de vrouw op deze foto gaat haar verzwaringsdeken wassen

Hoe het beste een verzwaringsdeken wassen en onderhouden?

Een verzwaringsdeken is een therapeutische en sensorische deken die comfort en ontspanning biedt aan de gebruikers. Diepe drukstimulatie van deze dekens kan spanning, angst en slapeloosheid verminderen (Afif, et al., 2022). Het is ook bewezen dat het mensen met Attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) of autisme stoornis helpt hun symptomen te beheersen (Larsson et al., 2021).

Maar hoe moet je een verzwaringsdeken wassen zodat deze lang meegaat en ook goed blijft werken? Dat behandelen we in dit artikel!

Waarom zou je voor jouw verzwaringsdeken moeten wassen en verzorgen?

Verzwaringsdekens zijn geweldig om je te helpen je kalm en ontspannen te voelen, maar ze kunnen na verloop van tijd ook vies worden.

Door goed voor jouw verzwaringsdeken te zorgen, gaat deze langer mee en blijft hij je de therapeutische voordelen bieden die hij biedt en niet onbelangrijk.. Hij blijft fris ruiken!

Hier is de ultieme gids voor het schoonmaken en onderhouden van je verzwaringsdeken.

1. Hoe moet je jouw verzwaringsdeken wassen?

Dit kan een begrijpelijke vraag zijn als je een verzwaringsdeken gaat gebruiken en wij helpen je graag zodat je goed voorbereid bent.

1.1 Lees eerst de onderhoudsinstructies!

Lees voordat je jouw verzwaringsdeken wast de onderhoudsinstructies op het etiket. Het is beter om te weten waarmee je werkt voordat je gaat wassen, aangezien sommige verzwaringsdekens speciale zorg nodig hebben, zoals chemisch reinigen of met de hand wassen.

1.2 Verwijder de hoes

Als je verzwaringsdeken een afneembare hoes heeft, haal die er dan af en was hem apart. De meeste hoezen kunnen inderdaad in de wasmachine worden gewassen met een fijnwasprogramma met een mild wasmiddel. Hang de hoes aan de lucht of in de droogtrommel op laag vuur.

1.3 Vochtige doek gebruiken

Als je verzwaringsdeken vlekken of vlekken heeft, maak ze dan plaatselijk schoon met een vochtige doek en een mild schoonmaakmiddel. Zorg ervoor dat je de vlek eerst dept voordat je hem inwrijft.

1.4 Voorwas

Voor het wassen is het beter om het voor te wassen. Deze stap helpt vuil of puin te verwijderen en zorgt ervoor dat het wasmiddel effectief door de vezels kan dringen. Voeg een kleine hoeveelheid mild afwasmiddel toe aan een badkuip of gootsteen vol warm water en laat het weken. Nadat je de deken 15 tot 20 minuten hebt laten weken, spoel je hem goed af onder stromend water.

1.5 Was de verzwaringsdeken

Je kunt je verzwaringsdeken in de wasmachine wassen als deze geen afneembare hoes heeft. Gebruik koud water, licht wasmiddel en een wasmachine met een zachte cyclus. Zorg ervoor dat je de wasmachine niet overbelast en laat voldoende ruimte over zodat de deken vrij kan bewegen.

1.6 Droog de verzwaringsdeken

Na het wassen de deken aan de lucht laten drogen of in de droogtrommel op laag vuur laten drogen. Zorg ervoor dat je de onderhoudsinstructies raadpleegt voor specifieke drooginstructies. Hierover lees je later in het artikel meer!

1.7 Onderhoud jouw verzwaringsdeken

Om je verzwaringsdeken in goede staat te houden, gebruik je geen bleekmiddel of wasverzachter, want die kunnen de stof beschadigen. Bewaar jouw verzwaringsdeken op een droge of koele plaats als je hem niet gebruikt. Door deze schoonmaak- en onderhoudstips te volgen, kun je jouw verzwaringsdeken jarenlang schoon en gezellig houden!

verzwaringsdekens moeten ook gewassen worden en dat doet de vrouw op deze foto uitstekend
Een verzwaringsdeken wassen is een ding, maar hem drogen is wat anders. Lees hieronder hoe dit proces gaat!

2. Drooginstructies voor het reinigen en onderhouden van de verzwaringsdeken!

Verzwaringsdekens kunnen een beetje lastig zijn om te drogen vanwege hun gewicht en omvang. Maar je kunt de volgende stappen gebruiken om ze te drogen.

2.1 Controleer het onderhoudsetiket

Voordat je jouw verzwaringsdeken wast of droogt, moet u het wasetiket controleren voor specifieke instructies. Sommige verzwaringsdekens hebben mogelijk speciale zorg of een bepaalde droogmethode nodig.

2.2 Gebruik een droger met grote capaciteit

Gebruik een droger met een hoge capaciteit, want een verzwaringsdeken heeft meer tijd nodig om te drogen dan een conventionele deken. Overweeg een commerciële droger te gebruiken of jouw wasgoed naar een wasserette te brengen als jouw droger thuis niet groot genoeg is.

2.4 Voeg droge handdoeken toe

Het toevoegen van een paar droge handdoeken aan de droger met de verzwaringsdeken kan het droogproces helpen versnellen. De handdoeken absorberen een deel van het vocht en helpen het gewicht van de deken gelijkmatiger in de droger te verdelen.

2.5 Gebruik een lage temperatuur bij het wassen van jouw verzwaringsdeken

Gebruik geen hoge temperaturen bij het drogen van jouw verzwaringsdeken, omdat dit de vulling of stof van de deken kan beschadigen. Zet in plaats daarvan de droger op een lage warmtestand of gebruik een luchtdroogcyclus. Wees geduldig en geef de deken voldoende tijd om goed te drogen.

2.6 Pluis de deken regelmatig

Terwijl de verzwaringsdeken aan het drogen is, haal je hem elke 20-30 minuten uit de droger en schud of pluis je hem goed. Dit zal helpen het gewicht te verdelen en klonteren te voorkomen.

2.7 Droog hangen

Als je geen toegang hebt tot een droger, kunt je jouw verzwaringsdeken ophangen zodat het door de lucht kan te drogen. Spreid de deken uit op een waslijn of droogrek en draai hem regelmatig om voor een gelijkmatige droging.

2.8 Vermijd direct zonlicht

Wanneer je jouw verzwaringsdeken te drogen hangt, plaats deze dan niet in direct zonlicht, omdat dit kan leiden tot verbleken en schade aan de stof.

Door deze tips te volgen, kun jij jouw verzwaringsdeken veilig en snel drogen en jarenlang in goede staat houden.

+ berichten

Drs. Hiruni Tharuka heeft onder andere medicijnen gestudeerd en is afgestudeerd als medisch professional. Ze schrijft veel artikelen over fysieke en mentale gezondheid en hoe deze twee verband houden met elkaar. Daarnaast heeft Hiruni veel kennis over psychologie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *