open minded betekenis

Wat is open minded zijn? Beste betekenis en uitleg voor jou!

Deze pagina gaat over open minded zijn en haar betekenis, het belang ervan en hoe je het kunt worden. Je hoort mensen wel eens zeggen: ”wees toch eens een beetje open minded”.

Wat betekent dat precies en hoe kun je ervoor zorgen dat jij open minded bent? Deze vragen zullen we onder andere behandelen in dit artikel.

Open minded betekenis

Het is een begrip wat nogal vaak gebruikt wordt, en iedereen heeft dit begrip vast wel vaker gehoord. Open minded zijn is dat je jezelf presenteert als een erg open persoon, je denkt continu aan vernieuwingen en wilt vooruitgang boeken.

Voorbeelden hiervan zijn: nieuwe ideeën, ervaringen, theorieën en manieren van leven & een gezonde emotionele intelligentie hebben. Zo kun je de open minded betekenis wel het best omschrijven.

Maar veel mensen vatten dit op alsof je letterlijk alles moet accepteren wat je aangeboden krijgt maar, dit is absoluut niet zo. Op datingwebsites zie je wel vaker bij profielen dat er staat dat mensen open minded hebben aangegeven. Dit betekent dat ze geen specifieke behoeftes hebben waaraan een ander perse moet voldoen.

Een voorbeeld van wat open minded juist niet is: zwart wit denken. Open minded zijn betekent juist dat rekening houdt met andere mogelijkheden en theorieën.

Kansen zien en geen beperkingen

Open minded zijn wordt dus ook vooral bepaald door je denk- en handelswijze. Als je langdurig hebt gewerkt bij je vertrouwde werkgever en op een gegeven moment ben je ook je baan kwijt, dan kan het zo zijn dat je ook werk moet verrichten wat niet je voorkeur heeft. 

Veel mensen zullen in deze situatie niet snel ervoor kiezen om een baan te nemen waarbij ze op voorhand al weten dat ze zich onprettig zullen voelen. Maar indien je geld nodig hebt op de korte termijn en je hebt geen andere keus, dan wordt je haast gedwongen om in een dergelijke situatie jezelf open minded op te stellen.

Nieuwsgierigheid is ook een belangrijke schakel waardoor een persoon open minded kan worden, sommige mensen zijn van nature geen types die graag op zoek gaan naar nieuwe antwoorden of belangrijke informatie.

open minded zijn hoe doe ik dat
Volg de tips op deze pagina en wordt meer open minded!

Verder zoeken dan je neus lang is

Soms kan dat ene puzzelstukje ervoor zorgen dat je nog nieuwsgieriger gaat worden in bepaalde situaties. Bij open minded zijn is ook luisteren een belangrijk onderdeel hierin, eigenwijze mensen zullen dat niet of nauwelijks begrijpen omdat zij vrijwel alleen maar geloven in hun eigen ideeën en woorden.

Mensen zien kritiek vaak als een negatief woord maar, het heeft ook veel mensen geholpen naar een weg om resultaten te behalen (onderbouwende kritiek). Denk hierbij aan een pas begonnen ondernemer die genoeg succes wilt behalen en niet open minded is voor adviezen van anderen.

Het doel is natuurlijk om je eigen pad te volgen maar, het moet niet jouw gedachte zijn dat je dan nooit meer informatie van een ander moet aannemen. Als je open minded bent moet je het ook niet erg vinden om anders te zijn dan anderen maar, je moet het juist prettig vinden. Verder ben je grootdenkend en staat open voor veranderingen.

Het belang van open minded zijn

Open minded zijn heeft vooral als belang dat je niet automatisch gaat lopen klagen als er bijvoorbeeld onverwachts een verandering op je af komt. Er kan altijd wel iets gebeuren wat jouw ideale situatie verstoort maar, dat hoeft niet te betekenen dat het meteen einde verhaal is.

Als je open minded bent kan ook het denkbeeld van andere mensen over jou veranderen want, naarmate de tijd vordert zullen ze bijvoorbeeld vaker uitgebreide gesprekken met je willen aangaan. Dit is dan omdat je geen denkwijze meer in het leven meer hebt van “mijn eigen weg is altijd de beste”.

Als je wel zo denkt en je zit bijvoorbeeld in een vergadering waarbij je anderen niet de kans geeft om jou te overtuigen waarom hun idee of mening beter is, dan zullen ze jouw het gevoel geven dat jij er niet bent.

De anderen aanwezigen denken dan “wat valt er met deze persoon te discussiëren als die toch alleen maar in zijn/haar eigen ideeën gelooft?”.

voorbeelden van open minded zijn
Maar hoe doe je dat open minded zijn? Zie hier onder een paar voorbeelden.

Voorbeelden van open minded zijn

Mensen die open minded zijn zullen dus ook gemakkelijker informatie aannemen of delen van/met anderen. Ondernemers zijn vaak personen die open minded want, ze denken continu aan blijven ontwikkelen. 

Er zijn veel ondernemers in verschillende gebieden die nu succesvol omdat zij in zichzelf geloofde en het niet erg vonden om open minded te zijn. Ze gingen hun eigen weg en volgde niet de kudde. Dit komt doordat zij openstaan voor andere ideeën. 

Tegen hun werd gezegd dat zij niet vroegtijdig moest stoppen met school en maar beter een 9-5 baan kon zoeken. Hun zagen dit totaal niet zitten en zei dat je niet perse succesvol hoeft te worden met een “normale” baan. Nu zijn zij succesvol en inspireren zij mensen met hun verdienmodel en laten zien dat het echt mogelijk is door in jezelf te geloven.

Als je leeft met een open geest, bouw je ook een enorm zelfvertrouwen op. Je bent dan nauwelijks afhankelijk puur van je eigen gedachtes en kan er goed mee omgaan om door anderen op nieuwe ideeën te worden gebracht.

Als open minded persoon creëer je meer controle voor jezelf omdat, het dan makkelijker is om een nieuwe weg in te slaan dan personen die niet ruimdenkend zijn. Je wilt natuurlijk je open minded vertaling zoveel mogelijk uitstralen naar de buitenwereld.

Hoe wordt je meer open minded en wanneer ben je open minded?

Meer open minded kun je worden door met meer mensen om te gaan die dat zijn. Want in contact komen met meerdere visies kan de kans vergroten om dit te worden.

Je moet zo min mogelijk vooroordelen hebben die jouw denkbeeld gaat dwarsbomen. Ook is het zelfstandig mogelijk om open minded te worden alleen, geldt er hiervoor geen bepaalde tijdsduur.

Een belangrijk advies is dat je veel vragen stelt over waarom bepaalde dingen in de wereld op die ene specifieke manier geregeld zijn en maak aantekeningen met je hersenen en sla de informatie op wat je is bijgebleven. Aangezien elk persoon anders is, heeft de ene meer tijd nodig dan de ander.

Geef jezelf wat tijd voor de ontwikkeling

Je bent open minded als je hebt de definitie hiervan kunt toepassen in je mentaliteit. Je past het niet alleen toe in je eigen omgeving maar, ook in aanwezigheid van andere personen. Hierbij kun je denken als situaties op het werk en school

Er is niemand die tegen jou kan zeggen dat je officieel open minded bent maar, anderen zullen dit natuurlijk wel gaan merken met de manier van hoe je hiermee omgaat. Open minded worden kost zeker wel wat moeite en inlevingsvermogen maar in principe kan letterlijk iedereen het worden.

Website | + berichten

Team Mindsetking bestaat uit het team van schrijvers van Mindsetking. Zij publiceren voornamelijk op basis van wetenschappelijk publicaties en diepgaand onderzoek naar het onderwerp in kwestie. Heb je vragen? Je kunt ons bereiken via contact@mindsetking.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *