in dit artikel lees je hoe je een tens apparaat moet gebruiken

Hoe werkt een TENS-apparaat? Een gebruiksaanwijzing.

Wil je weten hoe een TENS apparaat werkt? Wil je meer weten over de onderdelen van een tens apparaat en hoe je deze gebruikt?

Welnu, hier zijn de antwoorden op al deze bovenstaande vragen in deze TENS apparaat gebruiksaanwijzing! TENS staat voor Transcutane Elektrische Zenuw Stimulatie. Het gebruikt milde elektronische impulsen om de pijn in verschillende delen van jouw lichaam te verlichten.

TENS apparaten werken transcutaan (door de huid) door middel van elektrische zenuwstimulatie (met wat elektrische stroom) om pijn te verlichten. De elektroden worden direct op de huid bevestigd en de impulsen tintelen bij het passeren.

Lees snel verder om erachter te komen hoe deze apparaten werken en waar je zeker rekening mee moet houden!

Hoe werkt een TENS-apparaat?

Laten we een gedetailleerde rondleiding nemen door de werking en componenten van de TENS-apparaat in deze TENS apparaat gebruiksaanwijzing.

Onderdelen van het TENS-apparaat

Een TENS apparaat is een handig en draagbaar elektronisch apparaat met twee delen. Een daarvan is het op batterijen werkende deel dat je kunt dichtknopen en opspelden met jouw overhemd of broek en jouw dagelijkse activiteiten kunt voortzetten. En het andere deel zijn de plakkerige pads, elektroden genaamd, die je op het getroffen gebied kunt plaatsen.

Hoe werkt een TENS-apparaat eigenlijk?

Afgezien van het verlichten van pijn, is het wetenschappelijk bewezen dat een TENS apparaat werkt bij wondgenezing en weefselherstel (B). Bij het ontvangen van een pijnlijke prikkel stuurt het lichaam via neuronen pijnsignalen naar de hersenen, wat resulteert in pijnsensaties.

Er zijn twee modellen/theorieën die uitleggen hoe een TENS-apparaat werkt. Eén model suggereert dat een TENS apparaat de pijnsignalen blokkeert om de hersenen in hun paden te bereiken. Deze blokkade vermindert de pijn door de pijnperceptie te veranderen.

De andere theorie suggereert dat het TENS apparaat de natuurlijke pijnstillers van het lichaam produceert, endorfines, en deze endorfines zijn betrokken bij pijnvermindering.

Hoe gebruik je een TENS-apparaat?

Behalve dat het handig en klein is, is een TENS apparaat ook nog eens makkelijk in gebruik. Alles wat je moet doen volgens de gebruiksaanwijzing is:

 • Plaats de elektroden op de juiste manier op 2,5 cm aan de zijkanten van het getroffen gebied.
 • Verhoog na het inschakelen van het tens apparaat geleidelijk de intensiteit van de elektrische impuls.
 • Merk gewoon op dat je de tintelende sensaties van die elektrische impulsen zou moeten voelen.
 • Begin met de lage intensiteit van de stimulatie en verhoog deze geleidelijk tot je het vereiste vermogen bereikt.
 • Houd de intensiteit op het punt dat je je comfortabel voelt en dat de impulsen geen pijn veroorzaken.
 • Als je pijn begint te voelen, vermindert je de kracht tot een comfortabel punt. Schakel het apparaat uit na gebruik van het TENS-apparaat.
 • Je kunt een TENS-apparaat meerdere keren per dag gebruiken. Elke sessie moet 15-20 minuten duren.
 • Vermijd het gedurende 2-3 dagen te gebruiken als je nog steeds pijn voelt. Je moet een fysiotherapeut of een arts raadplegen als je enige stoornis of irritatie voelt.

Hoe lang duurt het voordat een TENS-apparaat werkt?

Gemiddeld heeft een TENS apparaat 20-30 minuten nodig om te werken en pijn te verlichten. Het effect blijft 1,25-2 uur aan; je kunt 2-3 keer per dag een TENS apparaat gebruiken.

gebruiksaanwijzing van tens apparaten
Een TENS apparaat gebruiken doe je volgens de gebruiksaanwijzing: lees deze goed door en weet in welke gevallen je een TENS apparaat gebruikt en wanneer niet.

Waarvoor kun je het TENS-apparaat kunt gebruiken?

Hieronder staan enkele voorwaarden voor het gebruik van een TENS apparaat om pijn te verlichten:

Zorg ten alle tijden dat je een TENS apparaat van hoge kwaliteit gebruikt.

Wanneer mag je geen TENS-apparaat gebruiken?

Hieronder volgen specifieke scenario’s en omstandigheden waarin je geen TENS apparaat mag gebruiken volgens de gebruiksaanwijzing:

 • Zwangere vrouwen moeten het gebruik van een TENS apparaat op hun buik- en bekkengebied vermijden.
 • Gebruik het niet op het hoofd en de nek van een persoon met epilepsie.
 • Vermijd het gebruik van een TENS apparaat als je hartproblemen hebten een pacemaker, defibrillator of een ander metalen implantaat hebt.
 • Plaats de kussentjes van het TENS apparaat niet op jouw slapen.
 • Plaats nooit pads op de voorkant van de nek, het gezicht of de keel.
 • Plaats nooit elektroden op de voor- en achterkant van de borst.
 • Plaats de pads van het TENS apparaat niet op je mond of ogen.
 • Vermijd het gebruik van een TENS apparaat op spataderen.
 • Gebruik de TENS-machine niet op de geïnfecteerde huid.
 • Vermijd het gebruik van een TENS apparaat als je een overactieve blaas hebt.
 • Vermijd het gebruik van een TENS apparaat op huid met abnormale gewaarwordingen.
 • Gebruik een TENS-apparaat niet rechtstreeks op je ruggenmerg.
 • Vermijd het gebruik van een TENS apparaat tijdens het baden, zwemmen, slapen of het gebruik van een ander elektronisch apparaat.

Samenvatting -TENS apparaat gebruiksaanwijzing

TENS apparaten werken met behulp van elektrische impulsen die transdermaal naar de pijnplaats worden gestuurd. Een tens apparaat werkt doordat het pijn vermindert door de pijnsignalen naar de hersenen te blokkeren of door natuurlijke pijnstillers, endorfines genaamd, te produceren.

Een TENS apparaat is nuttig bij verschillende aandoeningen, zoals lichaamspijn, spierpijn, artritis en krampen. Toch zijn er specifieke scenario’s en situaties waarin je het gebruik van een TENS-apparaat moet vermijden.

+ berichten

Asadullah z'n passie is de gezondheid van de mens. Dit heeft hem doen bewegen de studie Bachelor of Medicine & Bachelor of Surgery te starten aan een gerenommeerde universiteit. In z'n vrije tijd verdient hij graag wat bij met het schrijven van artikelen voor websites in de gezondheidsniche. Bij Mindsetking zijn we blij dat we hem konden toevoegen aan ons team!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *