in dit artikel vind je alles over tens apparaten en rugpijn

TENS apparaten en rugpijn: een revolutionair beheer

TENS apparaten zijn transcutane elektrische zenuwstimulatoren die worden gebruikt bij de behandeling van pijn. Het bestaat uit elektroden die op de huid worden geplaatst direct boven het pijnveroorzakende of triggergebied dat pijn veroorzaakt bij stimulatie. TENS apparaten voor rugpijn sturen elektrische impulsen naar de plaats van pijn en helpen de pijn te verlichten.

TENS apparaten voor rugpijn

Volgens onderzoek is rugpijn een van de meest voorkomende problemen waarmee mensen tegenwoordig worden geconfronteerd, en 12-41% van de Nederlandse beroepsbevolking heeft er melding van gemaakt. Het beïnvloedt onduidelijk mannen, vrouwen, jongeren en volwassenen. Het komt vaker voor bij mensen die langdurig zitten of een sedentaire levensstijl hebben. Rugpijn wordt ook vaak geassocieerd met andere medische aandoeningen.

TENS apparaten voor rugpijn helpen ons chronische rugpijn te beheersen, die in de meeste gevallen onze beweging beperkt en ons dagelijks werk belemmert. Het is de meest effectieve manier van pijnbestrijding omdat het geen bijwerkingen heeft en ook snel thuis kan worden gedaan zonder toezicht van een medisch specialist.

Hoe helpen TENS apparaten rugpijn?

Veel onderzoekers geloven dat continue elektrische stimulatie een verhoogde productie van de natuurlijke pijnstillers van het lichaam (endorfines en enkefalines) veroorzaakt. Er wordt ook gedacht dat de TENS apparaten de onderliggende zenuwvezels stimuleren, waardoor ze herhaaldelijk worden gestimuleerd tot het punt dat ze zich in hun refractaire fase bevinden en dus niet langer in staat zijn om de pijnlijke stimulus te geleiden. Het exacte werkingsmechanisme wordt nog bepaald.

Gebruik van TENS apparaten voor rugpijn

TENS apparaten zijn effectief bij de behandeling van rugpijn. De meeste zenuwvezels die pijnprikkels dragen, bevinden zich in de achterkant van ons lichaam in het ruggenmerg. Verwonding van een zenuwvezel, spier of gebied dat wordt geïnnerveerd door de zenuwdragende pijnsignalen naar het ruggenmerg kan rugpijn veroorzaken. Meer informatie over TENS apparaten en hun effectiviteit bij zenuwpijn heb je natuurlijk kunnen lezen in mijn andere artikel.

Elektroden van het TENS apparaat kunnen direct op de plaats van pijn worden aangebracht om kortstondige verlichting te veroorzaken die uren kan duren. Het wordt gedaan bij pijncentra of door fysiotherapeuten. Je kunt ook bij elke apotheek een TENS apparaat kopen en deze thuis gebruiken.

Soorten TENS-apparaten

TENS-apparaten zijn onderverdeeld op basis van de intensiteit en frequentie van het elektrische signaal dat ze genereren:

  • Apparaten met hoge frequentie en lage intensiteit
  • Apparaten met lage frequentie en hoge intensiteit
  • Apparaten met hoge frequentie en hoge intensiteit

Wanneer kun je een TENS apparaat gebruiken voor rugpijn?

Je kunt hun arts raadplegen over het gebruik van een TENS-apparaat voor chronische rugpijn, vooral wanneer de pijn terugkeert, immuun is voor pijnstillers of moeilijk te behandelen is. Een TENS-apparaat wordt gebruikt wanneer de rugpijn alleen aan specifieke momenten is gekoppeld, de patiënt allergisch is voor pijnstillers of zich slaperig voelt na het nemen van pijnstillers (bijwerking van de meeste pijnstillers en spierverslappers).

Hoe gebruik je een TENS apparaat voor rugpijn?

TENS apparaten zijn zeer gebruiksvriendelijk indien je over een goed TENS apparaat beschikt.

  • Breng eerst een speciaal soort gel aan op de huid. (B)
  • Plaats elektroden rond het gebied van je rug dat pijn veroorzaakt of het triggergebied.
  • Zet de machine aan, die elektrische impulsen genereert.
  • Je zal tintelingen voelen en je kunt ook de stimulusintensiteit aanpassen aan het door jouw gewenste tolerantie en comfort.
  • Laat de procedure 35-40 minuten duren.
  • Geniet van onmiddellijke verlichting van de pijn.
  • Het hele proces kan twee tot drie keer per dag worden herhaald.

Voordelen van het gebruik van TENS apparaat voor rugpijn

TENS apparaten helpen de pijn te verlichten, spierontspanning te veroorzaken en spierverstijving te verminderen. Het helpt bij sommige patiënten ook om de onderliggende gewrichtsmobiliteit te vergroten (B). Het wordt synergetisch gedaan met infrarood of andere verwarmingsmechanismen voor betere resultaten.

Let er wel op dat het gebruik van TENS apparaten ook bijwerkingen kan hebben, waar ik een ander artikel aan heb gewijd.

Conclusie

TENS apparaten zijn geweldig voor het beheersen van rugpijn. Het bereidt het lichaam voor op het vermijden van pijnlijke prikkels door natuurlijke pijnstillers aan te maken of de gerelateerde zenuwuiteinden een paar uur ongevoelig te maken. Het ontspant ook de onderliggende spiergroepen en kan de mobiliteit vergroten. Het is gemakkelijk te gebruiken en heeft minimale bijwerkingen.

Website | + berichten

Team Mindsetking bestaat uit het team van schrijvers van Mindsetking. Zij publiceren voornamelijk op basis van wetenschappelijk publicaties en diepgaand onderzoek naar het onderwerp in kwestie. Heb je vragen? Je kunt ons bereiken via contact@mindsetking.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *