verlatingsangst relatie

Het vernietigende effect van verlatingsangst op relaties, pas op!

Psychologisch inzicht op hoe verlatingsangst werkt en hoe je ermee omgaat

Verlatingsangst in een relatie kan extreem vermoeiend zijn voor beide personen. Mensen die bang zijn voor afwijzing van hun partners, doen hun best om een ​​gezonde relatie te onderhouden, maar zijn daar niet toe in staat. Dit komt door gedragingen zoals wantrouwen, jaloezie of negatieve gehechtheden die gepaard gaan met de angst voor verlating.

Volgens onderzoek hebben personen met verlatingsangst veelal problematische intieme relaties en zijn ze minder succesvol in het onderhouden van langdurige relaties. De angst om gedumpt of gekwetst te worden maakt iemand aanhankelijker of emotioneel teruggetrokken, en saboteert uiteindelijk vaak de relatie door scheiding of echtscheiding [1].

Resultaten uit bovenstaand onderzoek onthullen ook dat angst voor verlating in de liefde wordt geassocieerd met onveilige hechtingsstijlen en slechte emotionele intelligentie. In dit artikel zullen we de langetermijneffecten van verlatingsangst op relaties ontdekken.

Ik zal ook bespreken waarom je je geen zorgen hoeft te maken als je toch symptomen van verlatingsangst ontdekt bij jezelf of bij je partner, want zoals met de meeste dingen, is er een oplossing aanwezig.

Ik heb een apart artikel geschreven over de symptomen van verlatingsangst (ook gebaseerd op de wetenschap).

Hoe kan verlatingsangst relaties beïnvloeden?

De naweeën van verwaarlozing en trauma in de kindertijd worden pas later in de volwassenheid zichtbaar en kunnen verlatingsangst tot gevolg hebben. Als je ooit de angst hebt ervaren om door je partner te worden gedumpt, weet je misschien wat voor impact dit kan hebben op jou en je relaties.

Volwassenen met verlatingsangst hebben normaal gesproken schadelijke en negatieve kernopvattingen over zichzelf, hun relaties en de samenleving als geheel. Een persoon met verlatingsangst in relaties, kan bijvoorbeeld sneller dan anderen geloven dat hij niet geliefd is vanwege zijn uiterlijk of gewoonten.

Je hebt misschien ook volwassenen gezien die liever alleen blijven dan een partner hebben, iedereen proberen weg te duwen en geen emotioneel begrip hebben. Een reden voor dergelijk gedrag zou de overtuiging kunnen zijn dat “wie ik liefheb of vertrouw, mij uiteindelijk pijn doet. Dus ik kan beter alleen blijven in plaats van met mensen die me pijn kunnen doen” [2].

Verlatingsangst in de liefde heeft nare gevolgen en brengt langetermijneffecten met zich mee. Enkele van deze langetermijneffecten worden hieronder vermeld.

Het effect van verlatingsangst op relaties

Wat je wil vermijden, wordt juist erger in je leven is een veelgehoorde uitspraak. Dat gaat helaas ook voor verlatingsangst in relaties op..

 ● Meer angstige relaties

Iemand die bang is voor afwijzing en verwaarlozing kan onbewust een relatie angstig en verstikkend maken. Deze mensen leven met zoveel “wat als” dat het voor hen moeilijk maakt om de realiteit te analyseren.

Je hebt misschien ook een keer in je leven gedacht: wat als je partner je verlaat voor een beter iemand? Mensen met verlatingsangst hebben hier in hun relaties eigenlijk continue last van.

Dergelijke gedachten kunnen ruimte scheppen voor wantrouwen en erg veel overdenken, wat uiteindelijk leidt tot ruzies in relaties (Aanvullend hierop: ons artikel over ruzie in relaties stoppen).

Personen die veel angst voor verlating voelen in hun intieme relaties, hebben vaak ook een intens angstige hechtingsstijl en hebben een onzeker beeld van de toekomst. Dit kan natuurlijk ook de nodige negativiteit met zich meebrengen…

Uit onderzoek blijkt dat mensen met een onveilige hechtingsstijl en daarnaast verlatingsangst meer conflicten hebben met hun partners, [3] en minder voldoening en vertrouwen hebben in eventuele toekomstige relaties [4].

● Slechte communicatie

Verlatingsangst kan in elke relatie worden ervaren, zoals met ouders, vrienden, partners en collega’s. Kenmerkend voor deze angst is twijfelen aan de eigen capaciteiten en waarde, wat het zelfrespect in relaties verlaagt.

Veel voorkomende denkbeelden zijn: “Mijn mening kan ze van me wegduwen of door mijn keuze gaan ze denken dat ik raar ben”. Personen met verlatingsangst in relaties willen geen enkel risico lopen dat mensen hun niet aardig vinden. Vandaar dat deze negatieve angstige gedachten het voor hen moeilijk maken om mensen te begrijpen en op een effectieve manier te communiceren [5].

Misschien ook interessant: artikel over het verbeteren van onze communicatie>>>

● Moeite met het beantwoorden van emoties

Hoe reageer je op iemands liefdevolle ondernemingen als je twijfelt aan zijn bedoelingen? Maakt dat het niet ontzetten lastig om dezelfde hoeveelheid energie heen en weer te bewegen?

Verlatingsangst doet mensen twijfelen aan de bedoelingen van hun partner, geliefden of vrienden. Deze mensen geloven dat anderen hen werkelijk waar niet mogen vanwege hun vele gebreken.

De angst is zo intens dat het de achterdocht jegens hun partners versterkt, zelfs als er niets aan de hand is. Dit scepticisme en wantrouwen creëren een kloof in relaties en als gevolg daarvan schaadt het de relaties onnodig veel. [6]

● Manipulatief en beledigend gedrag

‘Je andere vrienden lachen je uit. Je moet niet met ze omgaan”, is iets wat iemand met angst voor verlating in een relatie zou kunnen zeggen, om er maar voor te zorgen dat z’n partner meer tijd met hem doorbrengt.

Mensen met verlatingsangst in relaties, proberen de gedachten en acties van hun partner te manipuleren, soms met leugens. Ze worden vaak extreem controlerend en zeer bezitterig over hun partners of vrienden.

Ook kunnen mensen met verlatingsangst erg agressief en beledigend worden in relaties. Bijvoorbeeld tegen een partner schreeuwen omdat hij zijn goede vrienden heeft ontmoet. Deze buitensporige gedrag maakt de relatie verstikkend en disfunctioneel. Hiermee wordt juist afstand gecreëerd.

Misschien ook interessant: erachter komen of je partner leugens verteld>>>

● Medeafhankelijkheid of tegenafhankelijkheid in relaties

Denk aan een stel waarin de ene persoon voldoening haalt uit het vervullen van de behoeften van een ander en de ander uit het ontvangen van de offers van de andere persoon. Dit wordt medeafhankelijkheid genoemd. De angst om in de steek gelaten te worden in een relatie maakt een persoon medeafhankelijk.

Dergelijke personen proberen iedereen tevreden te stellen en prioriteit te geven aan hun behoeften door hun eigen emoties te vermijden. Ze vinden zichzelf verantwoordelijk voor hun goede en slechte relaties. Daarentegen beginnen sommige mensen het tegenovergestelde te geloven.

Wanneer mensen met verlatingsangst in relaties onvervulde behoeften hebben in hun relaties, beginnen ze zich geïsoleerd te voelen. Door dit isolement voelen ze zich zelfvoorzienend en ongeïnteresseerd in hun partners, wat ook hun relaties vervolgens weer zal schaden [7]. Ze doen er dan juist helemaal geen moeite voor om hun partner te bevredigen.

● Overdreven obsessieve of teruggetrokken connecties

Sommige personen met verlatingsangst in relaties kunnen te aanhankelijk worden vanwege de angstige hechtingsstijlen die zij bezitten. Deze volwassenen worden overdreven obsessief over hun partners en zijn niet in staat om gezonde relatiegrenzen te creëren.

Anderen stellen zich emotioneel niet meer beschikbaar voor hun liefhebbende partners. Mensen die bang zijn om emotioneel geschaad te worden, vermijden intieme interacties in relaties en denken dat ze op elk moment in hun leven gekwetst zullen worden [8].

Dergelijke onevenwichtige relaties leiden tot emotioneel en fysiek teruggetrokken relaties en een lagere tevredenheid voor beide personen in de relatie [9].

● Overgevoeligheid in relaties

Verlatingsangst maakt een persoon extra gevoelig voor kritiek. Dergelijke personen kunnen bijvoorbeeld denken dat hun partner een hekel aan ze heeft terwijl hij alleen maar zegt dat een andere jurk je beter zou staan. Iemand die bang is voor afwijzing, wordt gekwetst door simpele opmerkingen en kan proberen mensen weg te duwen.

Ze geloven dat het beter is om te saboteren in hun relaties voordat iemand anders hen verlaat. Dit patroon van schadelijke handelingen maakt het moeilijk voor hen om een ​​gezonde en fijne relatie te onderhouden.

Vandaar dat de angst voor verlating in een relatie negatieve gevolgen heeft voor het leven van deze mensen. Deze intense vorm van angst maakt het psychologisch erg uitdagend voor mensen om een ​​gezond sociaal leven te beginnen of te onderhouden.

Maar laat me je meenemen naar het goede deel! Angst voor verlating is behandelbaar en beheersbaar. Met de juiste hulp en therapie kun jij of jouw partner het vertrouwen weer herstellen, destructieve gedachten identificeren en de huidige kijk op relaties veranderen.

Daarom, als je verlatingsproblemen ervaart, is het beter om je daar geen zorgen over te maken. Laten we eens kijken naar enkele manieren waarop we onze verlatingsangst kunnen beheersen.

angst voor verlating oplossen in een relatie
Zelfs als jij of je partner verlatingsangst ondergaat in jullie relatie, is dit ook gewoon nog mogelijk. Lees hieronder hoe je ermee omgaat.

Leren omgaan met overmatige angst voor verlating in relaties

Er is geen duidelijke diagnose voor verlatingsangst, maar het kan worden geïdentificeerd en behandeld met behulp van professionele hulp. Als je de vicieuze cirkel van overdenken en angst wilt doorbreken, volg dan deze instructies:

● Wees je bewust van je angst

De eerste stap zetten is altijd moeilijk, maar we moeten allemaal ergens beginnen, toch? Wanneer je zal begrijpen dat het hebben van verlatingsangst niks is om je voor te schamen en dat het uiten van onszelf niet altijd zal leiden tot afwijzing van onze geliefden, zal je zeker vooruitgang boeken! Het is eigenlijk de enige manier om een positiever leven in te stappen en de angst achter je te laten.

● Begin met het bijhouden van je goede eigenschappen

Het opschrijven van je positieve eigenschappen die mensen leuk aan jou vinden, zal je helpen om in jezelf te geloven. Een hoog gevoel van eigenwaarde zal je helpen vertrouwen te krijgen in jezelf en in je relaties.

● Ga met vrienden om die je waarderen

Het is erg belangrijk om te begrijpen dat mensen sociale wezens zijn die sociale interactie nodig hebben.

Je kunt beginnen door veel tijd met een vriend door te brengen die je begrijpt en je ondersteunt. Het is veel beter om tijd door te brengen met mensen die je waarderen, in plaats van mensen die negatief zullen reageren op je gedrag.

● Probeer te communiceren met je partner

Ik weet dat het niet altijd gemakkelijk is om je gevoelens te uiten. Soms hebben we geen woorden om onze emoties uit te leggen of valt het ons soms gewoon te zwaar.

De drempel kan erg hoog zijn, maar aarzel niet.. Begin gewoon met het uitspreken van wat er in je op komt. Goede communiceren is de sleutel tot gezonde en langdurige relaties.

● Herstel jouw vermogen om te vertrouwen

Dit is de moeilijkste stap. Na (meerdere) slechte relatie-ervaringen in het verleden kan het voor ons gevoel onmogelijk worden om nieuwe mensen te vertrouwen. We moeten een nieuw begin echter niet afsluiten vanwege oude ervaringen.

Elke nieuwe persoon in je leven die moeite doet om er te blijven, is nieuw vertrouwen waard. Daarnaast ontwikkel jij jezelf en wordt je steeds sterker en leer je van het verleden. Heb dus hoop op een mooie toekomst!

● Zoek professionele hulp

Het is niet gemakkelijk om eerdere irrationele overtuigingen te doorbreken en ze om te zetten in nieuwe rationele overtuigingen. Daarom wordt het door mij sterk aanbevolen om professionele hulp te zoeken om van deze angst af te komen.

Therapeuten gebruiken therapieën zoals CGT om mensen te helpen omgaan met hun angsten en te begeleiden naar stabiele relaties en een nieuwe zelfverzekerde en angstvrije levensstijl.

Belangrijkste leerpunten

Verlatingangst in liefde en relaties maakt het voor mensen erg moeilijk om een ​​gezonde en goed functionerende relatie te onderhouden

Het kan relaties gemakkelijk doen stranden. Ik weet dat het niet gemakkelijk is om jezelf los te maken van trauma’s uit je kindertijd en disfunctionele hechtingsstijlen, maar leven met angsten zoals deze, is niet de oplossing.

Met de juiste professionele hulp en een ondersteunende omgeving, kan ook jij jouw angst overwinnen en genieten van fijne en gezonde relaties.

+ berichten

Mahnoor is klinisch psycholoog en vervult haar vak met veel liefde. Haar creatieve kant kan zij kwijt, door vakkundige artikelen te schrijven voor websites als Mindsetking.nl. Naast deze twee banen, heeft Mahnoor nog een derde passie, dat is een kleine onderneming genaamt ''Ibteda''. Deze onderneming helpt mensen in nood. Het is hun missie om honger uit gemeenschappen te bannen en levens mooier te maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *