Na het lezen van dit artikel weet je waarom zelfvertrouwen belangrijk is

Waarom is zelfvertrouwen belangrijk en waarom heb je het nodig?

Zelfvertrouwen is belangrijk in alle aspecten van het leven. Het helpt ons om succesvoller te zijn in ons werk, studie en relaties. Studies tonen aan dat een hoger niveau van zelfvertrouwen kan leiden tot betere prestaties op school of op het werk, en meer tevredenheid met relaties.

Zonder zelfvertrouwen is het moeilijk om de nodige risico’s te nemen die nodig zijn voor succes en groei. We hebben vertrouwen nodig om initiatief te nemen wanneer we worden geconfronteerd met uitdagende taken of situaties.

Het hebben van een sterk gevoel van eigenwaarde helpt ons ook veerkrachtig te worden wanneer we geconfronteerd worden met tegenslagen op het werk of in ons persoonlijke leven.

Lees mee in dit artikel en lees uitvoerig over het belang van zelfvertrouwen in verschillende situaties zoals: werk, school en relaties.

Hoe het belang van zelfvertrouwen te begrijpen?

Heb je er ooit over nagedacht waarom zelfvertrouwen zo belangrijk is? Er zijn veel manieren om het antwoord te krijgen.

We kunnen het antwoord verkrijgen uit al onze levenservaringen. In het onderwijs bijvoorbeeld, een proces dat het grootste deel van ons leven beslaat, kunnen ons leerproces en ons begripsvermogen vorm krijgen in overeenstemming met onze motivatie en verlangen.

Het is bekend dat onze motivatie en verlangen verband houden met het feit of we zelfverzekerd zijn of niet. Wat zelfverzekerheid precies is heb je kunnen lezen in ons eerdere artikel.

Schoolomgeving

Studenten met voldoende zelfvertrouwen kunnen actiever en bereidwilliger zijn en bijdragen aan hun academische prestaties. We kunnen dus zeggen dat de leerprestaties van studenten worden beïnvloed.

We kunnen het belang van zelfvertrouwen duidelijker zien wanneer we een presentatie geven aan onze vrienden voor de klas, bijdragen aan een groepsproject of onze creatieve kant laten zien in huiswerk.

Hoeveel van ons vroegen de leraar wanneer er een onderwerp was dat ze niet begrepen in de klas of hoeveel van ons deden alsof ze het onderwerp begrepen zodat hun vrienden er geen grapjes over zouden maken, ook al deden ze dat niet?

In staat zijn om te praten en vragen te stellen zonder zich druk te maken over wat anderen denken en om je analfabetisme onder ogen te zien in de schoolomgeving zijn ook tekenen van zelfvertrouwen.

Werkplek

We kunnen begrijpen hoe belangrijk het is om zelfverzekerd te zijn in ons beroepsleven door communicatie met onze collega’s, onze baas en het werk dat we doen.

Personen die zelfverzekerd zijn, hebben meer geloof in hun baan en kunnen voorspellen wat ze wel en niet kunnen doen omdat ze zichzelf goed kennen.

Mensen met veel zelfvertrouwen zijn degenen die de omstandigheden accepteren die ze niet kunnen veranderen, en die de moed hebben om de omstandigheden te veranderen die ze wel kunnen veranderen.

Als we denken aan een werknemer die onrecht is aangedaan in het zakenleven, kunnen we zien dat werknemers met voldoende zelfvertrouwen kritiek hebben op oneerlijke arbeidsomstandigheden en streven naar verandering. Of misschien zien we deze medewerker meer expliciete verzoeken aan de baas doen.

Heb je ooit nagedacht over de effecten van zelfvertrouwen, openstaan voor innovaties in het beroepsleven en het goed overdragen van ons werk?

In de werkomgeving komen we mensen met veel verschillende karakters tegen. Dat is waarom we misschien moeite hebben met communiceren, maar een zelfverzekerd persoon kan effectievere methoden ontwikkelen om met mensen met moeilijke karakters om te gaan.

Hoe zit het met het feit dat zelfvertrouwen een doorslaggevende rol speelt als we onszelf in een ontmoeting en vergelijking met andere werknemers zien met de perceptie van falen?

Relaties

Een ander feit over zelfvertrouwen is dat het leidt tot betere communicatieve vaardigheden. Mensen met een hoog zelfvertrouwen zijn meer geneigd om in harmonie te zijn met hun omgeving en zichzelf.

Omdat ze zich nauwkeuriger kunnen uitdrukken, hebben ze een sterke neiging om mensen in hun eigen frequentie te vinden en op een gezonde manier te communiceren.

Omdat ze gelukkig zijn, hebben ze de neiging om de mensen om hen heen gelukkig te maken. Effectieve en schuldvrije communicatie speelt een actieve rol in de continuïteit van romantische en vriendschapsrelaties.

Bovendien verhoogt het zelfvertrouwen van de persoon de mogelijkheid dat men bereid zal zijn het vermogen te ontwikkelen om de communicatieproblemen in de relatie onder ogen te zien en op te lossen.

Het is belangrijk voor het tot stand brengen van effectieve communicatie met de wereld en de omgeving, evenals voor erkenning van de eigen innerlijke wereld.

Wat maakt zelfvertrouwen zo belangrijk?

Mensen zijn zelfverzekerd als ze in zichzelf geloven en vertrouwen op hun capaciteiten. We begrijpen daarom dat het een handeling en een proces is zoals de gegeven voorbeelden.

Er zijn veel soorten onderzoek naar zelfvertrouwen binnen verschillende waarden zoals academische prestaties, sportleven, zelfeffectiviteit, leerstijlen, enz.

Die zijn het bewijs dat zelfvertrouwen een deel van ons leven is dat ons hele leven beïnvloedt. De resultaten van het onderzoek hebben het belang van zelfvertrouwen op iemands geestelijke gezondheid, succes en geluk benadrukt.

Met andere woorden, we kunnen zeggen dat zelfvertrouwen een belangrijke factor is om de momenten gelukkig, vervullend, liefdevol en evenwichtig te maken.

Zelfvertrouwen is ook een drijfveer voor mensen om zichzelf te zijn en zich correct uit te drukken. Zo kunnen we zien dat mensen met veel zelfvertrouwen bereidwilliger en succesvoller zijn in het sturen van hun eigen leven.

zelfvertrouwen is belangrijk

Wat als we een gebrek aan zelfvertrouwen hebben?

Hoewel het belang van zelfvertrouwen wordt benadrukt, zou het nuttig zijn om te kijken naar wat er zou gebeuren als dat niet het geval zou zijn. Mensen die onvoldoende zelfvertrouwen hebben, denken dat ze hun wensen niet kunnen bereiken, ook al doen ze er moeite voor.

Dat wil zeggen, ze kunnen vatbaarder zijn voor negatief denken. We hebben gesteld dat zelfvertrouwen omgekeerd evenredig is met falen.

Om die reden kunnen we voorspellen dat ze zich onvoldoende in hun bedrijf steken, denk aan een student of een medewerker die onvoldoende zelfvertrouwen heeft. Omgekeerd kunnen ze zich te hard inspannen uit angst om bekritiseerd te worden.

De persoon met weinig zelfvertrouwen heeft de goedkeuring en bewondering van anderen nodig om zich succesvol te voelen. Is bang voor falen en vermijdt strijd, kan geen kritiek tolereren.

Naast deze gedragingen is het ook een trigger voor veel comfort op het gebied van de geestelijke gezondheid, zoals obsessieve compulsieve stoornis, angst…

Onderzoek naar de kracht van zelfvertrouwen bij studenten

Dimengo en Yendi hebben in 2021 een effectief onderzoek gedaan. Dit onderzoek beoogt inzicht te krijgen in het verband tussen zelfvertrouwen en stress bij de studenten Begeleiding en Counseling die in het laatste jaar van de Faculteit Educatie met hun bedrijfsleven zijn begonnen.

Van 123 studenten zijn gegevens verzameld om tot een resultaat te komen, waarbij een negatieve relatie werd gevonden tussen zelfvertrouwen en stress.

Met andere woorden, studenten met veel zelfvertrouwen zijn minder gestrest als ze aan het werk gaan dan studenten met weinig zelfvertrouwen. Voor mensen met weinig zelfvertrouwen kan een nieuw begin vaak stress met zich meebrengen. Dit resultaat toont ons nog een opvallend feit.

Een laag zelfvertrouwen kan ook een negatieve invloed hebben op het leven van studenten in de geestelijke gezondheidszorg. Om deze redenen zijn zelfbewustzijn en inspanningen voor zelfverbetering erg belangrijk.

We begrijpen perfect uit de onderzoeksresultaten en voorbeelden uit het dagelijkse leven dat hoe meer zelfvertrouwen iemand heeft, hoe groter de kans is dat hij succesvol is in het werk dat hij doet.

Welnu, heb je er ooit over nagedacht hoe zelfvertrouwen je ondersteunt op welk gebied van je leven en waarom het nodig is voor je persoonlijke leven? Kun je op basis van wat je hebt gelezen redenen bedenken waarom zelfvertrouwen belangrijk voor je is?

Wil jij jezelf vertrouwen nu vergroten?

Als je je zelfvertrouwen een boost wilt geven, zijn er een paar dingen die je kunt doen. Een daarvan is om zelfhulpartikelen of boeken over dit onderwerp te lezen.

Wij hebben pagina gewijd aan de beste tips over het vergroten van zelfvertrouwen. Deze kun je doornemen en wellicht heb je er wat aan!

Indien je echt goed voor de dag wil komen, kun je het beste een cursus omtrent zelfvertrouwen volgen. Wij hebben een review geplaatst over een erg goede cursus omtrent zelfvertrouwen!

Wetenschappelijke bronnen:

  1. https://repository.uksw.edu/bitstream/123456789/24114/2/T1_112016112_Isi.pdf
  2. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1364661319300609?ref=cra_js_challenge&fr=RR-1
  3. http://neo.ppj.unp.ac.id/index.php/neo/article/view/357
+ berichten

Mahnoor is klinisch psycholoog en vervult haar vak met veel liefde. Haar creatieve kant kan zij kwijt, door vakkundige artikelen te schrijven voor websites als Mindsetking.nl. Naast deze twee banen, heeft Mahnoor nog een derde passie, dat is een kleine onderneming genaamt ''Ibteda''. Deze onderneming helpt mensen in nood. Het is hun missie om honger uit gemeenschappen te bannen en levens mooier te maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *