waar een verkeerde of slechte houding toe kan leiden en wat de oorzaken en symptomen zijn

Symptomen, oorzaken en gevolgen van een slechte of verkeerde houding!

Een slechte houding kan onverwachte gevolgen hebben voor onze gezondheid en ons welzijn, maar velen van ons nemen niet de tijd om het aan te pakken.

Je denkt misschien dat je alles goed doet, maar er zijn enkele slechte houdingsgewoonten waar je je bewust van moet zijn. Deze gewoonten zullen je levenslang laten lijden!

Heb je ooit een slechte dag gehad en ging je slechter naar bed? Het kan door je postuur komen.

Een slechte houding kan veel gevolgen hebben, waaronder hoofdpijn, nekpijn, rugpijn en zelfs ademhalingsproblemen.

Dus wat kun je doen om je houding te verbeteren en je beter te voelen? Ten eerste moet je inderdaad een slechte houding vermijden.

We weten allemaal dat een slechte houding een echte pijn in de nek kan zijn, maar wist je dat je er ook levenslang last van kunt hebben? Een verkeerde houding kan negatieve gevolgen hebben, zoals een verhoogd risico op hartaandoeningen, beroertes en diabetes.

In deze blogpost zullen we inderdaad enkele van de meest voorkomende symptomen van een slechte houding bekijken en je laten zien hoe ze je een ellendig gevoel kunnen geven.

Factoren die van invloed zijn op slechte houdingen

Een slechte houding kan erg vervelend zijn, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn! Dagelijks ervaren werknemers fysieke en mentale gezondheidsproblemen, zoals spierpijn, hoofdpijn, vermoeidheid, slechte concentratie en meer als gevolg van deze slechte houdingen.

Hoewel een verkeerde houding veel negatieve gevolgen heeft, proberen veel mensen te voorkomen dat ze deze corrigeren.
Een verkeerde houding kan nek-, schouder- en rugklachten veroorzaken. Verder kan het bijdragen aan gewrichtsstijfheid.

Hoewel er veel oorzaken zijn van een slechte houding, zijn er enkele van de meest voorkomende:

 • Langdurig zitten
 • Verkeerd dragen van zware voorwerpen
 • Zwakke kernspieren hebben
 • Psychologische factoren zoals depressie, stress en angst

Door de oorzaken van een slechte houding te begrijpen en stappen te ondernemen om dit in een vroeg stadium te corrigeren, kunnen individuen hun risico op het ontwikkelen van meer verwoestende gezondheidsproblemen in de toekomst verkleinen.

Scapulohumeraal ritme

Het scapulohumerale ritme is een beweging die optreedt in de schouder- en borstspieren. Wanneer een persoon deze beweging uitvoert, kan het bovenlichaam naar voren en naar achteren zwaaien.

Het is een vorm van homeostatische controle waarbij spieren samentrekken om de normale houding en beweging te herstellen na een asynchroon of plotseling verlies van stabiliteit.

Het scapulohumerale ritme beschrijft de relatieve positie van het schouderblad en het opperarmbeen in de ruimte. Dit ritme verschijnt in het paradigma met een gelijke verhoging en verlaging van elke schouder. Het is het standaard scapulohumerale ritme. Dit ritme kan veranderen bij ongelijke bewegingen van de schouders.

Idealiter zorgt de interactie tussen het schouderblad en de bovenarm voor een gezonde houding, ook bij heftige bewegingen. Een verstoord ritme kan pijn in de bovenarm veroorzaken en het bewegingsbereik beperken.

De meeste fysiotherapeuten zullen de scapula in verschillende posities palperen om de nadelige effecten van dit ritme te bepalen. Idealiter zou men de schouder naar de scapula moeten bewegen in een 2:1 ritme. Overmatige rotatie en onderhoud kan leiden tot een slechte houding en andere problemen.

Voorwaartse hoofdhouding en de gevolgen ervan

Identificeren

Voorwaartse hoofdhouding (FHP) is een veelvoorkomend probleem waar veel mensen last van hebben zonder het te beseffen. Het kan leiden tot veel lichamelijke en geestelijke gezondheidsproblemen, waaronder nek- en schouderpijn, hoofdpijn, slechte bloedsomloop en depressie.

De nek en schouders kunnen pijnlijk worden omdat het hoofd vanuit de verticale middenlijn naar beneden en naar voren wordt gedwongen. De oorlellen kunnen zich voor de verticale middellijn van het lichaam bevinden, waardoor deze slechte houding gemakkelijk te herkennen is.

Risicofactoren

 • Langdurig lezen, werken aan een bureau of typen op een computer kan FHP veroorzaken. Om deze taken uit te voeren, moet u uren zitten. Langdurig zitten zorgt ervoor dat uw hoofd en kin iets naar voren en naar binnen verschuiven.
 • Spieronevenwichtigheden zoals zwakke kernspieren of gespannen borstspieren
 • Vrouwen hebben vaker dan mannen last van nekpijn die verband houdt met een slechte houding.
 • Slechte houdingsgewoonten zoals slungelig of voorovergebogen zitten of staan kunnen bijdragen aan FHP. Zwaartekracht speelt ook een rol bij het veroorzaken van pijn in de voorhoofdshouding.
 • Overgewicht of obesitas
 • Slapen met het bedeind omhoog

Klinische kenmerken

 • Mensen die aan deze aandoening lijden, ervaren nekpijn, hoofdpijn, schouderpijn en een beperkt bewegingsbereik in de nek.
 • Ze kunnen ook concentratieproblemen en vermoeidheid ervaren door de belasting van hun spieren en gewrichten.
 • Bestaand onderzoek suggereert dat FHP kan bijdragen aan episodes van spanningshoofdpijn.
 • Een voorbereidend onderzoek naar kaakgewrichten heeft aangetoond dat FHP pijn kan veroorzaken tijdens het kauwen via verminderde spierkracht op elektromyografen.
 • Cervicale schijfletsels, hernia’s of tintelende sensaties in de bovenarm kunnen later optreden als gevolg van een langdurige slechte gezondheidshouding van het voorhoofd
 • FHP tast de statische en dynamische balansen van personen aan. Er is dus een hoog risico om te vallen voor deze personen.

Het is essentieel om op de hoogte te zijn van deze aandoening om te voorkomen dat deze ernstiger wordt. Het nemen van maatregelen om jouw houding te corrigeren, kan je de rest van je leven van lijden behoeden. Nekpijn wordt ook in verband gebracht met mentale gezondheidsproblemen.

Gelukkig zijn er oplossingen beschikbaar om FHP te corrigeren en langdurig lijden te voorkomen. Je kunt jouw levensstijl veranderen en eenvoudige oefeningen doen.

Daarnaast zijn er houdingscorrectoren, ergonomische monitoren en stoelen beschikbaar om de juiste houding te ondersteunen.

Hyperkyfose houding en de gevolgen ervan

Identificeren

Het onderhouden van een slechte houding kan een vreselijk effect hebben op ons lichaam en leiden tot langdurige problemen met ons fysieke en emotionele welzijn.

Een voorbeeld van zo’n probleem is hyperkyfose, een aandoening die wordt veroorzaakt door verkeerde houdingspatronen zoals voorovergebogen en onderuitgezakt. Het kan de mobiliteit en het bewegingsbereik van de wervelkolom aantasten en pijn in de nek, schouders en rug veroorzaken.

Een slechte houding is een veelvoorkomend probleem dat kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, zoals chronische rugpijn. Het kan ook langdurige schade aan je wervelkolom veroorzaken als het niet wordt gecorrigeerd.

Door de slechte houdingsgewoonten te begrijpen die tot hyperkyfose kunnen leiden, kun je stappen ondernemen om te voorkomen dat dit in de eerste plaats gebeurt.

Hyperkyfose vind plaats wanneer je schouders en nek overbelast zijn, waardoor een permanente kromming in je bovenrug ontstaat. Dit kan inderdaad leiden tot pijn, stijfheid en ongemak.

Wanneer iemand hyperkyfose heeft, laat deze persoon zijn schouders naar voren zakken en buigt met meer dan 40 graden van het verticale vlak in een voorovergebogen positie. (De typische kromming van de wervelkolom varieert van 20 tot 40 graden)

De houdingsproblemen volgen na verloop van tijd op toegenomen spierstrakheid en -spanning en kunnen bijdragen aan een verminderd bewegingsbereik van de gewrichten.

Risicofactoren

 • Beroepshoudingen; Spierspanning en positionering kunnen variëren als gevolg van werkhoudingen, zoals herhaaldelijk naar voren buigen en het dragen van zware rugzakken.
 • Sommige mensen zijn genetisch vatbaar voor een kromming van hun cervicale wervelkolom (ook bekend als scoliose).
 • Genetische aandoeningen met spierdystrofie zoals het syndroom van Marfan.
 • Kanker, tuberculose of andere infecties kunnen leiden tot hyperkyfose.
 • Veroudering kan leiden tot een toename van de voorwaartse buiging van de wervelkolom met 9 graden per 10 jaar.
 • Geestelijke problemen, zoals depressie, kunnen leiden tot hyperkyfose, omdat mensen die aan een depressie lijden de neiging hebben om urenlang in dezelfde houding te blijven.

Klinische kenmerken

 • Hyperkyfose kan rugpijn, spierstijfheid en moeite met bewegen of rechtop staan veroorzaken.
 • Het meest voorkomende kenmerk is de ronde rug met meer kromming.
 • Een groot probleem met hyperkyfose is de druk die het op je borst uitoefent. Als je deze houding hebt, kan dit jouw ademhaling belemmeren en je kortademig maken.
 • Vaker vatbaar voor breuken.

Gelukkig zijn er ergonomische hulpmiddelen zoals ergonomische bureaustoelen en houdingscorrectors beschikbaar om de gevolgen van slechte houdingsgewoonten te verminderen en je gezond te houden voor het leven. Ademhalingsoefeningen en fysiotherapie kunnen ook helpen bij het herwinnen van de juiste houding.

Schuine of ronde schouders houding en de gevolgen ervan

Identificeren

Gezondheidsproblemen die verband houden met een slechte houding kunnen stress en angst in het leven brengen. Maar er is hoop! Goede houdingsgewoonten kunnen verdere rugpijn, artritis en andere gezondheidsproblemen helpen voorkomen.

Als je schuine of ronde schouders hebt en op zoek bent naar een manier om ongemak te elimineren, dan is dit bericht iets voor jou.

Deze slechte houding zullen je schouders strak en pijnlijk maken. De schouderproblemen die ontstaan door een slechte houding kunnen moeilijk te herstellen zijn als je eenmaal de symptomen hebt.

Het hebben van schuine schouders is een teken van een slechte houding en een gebrek aan kracht in het schoudergebied. Het is van vitaal belang om deze problemen vroegtijdig te identificeren om verdere problemen te voorkomen.

Over het algemeen worden de schouders 20 graden naar de voorkant van het lichaam gedraaid vanuit het horizontale vlak. De schuine schouders lopen naar beneden en weg van het horizontale vlak.

Bovendien worden ronde schouders voor het lichaam gedraaid, waardoor het schouderblad naar beneden beweegt. Beide misvormingen kunnen ontstaan als gevolg van een slechte houding.

Risicofactoren

 • Regelmatig gewichtheffen
 • Dagelijks een rugzak of schoudertas op je schouders dragen.
 • Genetische oorzaken.
 • Inspannende oefeningen en overmatig herhalen van de reeksen oefeningen.
 • Langdurige gebogen rug houdingen.

Klinische kenmerken

Symptomen van platte schouders zijn onder meer:

 • Schouderpijn bij het optillen van de armen boven het schoudergewricht
 • Moeite met reiken naar voor of achter je
 • Pijn bij slapen op je zij
 • Zwakte in het schoudergebied, stijfheid en verminderd bewegingsbereik
 • Paresthesie van de bovenste ledematen
 • Hoog risico op schouderdislocatie omdat er een gebrek is aan spierondersteuning anterieur van het schoudergewricht.
 • Volgens literatuuronderzoek kan de ronde schouder leiden tot instabiele nekwervels.
 • Er zijn onderzoeken geweest die een verband aantonen tussen ronde schouders, schuine schouders en schouderbewegingen.

Als je een van deze symptomen ervaart, is het essentieel om medisch advies in te winnen om de aandoening correct te diagnosticeren.

Met de juiste kennis kun je beginnen met het nemen van stappen naar mooiere en gezondere schouders, zoals het gebruik van oefeningen, fysiotherapie en apparaten voor zelfcontrole.

Zwakke, brede, samengebalde handenhouding en de gevolgen ervan

Slechte houdingsgewoonten zullen je levenslang laten lijden. Het is de moeite waard om nu je houding te verbeteren en dagelijks met de juiste technieken te beginnen. Het gevolg van het handhaven van een gebalde handhouding is een veelvoorkomend probleem dat iedereen treft, zowel jong als oud.

Je vingers en pols zijn de bouwstenen van de bewegingen van je hand, die vol zitten met spieren, pezen en ligamenten. Als ze zwak, breed en samengeknepen zijn, dan ben je misschien niet in staat om delicate taken uit te voeren. Het is niet alleen je lichamelijkheid die lijdt, maar ook je mentale en emotionele gezondheid.

Werk gerelateerde hand- en polsaandoeningen kunnen optreden als gevolg van repetitieve en krachtige intensieve taken. Zwakke, brede en gebalde handen kunnen optreden als gevolg van het extreme gebruik van gewrichten en de kracht die met deze taken gepaard gaat.

Epidemiologisch onderzoek heeft aangetoond dat het uitvoeren van repetitieve en krachtige handintensieve taken het risico op het ontwikkelen van musculoskeletale aandoeningen (MSA’s) in handen en polsen aanzienlijk kan verhogen.

Mensen aan het bewegingsapparaat treffen mensen in verschillende sectoren, waaronder digitale werknemers, professionals in de gezondheidszorg, lopende bandwerkers en bouwvakkers.

Het begin en de ernst van deze aandoeningen kunnen variëren, afhankelijk van het type en de duur van de taak die wordt uitgevoerd. Om het risico op het ontwikkelen van WMSD’s te verkleinen, moeten werkgevers hun werknemers voorzien van adequate ergonomische uitrusting en ervoor zorgen dat ze zijn opgeleid in de juiste lichaamsmechanica.

Identificeren

De hand is een zijdelings scharniergewricht, wat betekent dat hij in elke richting kan bewegen. Als je echter iets met je handen vasthoudt, beginnen ze natuurlijk door de vingers naar de handpalm te krullen en vervolgens tot een vuist te krullen.

Wanneer deze spieren te veel worden belast of samengedrukt, overcompenseren ze door kracht toe te voegen aan hun gewrichten. Dit zal leiden tot herhaalde ontsteking en letsel aan de gewrichten en misvormingen in de gebruikelijke posities van de hand en zijn gewrichten.

Wanneer je iets lichamelijk inspannends doet, zoals schrijven, typen of voorwerpen oppakken, kan dit leiden tot gevoelloosheid en pijn in je handen die weken kunnen aanhouden.

Maar wanneer we onze handen gebruiken om dagelijkse taken uit te voeren, zoals typen, onze telefoon vasthouden of een instrument bespelen, kunnen hun trillingen en overmatig gebruik leiden tot pijn en misvorming in de gewrichten. Hoe meer we onszelf dwingen tot slechte gewoonten, hoe waarschijnlijker het is dat deze problemen na verloop van tijd erger worden.

Gewoonlijk kunnen onze handen veeleisende taken uitvoeren zonder de hulp van onze bovenarmen of schouders. Als je zwakke vuisten hebt gebald, voert je lichaam taken uit met je schouders. Daarom zijn je schouders afgerond en naar voren gericht als je iets probeert vast te houden.

Risicofactoren

 • Herhalende bewegingen of het langdurig vasthouden van voorwerpen kan leiden tot samengeknepen handen.
 • Extreme trillingen van de handen kunnen de neurotransmissie in de handspieren verstoren.
 • Letsel aan de mediane zenuwen als gevolg van herhaaldelijk overmatig gebruik en trauma aan de elleboog en pols
 • Veroudering
 • Roken of zwaar alcoholgebruik kan de tonus van spieren veranderen omdat ze zenuwtransmissies verstoren
 • Erfelijke genetische aandoeningen.

Klinische kenmerken

Carpaal Tunnel Syndroom (CTS) wordt veroorzaakt door ontstekingen in de polsen en handen als gevolg van repeterende bewegingen of ongemakkelijke houdingen. Gevoelloosheid en paresthesie van vingers na grijpbewegingen, evenals zwakte om iets vast te houden, zijn de belangrijkste kenmerken van CTS. Meer kenmerken zijn:

Deze aandoening kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals letsel of overmatig gebruik van de handen. Het is belangrijk om deze symptomen vroegtijdig te herkennen, zodat een juiste behandeling kan worden gezocht om verdere schade aan de handspieren te voorkomen.

Gekruiste armhouding en de gevolgen ervan

Identificeren

Gekruiste armen zijn een slechte houding omdat ze belastend zijn voor de rug. Het beschadigt vooral je schouder- en nekspieren. Je armen moeten loodrecht op elkaar staan en je schouderbladen moeten uitgelijnd zijn over je schouderkassen.

Tijdens de gekruiste armpositie zijn er extreme buigingen van je polsen en spanning in de rug- en nekspieren. Het belast de wervelkolom extra. Zo geven de rugspieren extra trekkracht om het lichaam rechtop te houden.

Het kan veel gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals nek- en rugpijn, schouderspanning en stijfheid. De gekruiste armhouding is een van de meest voorkomende houdingen waarin mensen op het werk en thuis zitten. Deze houding is niet alleen ongemakkelijk, maar leidt ook op alle andere manieren tot slechte resultaten.

Gekruiste armen en een slechte houding zijn te herkennen aan de lichaamstaal van de persoon in kwestie. Het wordt gekenmerkt door de armen gekruist voor de borst, met de ellebogen naar buiten gericht en de schouders naar voren afgerond. Dit kan op latere leeftijd leiden tot voorwaartse of gebogen houdingen.

Risicofactoren

 • Depressie, een laag zelfbeeld en een gebrek aan zelfvertrouwen kunnen gepaard gaan met deze houding.
 • Langdurige vaste banen
 • Deze houding kan duiden op defensief gedrag, angst of zelfs agressie.

Klinische kenmerken

De gekruiste arm is een aandoening die de armen, polsen en handen aantast. Het wordt gekenmerkt door pijn, stijfheid en een beperkt bewegingsbereik in het aangedane ledemaat. Als je een van deze symptomen ervaart, is het belangrijk om zo snel mogelijk medische hulp in te roepen om verdere schade te voorkomen.

Negatieve gevolgen van een slechte houding op jouw lichaam

Slechte slaaphouding en de gevolgen ervan

Een slechte houding kan een grote invloed hebben op de kwaliteit van je slaap. Het kan niet alleen leiden tot pijn en ongemak, maar het kan het ook moeilijk voor je maken om in slaap te vallen en de hele nacht door te slapen.

Dit kan een aantal negatieve gevolgen hebben, waaronder verhoogde vermoeidheid gedurende de dag, verminderde productiviteit en een algehele afname van jouw kwaliteit van leven.

Er is een hoog risico op verhoogde stresshormonen, hartaandoeningen, diabetes en beroertes met slecht slapen.

Toch is op de zij slapen de meest comfortabele houding. Aandoeningen aan het bewegingsapparaat kunnen worden veroorzaakt door een verkeerde houding.

Een slechte spijsvertering is een gevolg van een slechte houding.

Een slechte houding tijdens het zitten, staan of slapen kan ernstige gevolgen hebben voor onze spijsvertering. Een slechte houding belast de spijsverteringsorganen onnodig, wat leidt tot een reeks spijsverteringsproblemen zoals een opgeblazen gevoel, constipatie en zure oprispingen. Dit kan ook leiden tot vermoeidheid en een afname van het algehele energieniveau.

Het is essentieel om de hele dag op onze houding te letten om een goede spijsvertering te garanderen. Een goede houding helpt om alle spijsverteringsorganen op één lijn te houden, waardoor ze efficiënter en effectiever kunnen werken. Een slechte houding kan ervoor zorgen dat deze organen samengedrukt of verdraaid raken, wat hun normale werking verstoort.

Afgezien van een slechte spijsvertering, kunnen personen met een verkeerde houding last krijgen van gastritis, constipatie en frequent opgeblazen gevoel in de buik.

Bloedcirculatie

Een verkeerde houding kan ernstige gevolgen hebben voor ons lichaam, vooral als het gaat om de bloedsomloop. Wanneer we in een ongemakkelijke houding zitten of staan, kan ons lichaam niet vrij bewegen en raken de spieren gespannen, wat leidt tot een beperkte doorbloeding.

Dit kan leiden tot een scala aan gezondheidsproblemen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid en zelfs orgaanschade. Sommigen voelen zich vermoeid, hebben duizeligheid, kortademigheid en hebben zelfs symptomen van een hartaandoening.

Een verkeerde houding kan een afname van de bloedsomloop en een toename van spierspanning veroorzaken, die beide kunnen bijdragen aan hoge bloeddruk. Hoge bloeddruk is een aandoening waarbij de kracht van het bloed tegen de slagaderwanden te groot is en dit kan leiden tot een verscheidenheid aan gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten en een hoog cholesterolgehalte.

Het begrijpen van de gevolgen van een slechte houding voor jouw gezondheid is essentieel voor het behoud van een goed lichamelijk en geestelijk welzijn.

Slecht houdingsbewustzijn

Het ontbreken van bewustzijn van een slechte houding is oorzaak nummer één van pijn, ongemak en slechte werkprestaties. Een slechte houding leidt tot een slechte uitlijning, wat op zijn beurt jouw lichaam in gevaar brengt voor ernstig letsel.

Dit kan leiden tot stress op gewrichten, spieren en bindweefsel, waardoor ze ontstoken raken.

Een slecht houdingsbewustzijn is nodig om te begrijpen dat de manier waarop je zit of staat een verlengstuk is van je geest, want als je gedachten en gevoelens niet goed zijn afgestemd op de richting van de energiestroom, zul je uit balans raken en ongezond worden.

Stappen om een slechte houding te corrigeren en de gevolgen te voorkomen

Er zijn manieren om de houdingen te corrigeren:

Wellicht ook interessante artikelen:

Een laatste woord..

Slechte houdingsgewoonten kunnen blijvende gevolgen hebben. Het is belangrijk om geen last te hebben van een slechte houding. De complicaties van onjuiste houdingen zijn onder meer rugpijn, disfunctie van de wervelkolom, gewrichtsdegeneratie en ronde schouders.

Er zijn gelukkig manieren om het voorgevoel of andere verkeerde houdingen te verbeteren.

Of je nu een student, kantoormedewerker of ouder van jonge kinderen bent, het is belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen. Een slechte houding kan in de toekomst tot ernstige gezondheidsproblemen leiden, dus zorg ervoor dat u geen last heeft van voorovergebogen of afgeronde schouders.

Het is belangrijk om ons bewust te zijn van onze houding en ervoor te zorgen dat we geen last hebben van slechte gewoonten.

Als je lijdt aan een van de hierboven genoemde complicaties, is het belangrijk om professionele hulp te zoeken. Er zijn manieren om jouw houding te verbeteren en toekomstige problemen veroorzaakt door slechte gewoonten te voorkomen.

Wees je elke dag bewust van je houding en zorg voor je ruggengraat en algehele gezondheid. Wees je bewust van je houding en doorbreek slechte gewoonten. Maak het jezelf gemakkelijk en maak een doel.

+ berichten

Drs. Hiruni Tharuka heeft onder andere medicijnen gestudeerd en is afgestudeerd als medisch professional. Ze schrijft veel artikelen over fysieke en mentale gezondheid en hoe deze twee verband houden met elkaar. Daarnaast heeft Hiruni veel kennis over psychologie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *