om het juiste behandelplan te vinden. Er zijn veel manieren om rugpijn te verminderen, waaronder regelmatige lichaamsbeweging en stretching, houdingscorrectie, versterking van de kernspieren, (rug)massagetherapie, massageapparaten en ergonomische apparaten. Bovendien moet men professionele hulp zoeken als de pijn langer dan een paar dagen aanhoudt of ernstig wordt.

Wat te doen tegen rugpijn?

Rugpijn kan dagelijkse activiteiten belemmeren en ongemakkelijk zijn. Bovendien kan het variëren van lichte irritatie tot kwellend ongemak dat jouw dagelijks functioneren kan beperken.

Het is belangrijk om de oorzaken en behandelingen te begrijpen die beschikbaar zijn om de symptomen te verlichten.

Hieronder deel ik enkele oplossingen en behandelmethodes voor rugpijn.

Ergonomisch werken om rugpijn te verhelpen en te voorkomen

Ergonomisch werken helpt rugpijn in de hele rug te verlichten en kan een oplossing bieden bij rugpijn. Tegenwoordig zijn er vele ergonomische apparaten en hulpmiddelen beschikbaar.

Rugpijn kan slopend zijn en jouw kwaliteit van leven aantasten. Er zijn veel behandelingen zoals fysiotherapie, yoga, medicatie en veranderingen in levensstijl om rugpijn te genezen. Hoewel de oorzaken van rugpijn kunnen variëren, zijn er enkele stappen die iedereen kan nemen om het te verminderen.

Volgens studies vermindert het handhaven van een goede houding bij het staan of zitten rugpijn. Idealiter zou men achterover op de stoel moeten zitten en de heup- en kniegewrichten op dezelfde horizontale lijn moeten houden.

 • Vermijd te lang staan, omdat dit de bloedtoevoer naar je onderrugspieren en wervelkolom vermindert. [7]
 • Strek je rug uit, omdat dit de functionele capaciteit verbetert. [8]
 • Beweeg meer
 • Gebruik je handen niet te veel.
 • Oefen goede lichaamsmechanica bij het tillen van zware voorwerpen. Een persoon moet een gewicht optillen door te hurken en het gewicht dicht bij het lichaam te houden zonder de rug of nek te buigen.
 • Gebruik ergonomische (bureau)stoelen, ergnomische bureaus en houdt rekening met ergonomisch werken in het algemeen.
 • Door regelmatig te strekken en te oefenen, kun je rugpijn voorkomen. [9]
 • Veranderingen in levensstijl aanbrengen, zoals het verminderen van stress
 • Heb je een verkeerde houding en staan je schouders teveel naar voren? Kijk dan eens voor een houdingcorrector.

-Het vermijden van tabak kan ook helpen rugpijn te verminderen of te elimineren. Rokers hebben een drie keer hoger risico op rugpijn in vergelijking met niet-rokers. [10]

Samenvatting: Leer de juiste oefeningen, gebruik ergonomische hulpmiddelen en verbeter jouw houding om rugpijn te voorkomen.

Alternatieve rugpijnbehandelingen om jouw hele rug te genezen!

Massage therapie om rugpijn te verminderen

Massagetherapie is een beproefde techniek om lage rugpijn te verminderen of te voorkomen. Het richt zich op het spier- en skeletstelsel van de onderrug, zowel in de oppervlakkige als in de diepe lagen. [11]

In een studie waarin de effecten van massagetherapie voor lage rugpijn werden onderzocht, ervoer meer dan 40% van de deelnemers een langdurige, betekenisvolle verbetering van hun symptomen. Talrijke andere onderzoeken hebben de voordelen van massagetherapie verder ondersteund. [12]

Massagetherapie is inderdaad een natuurlijke en effectieve manier om rugpijn te behandelen. Voor rugpijn zijn er verschillende massagetechnieken, waaronder Zweedse massage en massageapparaten.

Een behandelplan kan verschillende therapieën omvatten, omdat ze elk speciale voordelen hebben. Het helpt de spierspanning en spasmen die rugpijn veroorzaken te verminderen, de bloedsomloop te verbeteren en de flexibiliteit te vergroten.

Soorten massagetechnieken die beschikbaar zijn om rugpijn te verminderen zijn enkele van de volgende:

Zweedse massage is de meest populaire massagetherapietechniek en richt zich op ontspanning door het gebruik van lange, zachte bewegingen.

Diepe weefselmassage daarentegen helpt terugkerend ongemak en beklemming in de diepste spierlagen van het lichaam te verlichten.

Desalniettemin is het essentieel om met een therapeut te praten om de beste aanpak voor jouw specifieke situatie te bepalen.

Massage-apparaten als hulpmiddel bij rugpijn

Massageapparaten helpen rugpijn te verlichten. Er zijn verschillende soorten massageapparaten beschikbaar, zoals handige foam rollers, vibrerende massagekussens, krachtige en precieze massagepistolen en zelfs verwarmde massagestoelen. Elk apparaat heeft inderdaad zijn eigen voordelen en kan worden gebruikt om specifieke delen van de rug aan te pakken die verlichting nodig hebben.

Bovendien gebruiken deze apparaten trillings- of percussieve massagetechnieken om gespannen spieren aan te pakken. Het gebruik van druk- en vibratiemassageapparaten kan helpen de spieren te ontspannen en pijn te verminderen.

Massageapparaten helpen pijn in verschillende delen van het lichaam te verlichten, van de rug en nek tot de benen en voeten. Bovendien zijn massageapparaten handig om thuis te gebruiken en de meeste zijn draagbaar.

We hebben ook een artikel gemaakt waarin de massage apparaten voor de rug vergeleken worden.

Tens apparaten als rugpijn behandeling

Tens apparaten worden vaak verward met massageapparaten, maar ze kunnen echt nuttig zijn als het gaat om rugpijn. Op het eerste gezicht zou je kunnen aannemen dat tientallen apparaten bedoeld zijn om dezelfde verlichting te bieden als een massage, maar dat is niet het geval.

In plaats daarvan gebruiken Tens apparaten elektrische stimulatie om chronische en kortdurende ongemakken in het lichaam te helpen verminderen.

Deze technologie staat bekend als transcutane elektrische zenuwstimulatie en werkt door bepaalde delen van het lichaam te stimuleren met een elektrische stroom. Deze stroom helpt pijnsignalen uit die gebieden te blokkeren, zodat je geen ongemak ervaart.

Lees meer in ons artikel over tens apparaten in het algemeen>>>

Goede slaapartikelen aan je slaapkamer toevoegen

Jaja, ook in je slaapkamer kun je rugpijn voorkomen en verminderen. Met de juiste ondersteunende producten is jouw rugpijn niet langer een feit, maar eerder verleden tijd.

Kun je de tips uit dit artikel ook bij nekpijn gebruiken?

Hoewel deze strategieën voor sommige mensen kunnen werken, raden we aan ons uitgebreide artikel over de behandeling van nekpijn te lezen. Het biedt meer gedetailleerd advies over hoe je het probleem effectief en veilig kunt aanpakken.

Bovendien behandelt het onderwerpen zoals mogelijke risico’s die aan bepaalde behandelingen zijn verbonden, welke veranderingen in levensstijl nodig zijn voor langdurige verlichting van symptomen en meer.

Met deze uitgebreide gids tot jouw beschikking, ben je goed uitgerust om elke vorm van nekpijn aan te pakken die je mogelijk ervaart.

Ga naar het artikel om nekpijn te verminderen en te behandelen>>>

Mijn laatste woord van dit artikel

Dus tot slot, als je rugpijn hebt, kan het moeilijk zijn om je op iets anders dan de pijn te concentreren. Het kan zijn dat je meer slaapt dan normaal, wat kan leiden tot vermoeidheid, waardoor het moeilijker wordt om de dag door te komen.

Daarom is het belangrijk om te onthouden dat er dingen zijn die je kunt doen om jouw pijn te verlichten en jouw kwaliteit van leven te verbeteren.

Er is een verscheidenheid aan behandelingen, waaronder massagetherapiesessies en apparaten om weer op het goede spoor te komen en het best mogelijke leven te leiden.

+ berichten

Drs. Hiruni Tharuka heeft onder andere medicijnen gestudeerd en is afgestudeerd als medisch professional. Ze schrijft veel artikelen over fysieke en mentale gezondheid en hoe deze twee verband houden met elkaar. Daarnaast heeft Hiruni veel kennis over psychologie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *