voor deze man is lezen heel belangrijk want hij leest zelfs in het water

Waarom is lezen belangrijk? Dit wist je vast nog niet..

In een wereld waar informatie ons voortdurend overspoelt, blijft één activiteit onmiskenbaar krachtig: lezen. Maar waarom is lezen zo belangrijk voor zowel onze persoonlijke als professionele groei?”

Dit artikel onthult de verrassende voordelen van lezen die verder gaan dan alleen kennisverrijking. Van het stimuleren van hersenactiviteit tot het verbeteren van empathie, lezen biedt een schat aan voordelen die vaak over het hoofd worden gezien.

Stel je voor dat je met elke pagina die je omslaat, niet alleen je kennis vergroot, maar ook je creativiteit, communicatieve vaardigheden en zelfs je emotionele welzijn verbetert. Lezen is meer dan een hobby; het is een sleutel tot een rijker, meer verbonden leven.

Lees verder om te ontdekken hoe lezen je leven kan transformeren en waarom het meer dan ooit een essentiële vaardigheid is in onze snel veranderende wereld.

Hoe komen we aan nieuwe informatie?


Het verkennen van nieuwe informatie is een avontuur dat begint met één simpele maar krachtige activiteit: lezen. Lezen is meer dan alleen het opdoen van kennis; het is een voedingsbron voor onze hersenen, essentieel voor onze mentale groei en ontwikkeling. In een wereld waar we niet altijd omgeven zijn door mensen die ons nieuwe perspectieven kunnen bieden, openen boeken deuren naar onbekende werelden, ideeën en verhalen.

Het is een oud gezegde: "Als je je geest wilt vernieuwen, lees dan".

Lezen dient meerdere doeleinden: het kan een ontspannende ontsnapping zijn, een middel om door de eisen van het academische leven te navigeren, of een pad naar diepere kennis en verbinding met de wereld van literatuur. Voor sommigen is lezen een hobby, voor anderen een noodzaak. Maar ongeacht de reden, het brengt talrijke voordelen met zich mee. Het verrijkt niet alleen onze kennis, maar stimuleert ook onze creativiteit en helpt ons om oude ideeën af te leren en nieuwe concepten te omarmen. In het proces van lezen vinden we een activiteit die zowel onze geest verfrist als onze kennisbasis uitbreidt.

"Lezen voor de geest is wat lichaamsbeweging is voor het lichaam" -Sir Richard Steele.

Wat zijn de voordelen van lezen?

Een beste gewoonte die men kan hebben, is lezen. Het vergroot onze kennis en verbeeldingskracht en fungeert als voedsel voor je ziel. De voordelen die het met zich meebrengt, zijn voldoende om het belang ervan uit te leggen.

1. Versterking van de hersenactiviteit

Lezen is meer dan een taalkundige activiteit; het is een krachtige hersentraining. Wanneer we lezen, activeren we verschillende delen van onze hersenen, waaronder die betrokken bij gesproken taal en visuele verwerking. Naarmate onze leesvaardigheid toeneemt, worden deze hersengebieden actiever en efficiënter. Dit proces helpt om de neurale verbindingen in onze hersenen te versterken. Interessant is dat onderzoek aantoont dat er na 6-8 seconden lezen een piek in hersenactiviteit is. Bovendien draagt regelmatig lezen bij aan het vertragen van cognitieve achteruitgang en helpt het geheugenvervaging te verminderen, waardoor onze hersenen langer scherp en actief blijven. [1]

2. Verbetering van communicatiedrempels

Lezen brengt je in contact met nieuwe woorden en ideeën, waardoor je vocabulaire en begrip van taal groeien. Door nieuwe woorden op te schrijven en te gebruiken in je dagelijkse spraak, verbeter je je communicatieve vaardigheden. Deze interactie tussen lezen en schrijven verbetert niet alleen je spreekvaardigheid, maar opent ook deuren naar nieuwe perspectieven en meningen, waardoor je wereldbeeld verbreedt en verrijkt wordt.

3. Zelfonderzoek

Lezen is een ontdekkingsreis naar je eigen identiteit, belicht je interesses, drijfveren en vaardigheden, en wijst je de weg vooruit. Stel je voor dat je detectiveverhalen verslindt en beseft dat je een passie hebt voor mysteries oplossen – je begint nu elk detail te onderzoeken. Lezen verdiept je begrip van het leven en de wereld om ons heen, waardoor je een verrijkt perspectief krijgt op onze complexe samenleving. Het is de sleutel tot persoonlijke groei en intellectuele ontwikkeling.

4. Wijzer en intellectueel gezond worden

Als je leest, leer je. Het helpt om de bestaande kennis die je hebt aan te vullen. Het zal je een belezen persoon maken. Dit betekent dat je kennis hebt, of het nu weinig of veel is, maar over veel. Je uiteenlopende kennis zal duidelijk zichtbaar zijn in je gesprekken en kan je in staat stellen om te gaan met diversiteit aan mensen, die behoren tot verschillende culturen, achtergronden of etniciteiten. En je kunt met veel mensen in contact komen op basis van je ervaring en kennis.

5. Creativiteit en denkvaardigheden verbeteren

Wanneer we geconfronteerd worden met uitdagingen, blijven nieuwe ideeën en beelden uit onze eerdere leeservaringen in onze geest opkomen, waardoor ons creatieve en probleemoplossende vermogen groeit. We herinneren ons misschien niet de exacte inhoud die we hebben gelezen, maar de concepten worden opgeslagen in ons brein en duiken op wanneer we ze het meest nodig hebben. Het is als het oplossen van een puzzel: we confronteren een probleem, proberen mentaal de stukjes samen te voegen tot ze op hun plaats vallen, en lossen het probleem op. Lezen is dus niet alleen vermakelijk, maar het versterkt ook onze mentale flexibiliteit en creativiteit.

6. Verlaagt stress

Het kan je stemming verbeteren, je motiveren en je gezelschap bieden, vooral wanneer je alleen bent. Daarnaast heeft lezen aantoonbare voordelen voor ontspanning en stressvermindering, waardoor je veerkrachtiger kunt worden tegen stress. Wanneer je je concentreert op een boek, ervaar je meditatieve effecten die ontspanning bevorderen in zowel je geest als lichaam. Dit heeft zelfs positieve invloeden op je slaappatroon, doordat het je hartslag verlaagt, spierspanning vermindert en stressniveaus verlaagt. Bovendien wordt aangenomen dat lezen de kans op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer vermindert. Kortom, lezen is een waardevolle en plezierige activiteit met talloze positieve effecten op je welzijn. [2]

De oplettende lezer heeft opgemerkt dat deze voordelen veelal overeenkomen met de voordelen van journaling of schrijven.

deze man ervaart de voordelen van lezen

Waarom lezen en niet bijvoorbeeld een video kijken of presentatie volgen?

Stel je voor dat je een video bekijkt of een presentatie bijwoont. Dat kan informatief zijn, maar het is een passieve ervaring. Je leunt achterover en neemt gewoon informatie in. Bij lezen daarentegen doe je actief mee. Je ogen glijden over de tekst terwijl je de woorden in je hoofd hoort. Je kunt zelfs de pagina omslaan en aantekeningen maken, wat je tastzin en motorische vaardigheden aanspreekt. Deze actieve betrokkenheid maakt lezen krachtiger.

Wanneer je een boek leest, kun je jezelf helemaal verliezen in een andere wereld, zoals een avonturier die nieuwe plaatsen ontdekt. En net zoals fysieke oefening goed is voor je lichaam, is lezen goed voor je geest. Het traint je hersenen en helpt je om meer te leren en te begrijpen.

Maar er is meer! Lezen vermindert stress en helpt je te ontspannen, in tegenstelling tot het constant staren naar een scherm. Het is een gezonde gewoonte die de mentale gezondheid ten goede komt.

Dus, waarom lezen als je video’s kunt kijken? Omdat lezen je actief betrekt, je mentaal traint, je stress vermindert en je in staat stelt om in nieuwe werelden te duiken. Het is niet alleen informatief, maar ook verrijkend en ontspannend. Dus pak dat boek en ga op avontuur!

E-boeken lezen of toch een papieren versie?

Voor het tijdperk van het internet waren boeken de voornaamste bron van leesplezier en kennis. Met de digitale evolutie zijn veel mensen overgestapt van het lezen van fysieke boeken naar e-readers. Dit heeft geleid tot een veelbesproken vraag: “Is lezen op een e-reader beter dan het traditionele boek?”

E-readers zijn speciaal ontworpen apparaten waarmee je digitale boeken direct van het internet kunt downloaden. Zowel e-reading als het lezen van fysieke boeken bieden voordelen, zoals het vergroten van kennis en het stimuleren van ons denkvermogen. Toch is er kritiek op e-readers vanwege hun beperkte geschiktheid voor langdurige leessessies en het ontbreken van tactiele aantrekkingskracht.

Hoewel e-readers snel aan populariteit winnen, geef ik persoonlijk de voorkeur aan het lezen van papieren boeken. Dit komt omdat e-reading mogelijk een negatieve invloed kan hebben op de gezondheid van onze hersenen, met name door langdurig staren naar een digitaal scherm, wat de ogen kan belasten en zichtproblemen kan veroorzaken. Uit onderzoek van de American University bleek dat 92% van de studenten zich beter kon concentreren bij het lezen van gedrukte boeken in vergelijking met e-books. Een gedrukt boek moedigt ons aan om zorgvuldiger te lezen en helpt onze hersenen om de focus op de taak te behouden. [4]

Hoewel e-readers zijn geëvolueerd en nu gebruik maken van schermen die minder belastend zijn voor de ogen dan traditionele LED-schermen op telefoons of computers, blijf ik toch een voorstander van fysieke boeken.

Toch een E-reader kopen? Bekijk onze pagina met de beste E-reader verkrijgbaar op de markt>>>

Verschillende typen leesvaardigheden

Leesvaardigheden zijn veel meer dan alleen woorden van een pagina halen; het gaat over het slim benutten van verschillende technieken om het meeste uit teksten te halen. Of je nu snel overzicht wilt krijgen, specifieke details zoekt, diepgaand wilt begrijpen, of gewoon voor je plezier leest, er is een leesstijl voor elke situatie.

  1. Skimmen: Dit is snel lezen om de hoofdpunten te vangen, perfect voor een snelle indruk.
  2. Scannen: Ideaal als je snel specifieke informatie nodig hebt uit een lange tekst.
  3. Intensief Lezen: Als je diepgaand begrip nodig hebt, lees dan langzaam en zorgvuldig.
  4. Uitgebreid Lezen: Lees voor plezier en ontspanning, zonder druk.

Elke stijl heeft zijn eigen plek en nut, afhankelijk van je doel. Zo kies je bij het schrijven van een rapport voor intensief lezen, terwijl skimmen en scannen ideaal zijn voor het snel doornemen van documenten.

Voor boekentips kun je ook bij ons terecht:

+ berichten

Hoi, ik ben Sehrish, een klinisch psycholoog die online consultancy aanbiedt. Ik heb een diepe interesse in onderwerpen als echtelijke psychotherapie, begeleiding bij seksuele intimidatie, persoonlijke mentale verzorging, stressstoornissen en psychoses. Het is een eer om mijn kennis en ervaring te delen en deel uit te maken van een getalenteerd team. Ik kijk uit naar deze samenwerking en de mogelijkheden om mijn vakgebied verder te verkennen en bij te dragen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *