foto van een goed boek over narcisme op een e reader

De beste boeken over narcisme van alle tijden

De beste boeken over narcisme van alle tijden. Zowel nieuwe uitgaven als boeken over narcisme die al tijden bestaan

Narcisme is een persoonlijkheidsstoornis die wereldwijd miljoenen mensen treft, dus het is geen verrassing dat er veel boeken over geschreven zijn. Het vinden van de beste boeken over narcisme kan een ontmoedigende taak zijn, omdat er zo veel zijn om uit te kiezen. In dit artikel hebben we zorgvuldig onderzoek gedaan en een lijst samengesteld met de beste boeken over narcisme om je te helpen de juiste te vinden voor jouw behoeften.

De beste boeken over narcisme: ons top lijstje

We hebben een lijst samengesteld met de beste boeken over narcisme. We hebben ze gerangschikt op basis van hoe hoog ze zijn beoordeeld, hun aantal beoordelingen en een klein beetje van onze eigen ervaring.

Narcisme van Nelly de Keye (beste algemene keuze)

 • Dit boek biedt een zeer volledig inzicht over de narcistische persoonlijkheidsstoornis
 • Hoe herken je een narcist en wat is zijn of haar handelswijze?
 • Biedt vele kenmerken van (ongezond) narcisme
 • Recentelijk uitgebracht: 2021
 • Onder andere inzichten uit haar eigen praktijkervaring
 • Erg hoog beoordeeld: 4,7 uit 5 op moment van schrijven
foto van het boek over narcisme van Nelly de keye

Narcisme van Nelly de Keye is een must-read boek voor iedereen die de narcisten in hun leven wil begrijpen. Dit hoog gewaardeerde boek heeft volgens lezers 4,7 van de 5 sterren en is een van de beste boeken over narcisme die er zijn. Het biedt een inzichtelijke kijk op hoe narcisten denken en handelen, evenals strategieën om met hen om te gaan, of ze nu in uw gezin of op uw werk zijn. De auteur biedt een uitgebreide gids die gemakkelijk te begrijpen is, zelfs voor lezers die misschien niet veel kennis hebben over psychologie of persoonlijkheidsstoornissen. Met haar heldere schrijfstijl legt De Keye uit waarom iemand narcistisch kan zijn en leert ze je hoe je hun gedrag kunt herkennen, zodat je er op de juiste manier mee om kunt gaan.

Uit de schaduw van narcisme – Marjan de Vries (over relaties en ouders met narcisme)

 • Super als je vooral wil lezen over narcisme relaties en ouderschap
 • Hoe vermomt narcisme zich in relaties? Kunnen ze ook heel behulpzaam en vriendelijk overkomen?
 • Kom erachter hoe je als kind of partner gaat denken dat het aan jou ligt en niet aan de narcist
 • Er wordt stapsgewijs en aan de hand van vele voorbeelden uit de praktijk van Marjan uitgelegd hoe narcisme zich uit in relaties met partner of ouders
afbeelding van het boek over narcisme van Marjan de Vries

Uit de schaduw van narcisme van Marjan de Vries is een must-read voor iedereen die geïnteresseerd is in het begrijpen van narcisme. Dit boek behandelt alle aspecten van de aandoening en de effecten ervan, van narcisme in relaties tot hoe het het ouderschap beïnvloedt. Met duidelijke taal en boeiende verhalen brengt De Vries het gecompliceerde onderwerp narcisme tot leven en geeft hij handige tips voor het vinden van oplossingen.

Het boek helpt lezers narcistische trekjes bij zichzelf, vrienden of familieleden te herkennen. Het gaat diep in op het begrijpen waarom iemand een narcist zou kunnen zijn geworden – en hoe ze kunnen worden geholpen. Uit de schaduw van narcisme is een bron van onschatbare waarde voor iedereen die worstelt met de impact die narcisme heeft gehad op hun leven of relaties.

Voorbij het narcisme – Mjon van Oers (Een erg bekend boek)

 • Geschreven vanuit een oogpunt van een vrouw met een narcistische ex.
 • Goed en duidelijk geschreven
 • Behandeld zeer veel onderwerpen over narcisme
 • Veel over het charisma en de charmes van narcisten
 • Kan een klein beetje eenzijdig en gemakkelijk overkomen
foto van het boek voorbij narcisme van mjon van oers

Als je op zoek bent naar een van de beste boeken over narcisme, dan is Voorbij het narcisme van Mjon van Oers een uitstekende keuze. Het is een uitgebreide gids voor het begrijpen en beheersen van de narcistische eigenschappen die in veel relaties, gezinnen en werkplekken voorkomen. Dit boek biedt praktisch advies over hoe om te gaan met narcisten, zowel in je persoonlijke leven als op het werk.

Van een narcistische ouder tot leidinggevende, van een narcistische partner tot de CEO: narcisme komt overal voor. Dit boek geeft hier zeer goede en duidelijke inzichten over aan de hand van voorbeelden.. Het biedt ook strategieën om ermee om te gaan, zoals het stellen van grenzen, het ontwikkelen van emotionele veerkracht en zinvolle zelfzorgpraktijken. Van Oers onderzoekt op doordachte wijze waarom mensen narcisten worden en hoe ze moeten reageren als ze met deze uitdagende situaties worden geconfronteerd.

Narcisme in relaties – Alice Vlottes (relatie topper)

 • Hoe laat je een narcistische partner los?
 • Erg goed boek over narcisme in relaties en specialistisch
 • Het wordt door veel lezers als een praktisch boek omschreven
 • Waar ontbreekt het narcisme aan en waarom wil je ervan komen?
 • Het boek neemt je mee in verschillende fases die een relatie doorgaat, ook met narcisme
afbeelding van het boek narcisme in relaties

Narcisme in relaties door Alice Vlottes is de moeite waard om te lezen voor iedereen die probeert los te komen van narcistisch gedrag. Voor degenen die niet bekend zijn met de term: narcisme wordt gedefinieerd als de buitensporige behoefte van een individu aan aandacht en bewondering, vaak ten koste van anderen. Vlottes biedt inzicht in de patronen van destructief gedrag geassocieerd met narcisme en biedt bruikbare strategieën voor het beheren van een relatie met een narcistische partner.

Narcisme in organisaties – Alice Vlottes (Narcisme op het werk)

 • Gericht op narcisme in het bedrijfsleven, dus een erg goede keus als je specifiek hierover mee wil weten
 • Zeer toegankelijk boek voor een leek
 • Prettig leesbaar vanwege de vele interviewfragmenten
 • Andere lezers omschrijven het boek als praktisch en helder.
 • Geeft concrete tips en adviezen over hoe om te gaan met adviezen
afbeelding van het boek narcisme in organisaties van alice vlottes

Leven en werken met een narcistische manager kan moeilijk en zelfs emotioneel uitputtend zijn, maar het is mogelijk om te overleven. In haar boek narcisme in organisaties onderzoekt Alice Vlottes hoe narcisten zich gedragen op de werkvloer in de rol als managers en biedt ze inzicht in hoe ze te herkennen en te managen. Wat doen narcistische managers vaak? Narcisme op de werkvloer kan toxische werkplekken veroorzaken. Manipulatieve communicatie met het personeel, het emotioneel chanteren van een collega, het opzetten van je collega’s tegen elkaar of het veroorzaken van een negatieve omgeving zijn acties die dodelijk kunnen zijn voor je positie in een organisatie, kunnen leiden tot noodsituaties en soms zelfs een bedrijf kapot maken.

Vlottes biedt verschillende strategieën voor het omgaan met narcistische mensen op het werk. Ze beschrijft dit proces heel duidelijk aan de hand van een vijftal fases; van de binnenkomst van de managers tot en met het vertrek van de narcistische manager. Wil je weten hoe je met een narcistische manager dient om te gaan? Dan is dit boek zeker wat voor jou. 

Baas boven baas – Mark Blaisse

 • Veel informatie over machtshebbers en politiek
 • Het boekt dan ook veel richting de rol van CEO’s en absolute machthebbers
 • Veel humor in dit boek
 • Inspirerende verhalen en erg interessant
 • Voordelig in aankoop maar veel nuttige informatie
foto van het boek baas boven baas van mark blaisse

‘Boss Over Boss’ van Mark Blaisse is een aangrijpend boek dat een inzichtelijke verkenning biedt van de effecten van trots, narcisme en eenzaamheid aan de top van het bedrijfsleven en de politiek. Het dient als een tijdige herinnering dat zelfs machthebbers kunnen bezwijken voor deze problemen, maar toch zeer succesvol kunnen zijn. Blaisse schetst een levendig beeld door middel van zijn personages, waardoor lezers begrijpen hoe de machtsdynamiek tussen gezagsdragers kan leiden tot gevoelens van leegte en isolatie.

Het boek duikt in een combinatie van bewondering en afkeer van dominante narcisten, bloeddorstige dictators, door testosteron gedreven CEO’s en Nobelprijswinnaars, meedogenloze machtshebbers en monomane genieën.. Met dit verhaal laat Blaisse ons zien dat ook al zijn we omringd door mensen die van buiten naar ons opkijken, dit niet betekent dat we van binnen niet alleen zijn.

Het drama van het begaafde kind – Alice Miller

 • Het meeste uit dit boek is geschreven uit eigen professionele ervaringen en het gedachtegoed van de schrijver
 • Helpt om trauma’s niet onbewust door te geven aan eigen kinderen
 • Veel lezers geven aan dat dit echt een eye openers is en zij niet eerder bij de inzichten in dit boek hebben stilgestaan
 • Wetenschappelijke inzichten over narcisme
 • Reviews laten horen dat lezers aangeven dat het hen heeft geholpen bij depressies
afbeelding van een boek over narcisme drama van het begaafde kind

Deze bestseller onderzoekt hoe jeugdtrauma’s kunnen leiden tot volwassen narcistisch gedrag. Miller put uit persoonlijke ervaringen en casestudy’s uit haar praktijk voor psychotherapie, waardoor dit een rijk en inzichtelijk boek is.

Het boek onderzoekt hoe onze cultuur ons onder druk zet om ons aan bepaalde verwachtingen te conformeren, wat kan leiden tot onderdrukking van emoties en gevoelens. Miller wijst erop dat onderdrukte emoties zich vaak zullen manifesteren als pathologisch gedrag op volwassen leeftijd omdat ze in de kindertijd niet tot uitdrukking komen. Door middel van gedetailleerde analyse legt ze uit waarom het belangrijk is voor ouders en verzorgers om kinderen te ondersteunen door hen de vrijheid te geven om zichzelf te uiten zonder schaamte of angst voor afkeuring.

Zorgen voor jezelf – Ik ben geweldig! of toch niet? – Silvia Pol

 • Wanneer wordt narcisme problematisch?
 • Hoe kan narcisme ook gezond zijn?
 • Waarom trekt egocentrisme aan?
 • Het boek is goed beoordeeld en lezers geven aan dat het boek praktisch is
 • Dit boek geeft een goed beeld van hoe een narcistische persoonlijkheidsstoornis eruitziet
afbeelding van het boek ik ben geweldif of toch niet over narcisme

Zorgen voor jezelf – Ik ben geweldig! of toch niet?’ is een must-read als je meer wilt weten over gezond en problematisch narcisme. Het gaat in op de psychologie van dit complexe onderwerp en onderzoekt waarom sommige mensen zich aangetrokken voelen tot egocentrisme en hoe dit zich op verschillende manieren kan manifesteren. Het biedt niet alleen een diepgaande analyse van narcisme, maar onderzoekt ook hoe er goed mee om te gaan.

Het boek staat vol met nuttig advies en onbevooroordeelde feiten over hoe je narcistisch gedrag kunt herkennen en hoe je met je eigen persoonlijkheidskenmerken om kunt gaan. Het bevat ook praktische strategieën om jezelf of anderen te helpen die mogelijk kenmerken vertonen die verband houden met dit soort gedrag.

Het gaslighteffect – Robin Stern (over gaslighting)

Het boek gaat dieper in op gaslighting, een vorm van psychologische manipulatie die door narcisten wordt gebruikt om controle over hun partners te krijgen. Het schetst hoe gaslighting werkt, waarom het zo destructief is en welke stappen mensen moeten nemen om zichzelf ertegen te beschermen. Het boek onderzoekt ook hoe je tekenen van gaslighting-gedrag kunt herkennen en biedt strategieën om met de gevolgen van dit soort misbruik om te gaan.

Of je nu op zoek bent naar goede boeken over narcisme of de verwoestende effecten van het “gaslichteffect” beter probeert te begrijpen, dit boek is een bron van onschatbare waarde die niet over het hoofd mag worden gezien.

Omringd door narcisten – Thomas Erikson (Over de communicatie van narcisten)

Het boek van Thomas Erikson, Surrounded by Narcissists, is een must-read voor iedereen die wil begrijpen hoe narcisten communiceren en de communicatiestijlen in het algemeen. Dit boek biedt een diepgaande analyse van hoe mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis zich gedragen en hoe dit hun relaties met anderen beïnvloedt. Het geeft ook inzicht in andere communicatiestijlen die gebruikt kunnen worden in de omgang met narcisten.

Erikson gebruikt zowel persoonlijke ervaringen als casestudy’s om lezers inzicht te geven in wat het betekent om om te gaan met iemand die narcistische neigingen heeft. Hij legt zowel de schadelijke effecten van dit soort gedrag uit, zoals manipulatie en egocentrisme, maar geeft ook tips over hoe je deze eigenschappen effectief kunt tegengaan.

Uit het web – Jorinde Eggenhuizen (Een roman over narcisme)

Als je op zoek bent naar een goed boek om te lezen over narcisme, dan is Jorinde Eggenhuizen de perfecte roman voor jou. Dit meeslepende verhaal duikt diep in de wereld van narcisme en vertelt het verhaal van een vrouw die gevangen zit in het web van een narcist. Je zult haar reis volgen terwijl ze worstelt om te vechten tegen zijn controle over haar leven en vertrouwen in zichzelf begint te vinden.

De roman schetst een intiem portret van hoe een narcistische relatie iemands leven kan beïnvloeden, terwijl het ook een inzichtelijke kijk geeft op hoe iemand er uiteindelijk uit kan breken. Met elke pagina die wordt omgeslagen, begrijpen lezers beter waarom sommige mensen het slachtoffer worden van dit soort relaties.

“Waarom gaat het altijd over jou?” – W. Behary

Narcisme en egocentrisme zijn twee van de meest voorkomende persoonlijkheidskenmerken die problemen kunnen veroorzaken in relaties, zowel persoonlijk als professioneel. Als je op zoek bent naar een boek om je te helpen deze problemen beter te begrijpen, dan is ‘It’s All About You: Understanding and Dealing with Narcissism’ van W. Behary een goede keuze.

Dit boek geeft een inzichtelijke kijk op narcisme en geeft lezers de tools die ze nodig hebben om deze eigenschap bij zichzelf of anderen te herkennen. Aan de hand van casestudy’s uit zijn eigen carrière als psychotherapeut, neemt Behary lezers mee door verschillende scenario’s die illustreren hoe narcisme werkt in verschillende situaties. Hij onderzoekt ook de effecten van narcisme op relaties en geeft praktisch advies om ermee om te gaan.

Waarom kun je onze boekentips vertrouwen?

We halen onze boekaanbevelingen uit recensies en ervaringen van lezers en bieden een uitgebreide en eerlijke lijst van de beste titels over dit onderwerp. We lezen erg veel boeken over narcisme en weten er ook veel over.

Veel van onze schrijver zijn klinische psychologen en hebben ook veel teksten geschreven over bijvoorbeeld narcisme herkennen.

Ons onderzoek stelt ons in staat om de nauwkeurigheid en bruikbaarheid van elke titel te beoordelen door te begrijpen hoe deze door andere lezers wordt beoordeeld.

We ontwikkelen een onbevooroordeelde lijst die rekening houdt met meerdere beoordelingen uit verschillende bronnen, evenals persoonlijke ervaringen met betrekking tot het onderwerp.

We houden rekening met deze meningen om nuttige informatie te geven over welke boeken het waard zijn om in te investeren voor degenen die door narcisme zijn getroffen of er meer over willen leren.

Door ons artikel te lezen, kun je er zeker van zijn dat je kwaliteitsadvies krijgt bij het selecteren van literatuur voor jouw bibliotheek.

Waar hebben wij onze keuzes in dit artikel op gebaseerd?

Dit artikel bespreekt de beste boeken over narcisme en onthult de criteria die zijn gebruikt om ze te kiezen. We hebben onze keuzes gebaseerd op eerlijke evaluaties van zowel lezers als professionals. Om er zeker van te zijn dat we alleen de meest betrouwbare bronnen aanbevelen, hebben we gekeken naar zaken als recensies en beoordelingen van lezers, evenals feedback van experts uit de branche.

Elk boek werd zorgvuldig beoordeeld op juistheid, relevantie en kwaliteit van de informatie. We hebben ook overwogen hoe gemakkelijk het is om de inhoud van elk boek te begrijpen, zodat lezers narcisme beter begrijpen. Ons doel is om jullie betrouwbaar advies te geven zodat je weloverwogen beslissingen kunt nemen over welke boeken je kunt kopen of lenen bij jouw onderzoek naar dit onderwerp.

Meer top lijstjes zoals deze?

Website | + berichten

Team Mindsetking bestaat uit het team van schrijvers van Mindsetking. Zij publiceren voornamelijk op basis van wetenschappelijk publicaties en diepgaand onderzoek naar het onderwerp in kwestie. Heb je vragen? Je kunt ons bereiken via contact@mindsetking.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *