wat is the law of attraction

The law of attraction, wat is het en hoe werkt het?

Kom erachter wat the law of attraction inhoudt en hoe je dit toepast

De wet van aantrekking is een filosofisch onderwerp dat suggereert dat je krijgt wat je denkt.

Dus wanneer je positieve gedachten ontwikkeld krijg je positieve situaties, maar wanneer je negatieve gedachten ontwikkeld krijg je veelal negatieve situaties. 

Dit is allemaal gebaseerd op de overtuiging dat gedachten een vorm van energie zijn en dat positieve energie positieve resultaten opleveren en negatieve energie negatieve resultaten.

Dit zou dan betrekking hebben op alle aspecten in je leven, bijvoorbeeld: gezondheid, financiën, relaties, maar ook op het gebied van werk en de mensen die je ontmoet.

Een bekende uitspraak is ook: het gelijke trekt het gelijke aan. Helaas ontbreekt het aan gebrek aan wetenschappelijk bewijs op dit moment om deze theorie hard te maken en het wordt dus gezien als een pseudowetenschap.

Toch zijn er veel mensen die er bij zweren en er zelfs hun succes aan danken. Ook hebben bekende boeken als ‘The Secret’ de laatste jaren de aandacht getrokken. 

Volgens het bekende platform medium.com geloven de volgende celebrities in de law of attraction:

 • Jim Carrey
 • Denzel Washington
 • Oprah Winfrey
 • Conor McGregor
 • Jay-Z
 • Lady Gaga
 • Steve Harvey
 • Kerri Walsh
 • Arnold Schwarzenegger

De betekenis van de law of attraction

De law of attraction betekent dus letterlijk vertaald naar het Nederlands ”de wet van aantrekkingskracht”. In het Nederlands is dit op dit moment nog minder een begrip dan in bijvoorbeeld Amerika.

Echter wint het ook in Nederland aan populariteit en zijn trends uit Amerika in Nederland altijd wat later ”hot”. Naar verwachting zal de populariteit in Nederland dus ook nog toenemen. 

Deze ”wet van aantrekkingskracht” houdt eigenlijk precies in wat ermee gezegd wordt: je trekt dingen aan. In dit geval zijn dat dingen waar je veelal aan denkt.

Dus hoe gemoedstoestand over het algemeen is, dingen die hierbij passen trek je aan. In de law of attraction wordt dit aantrekken manifesteren genoemd en volgens deze wet kun je daar zorgvuldig mee om gaan.

law of attraction uitleg
Dit is wel echt key bij de law of attraction, lees hieronder wat nog meer van toepassing is.

Uitleg over de law of attraction, hoe werkt het precies?

We lazen al dat een bekende uitspraak is: het gelijke trekt het gelijke aan. Dit is zo volgens de law of attraction.

Je trekt dus aan: wat jij bent, waar je aan denkt, hoe jij je voelt, wat bij jou past op dat moment. Ben je over het algemeen positief en zelfverzekerd? Dan zal je dus dingen aantrekken die hierbij passen.

Het is de wet van aantrekking die hier zijn gang gaat. Heb je dus veel angsten en denk je hier veelvuldig aan? Volgens de wet van aantrekkingskracht kunnen ze dan wel eens uitkomen. 

Echter zeggen ”experts’ op dit gebied, dat het niet zo is dat er bij één negatieve gedachten iets ergs of naars zal gebeuren. Het gaat om het denkpatronen op de langere termijn. 

Het is volgens de wet van aantrekking dus belangrijk om zoveel mogelijk positieve gedachten en patronen te ontwikkelen en negatieve gedachten uit te bannen.

Grappig want wij denken dan aan het boeddhisme, in deze spirituele / religieuze manier werkt dit namelijk ook zo.

Hoe kun je de law of attraction gebruiken?

Onderstaand zijn een paar manieren die volgens de wet van aantrekking positieve resultaten in je leven kunnen brengen: 

Visualiseren: visualisatie is volgens deze wet een bruikbaar hulpmiddel om je positieve gedachten werkelijkheid te laten worden. Je kunt de toekomst die je wilt zo voorstellen door te visualiseren. Hoe doe je dit? Stel nou dat je een nieuwe auto wilt, dan kun je een proefrit maken in je gewenste auto en voorstellen hoe het is om deze auto echt in je bezit te hebben. Het is dan zaak om na deze ervaring er veelvuldig aan te blijven denken. Hier kun je ook meditaties goed voor gebruiken. Tijdens deze meditaties kun je dus effectief visualiseren en is het volgens de wet van aantrekking ook goed om je gewenste leven in te beelden en jezelf gelukkig te zien. Je kunt ook een visionboard maken voor je doelen om je geïnspireerd en gemotiveerd te houden. 

Wees dankbaar en creëer positieve emoties in jezelf: Positieve emoties worden in het Engels ook wel ”elevated emotions” genoemd. Dit zijn emoties zoals: plezier, dankbaarheid, inspiratie, gelijkmoedigheid, vertrouwen en liefde. Deze emoties brengen je meer geluk dan negatieve emoties (survival emotions). Survival emotions zijn emoties als: boosheid, schaamte, angst, somberheid, schuld en jezelf druk maken. Je kunt nu wel raden welke van de twee categorieën helpt bij het manifesteren van positieve resultaten. Echter is het wel belangrijk om te weten dat deze survival emoties nooit helemaal uitgebannen kunnen worden, maar het is belangrijk hier niet te lang in te blijven hangen, zodat het niet structureel wordt. 

Houdt een dagboek / schrijfblok (digitaal of op papier) bij: je kunt bijvoorbeeld hiervoor je notes op je telefoon gebruiken, deze zitten vaak bij elke telefoon (onder een gelijksoortige) naam standaard als applicatie aan het toestel gebonden. Hierbij kun je dan je gedachten opschrijven zodat je de belangrijke dingen onthoudt. Ook kun je positieve ingevingen later nog eens terug lezen zodat je beter onthoudt en er zo voor zorgt dat ze vaker terug komen en uiteindelijk structureel aanwezig zijn in je brein. 

Spreek het uit: Een andere manier die ervoor zorgt dat je beter wordt in het manifesteren van je wensen en ideeën is door ze uit te spreken. Je kunt dit tijdens meditaties doen, maar ook tijdens gesprekken die je hebt met andere personen. Wanneer je iets uitspreekt neemt gek genoeg je geloof erin toe. Wanneer jij dus tegen iemand zegt ”ik ga A of B bereiken” dan neemt je eigen geloof hierin toe en ga je er ook meer in geloven. Dit werkt echter niet alleen volgens de law of attraction maar ook volgens andere theorien, die een meer psychologische achtergrond hebben. 

Focus niet op wat je niet hebt: Bij de wet van aantrekking is het belangrijk om te focussen op wat je wilt op een manier of dat het er al is. Het is belangrijk dat je niet focust op wat er mist, maar dus op wat je wilt. Wanneer je focust op wat er niet is gaat het manifesteren minder makkelijk en zal het het gemis alleen maar versterken. Zoals Kaiser zegt: “Laat los hoe je denkt dat dingen ‘zou moeten’ gaan, en vertrouw erop dat het universum zijn magie uitwerkt, en blijf openstaan voor alles wat het universum denkt dat het beste is.”

Werkt de law of attraction echt zoals deze zegt met energie?

Zoals al aangegeven ontbreekt er dus wetenschappelijk bewijs zoals wij deze kennen om de law of attraction hard te maken. Het blijft op dit moment dus een pseudowetenschap.

Echter zijn er dus veel mensen die er bij zweren en die echt geloven in de werking van de law of attraction.

Zo lazen we bovenaan deze pagina ook de meerdere beroemdheden die geassocieerd worden met de law of attraction. Uit eigen ervaring weten we ook dat veel succesvolle ondernemers hier echt in geloven. 

Onze mening: De law of attraction zal in feite sowieso een positieve invloed op je leven hebben omdat het je positiviteit stimuleer en in deze geloven wij ook in de werking. We laten het energie-gedeelte dan even los en focussen ons dan voornamelijk op het positieve. 

Wanneer jij gelooft dat jouw positiviteit zal bijdragen aan meer succes, heb je automatisch al meer kans om te winnen. Wanneer je ergens in gelooft en positief bent zal je namelijk eerder starten met het doen van bepaalde taken en over het algemeen meer focussen op positieve dingen i.p.v. negatieve dingen. 

Eigenlijk kan de law of attraction ook gezien worden als een hulpmiddel om positiever door het leven te gaan en je dus wel degelijk helpen om je leven mooier en leuker te maken.

Als je immers negatief bent en weinig hoop hebt, hoe ver kom je dan in tegenstelling tot iemand die positief is en veel hoopt heeft? 

Het antwoord op bovenstaande vraag lijkt ons duidelijk en wij denken dus wel zeker dat deze wet van aantrekking zal werken wanneer je deze op volgt. 

Of dit helemaal zo gaat zoals de wet van aantrekking dit beschrijft middels energie etc? Dat is lastig te zeggen… Wij zijn immers ook geen wetenschappers en er ontbreek wetenschappelijk bewijs hiervoor. 

Wel kunnen we wat dieper ingaan op onderstaand onderwerp, wat wellicht een bredere kijk geeft op ons lichaam, energie en waar het toe in staat is.

Law of attraction en wetenschappelijke informatie

Echter komt de werking van de law of attraction wel overeen met de manier van werken met energie, zoals deze ook door menig wetenschapper wordt beschreven. Alleen het onderwerp is dan anders en het wordt niet de Law of attraction genoemd. 

Zo heb je bijvoorbeeld Dr. Joe Dispenza die ook veel met energie werkt en hier zelfs al meerdere prijzen mee heeft gewonnnen. Deze dokter werkt veel met meditaties en schijnt vrij ernstige kwalen bij mensen te kunnen genezen. Zoals reuma-achtige klachten, maar ook problemen in hun privé sfeer. 

Hij heeft ook door wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat door het verrichten van dagelijkse meditaties, gebieden in de hersenen (die veel stress veroorzaken) kunnen krimpen in tegenstelling tot andere hersengebieden (die bijdragen aan positieve stimulaties), die groeien.

Nadat Dokter Joe Dispenza zijn eigen wonderbaarlijke genezing had ondergaan, besloot hij een expert te worden op het snijvlak van neurowetenschap, epigenetica en kwantumfysica. Hij is een echt genie en een leider in zijn vakgebied.

Wat hij beweert d.m.v. meditaties is dus wel wetenschappelijk bewezen en zo bestaan er dus wel degelijk krachten die we kunnen genereren met ons lichaam en onze geest.

Dr. Joe Een bekende uitspraak van Dr. Joe Dispenza is dat onze denkpatronen vast zitten tegen de tijd dat we 35 zijn (als we daar geen bewuste verandering in brengen).

Onze emoties, reacties, gedragingen en gewoonten gebeuren automatisch omdat onze hersenen eraan gewend zijn en veel dingen op automatisme gebeuren zonder dat we ons daar bewust van zijn.

Dit is volgens hem ook de reden waarom zovelen vast komen te zitten in de dagelijkse sleur en het gevoel hebben steeds weer dezelfde ervaringen door te moeten spitten.

Dit heeft toch wel enige overlap en geeft wat ons betreft de law of attraction toch wat meer voet om op te staan wat de wetenschap betreft.

Er zijn meerdere onderzoekers die (zich met succes) in dit gebied wagen, alleen is er nog geen onderzoek gedaan dat super specifiek de law of attraction belicht, maar er zijn dus zeker raakvlakken te vinden.

goed boek over de law of attraction
Optimistisch zijn en geloven in jezelf, lees eventueel bovenstaand boek en volg onderstaande tips op.

Overige tips bij het beoefenen van law of attraction

 • Doe aan meditaties en mindfulness: dit geeft je meer rust en meer mogelijkheid om je gedachten te sturen, wat natuurlijk super belangrijk is bij de wet van aantrekking.
 • Visualiseer jezelf in positieve situaties: dit behoeft na het lezen van dit artikel weinig uitleg, maar denk dus continue aan hoe je wilt zijn en voel daarbij dat je dit al bent.
 • Neem kleine stappen naar een groter doel: Je kunt niet in  één dag miljonair worden en de loterij willen winnen willen er vast meer dan alleen jij. We bedoelen hiermee dat als je op dit moment een fiets hebt en een nieuwe mercedes wilt. Neem dan kleine stappen en ga eerst voor een tweede hands auto, dan voor een twee hands mercedes en kijk dan of je bij machte bent om die nieuwe mercedes te kopen.
 • Stap uit je comfortzone als er iets op je pad komt wat je wilt: veilige havens laten je meestal op dezelfde plek blijven. Toon een beetje lef en heb er vertrouwen in dat het je lukt. Daar is de law of attraction eigenlijk wel op gebaseerd. Dont worry!
 • Wanneer negativiteit op komt, onderzoek dan de oorzaak: Wanneer er negatieve gedachten of andere negatieve gevoelens in je op komen zoek dan uit waar dit vandaan komt. Wanneer je dit kunt identificeren kun je de oorzaak achter halen en hier actie tegen ondernemen. Vaak leid begrip tot de oplossing.
 • Gebruik affirmaties: Affirmaties geven je wensen meer kracht mee en zorgen er ook voor dat het goed in je geheugen blijft hangen. Op een gegeven moment zullen de affirmaties vanzelf terug komen in je gedachten. Hierbij is het belangrijk om het volgende te onthouden: Zeg niet: “Ik wil schuldenvrij zijn.” Zeg in plaats daarvan: “Ik leef een overvloedige levensstijl.” Heb je ideeën nodig voor positieve affirmaties?
 • Definieer duidelijk doelen om te behalen: Eén van de redenen waarom zoveel mensen hun doelen niet bereiken, is dat ze niet specifiek genoeg zijn. Manifestatie werkt ook op deze manier. Je dient je doelen specifiek te maken en eigenlijk dus gewoon smart. Dit ”gewoon” zeggen werkt dus niet: “Ik wil meer geld verdienen” zal niet effectief zijn, maar dit wel “Ik wil tegen 1 juli 2019 $ 10.000 per maand verdienen”.Je kunt deze doelen ook opschrijven en ze vaker terug lezen zodat je er meer kracht achter zet en ze vaker terug komen in je gedachten.
Website | + berichten

Team Mindsetking bestaat uit het team van schrijvers van Mindsetking. Zij publiceren voornamelijk op basis van wetenschappelijk publicaties en diepgaand onderzoek naar het onderwerp in kwestie. Heb je vragen? Je kunt ons bereiken via contact@mindsetking.nl.

1 gedachte over “The law of attraction, wat is het en hoe werkt het?”

 1. Hoi, ik vind dit een erg interessant onderwerp. Trek je volgens de law of attraction ook aan als je slaap of alleen als je wakker bent?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *