wat is de betekenis van spiritueel bezig zijn

Wat is spiritualiteit en hoe gebruik je het?

Wil jij meer weten over spiritualiteit en hoe je dit toepast in de praktijk? Lees dan vooral verder.

Spiritualiteit wordt vaak gezien als een complex en moeilijk te definiëren begrip. Toch zijn er enkele belangrijke aspecten waar men het over het algemeen over eens is.

Ten eerste verwijst spiritualiteit naar een gevoel van verbondenheid met iets dat groter is dan jezelf, of dat nu een hogere macht, de natuur of het universum als geheel is.

Ten tweede omvat spiritualiteit een gevoel van persoonlijke groei en ontwikkeling, die al dan niet spiritueel van aard kan zijn.

In dit artikel gaan onder andere we dieper in op wat spiritueel bezig zijn inhoudt, hoe je dit toepast en wat de voordelen kunnen zijn.

Wat is de betekenis van spiritualiteit of spiritueel bezig zijn?

Spiritualiteit verwijst naar een dimensie van het leven die een gevoel van verbondenheid omvat met iets dat groter is dan jezelf, zoals de natuur, het goddelijke of de ultieme realiteit.

Het houdt vaak een zoektocht in naar zin en doel in het leven, en kan oefeningen zoals meditatie of gebed omvatten.

Mensen die spiritueel zijn, kunnen ontdekken dat hun spirituele overtuigingen ”begeleiding en ondersteuning” bieden in moeilijke tijden.

Er is niet één juiste manier om spiritueel te zijn, en mensen kunnen hun spiritualiteit op veel verschillende manieren ontwikkelen.

Geen exacte definitie?

Hoewel er geen alleenstaande of enkele definitie van spiritualiteit is, wordt het over het algemeen gezien als een persoonlijke, subjectieve ervaring die verder gaat dan de fysieke wereld.

Sommige mensen vinden hun spiritualiteit in religie, terwijl anderen alternatieve paden verkennen, zoals de natuur, meditatie of creatieve expressie. Uiteindelijk is het belangrijkste dat je je verbonden en levend voelt.

Uitgangspunt van spiritueel denken

Het principe van spiritueel denken is de overtuiging dat er meer in het leven is dan wat met de fysieke zintuigen kan worden gezien en ervaren.

Dit principe is gebaseerd op het idee dat er een spiritueel rijk is dat buiten onze dagelijkse realiteit bestaat.

Dit rijk is waar we ons ware doel in het leven vinden, en alleen door verbinding met dit rijk kunnen we blijvend geluk en vervulling vinden.

Alles is al aanwezig in jezelf

Spiritueel denken gaat uit van de veronderstelling dat alles al aanwezig is in het individu en geen verandering van de kant van het individu vereist.

Dit omvat zowel het goede als het slechte, die worden gezien als twee helften van een geheel.

Vanuit dit uitgangspunt moedigt spiritueel denken individuen aan om in zichzelf te zoeken naar de antwoorden op hun problemen in plaats van buiten zichzelf te kijken.

wat is spiritualiteit
Mensen die spiritueel ontwaken verlangen vaak naar een ”meer voldaan gevoel”.

Wat houdt spiritueel ontwaken in?

Spiritueel ontwaken is een proces om ”de ware aard” van de werkelijkheid te begrijpen. Het is een reis van zelfontdekking die leidt tot een diepere verbinding met jezelf en het universum.

Spiritueel ontwaken kan worden omschreven als een proces van het realiseren van een diepere spirituele realiteit of bewustzijn voorbij de oppervlakkige realiteit van het dagelijks leven.

Het gaat meestal om een besef of ervaring van eenheid met het goddelijke, universele bewustzijn of de ultieme waarheid, zoals boeddhisten die aangeven.

Het is een transformerende ervaring die inzicht kan geven in de zin en het doel van het leven en je een totaal andere (meer positieve) kijk op de wereld kan geven.

Sommige mensen beschrijven het misschien als een plotseling inzicht of openbaring, terwijl anderen een geleidelijk ontwaken kunnen melden dat zich in de loop van de tijd ontvouwt.

Sommige mensen ontwaken spiritueel door tegenslagen

Er wordt aangenomen dat spiritueel ontwaken mogelijk is vanwege een verscheidenheid aan factoren, zowel positieve als negatieve.

Sommige mensen kunnen een spiritueel ontwaken ervaren na een traumatische gebeurtenis, terwijl anderen na een periode van strijd of ontbering meer ontvankelijk zijn voor spirituele ideeën en concepten.

Wat de oorzaak ook is, een spiritueel ontwaken kan een levens veranderende gebeurtenis zijn, die een persoon ertoe aanzet zijn overtuigingen in twijfel te trekken en op zoek te gaan naar nieuwe manieren om de wereld om hem heen te begrijpen.

Stappen om spiritueel te ontwaken (niet spontaan)

Leer eerst wat spiritualiteit is. Begin dan met het verkennen van verschillende spirituele oefeningen, zoals gebed/affirmaties, meditatie of yoga. Vind degene die bij je passen en oefen ze regelmatig.

Terwijl je dat doet, zul je veranderingen in je gedachten, gevoelens en gedrag gaan opmerken. Je kunt ook een groter gevoel van verbondenheid gaan ervaren met iets dat groter is dan jezelf.

Voordelen van bijvoorbeeld yoga bij spiritualiteit beoefenen

De voordelen van yoga met betrekking tot het leren van en over spiritualiteit kunnen worden gezien in de manier waarop yoga beoefenaars in staat stelt contact te maken met hun innerlijke zelf en hun spirituele overtuigingen te verkennen.

Door yoga te beoefenen, kunnen individuen een groter gevoel van zelfbewustzijn en begrip ontwikkelen, wat kan leiden tot een diepere verkenning van hun spirituele overtuigingen en praktijken.

Bovendien kan yoga helpen om een gevoel van vrede en kalmte te creëren dat gunstig kan zijn voor diegenen die meer willen weten over spiritualiteit.

Lees hier meer over de voordelen die yoga verder kan bieden>>>

Boeken lezen kan ook helpen

Wanneer je boeken leest over spiritualiteit of het advies van een spirituele leraar opvolgt, probeer je spiritueel te ontwaken.

Dit betekent dat je probeert meer te leren over jezelf en je plaats in de wereld, en hoe je een goed leven kunt leiden.

Door boeken te lezen of advies op te volgen, kunt u meer te weten komen over uzelf, uw overtuigingen en hoe u een goed leven kunt leiden.

Zie hier een top lijstje met beste spirituele boeken.

blog over spiritualiteit
Boeken lezen is altijd erg nuttig wanneer je iets wil leren, typ ”boeken” in de zoekbalk en je vindt onze top lijstjes.

Spiritueel leven, wat betekent dat voor jou?

Er zullen hier wat verschillen zijn in bijvoorbeeld verschillende religies of per persoon, maar wij zetten een betekenis uiteen die wij goed vinden passen.

Spiritueel denken is de erkenning en het begrip dat alle dingen in het universum met elkaar verbonden zijn. Het is de overtuiging dat we allemaal Eén zijn en dat alles wat we doen van invloed is op al het andere.

Spirituele denkers streven ernaar het goede in alles en iedereen te zien en geluk te vinden in de eenvoudigste dingen.

Ze geloven dat we door meer liefde en geluk in de wereld te creëren, er een betere plek voor iedereen van kunnen maken.

In het NU leven is altijd belangrijk

Spiritueel leven is leven in het heden en je gedachten niet al te serieus nemen. Dit betekent dat je je focust op het hier en nu, en je geen zorgen maakt over dingen die in de toekomst wel of niet kunnen gebeuren.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat onze gedachten niet altijd de realiteit zijn, dus we moeten er niet te gehecht aan raken.

Door in het nu te leven en onze gedachten niet al te serieus te nemen, kunnen we meer genieten van het leven en onnodige stress vermijden.

Een goed boek dat vooral ook hier op ingaat is (de bestseller) ”The power of now” van Eckhart Tolle.

Luister naar je gevoelens

Bouw meer spirituele expertise op door actiever naar je innerlijke zelf te luisteren.

In plaats van voortdurend je keuzes te evalueren en te handelen in lijn met wat veilig is, streef je naar groei en zelfvernieuwing. Luister naar je hart, zodat je je geest beter leert kennen en begrijpen.

Als je aandacht schenkt aan hoe je je voelt, kun je meer leren over wat belangrijk voor je is en waar je blij van wordt. Dit kan u helpen beslissingen te nemen die in overeenstemming zijn met uw waarden en overtuigingen.

Bovendien kan het afstemmen op je gevoelens je helpen om je meer bewust te worden van de subtiele boodschappen die Spirit je misschien stuurt.

Door meer in contact te komen met je emoties, kun je een hechtere relatie met het goddelijke ontwikkelen.

Het kan een uitdaging zijn om naar je intuïtie te luisteren. We worden voortdurend gebombardeerd door verschillende emoties en sensaties.

Bovendien besteden we bij verschillende andere zorgen in ons leven minder aandacht aan wat we van binnen voelen omdat we gewend zijn dit te doen in onze Westerse cultuur.

Wanneer je van buitenaf naar jezelf probeert te kijken, kun je weerstand bieden aan meegesleurd worden door je emoties.

Wees dankbaar

Doorgaans zijn mensen die spiritueler in het leven staan, dankbaarder voor de dingen die ze hebben.

Deze dankbaarheid komt vaak voort uit het besef dat alles in het leven met elkaar verbonden is en dat er een groter plan aan het werk is.

Mensen die dankbaar zijn, hebben over het algemeen een hoger niveau van welzijn dan degenen die niet dankbaar zijn.

Dankbaarheid helpt mensen ook om hun doelen te bereiken, omdat het positieve emoties verhoogt en negatieve emoties vermindert.

Lees meer over hoe belangrijk dankbaarheid is>>>

Waardeer en accepteer andere zoals ze zijn

Om meer spiritueel te leven, is het belangrijk om anderen te waarderen en te accepteren zoals ze zijn.

Dit betekent dat we niet moeten proberen ze te veranderen in iemand die we denken dat ze zouden moeten zijn, maar ze in plaats daarvan moeten accepteren voor wie ze zijn.

Dit kan soms moeilijk zijn, maar door dit te doen, kunnen we een meer vreedzame en harmonieuze wereld creëren en zal je zelf verlost worden door negatieve gevoelens jegens anderen.

Waardeer de kleine dingen in het leven

Het is het niet waard om op geluk te wachten, aangezien het vaak te vinden is in de kleine dingen om je heen.

Er zijn zoveel dingen die je leven mooi en plezierig maken, maar je denkt er niet meer aan. Als je je bewust bent van alle kleine dingen in jouw leven, verandert je kijk op de wereld volledig.

spiritualiteit voorbeelden
Over het algemeen zeggen mensen dat spiritualiteit je gelukkiger maakt

De rol van mindfulness en meditatie op het spirituele pad

Mindfulness en meditatie zijn belangrijke hulpmiddelen op het spirituele pad omdat ze ons helpen onze aandacht te richten op het huidige moment en ons meer bewust te worden van onze gedachten en gevoelens.

Dit kan ons helpen om meer aanwezig te zijn in ons leven en om dieper in contact te komen met onszelf en anderen.

Mindfulness en meditatie kunnen ons ook helpen om te gaan met stress en moeilijke emoties, en om rust en kalmte te vinden te midden van chaos.

Met de rust die mindfulness en meditatie geven kun je gerichter je focus leggen op positieve emoties en de dingen die je echt belangrijk vindt, zonder afgeleid te raken en verstrikt te blijven hangen in negatieve gedachten.

Oefenen en voordelen bij beginners

Er zijn veel verschillende manieren om mindfulness te beoefenen, maar een van de meest populaire manieren om mindfulness-meditatie te beoefenen, is door je op je ademhaling te concentreren.

Wanneer je voor het eerst begint met het beoefenen van mindfulness-meditatie, kan het helpen om je vijf minuten per keer op je ademhaling te concentreren.

Dit is natuurlijk vrij makkelijk vol te houden en je kunt het na een aantal keer bijvoorbeeld verlengen naar 10 minuten.

Als je dit volhoud voor een langere periode, zal je snel positieve effecten zoals meer rust in je hoofd ervaren, alsook een beter geheugen en een positievere stemming.

Een goed boek dat deze voordelen beschrijft is ”becoming supernatural” van Dr. Joe Dispenza.

Het belang van de chakra’s?

In principe zal iedereen die veel meditatie doet in aanraking komen met zijn of haar chakra’s, maar als beginnend ontdekker van de spirituele reis hoef je je hier wat ons betreft niet direct in te verdiepen.

De chakra’s zijn belangrijk op je spirituele reis omdat ze fungeren als kanalen voor energie. Ze stellen je in staat om verbinding te maken met het spirituele rijk en begeleiding en kracht te krijgen van hogere wezens.

De chakra’s helpen je ook om negatieve energie los te laten, genezing te bevorderen en zelfs je mentale welzijn te verbeteren, alsook je energie niveau te verhogen.

Door met je chakra’s te werken, kun je je spirituele oefening verdiepen en vooruitgang boeken op je spirituele pad.

Verschillende chakra’s

Er zijn zeven hoofdchakra’s in het menselijk lichaam, waarvan wordt aangenomen dat ze belangrijk zijn voor fysieke, emotionele en spirituele gezondheid.

Elk chakra wordt geassocieerd met een bepaalde kleur, element en vibratie, en door met deze energieën te werken, kun je je geest en ziel openen voor grotere niveaus van begrip en verbinding.

Het wortelchakra, gelegen aan de basis van de wervelkolom, wordt geassocieerd met gevoelens van veiligheid en aarding. Het sacrale chakra, gelegen in de onderbuik, wordt geassocieerd met creativiteit en seksualiteit.

Zo zijn er nog vijf chakra’s die we in een ander artikel zullen behandelen.

Website | + berichten

Team Mindsetking bestaat uit het team van schrijvers van Mindsetking. Zij publiceren voornamelijk op basis van wetenschappelijk publicaties en diepgaand onderzoek naar het onderwerp in kwestie. Heb je vragen? Je kunt ons bereiken via contact@mindsetking.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *