presenteren kun je leren

Beter leren presenteren met deze gepresenteerde tips!

Beter leren presenteren is van groot belang wanneer jij anderen wilt overtuigen van jouw project of standpunt. 

Beter leren presenteren is heel essentieel want, wanneer jij goed kunt presenteren kun je dat project, waar jij met veel enthousiasme aan gewerkt hebt over brengen op publiek.

Wanneer het jou lukt een overtuigende presentatie te geven kun je jouw project op de kaart zetten en er voor zorgen dat het een succes wordt. 

Andersom werkt het helaas ook zo, wanneer jij een fantastisch project hebt ontwikkeld maar dit niet overtuigend kunt over brengen in een presentatie kan het zijn dat jouw project daardoor niet zo goed uit de verf komt.

Door een slechte presentatie krijgt jouw project niet het vervolg waarop je had gehoopt. Zelfs als er veel potentie in jouw project zat. Zonde natuurlijk!

Wij geven je graag tips om beter te leren presenteren want: Presenteren kun je leren!

presenteren training
Zelfs voor een groot publiek als deze, is het presenteren niet lastig als je onze tips volgt

Iedere dag succesvol presenteren

Beter leren presenteren is namelijk iets waar jij aan kunt werken wanneer dit je moeite kost. Goed spreken in het openbaar kan jou namelijk heel veel goeds brengen, niet alleen in je carrière. Voor je persoonlijke ontwikkeling kan het ook heel goed zijn om je eens te verdiepen in tips om beter te leren presenteren.

Presenteren kun je leren! Presenteren doen we eigenlijk de hele dag, ook al staan we daar niet eens bij stil. Wanneer jij een gesprek voert met een ander ben je namelijk al onbewust bezig met jezelf presenteren aan de ander.

Beter leren presenteren is haalbaar voor iedereen. Volg wel gelijk een cursus presenteren waar je echt wat aan hebt. Ook geschikt voor mensen die nog niet zoveel ervaring hebben.

 Misschien voel je zenuwen tijdens het presenteren. Angst bij presenteren kan een grote blokkade zijn. Wanneer jij de tips voor spreken in het openbaar toepast ga je je zelfverzekerder voelen. Gun jezelf deze kans en ontdek wat het jou kan brengen.

Angst bij presenteren is een vaak gehoorde klacht en niets om je voor te schamen. Wil jij beter leren presenteren ga er dan voor! Wij presenteren tips om jou te hepen een goede spreker te worden. Lees ze eens rustig door en doe er je voordeel mee.

Beter leren presenteren begint bij de spreker zelf, jouw persoonlijkheid en jouw uitstraling zijn van belang voor een succesvolle presentatie. Wie ben jij? en wat wil jij uit dragen? Wij presenteren tips om jou te helpen een succesvolle spreker te worden.

Als jij je bewust bent van jouw eigen kwaliteiten en in jezelf gelooft, is dat al stap één voor een goede overtuigende presentatie. Jezelf presenteren is waar het mee begint.

Indien je graag specifiek angst voor spreken in het openbaar wil elimineren, kun je ook op onze andere pagina kijken, maar beter leren presenteren helpt altijd.

Volg onderstaande tips en buttons om zelf nooit meer met je mond vol tanden te staan

Het belang van een zelfverzekerde houding tijdens de presentatie

Als je zelfverzekerd over wilt komen is je houding bij het presenteren van groot belang. 

Een zelfverzekerde houding aannemen doe je door je voeten op schouderbreedte te plaatsen. Verdeel je gewicht over beide voeten. Je staat zo lekker stevig en je wiebelt niet.

Het is belangrijk dat je je realiseert dat je met je lichaamshouding ook uitstraalt dat je open staat voor contact. 

Wanneer je met je armen gekruist over elkaar staat, geef je eigenlijk aan dat je niet open staat voor je publiek. Je komt niet geïnteresseerd over. 

Het publiek zal snel zijn aandacht verliezen. Kies dus voor een open ontspannen houding en maak gebruik van je handen. Lees meer: over zelfvertrouwen>>>

Maak gebruik van handgebaren voor een vloeiende presentatie

Bij een presentatie maak je gebruik van handgebaren, dit zet jouw verhaal kracht bij en het werkt verhelderend. Let er wel op dat je niet teveel handgebaren maakt want dit kan erg afleiden. 

Doe vooral wat bij jou past en wat voor jou prettig voelt neem geen handgebaren over van anderen die niet bij jou passen. Gebruik de handgebaren tijdens het uitspreken van zinnen die jij extra wilt benadrukken.

Oogcontact maakt je verhaal persoonlijk

Oogcontact maken met het publiek is erg belangrijk. Wanneer mensen het spannend vinden om voor een groot publiek te presenteren hebben ze de neiging om met een lege blik naar een vast punt in de zaal te staren. Dit is waarschijnlijk herkenbaar voor iedereen die voor het eerst een presentatie geeft.

Wanneer je het publiek niet aankijkt kun je geen contact maken en dat is zonde! Oogcontact is de manier om jouw presentatie overtuigend over te laten komen.

Doordat je af en toe oogcontact maakt met je publiek maak je je presentatie persoonlijk en geef je leven aan je presentatie. 

Als jij iemand aankijkt maak je verbinding met die persoon, hierdoor geef je vertrouwen in jouw boodschap. Probeer je aandacht over je publiek zoveel mogelijk te verdelen en richt je niet teveel op een paar personen. 

Iedereen die jouw presentatie volgt wil graag persoonlijk contact. Lees meer: over non verbale communicatie>>>

cursus presenteren online
Ben jij net zo onder de indruk van onze tips als onze kleine vriend? Volg dan één van de beste en goedkoopste cursussen die via de link hieronder te vinden zijn!

Beter leren presenteren / spreken voor een grote groep

De plaats waar jij je presentatie geeft is bepalend voor het geheel. We geven je graag tips voor spreken voor een groot publiek bijvoorbeeld wanneer je presenteert in een zaal.

Wanneer je voor een groot publiek staat te presenteren kies dan een centraal punt in de ruimte. Bijvoorbeeld op een podium zodat iedereen je goed kan zien en horen. 

De plaats die jij inneemt in de ruimte heeft ook effect op hoe jij overkomt in de zaal. Schenk hier dus aandacht aan.

Neem het midden van het podium in wanneer je spreekt en wissel dit af en toe af door heen en weer te lopen om de presentatie dynamisch te houden. 

Je kunt dit doen door af en toe te wisselen tussen de linker en de rechter kant van het podium. Blijf wel altijd op het voorste gedeelte van het podium en kruip niet in de hoekjes achterin.

Om rust te brengen in jouw presentatie kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om feiten over het onderwerp te vertellen in de linkerhoek van het podium, en persoonlijke ervaringen te vertellen in de rechterhoek. 

Of vertel het ene onderwerp vanaf links en het volgende onderwerp vanaf rechts. Deze afwisseling en beweging houdt de presentatie interessant voor het publiek.

Beter presenteren zonder zenuwen

Om zonder zenuwen te kunnen presenteren moet je het presenteren oefenen. Begin thuis voor de spiegel. Kies een gemakkelijk onderwerp waarbij je niet teveel hoeft na te denken en oefen dan eerst je houding, de handgebaren, de intonatie van je stem, het gebruik van de ruimte etc.

Kom je zelfverzekerd over? Kun je de interesse vasthouden? Goed spreken in het openbaar gaat vaak niet alleen over wat je zegt maar meer over de manier waarop je het onderwerp over brengt op het publiek. 

Bedenk dus van te voren wat je wilt zeggen maar bedenk ook de manier waarop je het gaat zeggen, zodat je presentatie natuurlijk overkomt. 

Kies voor woorden die je gemakkelijk kunt uitspreken en je tijdens het normale dagelijkse leven ook gebruikt. Dit voelt natuurlijk aan en zorgt ervoor dat je presentatie niet te ”gemaakt” overkomt.

De beste presentaties zijn de presentaties die mensen zich later nog kunnen herinneren. Een andere manier om inspiratie op te doen voor jouw presentatie is het bekijken van presentaties van anderen. 

Kijk bijvoorbeeld eens op internet naar de presentaties van Steve Jobs. Steve Jobs was een meester in presenteren. Zijn geheim was vooral zijn enthousiasme. Je kunt dit zelfs horen in zijn stem.

Korte boodschappen om beter te leren presenteren

Realiseer je dat lange teksten blijven vaak niet goed hangen in ons geheugen. Maak je boodschap kort en bondig. Oefen je presentatie van begin tot eind en probeer daarin ook wat te spelen met de tekst.

Wees je bewust van de kern boodschap die je wilt overbrengen en probeer de teksten niet te letterlijk uit je hoofd te leren.

Presenteren oefenen is vooral ook improviseren. Richt je op de kernboodschap en probeer je verhaal luchtig te houden. 

Misschien kun je iets persoonlijks vertellen. Laat zien waarom jij dit onderwerp zo belangrijk vindt. Bedenk waarom jouw publiek naar jouw presentatie is gekomen en laat je verhaal hier op aan sluiten.

Beter leren presenteren doe je zo!

Er zijn veel tips voor spreken in het openbaar te vinden en je kunt ze allemaal opvolgen maar de beste presentaties blijven toch de presentaties die authentiek zijn.

Waarbij de spreker zichzelf durft te laten zien en de feiten aanvult met leuke persoonlijke ervaringen. Blijf bij jezelf en probeer te ontspannen.

Adem diep in en uit door je buik tijdens het presenteren en probeer te genieten van het moment. Heb vertrouwen in jezelf en in jouw presentatie. Wanneer jij achter jouw boodschap staat, straal je dit uit op je publiek en weet jij ze te overtuigen.

Wanneer het publiek jouw eigen persoonlijkheid ziet en jouw enthousiasme voelt komt jouw boodschap sneller binnen. Zo houd je een wervelende toespraak waar iedereen het nog lang over zal hebben!

Probeer ook vooral de tips uit dit artikel en eventuele tips in de aangeboden cursussen te testen. Alleen door het zelf te doen zal je er uiteindelijk erg goed in worden! Theorie is top voor het begin, maar zonder er ervaring in op te doen zal je niet komen waar je wilt zijn. 

Specifiek beter leren presenteren over jezelf

Indien je specifiek beter wil leren presenteren over jezelf, kun je ons bijbehorende artikel bezoeken.

Website | + berichten

Team Mindsetking bestaat uit het team van schrijvers van Mindsetking. Zij publiceren voornamelijk op basis van wetenschappelijk publicaties en diepgaand onderzoek naar het onderwerp in kwestie. Heb je vragen? Je kunt ons bereiken via contact@mindsetking.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *